• 9.373.511 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.565.607)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Vreemde manier van quoten.

avatar van yeyo

yeyo

Fortune schreef:

Er is een wetenschap die over het creeren van spanning gaat.

Gaat over een precieze tijd hoelang je een climax uitstelt wat eigenlijk toepasbaar is op alle mensen.

Duurt het te lang dan gaat de spanning weg te kort dan is er niet genoeg opgebouwd.

Films moet je zeker niet als een exacte wetenschap beschouwen. Iedereen geeft z'n eigen interpretatie aan spanning en suspense, wat het volledig subjectief maakt. Timing is natuurlijk essentieel, maar ook niet de enige vereiste.

En dat je Fight Club minstens 2* zou moeten geven is al helemaal absurd. Dit is een film die goed scoort bij het grote publiek, maar door enkele bekende critici heel wat minder positief onthaald werd. Dan vertrouw ik toch liever op het oordeel van kenners dan op dat van het volk.

avatar van Montorsi

Montorsi

is dat niet zo dan

Dat is voor iedereen anders natuurlijk, je doet een beetje alsof er één variabele voor spanning is.

avatar van Ossenkar

Ossenkar

En dat allemaal om mooi uitzicht te krijgen.

wat ik raar vond is dat de gebouwen op het eind heel mooi exploderen maar dat er geen wolkje rook te zien is als ze van het uitzicht genieten

avatar van Fortune

Fortune

Montorsi schreef:

Daar geloof ik zelf ook niet helemaal in, maar dat is dus uit het onderzoek uitgekomen.

Dat 90% niet naar het verhaal en dergelijke gekeken met bepaalde spanningsopbouw dat het zou moeten werken.

Ossenkar schreef:
En dat allemaal om mooi uitzicht te krijgen.

Die scene beoogt toch helemaal geen documentaire-achtig realisme. Binnen de gestileerde setting van de film vond ik het prachtig gedaan: Dromerig, verdoofd: passend bij de geestes toestand van de hoofdpersoon.

avatar van Sjossa

Sjossa

Fortune schreef:

Snap niet dat mensen deze film een 0,5 of een 1 geven in mijn ogen kan dat niet.

Ik bedoel dan geef je aan dat alles maar dan ook alles slecht is aan de film.

Terwijl het acteerwerk gewoon perfect is van Norton, Pitt en Bonham Carter.

Ed Norton zet een geweldige rol neer als IKEA boy die veranderd naar iemand die de hedendaagse consumptiemaatschappij veracht en zonder weten een leider word een georganiseerde bende van chaos.

Het verhaal is sowieso origineel dus het kan je niet liggen maar dan kan je niet een 0 geven voor het verhaal of zie ik dat fout.

Lijkt me dat je om deze criteria de film toch minimaal een 2 moet geven. Mensen die hem een 0.5 of een 1 geven willen dan denk ik teveel nadrukken dat hun de film echt heel slecht vinden omdat er zoveel mensen deze film een 5 geven.

Terwijl je elke film blanco moet bekijken en beoordelen.

Dit is geen hate it or love it film maar een film die een fervent filmkijker in zeker mate moet waarderen.

avatar van Fortune

Fortune

Dat klopt precies.

Maar in mijn ogen vind ik deze film perfect, stel dat ik het oneens ben ik met een aantal zaken dan pas ik daar mijn cijfer op aan maar ik vind dat deze film nergens op aangepast hoeft te worden daarom geef ik hem een 5

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Reinbo schreef:

We gaan in een sober weergegeven waantoestand toch niet op details letten eh?

avatar van Reinbo

Waarom niet, maar dan wel op details die er toe doen. Erg stijlvol vond ik het. Een van de meest indrukwekkende eindes die ik ken.

Dat klopt precies.

1) Leer eerst eens quoten asjeblieft.

2) Zelden iemand gezien die zichzelf zo tegen spreekt.

3) Diverse users hebben de moeite genomen uit te leggen waarom ze de film laag beoordelen. Neem eerst eens de moeite dat te lezen voordat je mensen veroordeelt.

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

Ik liep gisteren door die ene blauwe hal vol woonartikelen en gehaktballetjes, en bedacht me opeens dat Fight Club heel leuk kritiek geeft op die winkel. Dacht er alleen te laat aan, de Melodi, Storm, Truppa en Hake had ik toen al gekocht. Maar wat ik wil zeggen is dat ik dat element van Fight Club, luchtige kritiek, ook erg goed vind.

avatar van themaniacboy

themaniacboy

[/quote]

Het geven van een 0,5 is in mijn ogen dan even absurd als het geven van een 5,0; twee uitersten. [/quote]

Het geven van een 5 is beter dan een 0,5.

Omdat je bij een 0,5 bijvoorbeeld zegt deze film is geen zak aan en laat zien dat ze er geen moeite bij gedaan hebben om een goede film te maken.

Bij een 5 zeg je dat deze film perfect op alle punten komt, wat ook niet klopt maar wel dichtbij komt bij geweldige film, bijvoorbeeld 4,5

themaniacboy schreef:

Het geven van een 5 is beter dan een 0,5.

Dit slaat echt nergens op

wavanbuuren

Ik heb ook al zitten twijfelen om iets dergelijks te typen, maar ik ben al regelmatig zo negatief op dit forum

Blij dat jij het voor me hebt gedaan

Karl van H.

Ondanks onze meningsverschillen omtrent Fight Club, voelde ik dat ik hier even te hulp moest schieten, ja

Verder heb je wel 'n prima filmsmaak, moet ik zeggen; er is dus nog hoop!

Thanks!

Maar qua Fightclub moet ik je teleurstellen.

Na drie kijkbeurten kunnen we daar toch echt een kruis over slaan.

Karl van H.

Maak je geen zorgen, joh. Niet iedereen kan Fight Club leuk vinden en, in tegenstelling tot sommigen hier op deze site, kan ik daar best vrede mee hebben

Halelujah!

avatar van pooper

pooper

ik vond brad pitt in deze film foking geniaal spelen echt ik moest de hele tijd lagen van zin ''i don't giva a fuck'' gedrag!!!

super harde verdiende 4,5*

avatar van thegoodfella

thegoodfella

bol.com | Zoekresultaten | Dvd . EIN-DE-LIJK HIJ KOMT OP BLU-RAY!!!!!!!!!!!!!!!!

Na drie kijkbeurten kunnen we daar toch echt een kruis over slaan."

Als je deze film dan toch zo enorm slecht vind, waarom kijk je er dan 3 keer naar????

Als je een 0.5 geeft moet je al echt een afschuw van die film hebben. De acteurs diep in je hart haten. Werkelijk NIETS goed in de film zien.

Na drie kijkbeurten kunnen we daar toch echt een kruis over slaan."

Gelukkig, daar hebben we weer iemand die komt zeuren op mijn afwijkende beoordeling van het heilige Fight Club.

Neem svp even de moeite om mijn ruim onderbouwde uitleg (ook waarom ik 3x heb gekeken) te lezen en reageer daar inhoudelijk op.

En acteurs haten, dat slaat helemaal nergens op. Ik heb de acteerprestatie van Paris Hilton in Pledge This beoordeeld met een 0,5.

Maar daarom haat ik haar nog niet.

avatar van Reinbo

Ik vond Paris Hilton juist erg sterk in The Pledge.... Je hebt er duidelijk geen kijk op.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Na drie kijkbeurten kunnen we daar toch echt een kruis over slaan."

Ahem, ik haat Brad Pitt absoluut niet hoor.. Maar hier vind ik het een irritant stoer flutrolletje wat een maatje te klein voor hem is. Ik heb er ook 2 en een half keer naar gekeken, puur om te zien of mijn eerste indruk wel gerechtvaardigd was, is dat zo gek? Soms heb je van die momenten dat je een film op het verkeerde moment ziet onder de verkeerde omstandigheden. Dat was hier dus niet het geval.

Cyberator

Ik ben ook geen fan van Brad Pitt, maar kom zeg... een 0.5 ??

Ik denk dat ik maar 2 films een 0.5 heb gegeven.( en ik kijk een heleboel low B films)

vinden jullie er dan werkelijk niets goed aan die film?

Ik geef hem geen 5 sterren, maar een 9 op 10 wel. Omdat hij technisch goed is. kwa acteren ook, orgineel. en ik vind mezelf er in terug.

Is dat dan het probleem bij deze film??

Dat de ene persoon er zich niet bij vind en een 0.5 geeft, En de andere die zich er wel bij vind een 5.0 geeft?

Cyberator schreef:

Ik ben ook geen fan van Brad Pitt, maar kom zeg... een 0.5 ??

vinden jullie er dan werkelijk niets goed aan die film?

Ik geef hem geen 5, maar een 9 op 10 wel. Omdat hij technisch goed is. kwa acteren ook, orgineel. en ik vind mezelf er in terug.

Is dat dan het probleem bij deze film??

Als je jezelf terug vind in het personage dan heb je inderdaad een probleem ja.

En voor de rest: Zoek eerst eens op Orbit, Nomak en mijzelf en je vindt tientallen argumenten. Reageer daar dan op. Dat voorkomt dat we ons steeds moeten verantwoorden voor de zoveelste passant.

Reinbo schreef:

Ik vond haar in die home video op die hotelkamer toch een stuk beter

wavanbuuren schreef:

Als je jezelf terug vind in het personage dan heb je inderdaad een probleem ja.

Tuurlijk, iedereen heeft problemen. Jij niet?

Dus duidelijk dat je jezelf niet kan terug vinden bij de personages/ of begrip hebt voor hun, dan kan ik je 0.5 wel begrijpen.

Daarmee is het wel duidelijk.

I rest my case

wavanbuuren

Dat is slechts een gedeelte van de reden. Grootste reden is toch wel dat het verhaal een aantal serieuze kraters vertoont die voor het gemak maar worden opgehangen aan de conditie van de hoofdpersoon en dat ik het buitensporige geweld niet trek.