• 9.377.368 stemmen

Biografie | 135 minuten

Genre: Biografie

Geregisseerd door: Ron Howard

Met onder meer: Russell Crowe, Ed Harris en Jennifer Connelly

IMDb beoordeling: 8,2 (1.046.171)

Releasedatum: 21 februari 2002

Plot A Beautiful Mind

"He saw the world in a way no one could have imagined."

Wanneer de briljante wiskundige John Nash net op het punt staat internationaal erkend te worden, raakt hij betrokken bij een mysterieuze samenzwering. Zijn toegewijde vrouw is de enige die hem kan helpen in dit indrukwekkende verhaal over moed, passie en overwinning.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Ja, die achtervolging gebeurde niet echt. Maar ik vond 'm niet spannend in ieder geval.

moviemafketel schreef:
Nee, je hebt denk ik wat tegen bekende films en gaat daarna kijken waar je de film op plat kan branden. Je hebt het volgens mij vanaf de 1e seconde geen eerlijke kans gegeven. Misschien over een aantal jaren nog eens rustig bekijken.

Nee ik zit me gewoon sirieus te ergeren aan vanalles, tijdens het kijken. Fair Game is ook gebaseerd op ware verhalen van Irak enzo maar of een film hierover boeiend is moet dan nog maar blijken.

Hij acteerde uitstekend hoor, Russell. Ik vind de boodschap er gewoon teveel bovenop liggen. Hij heeft schizofrenie, punt. Maar verder wordt je helemaal niet verrast ofzo. Een komedie over dit onderwerp had me meer geboeid.

avatar van olsenfreakie

olsenfreakie

%%%%%% schreef:

Verwoord of onderbouw dit effe dit is toch een zeer sterke emotioneele film. Wel wat aan de langdradige kant

Wat een moment als Crow in het bed alle kanten is aan het bewegen, en Connely dat door het glas ziet en zich dan omdraait Machteloos,treurig dat is het gevoel wat dan overheerst

gewoon een onboeiende film. ik ben niet iemand die punten gaat geven op het camerawerk en acteerprestaties enzo daar let ik niet op. hij was gewoon saai. ik hoopte dat hij zo rap mogelijk gedaan ging zijn maar dan duurt hij nog is een eeuw ook.

avatar van Chappi_12

Chappi_12

Dit is een klassieker!

avatar van TMP

TMP

Tijdje geleden dat ik deze gezien heb, maar ik vond hem toen absoluut niet boeiend. De schizofrenie van Crowe wordt aardig in beeld gebracht, maar dat heb ik al in meerdere films gezien. En vond ik ook toen niet al te boeiend. Er gebeurde nogal weinig, dus kortom een saaie film.

1,5

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Uitstekende film. Goed acteerwerk van Crowe (die eigenlijk de laatste tijd een beetje op de automatische piloot speelt vind ik), interessant verhaal en nog een aardige plottwist (die je echter wel kunt verwachten door het thema schizofrenie). Daarnaast werd een goede sfeer neergezet. Veel drama en gelukkig niet erg sentimenteel.

avatar van Jesse93

Jesse93

TMP schreef:

1,5

Weinig?? Je volgt z'n hele carriere en persoonlijke leven.. Ik weet niet wat je nog meer kan verwachten van een film als dit.

avatar van Jesse93

Jesse93

Terrified... mortified... petrified... stupefied... by you.

Gister toch maar eens herzien en hij bleef gewoonweg weer geweldig. Ook al weet je wat er aan de hand is, blijft het boeiend om naar te kijken. Je ziet dat hij overal z'n best voor doet en wel zijn hele leven bezig is met een idee die hij aan het begin van zijn studietijd in z'n hoofd heeft. Dat noem ik nog eens doorzettingsvermogen. Het mooiste is dan ook als hij hiervoor herkenning krijgt op het eind.Op het eind valt alles mooi samen met elkaar en je voelt ook dat het verhaal dan compleet is.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Helemaal mee eens, doe het hem maar eens na.

avatar van snellejelle1985

snellejelle1985

ik snap de lage scores van sommigen echt niet maar dit is natuurlijk persoonlijk!

een van de beste films die ik ookt heb gezien en beste van crowe samen men gladiator ( vind ik dan he )

avatar van Ninto

Ninto

Teringggg. Wat een goede film. Dat terwijl ik de eerste poging na 5 minuten staakte. Vond hem irritant overkomen. Op dit moment snap ik de "ik" van het verleden niet.

Geweldige film!

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Ben hem op dit moment nog eens aan het bekijken, m'n tweede keer, en nu ik het verhaal ken blijkt de film nog veel mooier. Da aanwijzingen van bij het begin van de film al zijn zo subtiel, de manier waarop de ziekte in beeld wordt gebracht is zo mooi. m'n 4* is ie zeker nog waard

avatar van Reinbo

Subtiel is wel het laatste waar ik bij deze film aan denk...

avatar van Sgerrard_8

Sgerrard_8

Veel te veel terend op het bereiken van een zo groot mogelijk publiek (ze speelden hem deze avond op VIJF TV, mensen uit België weten hiermee genoeg denk ik), weinig verrassend. Tja ,de kritiek is reeds voldoende verwoord hier, merk ik. Inderdaad verre van subtiel.

Desondanks toch een stuk minder ergernis dan Howard's 'Cinderella Man'.

Hij krijgt nét 3,5 sterren van mij, met weinig tot geen kans op verhoging.

avatar van Chucky92

Chucky92

De film begon echt geweldig. Een of andere wiskunde geleerde gaat bij de geheime dienst aan de slag om mensen te helpen. Ik dacht dit wordt echt een spannende thriller, vol met verrassende plotwendingen. Dit plotwending kwam ook, heel verrassend, alleen de film werd opeens maar matig. Ik vond het echt geweldig om te zien, hoe die vent alles kon oplossen bij de geheime dienst, opeens blijkt die schizofreen te zijn. Dat is op dat moment nog niet heel erg eigenlijk. Want later denkt die weer bij de geheime dienst te zijn, en dan weet je het als kijker ook niet meer. Maar wanneer echt duidelijk wordt dat hij schizofreen is, veranderd de film in een simpele RTL 4 drama filmpje. Wat jammer zeg. De film werd ook veelste langdradig. Ik hoopte eigenlijk nog steeds dat die op het eind van de geheime dinest werkte, dat hij niet schizo bleek te zijn, maar helaas. Eerst deel van de film is dus geweldig, 2e deel is goed en laatste deel vind ik kut. De acteer prestaties zijn heel goed in de film. Erg knap gespeeld door Russel. Deze film verdiend daarom 3,5 sterren.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Deze film is jarenlang mijn absolute favoriet geweest. Hij is sindskort een paar plaatsen gezakt, omdat ik me nu ook wel een beetje kan vinden in de kritieken, dat hij iets te Hollywood, teveel voor het grote publiek, en te gestileerd is bijvoorbeeld.

Maar alsnog verdient hij voor mij een plekje in de top 10, omdat hij zo ontzettend goed slaagt in mij te raken. De eerste keer dat ik hem zag, toen ik een jaar of 15 was, dacht ik nietsvermoedend een film te gaan zien over een wiskundige, een spion. Vrij raar zelfs dat ik hem in de eerste plaats ging kijken, omdat het nou niet echt een thema was wat me op die leeftijd erg aansprak, maar dankzij lovende woorden in de tv-gids destijds, heb ik deze film goddank een kans gegeven.

De plottwist kwam voor mij volledig uit de lucht vallen, en daar ben ik nog steeds ontzettend blij mee. Het sloeg bij me in in als een bom. Op de een of andere manier wist deze film me zo vreselijk te raken, ik heb het laatste half uur volgens mij aan een stuk door gehuild. En ook bij de tweede, derde, vierde en misschien zelfs vijfde kijkbeurt wist deze film me absoluut kippenvel te bezorgen. Mede door de geweldige soundtrack, die altijd aanwezig is, en de film een ontzettend schrijnend gevoel meegeeft. Erg zonde dat hij de Oscar voor Best Original Score moest afstaan aan LOTR, maar dat terzijde.

Nog steeds vind ik het een ontzettend mooi gegeven hoe de film op de helft totaal veranderd. Waar we eerst meegaan met Nash' wiskunde- en spionagepraktijken, wordt het later alleen nog een film over hoe om te gaan met zijn ziekte. Ik kan me helemaal indenken dat dit voor sommigen juist enorm sentimenteel en teleurstellend is dat de film zo'n wending neemt, maar voor mij werkt het nog steeds als een tierelier.

Nog steeds metershoge kippenvel bijvoorbeeld, als Nash zelf ontdekt dat het kleine meisje niet echt is. She never get's old! en zijn vriend en ook zijn werkgever dus inderdaad echt niet bestaan.
Of de scene dat Alicia het tuinhuisje ontdekt, wat weer helemaal beplakt is met knipsels. Geweldig schrijnende scene.
Of het feit dat, en dat is wellicht mijn eigen interpretatie, de auto-achtervolgingsscene geen spannende achtervolgingsmuziek en geschreeuw en drukte bevat, maar juist een heel ingetogen intense achtergrondmuziek heeft. Omdat het niet echt is? Ik weet niet of het de bedoeling van de regisseur was, maar ik vind het wel ontzettend goed werken.
Of de scene dat je voor het eerst door de ogen van anderen ziet dat Nash interactie heeft met een niet bestaand personage. Als hij voor de laatste keer afscheid neemt van Marcee, over haar haar streelt, en je dus ziet dat hij in het luchtledige streelt. Wederom, kippenvel.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ontzettend veel sfeer, geweldig geacteerd, het hele gegeven van de waanbeelden is ontzettend netjes, kloppend en gedetailleerd uitgewerkt. De film bekijken met director's comment is een ervaring op zich, omdat je tot zoveel nieuwe inzichten komt. De personages die Nash zich inbeeld zijn bij wijze van hint voordat ze in beeld komen eerst alleen te horen. Marcee rent op een gegeven moment door een veld met duiven, die niet wegvliegen! Je begrijpt gewoon niet dat je dat de eerste keer niet opvalt!

Ondanks de kritieken waar ik me best in kan vinden, werkt deze film bij mij als een trein, dus gewoon 5*.

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

Ste* schreef:

*knip lap tekst*

Helemaal mee eens. Als je dan ook nog eens bedenkt dat het hele verhaal akelig nauwkeurig is afgeleid van de ware gebeurtenissen.

avatar van hardhiller1992

hardhiller1992

Deze moet ik vanavond maar is kijken. Trailer ziet er in ieder geval wel goed uit ben benieuwd.

avatar van the-real-tiete

the-real-tiete

ook mmaar kijken vanaaf dus , benieuwd als die dan zo goed is

avatar van b00ts

b00ts

Wat is die Crowe toch een kanjer. Ik heb er (weer) van genoten. Geweldige film.

avatar van Larude

Larude

Mooie film hoor! Zo mijn top 10 binnengevlogen.

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

Mooie film. Die je echt mee neemt in het leven van Nash.

avatar van Filmpie1

Filmpie1

Wat een prachtige en vooral meeslepende film.

Geweldig acteerwerk door Crowe.

avatar van Ron de Bree

Ron de Bree

Neem eens de moeite om (bijvoorbeeld Wikipedia) het echte verhaal over Nash te lezen.

Als je dan terugdenkt over de film dan is ie perfect in beeld gebracht en geeft het een zeer getrouw beeld van die man zijn leven.....NET geen 5*

avatar van Pierre1965

Pierre1965

Altijd knap, als een film zoveel kwaliteit heeft dat je ook na een herziening van een film waarvan je de clou al weet, toch even goed kan waarderen dan de eerste keer.

avatar van hardhiller1992

hardhiller1992

Prachtige film, beter dan verwacht zelfs. Met een geniale Crowe in de hoofdrol, die totaal in zijn eigen wereldje leeft. Dat zijn vrouw steeds bij hem blijft, hoe houdt ze het vol Maar uiteindelijk doet ze het niet voor niks, als Crowe er weer bovenop komt, al ziet hij nog steeds de denkbeeldige mensen.. Topfilm!

avatar van Topsor

Topsor

Heerlijke film... en Russell Crowe speelt echt goed (zoals altijd). Mooi gemaakt, dat je pas na een tijdje erachter komt dat gewoon die hele geheime opdracht verzonnen is. Het lijkt alsof er tenminste een deel van waar is.

Wat mij betreft echt een topper, staat na gister in de top 10 van mij

avatar van melvddonk

melvddonk

A Beautiful Mind.

Het was al weer een aantal jaartjes geleden dat ik a Beautiful Mind voor het laatst zag. Mijn vriend is een enorme Russel Crowe fan en hij was vanavond aan de beurt om een film uit te kiezen. Hij koos voor deze film en dat was een erg goede keuze. Ik was blij dat ik niet meer precies wist hoe de film zou verlopen en het voelde dus ook eigenlijk als een soort van 'eerste kijkbeurt'.

De film begint erg rustig. De film neemt uitgebreid de tijd om John Nash te leren kennen en dat was erg prettig. Hij is een slimme, in zichzelf gekeerde jonge man die maar één doel in zijn leven heeft: Iets nieuws ontdekken. Hij wil waardering voor zijn werk. Wat ik erg fijn vond was dat er scènes in het begin waren die later terugkwamen in de film. Neem nou bijvoorbeeld dat stukje dat die pennen neergelegd werden. Schitterende scènes.

Crowe doet het erg goed. Zijn acteerwerk is briljant en zorgt ervoor dat je regelrecht in de film gezogen wordt. Hoe verder de film vordert hoe meer sympathie ik voor Nash kreeg en hoe meer ik met hem mee ging leven. Niet alleen met Nash, maar ook met zijn vrouw. Connelly zet ook een goede rol neer als de vrouw van Nash, die hem onvoorwaardelijk blijft steunen.

Wat de film ongelofelijk goed doet, is op mijn gevoel inspelen. Vooral het laatste stuk van de film was ik ongelofelijk emotioneel. Toen Nash te horen kreeg dat hij misschien een Nobelprijs zou winnen en even later al die pennen voor zijn neus neergelegd kreeg kon ik het niet meer droog houden. Hij kreeg eindelijk wat hij wilde. Waardering. Erkenning. Prachtig.

De minuten vlogen echt voorbij en ik heb me geen moment verveeld. Ik heb gelachen, vooral om de ietwat klungelige Nash aan het begin van de film: 'I don't exactly know what I am required to say in order for you to have intercourse with me. But could we assume that I said all that. I mean essentially we are talking about fluid exchange right? So could we go just straight to the sex?', ik heb gehuild en ik heb vooral erg genoten. Heerlijke film!

Ik blijf bij mijn vorige cijfer:

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Eindelijk deze film bekeken!

Ik moet zeggen dat ik nooit echt helemaal weg ben van Russel Crowe. Rollen als die in Gladiator zijn hem op het lijf geschreven, maar in een dialoog vond ik hem nooit sterk.

Puur als actieheld waardeer ik hem, niet meer.

Maar dan moet je geconfronteerd worden met deze film. Al m'n bovenstaande bespiegelingen kunnen de prullenbak in. Wat een fenomenale rol zet hij hier neer zeg!

Verreweg de beste acteerprestatie die ik van hem ken!

De film op zich stelde me in zeker opzicht ietwat teleur. Het tempo was soms wel heel erg aan de lage kant waardoor ik me erop betrapte dat ik wat vaker naar buiten zat te kijken en dat soort kleine dingetjes.

Uiteraard kent de film een prachtig verhaal, een indrukwekkend verhaal zelfs. Het lijkt me echt vreselijk wanneer je schizofrenie hebt.

Ook wat voor z'n vrouw natuurlijk, hoe moeilijk is het wel niet om je hele leven met zo'n man door te brengen.

Wat dat betreft zit de film prima in mekaar. Echt superbijzonder vond ik em niet.

3,5 lijkt me prima om mee te beginnen!

avatar van melvddonk

melvddonk

martijn011 schreef:

Eindelijk deze film bekeken!

Puur als actieheld waardeer ik hem, niet meer.

Verreweg de beste acteerprestatie die ik van hem ken!

3,5 lijkt me prima om mee te beginnen!

Ik zie dat je Cinderella Man ook nog niet gezien hebt. Ook een film met Russel Crowe die het kijken waard is. Mijn vriend is een grote Crowe fan en the Gladiator, a Beautiful Mind en Cinderella Man zijn zijn favorieten.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

melvddonk schreef:

Dan ga ik me daar binnenkort eens aan wagen!