• 9.370.316 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.563.921)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Doe ik mijn haaienpak aan, deal!

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Mooi, niet iedereen zal het snappen, maar hou kranig stand tussen de zwaardzwaaiende ridders en gasten met nepvoeten met haar erop

avatar van Fortune

Fortune

Deze film lijkt qua thema en filosofie juist ook heel veel op A Clockwork Orange.

Vind ik het toch raar orbit dat jij dit zo ontzettend slecht vind.

Uiteraard is de stijl van ACW niet te vergelijken met FC.

avatar van killer13

killer13

zeer goed verhaal en o zo meeslepend. houd je aan het scherm gekluistert. als je van thrillers houd tenminste

pumpking

Even een vraag die niets met de film te maken heeft: bestaat die 'ziekte' in het echt ook? hetgene wat edward norton heeft in deze film? bedoel niet slapeloosheid maar het inbeelden van...

Asaharo

Schizofrenie bedoel je? Ja deze ziekte bestaat echt, het is een psychotische aandoening. Kan getriggerd worden bij sommige mensen na overmatig trip of blow gebruik.

pumpking

Ja maar beelden ze zich dan echt mensen in die er niet zijn?

Dissociatieve identiteitsstoornis - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Vaak wordt gedacht dat meervoudige persoonlijkheden een uiting van schizofrenie is, maar dit is onjuist.

Asaharo

Ah, blijkbaar had ik het verkeerd. Dacht echt dat dit een kenmerk van schizofrenie was.

pumpking

Redelijk creepy, denk dat Fight Club en {titel weggehaald-SB] dan kunnen vergeleken worden qua deze aandoening?

avatar van yvvv

yvvv

Als ik zo de reacties hierboven lees en zie waar de film staat in de top 250, ben ik bang dat ik 'm niet helemaal heb meegekregen.

In mijn beleving was het een doodsaaie film, vol met gevechten (waar ik toch al niet zo van hou). Een verhaal erin heb ik niet meegekregen, maar zoals ik zei: dikke kans dat ik in slaap ben gevallen.

Ga 'm binnenkort nog maar eens kijken en dan mijn mening hier geven .

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Dat je bepaald niet hebt opgelet mag duidelijk zijn

wavanbuuren

Dat je de spijker op zijn kop slaat mag duidelijk zijn. Ik kijk uit naar je beoordeling

avatar van Tha-Joker

Tha-Joker

Dat dit een goede film is mag duidelijk zijn

avatar van DaHool

DaHool

Snap echt niet dat deze film zo'n goeie waardering krijgt, zal wel door de hoofdrolspelers komen.

"Hide and Seek" gaat ook over deze geestelijke toestanden, maar is veel beter en spannender!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Wauw, ja, sterke vergelijking zeg

avatar van Lee1985

Lee1985

Na de tweede keer naar de film gekeken te hebben had ik pas door hoe goed de film eigenlijk is. Daardoor begreep ik de dialogen de 2e keer ook beter. Ook geeft de regisseur subtiele hints tijdens de film die me de eerste keer niet waren opgevallen.

Door die gevechten heb ik de film nooit willen zijn, maar ben blij dat ik dat nu toch gedaan heb.

thoms04

Briljante film die steeds maar weer beter wordt. Ik verhoog van 4 naar 5*. Het schizoïde gehalte van de film maakt het voor mij nog sterker en laat mij inleven. Iedereen kan tot een bepaald niveau wel relateren tot de verleidingen van het ego. Het ego wat zoekt naar zelfdestructie en hiervoor alles reduceert tot een nietszeggend geheel(paradox).

Controle is hier een kernwoord.

De mens die gevangen zit in de consumptiewereld, zich heeft laten vangen door het verstand(het ego). Zich identificeert met, en vergelijkt met.

In mijn ogen is het woord overgave het motto van de film. Het moment dat acceptatie/overgave wordt gevonden , diep in jezelf, ontstaat er een nieuwe wereld. De wereld wordt een lichte plaats. Je zit niet meer gevangen in het zelfgeschapen kader. Alles wat er speelt, speelt namelijk in je hoofd, net zoals in de film uitgebeeld wordt.

We zijn allemaal sociaal geconditioneerd. De kunst is om dit los te laten, overgave tot dat wat (aanwezig) is. De eeuwenoude oosterse wijsheid van overgave. Mindfullness, aanwezig, zonder oordelen.

De paradox die ontstaat tussen, je beste zelf willen zijn, en overgave tot dat wat is. Zoeken naar deze balans.

De subliminale boodschappen die opduiken, de groepsdynamiek, de interne dialogen. De cinematografie en de manier waarop het verhaal zich ontvouwt. Ik ben overtuigd, en dan met name door de boodschap en de filosofische/moralistische strekking.

Pitt en norton spelen de sterren van de hemel en geven dieper inzicht in de werking van de menselijke psyche.

Subliem!

thoms04 schreef:

Controle is hier een kernwoord.

Subliem!

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Ontzettend goede film met een goede plot-twist.

Zal de film na enige tijd maar eens herzien om enige hints te ontdekken. Heb ook erg genoten van de vele dialogen die erin zitten.

Echt geweldig! Eigenlijk de eerste goede film die ik van Edward Norton heb gezien, en hij wist in deze film mij zeker wel te overtuigen. Brad Pitt speelde ook erg goed en misschien wel zijn beste rol ooit.

avatar van RedSquare

RedSquare

Knowledge is power!

thoms04

Mooi pretentieus verhaal, maar wat de de hoofdpersoon hier uiteindelijk mee opgeschoten? Juist: Geen zak. [/quote]

Dank, dank voor je compliment... voel me vereerd .

Vertel een kankerpatient die net de liefde van haar leven heeft gevonden, dat ze dood gaat. Metaforische krijgt u nu uw antwoord meneer vanbuuren.

Ik zal afsluiten met een rijm ...

vrijheid is blijheid. Bier geeft vertier en de buurman is niet hier.

Goedendag.

thoms04

Concreter, over onze hoofdpersoon... wat is hij ermee opgeschoten?

Hij vind vrijheid, is verlost van de controle, verlost van angst. Vind de weg naar binnen en laat de conditionering los. Hij vind zijn eigen pad, maakt zijn eigen keuzes.

Angst voor de dood is angst om waarlijk te leven.

Een beetje te zweverig voor u? Ga plat liggen op uw buik, voel de grasprieten en laat geen moment verloren gaan, GENIET van al dat uw zintuigen u aanbieden. Elk moment van genieten is een keuze.

wavanbuuren

Een vreemde manier van genieten heeft de heer Durden.

wavanbuuren schreef:

Juist alles, hij is verlost van zijn (te) saaie kleinburgerlijk bestaan.

wavanbuuren schreef:
Een vreemde manier van genieten heeft de heer Durden.

Meneer Durden bestaat niet.....en het vechten is slechts een metafoor.

(Maar dat je de film niet begrepen had, was eigenlijk al duidelijk. )

Asaharo

Durden bestaat toch wel, Edward Norton loopt de hele film zonder naam net omdat hij Tyler Durden is.

Maar dat Reinbo de film niet begrepen heeft was eigenlijk al duidelijk

avatar van speranza

speranza

Films hoef je niet te begrijpen. Films moet je beleven. Deze pretentieuze film heeft mij geen seconde weten te raken. Het zogenaamde uitzonderlijke acteerwerk van Brad Pitt is geheel aan mijn aandacht ontsnapt.

Asaharo schreef:

Nee, jij hebt 't blijkbaar ook niet helemaal scherp. Tyler (Pitt) bestaat niet en is een imaginaire vriend/ongeremde alterego (of hoe je 'm ook wil kwalificeren) van Norton, die Norton aanspoort zich te gedragen, zoals Tyler dat zou doen. Een metafysische verschijning, een herder. Tyler bestaat niet echt, maar Norton doet zich in sommige situaties zich voor als Tyler Durden, zonder dat zelf door te hebben, maar dat maakt hem nog geen TD (want dat is Pitt).

Als je het zou willen draaien en zou willen stellen dat Norton niet bestaat en Tyler juist de enige echte persoon is, moet jij mij eens uitleggen hoe het kan dat er in het begin van het verhaal wel een vertellen, maar nog geen Tyler is..... Daarbij is dan de vraag, wie verteld ons dit verhaal als de verteller niet bestaat?

Dat Norton geen naam heeft, komt dat hij een everyman is en symbool staat voor iedereen, die wel zijn burgerlijke IKEA leven leidt.

Asaharo schreef:

Maar dat Reinbo de film niet begrepen heeft was eigenlijk al duidelijk

Als jij het daarmee eens bent heb je het inderdaad niet begrepen....