Genre: Komedie / Thriller
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Fight Club
"Mischief. Mayhem. Soap."
Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Fight Club (BoekMeter)
- Fight Club (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
- Kijk op Amazon Prime
- Kijk op meJane
Narrator
Tyler Durden
Marla Singer
Robert Paulson
Angel Face
Richard Chesler (Regional Manager)
The Mechanic
Ricky
Intern at Hospital
Thomas at Remaining Men Together
Ramon K
Je snapt natuurlijk wel dat ik dit dus vette onzin vind fk.....het is al laat, laat maar hangen, kom er misschien nog wel op terug deze week....
Menni
veel mensen de film hoog waarderen voor de actie en het geweld. Mijns inziens een fout in de film dus.
Volgens mij is dit juist een zeer helder voorbeeld van een fout in die vele mensen - een factor die door veel recensenten over het algemeen overgeslagen wordt, terwijl ook daar heel redelijk over te discussiëren valt, zonder 'jij begrijpt het gewoon niet, eikel' enzo.. Mijn persoonlijke waardering voor Fight Club is wel wat gedaald in de loop der afgelopen jaren, maar ik zie nog altijd bijzonder wezenlijke verschillen met het doorsnee pief-paf-poefwerk. Ook al begrijpt niémand een bepaalde film/interpreteert iédereen 'm anders dan de maker zo ongeveer bedoelde, dat maakt 'm nog niet per definitie slecht. Maar goed, da's het onverbetelijke optimisme (!) van de kunstenaar..
Tja, die visie begrijp ik niet. Als iemand een film met een boodschap maakt, die vervolgens totaal niet uit de verf komt, vind ik dat ik daar best kritiek op mag geven, ook al is de boodschap nog zo goed bedoeld. Het gaat er mij niet alleen om dat anderen de film niet begrijpen, maar ikzelf ook niet (maar dan zal ik ook wel een domme rukker zijn
). Een film waarin je voor 95% murw gebeukt wordt van ellende zodat de hele 'boodschap' me uiteindelijk geen zak meer kan schelen.
Menni
Fight Club beukt volgens mij redelijk bescheiden met ellende, kan me vooral humor herinneren. Maar dat terzijde. Tuurlijk mag je kritiek, je eigen mening, geven! Het ging me hier alleen maar even om de mensen die de film waarderen om de aktie en het geweld. DAT zegt meer over die mensen dan over de film, dat bedoel ik.. Niet een 'fout' in de film, maar een 'fout' in die mensen.
Yekezzez
Verf... Boodschap.... voor mij was deze film heel duidelijk. Ik snap ook niet dat men het niet snapt, dus.
Ramon K
Maar is dit dan niet wat Menni bedoelt? FC kan voor sommige mensen dus een ware golf van negativiteit zijn, iets waar jij klaarblijkelijk geen zin in hebt. Betekent dit dan dat FC een slechte film is omdat jij niks met dit 'beukwerk' kan? Anderen (waaronder ik) zien dit beukwerk als gerechtigde kritiek. Mist FC dan zijn algehele uitwerking omdat jij er niks mee kan Kos? Dan vallen we automatisch toch terug op de levensvisie van de kijker? Niet?
Menni
Het gaat er mij ook vooral om dat volstrekt niet duidelijk is wat de bedoeling is van de film.
Nogmaals: waarom moet dat altijd aan de film liggen? En zelfs: moet er een 'bedoeling' zijn? Het is al duidelijk dat er diverse redenen kunnen zijn om Fight Club een hoge waardering te geven: vallen voor de filosofie (of jij die er nou in ziet of niet), de wereldvisie, de maatschappijkritiek (daaronder val ik iig), OF voor vet coole aktie. Wat is 'de bedoeling' geweest? Ik heb het al heel vaak gezegd en herhaal het wederom: het zal me worst wezen wat een filmmaker zélf met zijn film bedoelt. Natuurlijk, dat is interessánt, zéér interessant zelfs, maar nietszeggend voor mijn eigen beleving.
Vreemd niet, wel plat. En tot op aardige hoogte fout, imho.
mister blonde
ik ben bang dat het hoge 'coolheids gehalte' voor mij wel van invloed is geweest op een hoge beoordeling. misschien heeft het er zelf iets mee te maken dat deze film, als man, goed vinden veeel stoerder is dan het goed vinden van bijv. titanic
nee, naar fight club is zoveel meer. Menni verwoordt op dit moment wel aardig mijn gevoel bij deze film...
Ramon K
Voor sommige mensen is de maatschappij met al zijn verplichtingen, wetten en beperkingen als een gevangenis. (Jack in het eerste deel van FC). Dit leidt tot frustratie, onrust en onvrede. In het tweede gedeelte van Fight Club wordt er een situatie geschetst waarin die woede en onvrede kan leiden tot geweld, fascisme en zelfs een revolutie. Ik zie niet in waar Fight Club dan de fout in gaat...het is zo klaar als een klontje! Fight Club beweert niet het ene, en doet dan het andere.....Fight Club toont een visie, waarin onrust kan leiden tot een revolutie.
Menni
negatieve kijk op het leven
Ramon, ik kan je aanraden dit 'realistische kijk' te noemen, voelt een stuk prettiger. 'Negatief' is voor heel veel mensen namelijk per definitie fout, dus kom ik ze graag een beetje slinks tegemoet he
Haha ok!
Ik verander het toch maar niet in 'realistisch'...dan moet ik daar weer ellenlange discussies over gaan voeren.
Sjoerd
Ik begrijp ook werkelijk niets van de kritieken die Fight Club van sommige mensen krijgt; "Fight Club's visie is belachelijk, Fight Club verheerlijkt geweld, Fight Club verheerlijkt fascisme". Echt belachelijk imho. Enige conclusie die ik kan trekken is dat je de film dan niet goed begrepen hebt of dat je totaal geen begrip kunt opbrengen voor de negatieve kijk op het leven van een klein aantal mensen. [...]
Ik ben het lang niet altijd met je eens Ramon, maar in dit geval ben ik het roerend met je eens
. "You tell 'em, dude..."
En als er morgen een film uitkomt over een man die een 'realistische' kijk op de maatschappij heeft, vervolgens anderhalf uur lang iedereen die voor zijn neus komt verrot schiet en in de laatste 2 minuten zegt: 'o jee, wat heb ik nu gedaan, ik zit helemaal mis, dat had ik niet moeten doen, zo los ik niets op..etc.' moet ik dat zeker ook gefundeerde maatschappijkritiek vinden.
Menni
En als er morgen een film uitkomt over een man [...] moet ik dat zeker ook gefundeerde maatschappijkritiek vinden.
Nee hoor, maar het ZOU best een prima film kunnen opleveren. Vergelijk met Fight Club ontgaat me trouwens even, maar da's voor mensen die de film kut vonden ongetwijfeld makkelijker te begrijpen.
Oke, ik stel het nu allemaal wel erg zwart-wit natuurlijk
, iets waar ik ook niet zo van hou, maar bij een film als Fight Club overheerst bij mij precies hetzelfde gevoel.
Menni
dan moet ik daar weer ellenlange discussies over gaan voeren.
Nee hoor, niks moet.. En outcasts zijn we toch, dus dit scheppie extra provoceren kan er ook nog wel bij
. Als ik me er zelf lekkerder door voel..
Ramon K
Die vergelijking gaat niet op Kos. Fight Club heeft niet als stelling 'los je onvrede op met een shotgun', Fight Club toont op harde en humorvolle wijze de 'misvatttingen' van de massa (volgens iemand met een afwijkende visie) en waarschuwt voor een zeer negatief gevolg daarvan. Fight Club is geen oplossing maar een waarschuwing.
Die vergelijking gaat niet op Kos.
Ramon K
. Als ik me er zelf lekkerder door voel..
Het wordt inderdaad tijd dat ik het 'aanpassen' staak.
Ramon K
Ja Kos, zo kan ik een film ook opdelen!
Dan kan ik Schindler's List ook wel es ff leuk opdelen!
Volgens mij zijn Ramon en Tyler Durden een en dezelfde persoon
Sssssssst! Niet verder vertellen he Neo?
Menni
Dan kan ik Schindler's List ook wel es ff leuk opdelen!
(even checken of Kos deze wél hoog waardeert - yep) Go Ramon! Go Ramon! Hehe.. Ramon = Tyler Durden? En ik dan? Over opdelen gesproken: ik zie Goodfellas hoog bij Kos' favorieten staan. Kan ik ook nog wel wat leuke percentages bij verzinnen
. (sorry, Kos, 't is echt niks persoonlijks, vanaf nu doe ik weer aardig)
Menni
het zit wel goed met jullie.
Oh ja hoor, dat wist ik ook wel, ik twijfel alleen een beetje over jou.. Leaving Las Vegas in je top 10.. Over positief ogende oplossingen voor problemen gesproken. Dit riekt naar meten met twee maten hoor! Als je nou Forrest Gump hoog had staan ofzo..
Laf hoor, persoonlijke aanvallen. Typisch Fight Club publiek dat niet weet hoe ze hun frustratie moeten uiten
Anyway.. wie zei dat ik Leaving Las Vegas een positief ogende oplossing vond
Iconische thriller 'Fight Club' van David Fincher is morgenavond te zien op televisie

Courtney Love werd door Brad Pitt ontslagen bij 'Fight Club'

Iconische thriller 'Fight Club' verdwijnt binnenkort van Netflix