Genre: Biografie
8,2 (1.046.458)
Releasedatum: 21 februari 2002
Zondag om 20:00 uur op Paramount Network
Plot A Beautiful Mind
"He saw the world in a way no one could have imagined."
Wanneer de briljante wiskundige John Nash net op het punt staat internationaal erkend te worden, raakt hij betrokken bij een mysterieuze samenzwering. Zijn toegewijde vrouw is de enige die hem kan helpen in dit indrukwekkende verhaal over moed, passie en overwinning.
- Trailer (YouTube)
- A Beautiful Mind (BoekMeter)
- A Beautiful Mind (MusicMeter)
John Nash
Richard Sol
Bender
Helinger
Ainsley Neilson
Verschil is dat zo'n macho knallertje geen kapsones heeft. Ik betwijfel het dat mensen The Expendables inspirerend en diepzinnig zullen vinden, dat is dan ook het doel niet van zo een film.
Niks mis met the Expendables trouwens hoor, heb me er ook prima mee vermaakt. Waarom zou An Beautiful Mind niet inspirerend kunnen of mogen zijn voor mensen eigenlijk?
Aan de andere kant, als er weer een simpel macho knallertje in de bios komt dan ben jij ook verkocht. Zo valt iedereen wel voor een bepaald massa product natuurlijk. We doen er allemaal aan mee.
Maar ik beweer niet dat die film goed IS, omdat hij hoog in een of ander lijstje staat.....
Ik zeg ook nergens dat dat niet mag of kan. Discussie begon met Tombola die beweerde dat het de taak van een regisseur is om een film voor zo'n groot mogelijk publiek te maken en dat een hoge notering in een massalijstje de maatstaf is of iets goed IS.
yeyo
Mag gerust van mij, ik laat zelfs buiten beschouwing of ik vind dat deze film slaagt of faalt in zijn opzet. Maar een film met dergelijke pretenties mag wel wat kritischer benaderd worden dan simpel actievertier.
moviemafketel
- 19752 berichten
Bij yeyo hoef ik alleen maar naar de lijst met films te kijken waarop hij heeft gestemd en ik kan al gokken wat er achter komt te staan haha.
The Green Mile, Last Samurai, The, Gladiator, Pursuit of Happyness, The.
Ach ja je bent tenminste wel consequent. Je moet a Beautiful Mind maar niet gaan kijken. Crowe doet er in mee, er worden emoties opgewekt die soms nog echt emotioneel overkomen ook en tsja er zit misschien best een boodschap in, maar niet opgedrongen. Die man heeft echt geleefd
Of die man geleefd heeft of niet staat los van of de emoties en eventuele boodschap subtiel gepresenteerd worden of met veel bombast door je strot worden gedrukt.
moviemafketel
- 19752 berichten
Jullie gaan uiteindelijk zien wat je wil zien. Er zit al helemaal in jullie systeem dat je films met een enigszins emotionele lading(opgedrongen of niet) bij voorbaat al van plan bent om daar op af te gaan schieten. Er zitten nog andere dingen aan een film die hem goed kunnen maken. Muziek, personages, camera-gebruik etc. Nee, er zit een boodschapje in, whaaaaaaa.
yeyo
The Green Mile, Last Samurai, The, Gladiator, Pursuit of Happyness, The.
Haha, je hebt misschien gelijk hoor.
Ben inderdaad geen fan van Crowe. Langs de andere kant moet je wel niet stellen dat ik afhaak bij elke vorm van emotie hoor. Films als Nights of Cabiria, It's a Wonderful Life en zelfs een simpel Hollywood drama als The Man in The Moon zijn ook erg emotionele films die ik wél een hoge beoordeling geef.
De films die jij opnoemt bevatten naar mijn inzien een vals sentiment en zijn vaak erg manipulatief. Of dat in deze film het geval is, zal ik misschien nooit te weten komen. Tenzij hij is op tv komt of zo
Maar al die zaken zijn weinig bijzonder hier, en ja, een overdreven opgeklopte ontroerende emotie doet vaak flink afbreuk bij mij. Net als bij ballads, als ze te veel hoge tonen en Mariah Carey uithalen gaan zingen wordt het een zeiknummer, hoe knap geproduceerd of goed het piano riedeltje ook kan zijn.
yeyo
Toevallig net op mijn profiel gekeken yeyo?
Haha nee, zag het wel bij updates staan.
AC1
Ben inderdaad geen fan van Crowe.
Dat zou geen reden mogen zijn. Komt daarbij dat de man best goeie dingen heeft gedaan (Proof (1991), L.A. Confidential, The Quick And The Dead). Nee, het 'probleem' ligt niet aan Crowe, maar aan de propere, brave, standaard vertelstijl van de gemiddelde biopic. De meeste biopics lijken op elkaar. Bij biopics gaat het niet om 'film' maar om het levensverhaal van een persoon met 'ups' and vooral 'downs'. Je weet op voorhand al wat je gaat krijgen.
tomola
Goed, jij je zin als je denkt dat het voornaamste doel van een discussieforum beoordelen is..
Begrijp dan toch dat de vergelijking met auto's geen steek houdt! Natuurlijk rijd je liever met een duurdere auto, kwaliteit en prijs liggen dichter bij elkaar in zo een sector (statussymbool heeft er ook mee te maken, maar dat is weer een heel andere zaak). Maar wat is een 'goed product' als het aankomt op film: de film die het meest gekost heeft? De film die het meest opbrengt? Of een film die hoog scoort op de moviemeter toplijst? Wat je ook kiest, het heeft weinig zin. Film is een persoonlijke beleving waarbij 'goed' en 'slecht' alleen subjectief te bepalen valt.
laten we met deze woorden de discussiemee beëindigen.
Hier kan ik me wel in vinden.
tomola
Ik denk niet dat je over een probleem kunt praten als hij zo hoog genoteerd staat en zo'n goede beoordeling op imdb.
Ik blijf het vreemd vinden dat mensen in twijfel trekken wat de meerderheid er van vind omdat zij het geen goede film vinden.
Ook denk ik dat de meeste mensen dat doen om discussies uit te lokken.
Slechte films goed beoordelen en goeie films slecht beoordelen is dan de manier.
Niemand trekt in twijfel wat de meerderheid vind. Het is duidelijk dat de massa deze film hoog waardeerd. Maar daarmee is niet gezegd dat elk individue het goed moet vinden. Probleem is dan ook van persoonlijke aard.
Daarnaast zegt een hoge score ook veel over het lage aantal mensen dat de film echt slecht vindt. M.a.w. Het zijn dan ook veelal 'veilige' films die niemand tegen de schenen schoppen, die in de top 250 staan. Beetje kleurloos soms. Geldt niet voor alle films in de top 250, maar toch zeker wel voor deze en de Shawshank Redemption. (Ter vergelijk een film als Clockwork Orange of Vita e Bela is veel meer uitgesproken, zat mensen die die film helemaal niet goed vinden, begrijpelijk ook.)
Het is dan ook vooral drama wat goed scoort. Want bij Horror en Actie zijn gewoon te veel mensen die dat niet waarderen, dus in dat genre ben je vrijwel kansloos op een top 250 notering. Wat niet wil zegge dat er geen hele goede horror of actiefilms zijn.
AC1
Ik hou geen rekening met wat de massa goed vindt. Integendeel, het is vaak een teken aan de wand. Hoe vaker je uit eten gaat, hoe kritischer je wordt.
tomola
die beredenering raakt kant nog wal....
Leg eens uit waarom?
Als je kritischer wordt (wat inderdaad zo is) dan word je ook kritischer op alle films... niet alleen op de gene die in de top 250 staan...
AC1
Hoe meer je je ergens in verdiept (kunst of wijn), hoe kritischer je wordt, hoe minder groot de kans wordt dat je mening zal stroken met die van de massa. Dat wil niet zeggen dat er nooit raakvlakken zijn of dat alles in de top 250 slecht is.
tomola
aha jij bent een van de grootste filmkenners...
sorry dat wist ik niet!
Driello
Er wordt hier op Moviemeter toch wel erg vaak een beeld neergezet van een 'massa' in zeer negatieve zin. Wat is toch in hemelsnaam die 'massa'?
Over de film: naar mijn smaak iets te sentimenteel uitgewerkt maar in de basis zeer boeiend verhaal (wat nog op de werkelijkheid is gebaseerd ook). Ik vind Crowe geen top acteur, maar hij heeft nu toch wel aangetoond uit de voeten te kunnen met meerdere typen rollen. een wat naievevechtersbaas in L.A. confidential, romeins generaal in Gladiator, arrogante rijkaard in 'A good year', gestoorde professor in 'A beautiful mind'. verschillende rollen en het lukt hem prima. Geloofwaardig, overtuigend, alhoewel nergens super. Maar ach, Ook in A beautiful mind boeit hij wel weer. De film is nen dan ietsjes zoetjes en sentimenteel, maar het is van begin tot einde boeiend. Nergens hoogstaand, maar ook nergens slecht. En best vermakelijk voor een avondje film.
fappie
- 2005 stemmen
Wel een van de betere rollen van Crowe sowieso. Verder gewoon een goed verhaal met een verrassende wending.
dr channard
Een echte aanrader. Woorden schieten mij te kort, zo goed was het. Zeer aangrijpende en meelevende film.
MoFeDu
Wel aardig,
Had er wellicht iets meer van verwacht maar heb me wel redelijk weten te vermaken. Het verhaal wist me af en toe niet heel erg te boeien, af en toe werd het weer even interessant om vervolgens weer in te zakken.
Crowe wist me wel erg te verassen en wist overtuigend een briljante, maar verwarde, wiskundige neer te zetten. De rest van de cast was op zich ook wel in orde maar niet geweldig.
De plottwist voelde een beetje zwakjes aan en ik had een beetje het idee dat de film zijn grootste geheim had weggegeven. Hierna had ik dan ook niet echt het idee dat er nog iets spannends ging komen, maar goed het moest natuurlijk wel in het leven passen van John Nash. Voor de rest wel een prima film maar voor mij niet meer dan dat, einde was dan wel weer mooi.
MoFeDu
Scartkabel zat er wel goed in?
. Het zal je maar gebeuren, 2 uur lang naar een sneeuwend scherm staren.

Oscarwinnaar 'A Beautiful Mind' met Russell Crowe morgenavond (10 maart) op televisie

Vijf goede films die volgende week van Netflix verdwijnen

In de ban van 'Oppenheimer'? Kijk dan ook deze films over baanbrekende uitvindingen

Deze goed beoordeelde films verdwijnen nog deze maand van Prime Video

The Shawshank Redemption

Forrest Gump
Komedie / Drama, 1994

American Beauty
Drama, 1999
individualschizofrenievsmassachusettsliefde voor iemands levenintelligencemathematicianmarket economyeconomic theoryprinceton university nobel prizemathematical theoremm.i.t. biografiemathematicsdelusion