• 9.377.372 stemmen

Requiem for a Dream (2000)

Geregisseerd door: Darren Aronofsky

Met onder meer: Ellen Burstyn, Jared Leto en Jennifer Connelly

Releasedatum: 13 september 2001

Plot Requiem for a Dream

De weduwe Sara Goldfarb krijgt te horen dat ze uitgekozen is om in een spelshow mee te doen. Aangezien ze niet meer in haar favoriete jurk past, begint ze met dieetpillen, waar ze al snel aan verslaafd raakt. Ondertussen mislukken de pogingen van haar zoon Harry, z'n vriendin en een vriend om het te maken in de drugsscene. Langzamerhand glijden de hoofdpersonages verder en verder weg in een neerwaartse spiraal van drugsgebruik, misdaad en prostitutie.

avatar van Reinbo

De gevolgen zie je niet? Heb je de film wel afgekeken? Iemand verliest zijn arm, een ander eindigt in de goedkope prositutie, de moeder raakt volledig uitgemergeld en lijdt aan waanvoorstellingen..... Lijkt me gevolg genoeg. En wat is er mis met het cynisch brengen. Cynisme heeft toch JUIST een serieuze ondertoon.

Maar schijnbaar heb jij een enorm stereotype en eenzijdig beeld van hoe een drugsverslaafde eruit moet zien en zelfs moet lopen. Tegen zo'n weerbarstig en beperkt mensbeeld kan ik niet op discussiëren. Je ziet het gewoon niet. Dat kan blijkbaar.

Maar jij mag net niks vinden. Ik heb veel minder op met verhalende films die van ongeloofwaardig cliche naar ongeloofwaardig cliche schakelen. Zo heb ik King Arthur dan weer op een 0,5 staan.

Daarbij heeft de moeder duidelijk last van psychoses.

avatar van Decec

Decec

Een redelijk dramafilm...

Redelijk verhaal...

Redelijk acteerwerk...

Kan niet tegen voor de verslaafde drugs...

Verslaafde pillen...

Redelijk HD kwaliteit...

Prima achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...

Nee, geen moeite waard...

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Reinbo schreef:

Ja, dat is echt niet te geloven. Er zijn horden mensen die gewoon dagelijks aan het werk zijn of hun bezigheden hebben en waar je weinig of niets aan merkt dat ze aan de drugs zijn, coke, speed bv, zelfs heroïne.

Die 'rare fratsen', zoals Boneka ze noemt, zitten m.i. gewoon in de persoonlijkheid en niet in de drugs. Of je hebt het over tripmiddelen?

Boneka schreef:

Ook de trips zijn nergens hier te vinden.

Want dit overkomt jou iedere dag? YouTube - Feed me Sara - Requiem for a Dream

avatar van Dreiecke

Dreiecke

In je link lijkt mij sprake te zijn van een overdosis in amphetamines. Sara kreeg onbeperkt pillen voorgeschreven en nam ze ook allemaal zonder over na te denken. Inderdaad ook trips veroorzakend bij OD.

Dat is correct.

@boneka

de bedoeling van deze film is ook niet om te laten zien hoe een trip eruit ziet

maar laat de gevolgen van een verslaving zien en hoever iemand gaat om zijn/haar shot

te krijgen.

daarnaast laat deze film ook goed zien de eenzaamheid bij(sommige)oudere mensen en mede

daardoor tv verslaafd zijn en in dit geval van het een in het ander vallen.

het verhaal van de moeder heeft mij juist erg aangegrepen en ik vond het alles behalve saai.

misschien dat jou verwachting anders was van deze film maar ik vond het een drama wat

briljant is neergezet.

Boneka

Klopt van die moeder is duidelijk een pychose probleem. Maar het vervelende in deze film dat we alles steeds weer terug zien.

Ja ik heb veel meer met verhalende films en dat heeft niks te maken dat ik een stereotype ben. Weer zo'n belachelijke opmerking van je. Alsof iedereen deze film zo goed vindt NOT. Sterker nog ik zie hier veel meer 0.5 en 1 sterren tussen zitten. Die vinden deze film ook helemaal niks.

Ja King Arthur vind ik een geweldige film. Gisteren gekeken naar Mijn naam is Sarah. Een heel andere genre, maar wel films met een plot dat zich niet steeds herhaalt van dingen die we al gezien hebben, maar kennelijk houden sommige mensen van dit soort prutfilms.

ps om psychose onder drugs te gaan noemen vind ik ook te ver gaan. Dit is wetenschappelijk helemaal niet zo bewezen. Psychose kun je krijgen door pillen en depresiviteit, maar lang niet altijd.. Daarbij die scene heeft niks met een trip te maken zoals bij gebruik van drugs. Gek dat zoveel mensen hier alles door elkaar halen.

Boneka schreef:

Het is overduidelijk een hallucinatie door een overdosis amfetamines en een weergave van een bad trip.

Vraagje: hoe zie jij dan een "trip zoals bij gebruik van drugs" voor je?

Boneka

Ze nam dieetpillen om slank te zijn voor showspel waaraan ze verslaafd werd. Dat stuk vond ik ook al weer zo ver gezocht. Dan ziet ze haar koelkast naar haar toekomen en wordt dit weer in verband gebracht hier met een psychose. Medisch gezien klopt er niet veel van wat ik af en toe hier zo lees.

Hoe ik een trip zie? Ik heb zelf nooit drugs gebruikt. Rook niet en drink zelden. Een trip zie ik als een onwerkelijke fantastische wereld vol met kleuren en onwerkelijkheden. Dat heb je met een pychose ook wel, maar dat heeft een hele andere achtergrond en heeft feitelijk meestal niks met drugs te maken. Dat is wat ik hier steeds probeer duidelijk te maken. Dat vind ik nou stereo type gedrag. Alsof alle koeien zwart wit zijn. Onder het motto 1 + 1 is niet altijd 2.

Lees deze link maar pychose: Psychose - fomat.nl

Boneka schreef:

In die link van je staat toch wel degelijk het volgende: "Iedereen kan psychotisch worden. Bij mensen die bijvoorbeeld drugs gebruiken (cannabis, cocaïne of LSD) verandert de werking van de hersenen dusdanig, dat zij verward kunnen gaan denken of dingen waarnemen die er in werkelijkheid niet zijn."

Die dieetpillen van die moeder waren amfetamines, oftewel pep of speed. Het effect ervan is dat je langer functioneert zonder slaap en, inderdaad, eten of drinken.

Jij ziet een trip dus als een "onwerkelijke fantastische wereld vol met kleuren en onwerkelijkheden". Dit kan gebeuren bij hallucinante drugs als bijvoorbeeld LSD, maar bij een drug als amfetamine gebeurt dit niet zo snel. Tenzij er sprake is van ofwel een overdosis, of langdurig veelvuldig gebruik, waarbij het lichaam en de geest simpelweg oververmoeid raken en je dingen gaat zien die er niet zijn. Al is dit vaak geen "onwerkelijke fantastische wereld vol met kleuren en onwerkelijkheden".

@boneka

het is wel handig als je aangeeft voor wie jou bericht bedoeld is

bovenstaand onder mijn bericht ga ik ervan dat je op mij reageert en dat klopt niet.

de moeder had in mijn beleving last van hallucinaties door het gebruik van de pillen.

ik vond het helemaal niet vergezocht in deze film en vond alles juist realistisch en overtuigend.

Boneka schreef:

Ik zeg niet dat jij stereotype bent, maar je verwachtingspatroon is dat. Waarom zou een druggebruiken een raar loopje moeten hebben?

Ik schrijf niet dat psychose een drug is, ik benoem het als effect ervan. Je schrijft het zelf (ter info dieetpillen zijn ook drugs). Dus je spreekt jezelf nu ook nog eens tegen. Gelukkig maar zou ik willen zeggen.

Verder heb je kennelijk weinig verstand van drugs want je hebt halucinante drugs waar je een trip van krijgt en vele soorten andere drugs (waaronder ook koffie) waar je niet van gaat hallucineren. De personen in deze film zijn veelal aan de speed en coke. Drugs waar je dus niet van gaat hallucineren, maar die wel psychoses tot gevolg kan hebben.

Dus ga nu niet ook nog eens andere verwijten zaken door elkaar te halen. Er zijn meer drugs dan heroïne, hetgeen jij je stereotype beeld van de junk in de straat op lijkt te baseren.

Lees deze link maar pychose: Psychose - fomat.nl

Ze was verslaaf aan de dieet pillen en geobsedeerd om in het programma goed voor de dag te komen. (Je hebt er dus inderdaad geen bal van begrepen.) Verder is je beeld van een trip enorm beperkt en geromantiseerd. Kan je vertellen dat een bad trip exact de onrustige vibe heeft van deze film. Perfect geslaagd wat dat betreft. (En ik spreek wel uit ervaring)

Dat psychoses vaak niet met drugs te maken hebben is waar, maar vaak zijn psychoses wel een gevolg van overmatige drugsgebruik. Maar efin, je geeft zelf al aan een complete leek te zijn op het gebied en inmiddels is mij meer dan duidelijk dat je werkelijk geen snars van de film en de personages begrepen hebt.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Maar voor mij valt ineens ook veel op z'n plaats na deze post. Gezien de inhoud van je meeste berichten schat ik zo in dat jij, gezien de bijwerkingen, veelal aan de coke zit, Reinbo?

mar007

nyse en reinbo hebben helemaal gelijk.

ik heb niets en dan ook helemaal niets in deze film kunnen ontdekken wat ongeloofwaardig is.

zelden een film gezien die zo sterk en geloofwaardig is dan deze film.

merijn82 schreef:

Wat brengt je tot die (onjuiste) conclusie?

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Dat ik deze, niet serieus bedoelde opmerking, aan jou als ervaringsdeskundige moet uitleggen.

Cocaine > bijwerkingen > zelfverzekerd/arrogant, maar vaak wel scherp > inhoud van je berichten (vaak).

Boneka

Sorry mar007 zal ik voortaan naar verwijzen. En Reinbo schrijft hier nuttige info kan niet anders zeggen, alleen is mijn genre en verwachtingspatroon inderdaad anders. Van drugs weet ik ook niet veel. It's not my cup of tea. Maar ik zie ook Reinbo dat jouw genre nogal verschilt van die van mij. Mooi wat zo is er voor iedereen wat

ps begrijp alleen niet waarom je King Arthur een 0.5 geeft. Maar goed dat is een andere discussie.

avatar van Reinbo

Ik en geen fan van ridderverhalen, vind het vaak saai. Als ze dan ook nog eenshele lelijke cgi inzetten (cgi past imo slecht in de riddertijd) stijgt de ergernis al gauw tot 0,5 niveau. Verder charismaloze cast.

Boneka

De film heeft iets magisch. Neem alleen al die ijsscene. Fantastisch, maar ik ben wel een fan van avonturen- en ridderfilms. Je icon verbaast me dan des te meer. Je bent vast fan van Laurence of Arabia

nakada

_O^ Je zit er net zo ver naast als over deze film.

Hoe ik een trip zie? Ik heb zelf nooit drugs gebruikt.
En toch denken te weten hoe een trip er uit hoort te zien.

Boneka

Ja van beelden en lezen...........Jij hebt er vast eentje meegemaakt.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Wat een psychologen zijn hier opeens aanwezig zeg. Het wordt wel erg over-analyzed. Of het nou een trip is of een psychose. Feit blijft dat overmatig drugsgebruik(dus ook dieetpillen) iets doet met de psyche van de mens. Van overmatig blowen heb je ook meer kans op een psychose. Sommige mensen hebben er al aanleg voor en krijgen een psychose zonder ooit drugs gebruikt te hebben.

Wat Sara allemaal meemaakt doet mij in ieder geval eerder aan een psychose denken dan aan een trip. In een psychose geloof je daadwerkelijk in je wanen en heeft de rest van de wereld het bij het verkeerde eind. Hoe ze met Sara omgaan in de kliniek is overigens mensonterend. Dat is wel om de film wat extra drama mee te geven denk ik. Gelukkig gaan ze niet zo met psychiatrische patiënten om in een inrichting (althans niet in de westerse wereld).

avatar van Reinbo

Geloof dat we hier een paar jaar geleden ook nog een 14 jarige aan de ketting hadden liggen. Zal in de vs heus niet beter zijn.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Gelukkig is de psychiatrische zorg in Nederland over het algemeen prima. Er zullen altijd negatieve uitzonderingen zijn. Die 14-jarige was erg schrijnend, maar hij was ook een gevaar voor zichzelf. Het is niet altijd zo zwart-wit. Een handtekening vragen voor zo'n vergaande behandeling , terwijl iemand midden in de psychose zit zal niet voorkomen.

Boneka schreef:

Ja van beelden en lezen...........

Ja en dat maakt je een deskundige natuurlijk. En van beelden ? Rechtstreeks uit iemands hoofd of via films ( zoals Requiem for a dream ) ?

Jij hebt er vast eentje meegemaakt.
Nee, niet echt nee.... maar ik loop dan ook niet te roepen hoe ze er uit 'horen' te zien.

Blijft een flutfilm.

nakada

Het blijven vooral flutargumenten.

avatar van Bélon

Bélon

Het bekende "Arguing on the internet is like running in the Special Olympics....." plaatje schiet me hier te binnen (extra toepasselijk want het is nog bezig ook)