• 9.376.793 stemmen

Requiem for a Dream (2000)

Geregisseerd door: Darren Aronofsky

Met onder meer: Ellen Burstyn, Jared Leto en Jennifer Connelly

Releasedatum: 13 september 2001

Plot Requiem for a Dream

De weduwe Sara Goldfarb krijgt te horen dat ze uitgekozen is om in een spelshow mee te doen. Aangezien ze niet meer in haar favoriete jurk past, begint ze met dieetpillen, waar ze al snel aan verslaafd raakt. Ondertussen mislukken de pogingen van haar zoon Harry, z'n vriendin en een vriend om het te maken in de drugsscene. Langzamerhand glijden de hoofdpersonages verder en verder weg in een neerwaartse spiraal van drugsgebruik, misdaad en prostitutie.

Boneka

Helemaal niet het is maar net waar je van houdt. Ik zie bijvoorbeeld Reinbo hier voor The Expendables een 5 geven. Dat kun je toch niet serieus noemen. Req. for a dream is een momenten verhaal die feitelijk geen film(verhaal) is. Eigenlijk best wel irritant. Nee, ik had er persoonlijk een heel ander soort film van gemaakt.

avatar van Reinbo

Waarom is het niet serieus te nemen dat ik 5* aan The Expendables geef? Ik ben liefhebber van geweldadige actiefilms, Expendables is een topper in dat genre.

Boneka

Een verhaal van 0.0 en dan 5 sterren geven.......tja valt me toch tegen van je. Dan moet je toch veel meer kijken naar het geheel. Actie, geweld, plot en acteurs en noem het maar op. Dan valt Expendables niet in het rijtje van 5 sterren. Maar goed iedereen mag er voor geven wat ie wil.

avatar van Reinbo

Wat kan mij het verhaal schelen? Het is een actiefilm, geen drama of thriller. De actie is top en de personages zijn leuk. Hoe minder verhaal hoe beter bij dat soort films.

avatar van mar007

mar007

@boneka

sorry maar persoonlijk neem ik iemand die 5 sterren voor the expendables geeft serieuser

dan iemand die 0,5 sterren geeft voor requiem for a dream.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Blijft een flutfilm.

Wel typerend voor deze discussie, na op alle punten gepakt te zijn gewoon bij je standpunt blijven, ik begrijp het niet.

avatar van Reinbo

Ik begrijp het wel. Hij vindt het gewoon geen goede film, niet zijn ding. Hij houdt meer van rechtlijnige verhalende films (zo blijkt ook uit zijn stemgedrag). Vandaar dat hij er verder ook weinig van begrepen heeft en dat al zijn inhoudelijke opmerkingen de plank missloegen.

Vind wel zijn standpunten over trips en drugsgebruikers (o.a. dat die een gek loopje moeten hebben) onbegrijpelijk.

Boneka

Op alle punten gepakt ha ha ha........laat je niet lachen man. Het is en blijft een prutfilm die geen een ster verdient. Een film die geen film is en zeer overgewaardeerd wordt ga fietsen man.......

Rechtlijnige verhalen ook zo'n lachertje Reinbo. 5 sterren voor Expendables. Als EEN verhaal rechtlijnig is is het dit soort films. En nogmaals Req is geen film maar een tik tac verhaaltje met HH.

avatar van Reinbo

Je valt in herhaling en zoals aangegeven zijn al je punten al weerlegd cq aan je uitgelegd. Dat je het nog niet lijkt te vatten pleit enkel in je nadeel....

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Op één punt geef ik hem wel gelijk:

"As far as I'm concerned director Darren Aronofsky who's, six movie career is far from even mediocre ..."

avatar van Reinbo

Ach, de schrijver van dat stukje heeft in ieder geval beter begrepen waar het over ging dan Boneka. Verder heb ik weinig echte argumenten gelezenwaarom de schrijver de film slecht vindt. Hij noemt de Oscarnominatie winnende rol slecht en wordt blijkbaar misselijk van de close ups. Tja, het hele punt van de film is dat je je er juist slecht van gaat voelen, dus dat lijkt me een pre. Blijkbaar houdt de schrijver meer van middle of the road feel good gebeuren..... Kan.

Verder dan 3 films bespreken is de man ook nooit gekomen....

avatar van Dee Al

Dee Al

Oke, dus zodra je zelf niks meer kunt verzinnen ga je andere recensies gebruiken?

Als dat overtuigend moet overkomen, slaat het duidelijk de plank mis.

Want wat is anders je doel? Wat hebben we aan zo'n link?

Ik kan ook wel tientallen links naar positieve recensies over deze film gaan posten. Ik vraag me af wat we daar nou mee opschieten.

Ik vond dit zelf een zeer goede film. Recensie volgt nog.

Boneka

Je hoeft alleen maar terug te scrollen Dee Al daar staan genoeg 0,5 en 1 ster tussen. Het is voor mij de slechtste film allertijde.

avatar van 3bdelilah

3bdelilah

Njaa, ik kan de mensen wel begrijpen die dit een slechte film vinden. Requiem is zo ongelooflijk grauw, zo verschrikkelijk somber als het ware en, voor zover mijn beperkte filmkennis reikt, een pure drama. Wie een film verwacht met een snufje drama en een mix van andere genres komt hier echt bedrogen uit vind ik, zo extreem heb ik ze nooit gezien. Ken geen andere films noemen op dat gebied, maar nogmaals ik kijk weinig echte drama's. Je moet er inderdaad van houden en ik zat er meteen in, al is het inderdaad alleen vanwege de trips en de heerlijke (helaas overused) soundtrack. Zit al een tijdje in mijn top 10 en blijft voorlopig ook daar.

avatar van Dee Al

Dee Al

Boneka schreef:

Zal vast zo zijn. In dat punt zal ik je geen ongelijk geven. Maar wat hebben we aan die link die je gepost hebt? Het is toch waar dat als iedereen hier links naar andere recensies gaat posten, dat dat een beetje onzin is? MovieMeter is er om zelf recensies te schrijven.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

Ga eens weg troll

avatar van centurion81

centurion81

• 2067 berichten
  • 1992 stemmen

Wat een verschrikkelijke film, zo beklemmend, zo naargeestig, zo afgrijselijk in beeld gebracht....Best anti-drugs reclame OOIT wat mij betreft. Mijn kinderen moeten dit zo rond hun 14e maar eens verplicht zien. Ontzettend knappe montage, soundtrack, cinematografie...WHOW

avatar van NYSe

NYSe

Blijft wel een 16+ film, hè?

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Dit moet je op de basisschool al aan ze laten zien. Dat werkt het beste.

avatar van dr channard

dr channard

Ja, en dan gaan ze tegen de ouders zeggen dat ze neukscènes ebbe gezien en dan is de leraar de sigaar

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ja, daar had ik ook al over nagedacht maar dat moet je er dan maar uit slaan. Dat laat in ieder geval wel indruk achter.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik moet zeggen dat ik het eerste half uur tot drie kwartier niet echt gecharmeerd was van deze film. De karakters kwamen totaal niet op me over. Misschien had het met het directe snelle tempo te maken. Dat weet ik niet. Maar ik verveelde me af en toe wel.

Ik vond moederlief erg nep overkomen met haar superouderwetse kledij en kapsel. Haar gedrag was ook overdreven waardoor ze eerder als een typetje in een klucht overkwam. Zoonlief kwam ook niet overtuigend over in zijn verslavingsproblematiek en de liefde tussen en hem en zijn vriendin spatte nou ook niet echt van het doek. Door de snelle montage achter elkaar vond ik het begin een behoorlijk saai geheel.

Maar halverwege werd ik absoluut gegrepen door deze film zeg. De manier waarop er gemonteerd is en het tempo dat aangehouden word geeft zo sterk weer in welke roes deze mensen leefden. Het fragmentarische van hun leven komt zo realistisch over. Dit in combinatie met de ijzersterke muziek die zo passend is maakt dit toch wel een heel mooi geheel om naar te kijken.

avatar van simonisbest

simonisbest

dit is zeker Jared Leto's beste film, erg goede film. ook de moeder speelt een belangrijke rol

avatar van stipstap

stipstap

Ik snap niet dat deze film indertijd geen bioscoophit geworden is ondanks de goede beoordelingen die de film toch behaalde. Zelden zo een film als requim for a dream gezien die tijdens het zien ervan en na afloop zo bleef plakken aan je lijf. Zelden ook een zo een film gezien waarbij de achtergrondmuziek zo een extra meerwaarde en spanningsgevoel aaan de scenes gaf. Voortreffelijk in elkaar gestoken!

De cast acteert de sterren van de hemel, en ook de verhaallijnen blijven interessant ook al zijn er zoveel films over middelenmisbruik nergens komt het afgezaagd over.

De moeder van Leto verdient in mijn ogen een oscar voor haar neurotische rol die ze toch wel angstaanjagend goed vertolkt. Connelly is in mijn ogen een van de beste een meest stralende actrices die er is. Zij kan als een geen ander haarfijn de emoties uitspitsen die haar personage zou moeten vertalen aan het publiek.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Behoorlijk overschatte film, niet in de laatste plaats door de maker zelf.

De film lijdt in wezen aan hetzelfde probleem als destijds het overgehypte Trainspotting: de film is technisch gezien zo 'leuk' gemaakt,met zo'n tentoonspreiding van filmische virtuositeit, dat het eigenlijke verhaal over verslaving en de verschrikkelijke gevolgen ervan volledig ondergesneeuwd wordt.

Alsof deze thematiek door de filmmakers niet echt serieus genomen wordt en alleen dient als kapstok voor een eindeloze reeks speelse, opzichtige cameratrucjes.

avatar van NYSe

NYSe

yorgos.dalman schreef:

Behoorlijk overschatte film, niet in de laatste plaats door de maker zelf.

Goed verwoord... waar Trainspotting nog een hippe, ietwat olijke film moest worden, had ik niet het gevoel dat Requiem daar naar aan het dingen was. De vormgeving voelde zo buiten de hallucinatiescènes niet echt gepast en leidt eerder af van het drama.

Desalniettemin maakte het wel een redelijke indruk op me.

avatar van selfhealing

selfhealing

David Aaronson schreef:

Mijn hemel (of juist niet).

Dit is het best te vergelijken met een uiterst emotionele,- en uiteindelijk slopende topsport wedstrijd; ik was helemaal kapot, leeg en op.

Dit is de meest ultieme confrontatie tussen 'de wereld van de oneindige mogelijkheden' en de schaduwkanten daarvan, waarmee eigenlijk niemand geconfronteerd of geassocieerd wil worden, maar de gemiddelde mens in de huidige, uiterst snelle en steeds kleinere wereld is in wezen net zo bezeten en vol van obsessies als de gemiddelde junk. De moderne samenleving met zijn steeds onmenselijker eisen is een boze kracht geworden die tot de ondergang van het individu leidt. De samenleving is zo georganiseerd, dat bureaucratische regelzucht en allerhande technologie het individu tot onmachtig massamens, tot grijze muis heeft gemaakt, tot een 'soortwezen' van wie de identiteit bepaald wordt door functie of status. Dit 'soortwezen' probeert te overleven middels het hebben van dromen zodat de keiharde en onmenselijke werkelijkheid voor even vergeten kan worden. Middels die dromen proberen 'soortwezens' de waarheid te verhullen; dit verhullen is een noodzakelijkheid, omdat de waarheid te verschrikkelijk is om voortdurend in te leven. Inderdaad een Requiem for a Dream.

Niets anders dan respect voor jouw comment. Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen.

avatar van willemse81

willemse81

Ook ik ga helemaal mee met David Aaronson, perfect verwoord!

Wat ik er nog aan toe wil voegen is hoe belangrijk het is om als ouder drugs te kennen. Dan bedoel ik natuurlijk niet dat je het allemaal zelf geprobeerd moet hebben, maar dat je jezelf er in ieder geval in hebt verdiept. Het blijft me verbazen hoeveel ouders volledig door het lint gaan als ze hun kind betrappen op het roken van een joint, maar het vervolgens niet merken wanneer het regelmatig bv. cocaïne begint te snuiven of erger. Wees betrokken bij het leven van je kind, hoeveel hij of zij je ook wegduwt (dan juist!).

avatar van Triple G

Triple G

De film stamt uit het jaar 2000 maar zou in reeds vele decennia zeer actueel zijn geweest en net zo aangrijpend zoals het voor mij deze avond geweest is.

Het begon echter twijfelachtig. Dat had voornamelijk te maken met de karikatuurachtige persoon van de moeder en vermoedde dat 't zo'n typische kant uit zou gaan. Maar dat gevoel verdween vrij spoedig om er vervolgens een tegenovergesteld gevoel bij te krijgen, niet in de laatste plaats door de uitstekende vertolkingen van het andere gezelschap en de daarbij behorende beelden en, zeker niet te vergeten, muziek.

Want al deze ingrediënten zorgden voor een sterke, uiterst depressieve en realistische sfeer die bij de gevolgen van zware verslavingen hoort.

Als tiener het verhaal van Christiane F gelezen wat me destijds zeer aangreep. Nu, jaren later, doen de gevolgen van dit soort verslavingen in beeld gebracht, nog precies hetzelfde. Realistisch en zonder al te veel poespas. Want dat doet deze film voortreffelijk.