• 9.385.326 stemmen

Requiem for a Dream (2000)

Geregisseerd door: Darren Aronofsky

Met onder meer: Ellen Burstyn, Jared Leto en Jennifer Connelly

Releasedatum: 13 september 2001

Plot Requiem for a Dream

De weduwe Sara Goldfarb krijgt te horen dat ze uitgekozen is om in een spelshow mee te doen. Aangezien ze niet meer in haar favoriete jurk past, begint ze met dieetpillen, waar ze al snel aan verslaafd raakt. Ondertussen mislukken de pogingen van haar zoon Harry, z'n vriendin en een vriend om het te maken in de drugsscene. Langzamerhand glijden de hoofdpersonages verder en verder weg in een neerwaartse spiraal van drugsgebruik, misdaad en prostitutie.

Was weer een tijd geleden dat ik de film gezien had.

Aronofsky is één van die weinige moderne filmmakers. Jammer dat z'n stijl zo weinig gevolg heeft. Anderzijds, en zo bewijst deze film, blijft het moeilijk een hele film zo consequent goed te houden.

Voornamelijk "Summer" is iets minder. Soort van Aronosky light. Je herkent z'n stijl, maar het lijkt soms een beetje gefilterd. Gezien het verloop van de film misschien logisch te noemen, maar helemaal blij ben ik er niet mee, en als Requiem één zwakte heeft schuilt die daar voor mij. Pas wanneer Aronosky z'n fisheye cams, vertragingen en versnellingen, splitscreens en de rest van z'n audiovisuele trucendoos bovenhaalt wordt het echt boeiend.

En uiteindelijk vind ik "Winter" één van de sterkste staaltjes cinema ooit gemaakt. Geweldige opbouw + ultieme climax. De manier waarop alles perfect in elkaar vloeit is machtig. De scene met de gedistorte stemmen en de gesynchte camera de mooiste van de film. De editing scherp, de muziek prachtig. Alles draagt bij aan de dreun die Aronofsky verkoopt.

Jammer dat andere regisseurs hier blijkbaar zo weinig zin in hebben. Veilig gefilmde verhaaltjes slaan beter aan. Zijn waarschijnlijk ook makkelijker. Maar doe mij dit maar. Pi vind ik beter, vooral omdat daar alles nog meer één geheel vormt, maar Requiem blijft een geweldige film. Klein meesterwerk. 4.5*

Onderhond schreef:

Alles draagt bij aan de dreun die Aronofsky verkoopt.

Leuk dat je het zo omschrijft.

Ik zeg altijd dat je het laatste half uur als een soort van heipaal de grond in wordt geslagen door dit filmpje.

avatar van Ribera

Ribera

Werwolf schreef:

Wat maakt in hemelsnaam het uiterlijk van een acteur/ actrice uit?

Het maakt zeker uit. Als het uiterlijk van het personage zodanig lelijk is, dat het storend is, dan is dat een minpunt, vind ik. Evenals de iriterende, zeurende stem van Burstyn. Ik vind gewoon dat het stoort, en daarom zijn het minpunten.

inderdaad

avatar van youri_bonito

youri_bonito

Deze film moet je NIET kijken als je stoned bent...

Zeker een goeie film, maar het laat je niet met een goed gevoel achter... 4,5*

Ribera schreef:

Oke dat is jouw mening.

Ik ben van mening dat het bij deze film juist een bijdrage levert aan het aftakelende personage van Sara Goldfarb. Maar goed, dat heb ik reeds vermeld.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Ellen Burnstyn steelt letterlijk de show hier, zonder haar zou ik het een veel minder interessante film vinden.. je voelt echt medelijden (en haar zoon ook zichtbaar )

avatar van just_a_guy

just_a_guy

Na het lezen van de goeie kritieken over deze film ben ik hem vol spanning gaan kijken.Helaas voor mij ervaar ik de film niet zo positief als de meeste hier,niet dat ik hem slecht vond maar ik miste gewoon de spanning in de film daarom geef ik deze film 3 sterren.

Werwolf

En heb je de ontwikkelingen van de personages dan ook niet als spannend ervaren? De goede beginsituatie die vervolgens in een neerwaartse spiraal komt, die tenslotte eindigd in de grote climax (het einde)?

Goodfella_90

Wat ik eigenlijk nog wel het best vond aan de film is niet eens wat jij noemt Werwolf (alhoewel ook erg goed hoor), maar de tjah.. 'depressieve' sfeer die de film uitademt. De geweldige muziek doet hier een enorme bijdrage aan.

Werwolf

Ja maar dat komt toch ook overeen niet? De depressieve sfeer voel je door heel de film heen, die begint naar mate de 'succesjes' in het begin gaan aftakelen. En zo dus de levens van alle drugsgebruikers in een negatieve spiraal terechtkomen. En de muziek is inderdaad prachtig, maar nog beter; het versterkt enorm de gevoelswaarde bij deze film. Ik ken geen soundtrack die beter past bij de film dan Lux Aeterna.

"Verslaafden". Zoals Aronofsky in ongeveer elk interview zegt, dit is geen film over drugs specifiek.

Helemaal waar Werwolf.

Anarchist

vond dat de film geen goede inzicht bood in het begrip verslaving noch de aantrekkingskracht van drugs en waarom mensen het doen behalve bij de moeder dan..we krijgen ook niet te zien wat de drugsgebruikers in kwestie voelen of ervaren van de drugs noch de werkelijke gevolgen van de drugs zelf ..maar daarvoor neemt de film ook een te kleine tijdspan..soundtrack is grandioos evenals het acteren van ellen burstyn..vond haar personage het enige dat goed uitgewerkt was en enig effect naliet

avatar van ToNe

ToNe

Anarchist schreef:

Hoe 'werkelijk' wil je de gevolgen hebben dan?

Het is geen voorlichtingsfilm over drugs.

Is de titel je ontgaan?

avatar van Reinbo

Gisteren herzien en wat is dit toch een prachtig stukje Cinema! De brilliante samensmelting van muziek, beeld en montage. Een soort cinematografisch equivalent van opera. En dan ook die fantastische grauwe look en solide acteer prestaties van de hele cast. Kan niet wachten op de volgende van Arronovski.

5*****

avatar van thibault14

thibault14

Kan iemand mij aub vertellen of de soundtrack van deze film origineel is, of een klassiek stuk.

avatar van Stephan

Stephan

Ik geef hem nog één kans met 'the fountain'. Het -zip-zip-snap-pilletje-pilletje- wat hij ook al in Pi deed begon me mateloos te irriteren. Kan die man nog wat anders dan dát truukje?

Pi was aardig, deze wordt door de wereldacteurs nog net gered...

avatar van ILDIB

ILDIB

thibault14 schreef:

Volgens mij klassiek, want de muziek komt ook in andere films (en miziekstukken) voor..

Maar dat de muziek goed is, zekers..

De film zelf is geen mainstream maar wel erg goed..

ILDIB schreef:

Volgens mij klassiek, want de muziek komt ook in andere films (en muziekstukken) voor..

Welke dan? (Behalve Pi die er erg op lijkt en van dezelfde componist is)

avatar van ILDIB

ILDIB

Hmm blijkt allemaal in later werk terug te komen, dus ma gik aannemen dat Clint Mansell het speciaal voor deze film heeft opgezet..

Goodfella_90

Gisteren liet ik deze film zien aan mijn ouders en broer die ik toch wel als filmanalfabeten zie. Daar waar ze (en daarom kijk ik films ook altijd alleen) altijd van alles te bespreken hebben tijdens een film, hing er gisteravond bijna 2 uur lang een doodse stilte. Volledig overrompelt waren ze, dat is denk ik toch wel een groot compliment voor deze film.

avatar van Skyper

Skyper

Goodfella_90 schreef:

Super herkenbaar.

Ik zal hem binnenkort kopen en hem samen met mijn ouders zien.

Kijken wat ze zeggen:P

Goodfella_90 schreef:

Hoe vonden ze de dildo scene...

avatar van filmmaniak

filmmaniak

Deze is één van m'n all time favo's. Or shall I say: We have a winneeeeer!

Wat een indruk dat deze film op je maakt. De soundtrack zorgt gewoon nu nog voor kippevel.

Reinbo schreef:

Hoe vonden ze de dildo scene...

Haha, tja dat vond mijn moeder nou weer iets minder, maar ik heb de rest niet horen klagen.

Stephan schreef:

Pi was aardig, deze wordt door de wereldacteurs nog net gered...

same thing here..

avatar van Floriaan

Floriaan

wat een bizarre film. heel erg heftig. die muziek dat camera werk GEWELDIG

avatar van nothingness

nothingness

Elke keer als ik naar deze film kijk, heb ik nadien een uurtje nodig om me weer beter te voelen. Wat een sfeertje. Donker, drukkend, vernietigend...

Conclusie: schitterend!