menu

A Beautiful Mind (2001)

mijn stem
3,86 (5046)
5046 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Mystery
135 minuten

geregisseerd door Ron Howard
met Russell Crowe, Ed Harris en Jennifer Connelly

Wanneer de briljante wiskundige John Nash net op het punt staat internationaal erkend te worden, raakt hij betrokken bij een mysterieuze samenzwering. Zijn toegewijde vrouw is de enige die hem kan helpen in dit indrukwekkende verhaal over moed, passie en overwinning.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=WFJgUm7iOKw

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van MRDammann
3,0
Russell Crowe is een van mijn favoriete acteurs. Ook bij deze film slaagt hij erin om een heel geloofwaardig personage af te leveren. Wel wat jammer dat op deze site de twist wordt verteld, spoilers zouden handig zijn.
Maar goed, de film verder is natuurlijk wel wat zoetsappig en iets te Amerikaans. Echt een typische Oscar-film. Ik ken dit trucje al, maar desalniettemin, zeker een goede film.

avatar van Parisa
5,0
Spoilers kan je maken door bij anderen op het uitroepteken te klikken. De rest wijst dan zichzelf. Als ik dat doe wordt het eigenlijk altijd gehonoreerd.

avatar van lovecraft
2,0
Insignificance schreef:
Een bijzondere man maakt nog geen bijzondere film. Ik vind Crowe doorgaans een aansprekend acteur, maar deze vertolking van John Nash met z'n maniertjes, trekjes en mimiek werkt al vanaf de opening op de zenuwen. Dat slaat al de meeste grond onder de voeten van de film vandaan, Howards saaie en zijige aanpak doet de rest. De waanwereld van Nash bestaat uit niet veel meer dan wat ronddwalende figuurtjes en de bijbehorende worsteling wil ook maar niet loskomen.

Zo'n overdreven momentje als die met de kletterende regen en de huilende baby draait het meteen de nek om, terwijl de maag omdraait als vrouwlief This is real begint te prevelen. De Nash op leeftijd weet gek genoeg nog wel wat sympathie op te wekken, maar dan is de film inmiddels in z'n meest kleffe segment aanbeland om het middelpunt nog eens extra in het zonnetje te zetten. Allemaal volgens het boekje der ontroering. Veel te veilig en zouteloos om een blijvende indruk achter te laten.


Hier sluit ik me bij aan. Crowe is volkomen ongeloofwaardig als Nash. Het is een aardige film, maar niet meer dan dat. Op en top gedramatiseerde Hollywood-biopic. Zeker geen 4 oscars waard, als u het mij vraagt. Maar ja, dat geldt wel vaker voor de Oscars. Gelukkig greep Crowe ernaast. Dat zou toch volkomen onterecht zijn geweest. Heb me ook bijzonder zitten ergeren aan zijn manier van acteren in deze film. Volkomen over the top. Veel te gemaakt en doet onecht, ja zelfs komisch aan. En ook de uiterlijke overeenkomsten - inderdaad minder belangrijk - deden imho afbreuk aan het geheel. Nash met armen als staalkabels... Goed, dat hoeft natuurlijk geen beletsel te zijn verder, maar bovenop de rest van de ongeloofwaardigheid, werd het me al gauw te veel. Nee, deze Australische rouwdouwer past niet bij de film. Het was voor mij zelfs zo storend, dat het de film omlaag haalt. Crowe is verder een prima acteur, daar niet van, maar niet in dit soort films. Met een andere acteur in de rol van Nash had ik allicht een 2,5 gegeven, maar ook niet meer dan dat.

avatar van tommykonijn
4,5
Na gisteravond met een halve ster verhoogd. Ik herinnerde me een redelijk drama, maar werd toch wel verrast door mijn fascinatie tijdens het kijken. Crowe is geweldig in zijn rol. Het constante getwijfel tussen werkelijkheid of niet is erg goed naar voren gebracht en de wijze waarop Nash hiermee omgaat is behoorlijk interessant. Bij vlagen beklemmend spannend, maar het is vooral een erg mooie film.

avatar van tbouwh
3,5
Redelijke dramafilm, die mijn verwachtingen toch net niet waar wist te maken.
Het is fijn om Russell Crowe te zien in zijn jonge jaren: voor de verandering ligt de nadruk eens niet op zijn vechtkunsten of zangstem, maar gewoon op zijn acteerwerk. Dat is een verademing: Crowe speelt overtuigend en de chemie met een uitstekende Jennifer Connelly is voelbaar. Vond haar in deze film beter dan in Blood Diamond. De eerste drie kwartier van de film vond ik het leukst, maar zodra de film in het gedeelte belandt dat Nash schizofrenisch bevonden wordt vind ik het wat afzwakken. Het verhaal vind ik hier wat rommelig en ook minder interessant. Een dergelijke plotlijn veel van wat het personage meemaakt berust op waanvoorstellingen werd in een film als Shutter Island veel beter, spannender en overtuigender gebracht ( alhoewel deze film natuurlijk ook op veel aspecten weer verschilt van Shutter Island ).
Het is dan ook vooral het acteerwerk en het drama-aspect dat deze film goed maakt.
Goed, maar verder niet bovengemiddeld. Een ruime 3,5*

4,0
Vond er in de beginne niet zo veel en ik vroeg me af hoe het mogelijk was dat zo iets 4 Oscars krijgt, maar dan naarmate het duidelijk wordt wat er met Nash aan de hand is, wordt het boeiend en van een degelijk niveau.
Crowe is in ieder geval een "speciale" om zo'n rol te spelen en ook Jennifer Connelly en uiteraard Ed Harris zijn uitstekend.

avatar van sybren78
3,0
A beautiful mind, een film die ik al lange tijd nog moest zien. De hoge waardering beloofde veel. Echter viel de film mij wat tegen.

Russel Crowe, wat ik normaal gesproken een uitstekend acteur vind, vond ik hier absoluut niet overtuigend acteren. De rare manier van praten af en toe, de rare trekjes en het zwijgen van Nash vond ik bijzonder vervelend. Nee, Crowe zat hier naar mijn mening niet lekker in zijn rol. Jennifer Connelly acteerde daarentegen prima.
Het verhaal wist mij wel te boeien. Ik had een totaal ander verhaal voorgesteld toen ik de beschrijving hierboven las. De schizofrenie van Nash zag ik totaal niet aankomen. Wat goed in beeld is gebracht is dat Nash constant twijfelt of hij de personen nu werkelijk ziet of dat dit zijn verbeelding is.
Het eind vond ik dan weer minder. Nash slaagt er na een lange worsteling tegen zijn schizofrenie er dan toch eindelijk in om zijn erkenning te krijgen. Iedereen blij, Nash en zijn vrouw beide huilen. Nee, net iets te sentimenteel.
Verder is de soundtrack overigens weer prima verzorgd door James Horner.

Een slechte film is het zeker niet. Maar top-250 waardig? Dit vind ik toch wat te hoog.

avatar van YouDrunkGoHome
3,5
Na gisteren 'The Imitation Game' te hebben herbekeken met m'n zusje -aangezien die hem nog niet gezien had- meteen door gegaan met deze, -aangezien ik juist deze nog niet gezien had-.
Beide films over wiskundige genieën met mentale problemen.

Maar waar het in eerstgenoemde meer over het het werk gaat van Turing, richt deze zich meer op de persoon Nash.
En toch, greep het verhaal van eerstgenoemde me meer aan.

Maar terug naar A Beautiful Mind, het acteerspel was erg goed en het verhaal is natuurlijk hardstikke triest. "de twist" halverwege kwam voor mij trouwens ook onverwacht. M'n zusje vertelde later dat als je goed oplet je wel kon merken dat er dingen niet klopte. Zijn vriend Charles bijvoorbeeld, stond altijd op de achtergrond. Wanneer Nash bijvoorbeeld in de bar was, stond Charles altijd ergens verderop, zich niet mengend in de gesprekken van Nash en z'n schoolvrienden. Achteraf mooie subtiele hints dat hij niet echt aanwezig was.

Al met al was ook dit een prima film, en heb ik me zeker niet verveeld, maar waar ik na The Imitation Game meteen op zoek ging naar meer informatie over Turing, had ik bij deze niet die neiging om hetzelde te doen over Nash.

Misschien komt het doordat het m'n tweede, somewhat soortgelijke film, op rij was, met een beetje teveel excentrieke figuren op een dag, maar ik kom nu niet verder dan 3.5 sterren.

Al ga ik 'm zeker nog een keer terugkijken met een 'fris' hoofd. Wie weet veranderd mijn mening dan nog.

avatar van Ted Kerkjes
3,5
Prachtige film.

Erg goed acteerwerk, geniaal verhaal, goede soundtrack.
Ik had Jennifer Connelly pas geleden nog de hoofdrol zien vertolken in Jim Hensons Labyrinth. Toen was ze veertien. In deze film is ze ondertussen al wat ouder, en een zeer goede (en zeer knappe) actrice geworden.

Ik hoorde trouwens dat de echte Nash trouwde met een zuster uit het psychiatrisch ziekenhuis. Hij verliet haar echter toen hij hoorde dat ze zwanger was.

Op een andere manier vond ik het einde niet zo geweldig. Ze hadden het mooier, poëtischer kunnen maken, denk ik.

avatar van notsub
3,5
Prachtige film die balanceert op de smalle scheiding tussen genialiteit en gekte. Russel Crowe deed het in mijn ogen erg goed en zijn tegenspeelster overtuigde ook. De eerste helft van de film is nog het sterkst. Vooral het laatste half uur versnelt de film teveel naar een te gemaakte climax, die dan op zich wel mooi is. Dit soort films over bijzondere mensen boeien mij prima. Toch is het op een gegeven moment wel duidelijk hoe de vork in de steel zit en valt de film regelmatig in herhaling.

5,0
Geweldig acteerwerk van Russell. Ingrijpend verhaal, echt een prachtig film om naar te kijken

avatar van ElkeX
4,0
A beautiful mind
Een klassieker die reeds lang op mijn "to see" lijstje stond, maar die ik om een of andere reden telkens oversloeg. En na hem gezien te hebben vraag ik mij af waarom. Wat een geweldige film! Ik werd letterlijk omver geblazen door Russel Crowe. Dat hij kon acteren wist ik al lang, maar zo! Daarnaast zat het verhaal geweldig goed ineen. Ondanks dat ik wist dat er een twist zat aan te komen, had ik dit ABSOLUUT niet verwacht! In het begin stelde ik mij wel vragen bij het verdere verloop van de film aangezien de aap nu uit de mouw was, maar ook dat was schitterend gedaan. Ik werd zelf bijna psychotisch omdat ik mij constant afvroeg wat echt was en wat niet. Wat een verschrikkelijke ziekte is schrizofrenie toch! De lange speelduur stoorde mij dan ook geen enkel moment. Alleen op het einde zakte het een beetje ineen, maar niet genoeg om de eerste 120 minuten te bederven. Kortom, prachtfilm die zeker het kijken waard is

avatar van Valii
1,5
Het leven van John Nash verbeeld als een sprookje, waarin een briljante geest verdwaalt, wonderbaarlijk geneest en uiteindelijk de Nobelprijs wint, dit alles dankzij de onophoudelijke steun en liefde van zijn vrouw. Ongelooflijk, wat een misser. Nul respect voor deze prent.

avatar van TornadoEF5
4,0
Niet mijn ding, dus na een uurtje afgezet.

Toch een 3 omdat het wellicht wel goed in elkaar zat.

avatar van GuidO96
4,5
Een mooie vertolking van Russel Crowe. Ik vind de maniertjes van Russel Crowe totaal niet vervelend, het is zelfs in mijn ogen reëel en zeer begrijpelijk in zijn toestand. De relatie met zijn vrouw voelt ook zeer echt aan en dat geeft juist die extra drama in de film. Heerlijke spannig ook gedurende de film, je blijft aan het denken wat realiteit en fantasie is. Zeer goede film en voor iedereen een aanrader.

avatar van Ted Kerkjes
3,5
TornadoEF5 schreef:
Niet mijn ding, dus na een uurtje afgezet.
Toch een 3 omdat het wellicht wel goed in elkaar zat.
Dus je stemt terwijl je de film nog niet eens voor de helft gezien hebt? En je baseert jouw stem op een vermoeden dat de film wellicht toch wel goed in elkaar zou kunnen zitten?

4,5
Ted Kerkjes schreef:
(quote)
Dus je stemt terwijl je de film nog niet eens voor de helft gezien hebt? En je baseert jouw stem op een vermoeden dat de film wellicht toch wel goed in elkaar zou kunnen zitten?
Kan het mij niet helemaal goed meer herinneren, maar volgens mij had ik na een uur nog geen idee waar het verhaal naar toe ging.

avatar van TornadoEF5
4,0
DeaQoN schreef:
(quote)
Kan het mij niet helemaal goed meer herinneren, maar volgens mij had ik na een uur nog geen idee waar het verhaal naar toe ging.


Ik zal na 9 mei het laatste stukje nog eens bekijken, maar als het mijn ding niet is...?

avatar van kimberlyVD
4,0
TornadoEF5 schreef:
(quote)


Ik zal na 9 mei het laatste stukje nog eens bekijken, maar als het mijn ding niet is...?


Lol, als het je ding niet is zal je stem waarschijnlijk gewoon naar beneden gaan...? Ieder zijn smaak hé. Maar gewoon eventjes stemmen omdat de film 'waarschijnlijk wel goed in elkaar zit', tja... Dan kan je ook gewoon effe heel de top250 een 5 geven natuurlijk.

avatar van Ted Kerkjes
3,5
TornadoEF5 schreef:
Ik zal na 9 mei het laatste stukje nog eens bekijken, maar als het mijn ding niet is...?
Men kan pas een film beoordelen als je 'm helemaal gezien hebt. Jij hebt nog niet eens de helft gezien.


avatar van Roger Thornhill
5,0
Verdrietig nieuws.

avatar van Moviestar1979
4,0
Een prachtige film over het leven van John Forbes Nash jr. die helaas op 23 mei jl. samen met zijn vrouw verongelukte.

Tom Cruise werd overwogen om de rol van John Forbes Nash jr. te vertolken, maar gelukkig nam Russell Crowe al snel diens plek in. Crowe had eveneens de eer om de bekende econoom op de set te mogen begroeten. Hij was gefascineerd door diens handbewegingen, en probeerde dit eveneens in de film te verwerken. Voor de rol van Alicia Nash kwamen diverse actrices in aanmerking. Het zijn er teveel geweest om op te noemen, maar o.a. onze eigen Famke Janssen en Emily Watson zijn misschien wel de bekendste. Het accent van Watson gooide roet in het eten, en zodoende ging de rol uiteindelijk naar Jennifer Connelly. Vlak na het afronden van de opnames stapte zij met tegenspeler Paul Bettany in het huwelijksbootje. Ook regisseur Ron Howard was niet de eerste keuze. Hij nam de plek in van Robert Redford die wegens andere verplichtingen was verhinderd.

De makers waren van plan om de homoseksualiteit van Nash in de film te verwerken, maar waren bang dat de connectie tussen homoseksualiteit en schizofrenie een verkeerd beeld zou geven. Dit resulteerde in veel kritiek bij kijkers. Ondanks alles werd de film bekroond met 4 Oscars.

Zeker een absolute aanrader!

4,0 *

avatar van MDRAIJER
4,0
Moviestar1979 schreef:


De makers waren van plan om de homoseksualiteit van Nash in de film te verwerken.

4,0 *


Toch had ik wel een klein beetje al zo'n gevoel, al was dat nooit in de film verwerkt.

Prachtige film voor de rest, zeker genoten van elke minuut.

Zelf bij de laatste paar minuten durfde ik nog niet zeker te zijn van wat er gebeurde.

avatar van J. Clouseau
3,5
Het eerste halfuur van deze film bekijk ik regelmatig opnieuw, want daarin is John Nash mijn absolute held. De toewijding waarmee hij zich op zijn studie stort en de ontdekking van het baanbrekende Nash-evenwicht (die schit-te-rend in beeld wordt gebracht) motiveren me telkens weer om mijn cursussen te openen en me vast te bijten in mijn studiegebied.
Daarna wordt het allemaal wat minder. De mysterieuze samenzwering waarin Nash belandt komt amper uit de verf en de onthulling van de ware toedracht gebeurt te abrupt, waardoor het nergens echt spannend of pakkend wordt. En dan is de rek er zeker uit, in hapjes en brokjes krijgen we nog wat beelden uit het leven van Nash voorgeschoteld, zonder dat daar een duidelijke structuur achter zit.
Gelukkig zijn er de acteurs. Russell Crowe eigent zich de maniertjes van de echte John Nash, een man van koelheid en ratio ('I don't believe in luck'), bijzonder goed toe (al kan hij soms ook overdrijven, alsof hij te veel naar Rain Man heeft gekeken), Jennifer Connelly gaat tot het uiterste als Nash' toegewijde vrouw en Paul Bettany en Ed Harris geven door hun geweldige acteerprestaties het flauw geschreven mysterie toch wat meer gewicht en kleur. En de muziek mag dan te prominent naar voren treden, hij is wel erg mooi. Jammer dus dat deze film nergens meer zo goed wordt als in dat briljante eerste halfuur.

avatar van dvdcrusher
5,0
Magistrale film. Verdient eigenlijk ook een plaatsje in mijn persoonlijke top 10 allertijden.
Russel Crowe en Ed Harris zijn subliem. 5 sterren

avatar van baspls
3,5
"This class will be a waste of your - and what is infinitely worse - my time."

Weer eens de top 250 aan het afwerken. Ik had van te voren het gevoel dat dit weer zo'n film zou worden die een beetje word overgewaardeerd, maar niets is minder waar.

De film verteld het waargebeurde verhaal van John Nash, de briljante wiskundige, die vast besloten is om met een originele theorie te komen. Hij is echter sociaal niet zo handig en door zijn streven heeft hij het moeilijk op de universiteit. Als het hem eenmaal lukt om naam te maken krijgt hij steeds vaker opdrachten voor de overheid en raakt hij betrokken bij een mysterieus koude-oorlog tafereel.

Russell Crowe heeft een erg sterke rol als John Nash. Weer heel iets anders als de stoere Generaal Maximus, wonderlijk hoe sterk hij zich in het personage heeft weten in te leven. En ook erg knap hoe hij zowel de jonge als de oude John Nash sterk weet neer te zetten. Naast hem hebben Ed Harris, Christopher Plummer en Paul Bettany ook een goede rol. Jennifer Connelly had ik eigenlijk nog nooit als volwassene gezien en ik moet zeggen dat ze er hier nog steeds erg goed uitzag en er als actrice ook enorm op vooruit is gegaan (en ze was al zeker niet slecht), vooral in de laatste helft van de film weet ze de emoties erg natuurlijk over te laten komen.

In de meeste vergelijkbare films zijn het intellectueel taalgebruik en de berekeningen die worden gemaakt een broodje aap of in werkelijkheid kinderlijk eenvoudig, maar hier is het allemaal echt. De echte John Nash heeft namelijk de filmmakers en acteurs geholpen tijdens de productie en Russell Crowe heeft een echte wiskundige als stand-in die een hoop van de berekeningen opschreef. Het verhaal is geromantiseerd en komt op veel punten nauwelijks overeen met het echte leven van John Nash, als je je een beetje gaat verdiepen in de beste man word je ook niet bepaald vrolijk. Het hele charme dat de film heeft zou verdwijnen als ze veel van de dingen die ze hebben gewijzigd of weg hebben gelaten toch in de film hadden opgenomen.

De soundtrack van James Horner is misschien niet zo episch als we van hem gewend zijn, maar de muziek past uitstekend bij de film en helpt de drama enorm. De muziek heeft niet echt gedenkwaardige melodieën maar is van zeer hoge kwaliteit.

De film is mooi opgenomen, nog op echte film en dat is te zien. In het begin heeft het beeld een prachtige oranje gloed die alleen met celluloid bereikt kan worden. Alleen jammer dat ze de film niet in Panavision hebben opgenomen, en eigenlijk waren de minimale special effects (met de nummers) ook niet nodig.

Ik vind het mooi hoe de film helemaal om kan slaan. Dan lijkt het erop dat we simpelweg iemands leven volgen, dan krijgen we te maken met spionage en intriges, dan word het romantiek en dan komen we er ineens achter dat de hoofdpersoon lijd aan Schizofrenie en alles in zijn hoofd zit. De laatste act van de film was dat ook niet bijzonder vrolijk, toch zorgt het einde waar we John als een oude man zien (nog steeds gelukkig met zijn vrouw) weer voor een positieve sfeer. Een van de betere 'true story' films.

Ron Howard flikt het hem weer. Weer een echte topfilm, die zijn plek in de top 250 meer dan verdient heeft. De film boeit van begin tot einde, vermaakt en ontroert.

avatar van J. Clouseau
3,5
baspls schreef:
Het verhaal is geromantiseerd en komt op veel punten nauwelijks overeen met het echte leven van John Nash, als je je een beetje gaat verdiepen in de beste man word je ook niet bepaald vrolijk.

Inderdaad, dat is niet onbelangrijk om te vermelden. Ik heb onlangs het boek van Sylvia Nasar over Nash' leven gelezen, en dat hij niet altijd zo'n sympathieke man was, zeker voor mensen die hij minder intelligent inschatte dan hijzelf (en voor Joden), dat hij een buitenechtelijke zoon had en ooit werd opgepakt op een tippelplek voor homo's, dat krijgen we in de film allemaal niet te zien.

avatar van horizons
4,0
Grappigste voor mij was dat ik totaal geen idee van het boek of wie Nash was had. Dus dan kijk je zo een film toch heel anders denk ik.

avatar van des1
3,0
Aardige film, maar samen met The English Patient heb ik de Oscar overlading van deze twee films nooit begrepen.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:15 uur

geplaatst: vandaag om 22:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.