• 9.384.338 stemmen

Requiem for a Dream (2000)

Geregisseerd door: Darren Aronofsky

Met onder meer: Ellen Burstyn, Jared Leto en Jennifer Connelly

Releasedatum: 13 september 2001

Plot Requiem for a Dream

De weduwe Sara Goldfarb krijgt te horen dat ze uitgekozen is om in een spelshow mee te doen. Aangezien ze niet meer in haar favoriete jurk past, begint ze met dieetpillen, waar ze al snel aan verslaafd raakt. Ondertussen mislukken de pogingen van haar zoon Harry, z'n vriendin en een vriend om het te maken in de drugsscene. Langzamerhand glijden de hoofdpersonages verder en verder weg in een neerwaartse spiraal van drugsgebruik, misdaad en prostitutie.

avatar van aphexfreak

aphexfreak

4,5* prachtig, meeslepend en huiveringwekkend...Een meesterwerkje.

avatar van Ria1984

Ria1984

Echt een heel goede film, de werkelijkheid flitste voorbij in deze film. Echt een TOPPER!! Ik vond het ook wel een zeer heftige film om naar te kijken maar hij is echt heel goed. 5*

avatar van Montorsi

Montorsi

Wat een film zeg, enorm indrukwekkend. Vooral het verhaal van de moeder maakte de meeste indruk, en dit vooral omdat het niet echt haar eigen schuld was dat ze verslaafd raakte. De andere 3 hebben hier zelf duidelijk voor gekozen, terwijl Sara een positief doel voor ogen had wat uiteindelijk waardeloos uitpakte..
Kortweg briljant, 4.5*

avatar van metaledje

metaledje

pas voor het eerst gezien, het is zeker een goede film,maar hij staat mij toch ietsje te hoog in de lijst, het eindstuk is wel zo psycho in elkaar gezet dat ik in de lach schoot van de gekheid, toen dat geflits afgelopen was, kom je tot zinnen en dan bedenk je dat het eigelijk wel schokkend was.. hehe. wat kan die oude vrouw acteren zeg de rest doet het ook uitstekend, visueel moet het een beetje geflipt overkomen,maar vond het heel soms irritant, een 4*

avatar van The_Game

The_Game

aphexfreak schreef:

4,5* prachtig, meeslepend en huiveringwekkend...Een meesterwerkje.

hier ben ik het gewoon mee eens

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik had al veel zeer lovende kritieken over deze film gehoord of gelezen, en daarom was ik erg benieuwd en heb hem gekeken. En ik moet zeggen, de film wist absoluut aan de hoge verwachtingen te voldoen voor mij.
Vanaf begin af aan wordt je al in de film gesleurd. Requiem for a Dream zit vol met heftige en ongemakkelijke scenes, en de eerste scene met Sara en Harry is er al zo eentje. Er is in de film ook op een leuke manier gebruik gemaakt van allerlei visuele trucjes zoals een schokkende handcamera en splitscreens, maar altijd is het functioneel voor het vertellen van het schrijnende verhaal. Nooit had ik het idee dat ik naar het werk van een over-ambitieuze film-maker met de nodige geldingsdrang zat te kijken. Zo'n film die is opgeleukt met allerlei hippe trucjes, zonder dat het enige meerwaarde heeft en zelfs kan storen.
De acteerprestaties van de hoofdpersonen vond ik ook fantastisch. Vooral Ellen Burstyn levert absoluut vakwerk af. Vanaf begin tot eind leef ik mee met dat lieve onschuldige vrouwtje, die veel tegenslagen heeft gekend, en in de film langzaam maar zeker meer aftakelt.
Dat aftakelen geldt voor alle hoofdpersonen in de film. Requiem for a Dream laat op een keiharde en eigenlijk niets verhullende manier zien wat drugs met je kan doen. En alles wordt op een denk ik (want geen ervaring met al die drugs) zeer realistische manier in beeld gebracht.
Ook het camerawerk en kleurgebruik is vaak zeer fraai vind ik. Het taalgebruik is nogal ongepast, maar de film zit vol prachtige shots. Of het nou shots van dichtbij of van wat verder weg zijn.
Wat ook heel erg sfeerbepalend voor de film is is de schitterende muziek. Dramatisch muziek om de dramatische scenes nog meer te laten aankomen, een beetje surrealistisch klinkende muziek (met daarbij ook surrealistische beelden zoals vervormingen en versnellingen) om de kijker een beetje te laten ervaren wat de onder invloed van drugs zijnde hoofdpersonen precies zien of voelen, en meer van dat moois.
In Requiem for a Dream wordt heel goed een bepaalde akelige sfeer neergezet, en de film wordt steeds treuriger en ongemakkelijker om naar te kijken. Met het einde als absolute climax. Een goed begin en een goed einde kunnen heel veel doen voor een film in mijn ogen, en deze film heeft beiden. Het einde is heftig, met de scene waarbij het echt helemaal misgaat, de shocktherapie, orgie en amputatie, als absoluut hoogepunt. Of dieptepunt is misschien beter verwoord. Schitterend gemonteerd met al die harde beelden die elkaar in hoog tempo afwisselen. En de allerlaatste scene is gewoon heel mooi en gevoelig, ontroerend, en zelfs de aftiteling is zeer fraai, wanneer ze het geruis van de zee laten doorklinken
Requiem for a Dream is gewoon een meesterwerk vind ik. Een van de meest indruk makende films die ik ooit heb gezien, en ook daarom gelijk al een van mijn favorieten. 4.5 ster lijkt me een dikverdiende beoordeling.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Bah wat een nare film. Ik heb hem twee keer gezien, maar hij blijft vervelend. Laat wel mooi zien hoe je kan afglijden, maar ik prefereer films die laten zien hoe je kan opklimmen. Het onderwerp spreekt mij gewoon totaal niet aan. Daarom blijf ik steken op 3*

avatar van Shekinah

Shekinah

Ellen Burstyn vond ik zo goed in deze film, dat ik haar niet meer wilde zien. Afschuwelijk vond ik het, ik vond het verschrikkelijk om haar kapot te zien gaan aan iets wat door haar dokter voorgeschreven was. Hoe ze heilig in die rot televisieshow van d'r geloofde. Werkelijk verschrikkelijk.

Een enorm beklemmende, claustrofobische film vond ik dit. En samen met the Blair Witch Project is dit de enige film die me zo'n samengeknepen gevoel van een bepaald soort angst in mijn buik kon geven, dat ik eigenlijk steeds weer wenste dat de film afgelopen was.

Niet eens per se confronterend. Ik vind het geen film die zegt: dit kan ook met jou gebeuren als je aan drugs zit. Maar wel een film die laat zien wat er met een ander kan gebeuren. En iedere andere film die ik over drugs had gezien, heeft me nooit zo'n benauwend, betrokken gevoel gegeven als deze. Een ruwe, harde film voor degenen die in die wereld leven in die film.

Zelfs de seksscene vond ik benauwend, hard, ruw. Deze film gaat als het ware op je zitten en dat gevoel wordt versterkt door het geweldige cameragebruik.

En dan het steeds terugkerende nummer Lux Atearna van Clint Mansell... Ja, geweldig.

avatar van Werwolf

Werwolf

Shekinah schreef:

avatar van edejong

edejong

een zeer heftige film

kreeg er zelfs een gek gevoel van

knap gemaakt!

Kr!kke

Ik vond het echt slecht. er gebeurde echt niets in deze film. Ja druggebruik en het gebruik van dieetpillen. Echt een saaie film. (Maar dat is mijn menig hé)

avatar van lowhusky

lowhusky

Kr!kke schreef:

Je hoeft de film ook niet een 0,5 te geven alleen omdat hij saai is . Ik vond hem ook wel saai maar werkelijk prachtig!

Kr!kke

ja hij kon me echt geen minuut boeien. Dan verdient hij voor mij niet meer dan 0.5

avatar van lowhusky

lowhusky

Kr!kke schreef:

*Diepe zucht* Jouw mening, hé.

inderdaad

avatar van Scratt

Scratt

Grote verwachting, grote teleurstelling. Sommige shots waren irritant en het verhaal vond ik ook maar zeer mager. Zoiets als dit kan me echt niet boeien maar om er hier nog positieve elementen in te gooien geef ik een 2.5 voor de goede acteerprestatie's en de supercoole soundtrack !

Kr!kke schreef:

Ach ja, mensen die bijvoorbeeld 'toppers in concert' hoger aanslaan dan een symphonie van Mahler moeten er ook zijn...

avatar van Soeperman87

Soeperman87

Respecteer ook iemand anders smaak svp.

avatar van sterling

sterling

Toby N. Tucker schreef:

BELACHELIJKE VERGELIJKING

alsof requim for a dream hoogstaand is n beetje dramatische muziek bij drugsclichebeelden monteren oh oh oh wat is het toch ellendig om met drugs te leven Toppers is hoogstwaarschijnlijk echter dan deze film ...What you see is what you get kun je van deze sentimentele draak van een film niet zeggen..

avatar van Bert1

Bert1

Erg artificieel, maar het werkt.

4 sterren.

avatar van iGeO

iGeO

Als je al niet in een depri-bui bent, wordt je dat wel door deze film...

Het verhaal heeft dan wel niet zoveel om het lijf, maar hier wordt wel goed weer gegeven, dat een gewoon leven door iets als drugs behoorlijk kapot kan worden gemaakt...

****

avatar van Dead01

Dead01

• 1981 stemmen

iGeO schreef:

Als je al niet in een depri-bui bent, wordt je dat wel door deze film...

****

Is in de meeste films die over drugs gaan e dat je dat merkt dat drugs zo goed als alles kapot maakt.

Maar deze film toont dan ook andere kanten wat er met je kan gebeuren als je aan drugs gaat zoals de vriendin van harry.

avatar van iGeO

iGeO

Dead01 schreef:

...zoals ik ook al zei...

avatar van Buzerand

Buzerand

Kr!kke schreef:

Sommige "dokters" geven pillen met amfetamine (speed) mee aan hun patienten die willen afvallen. Amfetamine verminderd namelijk de eetlust. Het waren dus geen dieetpillen maar speedpillen die Sara innam.

Hele aangrijpende film: 5 sterren

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Ja, als je zo praat kan je elke film wel als saai afdoen. Daarnaast is de uitwerking in deze film ook origineel genoeg om de rest te doen vergeten (wat ik dan dus totaal niet nodig acht, maar dat terzijde).

avatar van Bert1

Bert1

ivm. die uitwerking

Ik vind dat de turbo-stijl van Aronofski in contrast staat met het redelijk saaie plot.

avatar van Kisje

Kisje

Nog niet gezien, is hij goed of euh?? Let me know

avatar van FillumGek

FillumGek

Eigenlijk is hij vrij slecht. Vandaar het hoge gemiddelde en de ruim 40 pagina's vol lof.

FillumGek schreef:

avatar van AUDRIEKE

AUDRIEKE

had er een stuk van gezien en vond 'm meteen al goed, alleen jammer dat de subtitels zo vervelend deden dus heb ik 'm niet afgekeken. ga 'm zeker nog een keer afkijken.