Genre: Biografie / Drama
Bekijk via Videoland
Dinsdag om 14:00 uur op ARTE
Plot The Aviator
"The way of the future"
De film vertelt het waargebeurde verhaal van regisseur en vliegtuigbouwer Howard Hughes. Vanuit een fascinatie voor vliegtuigen probeert Hughes vanaf de jaren 30 voortdurend de grenzen op dit gebied te verleggen. Ondertussen heeft hij twee liefdesaffaires met Hollywood legendes Katharine Hepburn en Ava Gardner en ondervindt hij steeds meer problemen van zijn smetvrees. Vlak na de oorlog raakt Hughes in een strijd verwikkeld om de macht in het trans-Atlantische luchtruim.
Howard Hughes
Juan Trippe
Jean Harlow
Errol Flynn
sju
Vond ik juist wel, ook al was de kwaliteit bij deze wat minder.
Deze film was toch meer een spektakelstukje dat ik niet eerder bij Scorsese heb gezien. Het was ook meer een project van DiCaprio dan van Scorsese geloof ik...
J.S.
Ik had The Aviator al eens gezien in de bioscoop dat was in de tijd dat ik nog niets van Scorsese kende en al helemaal geen verstand had van film, nu heb ik hem dus op tv herbekeken met hoge verwachtingen die helemaal uitgekomen zijn.
Wat een schitterende film, Scorsese vertelt het verhaal perfect, Dicaprio is enorm op dreef en de film ziet er prachtig uit een dikke verhoging van 3* naar 4,5*.
boekenutje
Ik heb deze film zopas gezien op VT4. Hij duurde wel een beetje lang maar dat heb je meestal wel met biografische films. Zeer goeie cast met een perfecte Kate Blanchett en een uitmuntende Leonardo. De sets waren zeer goed opgebouwd en de kostumering was ook dik ok. Nu ben ik niet zo'n grote fan van dit genre films, maar ik kan hem wel naar waarde schatten.
Van mij krijgt ie 4,5*
Wat een naam allemaal niet kan doen
veron35
Wat een naam allemaal niet kan doen

JoeCabot
Had er Michael Bay gestaan had hij zeker nooit 4.5* gegeven...
J.S.
Had er Michael Bay gestaan had hij zeker nooit 4.5* gegeven...
Wat een naam allemaal niet kan doen?
Martin Scorsese is mijn favoriete regisseur ooit en daar zijn redenen voor, 1 van die redenen is hoe zijn films hun verhaal altijd overtuigend en meeslepend kunnen vertellen, hoe al zijn films baden in een unieke sfeer met een perfecte soundtrack en er meestal nog eens verrekt goed in geacteerd wordt ooit, allemaal dingen waar ik als 13 jarige nog niet eens aan dacht.
Nee die 4,5* is volkomen terecht en btw Bay zou nooit maar dan ook nooit een film als dit kunnen maken daarvoor is een meester nodig.
JJ_D
'The Aviator' is een redelijk aangrijpende en uitstekende geacteerde film, met zeker een pluim voor de meesterlijke DiCaprio. Ook Scorsese doet het goed: hij loodst de kijker nadeloos in het leven van de interessante Howard Hughes, al blijkt diens leven af en toe verbazingwekkend voorspelbaar. Daarenboven liggen Scorsese's lofbetuigingen er soms iets te dik op, en in het tweede deel zwakt het tempo een klein beetje af - al kan dat de pret niet drukken.
Al bij al een aardige biopic.
JoeCabot
Op een paar erg mooie, subtiel geschoten shots na deed de sfeer in deze film me erg denken aan die van Pearl Harbor (van Bay dus). Had Bay deze film gemaakt dan zou er gewoon wat meer actie ingezeten hebben, en toch nog liever actie dan die jaren '30 glitter & glammer met bijhorende bullshitdialogen. Dat je dit leuk vind is voor mij OK maar dan moet je niet afkomen met "dit kan alleen een meester".
2.5* mooie, maar niet altijd even boeiende film...
veron35
Wat een naam allemaal niet kan doen?
Waar dacht je dan aan toen je 13 was en een film zat te kijken?
christophel
Deze film. vond ik langdradig , en met weinig actie.
wel goed gespeeld ***3
J.S.
Waar dacht je dan aan toen je 13 was en een film zat te kijken?
Dat doet er niet toe, ik heb in een aantal jaar een bepaalde smaak ontwikkeld die heel anders is dan dan die van 3 jaar terug.
Montorsi
Weinig boeiende film, tot de laatste pakweg drie kwartier. Vooral de scenes in dat kleine hok waar DiCaprio redelijk door begint te slaan waren echt van heel hoog niveau. Een perfecte donkere sfeer, zoals die fase in zijn leven volledig vormgegeven werd. Het einde redde de film eigenlijk wel, want de eerste 2 uur waren vooral langdradig.
3* derhalve
akira124
De film had veel korter gemogen wat mij betreft. Daarin tegen bleef de film me toch boeien tot het einde. De acteerprestaties van Leonardo Dicaprio waren uitmuntend. 3.5***
JohnStacks
Een mooie biografische film is dit en ook heel erg inspirerend
Leonardo speelt erg goed de accent vrijwel alles doet hij goed
het is echt een acteur die gelijk opvalt door een simpele blik geweldig hoe je vanaf begins af aan de karakter ziet dreven op water maar uiteindelijk redde hij het wel maar wel na een grote slagveld hij vocht echt met zichzelf een droom wat een obsessie werd en andersom
FisherKing
Prachtige fotografie, alhoewel soms overdone, denk aan die golfbaan in het begin, het is toch echt "not done" om gras als blauw te serveren.
Maar verder wel briljant, heerlijk ook de keuze van overbelichting en werkelijk fantastische shots als Leonardo en Cate de bioscoop in komen lopen en over flitslampen balanceren.
Voor wat betreft het acteerwerk: Leonardo heeft 't. Cate Blanchett heeft het dus NIET.
Redlop
In het begin vond ik DiCaprio te jong en te licht voor de rol van de excentrieke tycoon. Dat gevoel verhevigde in de scenes met Blanchett.
Het knappe van de rol van Blanchett is, dat ze een actrice speelt die in het normale leven een pose aannam. Pas tijdens het bezoek aan haar ouders zien we een heel andere Katherine Hepburn. Een rol in een rol. Erg sterke acteerprestatie.
Leonardo geloofde ik meer naarmate het ziektebeeld toenam.
Nog nooit zo'n realistische vliegtuigcrash gezien. Alleen al daarom de moeite waard.
Tussen 4 en 4,5*.
filmsnob
DiCaprio te jong? Dat ben ik niet met je eens. In het begin speelt hij iemand die amper meerderjarig is. Ik vind juist dat DiCaprio daar maar net in slaagt, sinds hij eindelijk z'n babyface begint kwijt te raken.
Maar ik ben het wel met je eens dat hij ontzettend goed is in het neerzetten van een 'lunatic', maar dat had hij al eens eerder laten zien.
Redlop
DiCaprio te jong? ...In het begin speelt hij iemand die amper meerderjarig is.
Maar hoe dan ook was Hughes ouder dan Hepburn. Daarin overtuigt DiCaprio niet.
Silvio Dante
The Aviator had ik enkele maanden geleden gekocht via een MM'er, maar vanwege de slechte kritieken van enkele van m'n vrienden en de -voor Scorsese- lage score op Moviemeter durfde ik hem haast niet bekijken.
Vandaag echter had ik eens niets te doen, en dus had ik de tijd voor zo'n lange zit. Ik leefde al enkele dagen op stokoude klassiekers en misdaadflops à la Revolver.
En dan zag ik dit. Mijn ogen rolden uit m'n kassen en m'n mond viel wijd open. Wat een superfilm is dit toch!
Geen enkele seconde verveelde hij, ik zat 2,5 uur en meer geboeid naar het scherm te staren. Luisterend naar die prachtige tracks, kijkend naar die mooie beelden en kleuren én -waar ik het meest van verschoot- de sublieme acteerprestatie van Leonardo "King Of The World" DiCaprio.
Elke oscar dubbel en dik verdient, meer nog: het beeldje van beste acteur is in de verkeerde handen terecht gekomen!
4* (met zeer veel kans op verhoging tot 4,5*)
Op enkele films na Scorsese's beste!
Silvio Dante
ondergewaardeerd pareltje
Als je dat maar weet; bij sommige commentaren dat ik lees, heb ik zelfs het gevoel dat die mensen een totaal andere film zijn gaan zien. Verhoogd naar 4.5*.
Prima film. Soms spectaculair ( dat neerstorten van het vliegtuig en dan vooral de shots vanuit de instortende huizen). DiCaprio is heel aardig op dreef al mist de rol net wat relief om echt heel goed te zijn (al vermoed ik dat dat een scenario-ding is). Mooi gecaste bijrollen. De film voelt soms klassiek-hollywood-episch aan en dat is passend bij het onderwerp.
Paar kritiekpuntjes: De film is vaak wel hèèl erg gelikt van uiterlijk vaak, zeker voor Scorsese's doen. Iets ruwer en iets minder glimmend had soms best gemogen.En de film blijft uiteindelijk wat beschouwend, houdt mijn interesse wel vast, maar grijpt me nooit echt.
Staat opvallend laag trouwens.Had het gemiddelde wel een paar tienden hoger verwacht.
gebruiker_56935
Super acteerwerk van leonardo weer maar ik vind de film niet echt mooi.
saenredam53
mooie film over een prachtig verhaal wat erg tot de verbeelding spreekt. leonardo op zn best. bijna 3 uur durende zit was zeker de moeite waard
Vandernagel
Leuke film en goed geacteerd. Zeker een film die bij mij hoge ogen scoorde voordat ik hem had gezien maar uiteindelijk te te hollywoodachtig en lief eruit kwam. Het had gerust wat grimmiger, en daardoor realistischer, gemogen. Hierbij deel ik de mening van starbright boy. Blanchett blijf ik een vreselijke actrice vinden. Zowat iedere film waarin zij speelt en die ik heb gezien wordt ietwat verpest door haar actereervermogen. Te treurig voor woorden.
3,0 sterren
Bert1
Ik vind haar anders de show stelen.
Matchostomos
Scorsese en Hughes gaan hand in hand
Het was slechts een kwestie van tijd eer levende legende Scorsese zich zou verdiepen in de glamoureuze, maar tegelijke ambiguë leefwereld van Hollywood. In 2004 was het dan eindelijk zover en Scorsese kon zijn ontegensprekelijke meesterschap andermaal laten botvieren, ditmaal op het fascinerende leven van Hollywoods grootste en meest bekende magnaat Howard Hughes.
Het genre van de biopic is Scorsese echter niet geheel onbekend (zie 'Raging Bull', 'Kundun' en in zekere zin ook 'The Last Temptation of Christ'), maar in 'The Aviator' maakt hij een belangrijke keuze die essentieel is voor de prent in zijn geheel en de finale indruk ervan. Scorsese kiest niet voor het conventionele stramien van de biopic, door de focus te leggen op het overgrote deel van Hughes' leven, maar kiest ervoor om slechts een deel van diens rijkgevulde leven te belichten. Hierdoor ontsnapt hij op simpele, doch slimme wijze aan de onderhand typische valkuil van het genre. Het resultaat is een vintage Scorsese van de puurste soort, één die angstwekkend dicht in de buurt komt van 's mans grote meesterwerken. Of, er simpelweg naast mag gaan staan, al ben ik daar nog niet geheel uit...
Waar het voor Scorsese in 'The Aviator' vooral om draait, zijn de psychologische drijfveren die schuilgaan achter de mens Hughes. In welke mate zijn flamboyante levensstijl invloed heeft gehad op zijn ambities en obsessies, op zijn drang naar perfectie en zijn angst voor falen.
The way of the future, zoals Hughes meermaals herhaalt na de eerste en ook enige testrit van zijn misschien wel meest ambitieuze project, namelijk de 'Hercules'. Hughes leeft niet in het heden, maar in de toekomst en dat zal hem uiteindelijk ook de das omdoen (maar daar kom ik later nog op terug). Alles moet sneller, efficiënter, groter en bovenal in levensecht geluid. Hughes mocht dan al een voor die periode ongezien bedrag besteed hebben aan zijn 'Hell's Angels', met de introductie van het geluid ziet hij een nieuwe bondgenoot in de weg naar persoonlijk en internationaal succes, en daar besteed hij maar al te graag het dubbele aan. Hughes toont echter niet alleen een ongezien perfectionisme voor de afronding van zijn films of voor de strakke rondingen van zijn vliegtuigen, maar eveneens voor de rondingen van iemand als Jane Russell.
Het motief voor deze manier van handelen en denken, gaat helemaal terug tot zijn kindertijd en is meteen ook het enige moment waarop Scorsese tijdelijk in de fout gaat. Scorsese vangt zijn prent namelijk aan als een freudiaans onderonsje tussen de jonge Hughes en zijn moeder, waar die laatste hem waarschuwt voor allerlei ziektes. Uiteraard is dit om de smetvrees, die Hughes later zal ontwikkelen, een onderbouwde motivering te geven, al was dat wat mij betreft helemaal niet nodig. Gelukkig blijft het bij deze ene keer en heeft Scorsese vervolgens genoeg tijd om tot de orde te komen. En die orde is dat Hughes' ambities uiteindelijk zo ver reiken, dat het onvermijdelijk zal leiden tot zijn ondergang. Onderweg vindt hij in Hepburn zijn ultieme levenspartner, al was het maar omdat Hepburn eveneens een persoon is die in twee werelden leeft. De overige, meer vluchtige relaties worden door Scorsese terecht afgehandeld als 'vluggertjes', aangezien ze slechts een kleine schakel vormen in de grote keten.
Één centraal personage en één belangrijk nevenpersonage, beide magistraal vertolkt door respectievelijk Dicaprio en Blanchett. Zowel voor Dicaprio als Blanchett zijn deze prestaties een bevestiging van hun ongebreidelde talent en een blijk dat we hier te maken hebben met twee grootheden in de huidige filmindustrie.
'The Aviator' is epische grandeur, een prent die met ongelofelijk veel bravoure en klasse in beeld wordt gebracht. Maar daarnaast eveneens wordt verfijnd door een bijzonder gracieuze mise-en-scene, een prachtig spel van belichting en overbelichting, én bijzonder meeslepende soundtrack van niemand minder dan Howard Shore. Bovendien hult Scorsese zijn prent in zulke authentieke kleuren, dat elk shot verdient om ingekaderd te worden.
Ten slotte: niet alleen het scharnierpunt, maar ook hét hoogtepunt van deze prent, is zondermeer de crash van Hughes in Beverly Hills. Een scene die nu reeds tot de analen van de filmgeschiedenis behoort en me enkel en alleen tot de volgende quotering kan brengen...
B100!
Mooi gemaakte film met prachtige beelden. Deze film geeft, denk ik, wel een goed beeld van Hughes z'n leven...
Hughes mooi gespeeld door Leonardo DiCaprio.

Geprezen waargebeurde dramafilm 'The Aviator' morgenavond te zien op televisie

Vijf films die zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Alle samenwerkingen tussen Leonardo DiCaprio en Martin Scorsese

Shutter Island
Mystery / Thriller, 2010

The Wolf of Wall Street
Biografie / Komedie, 2013
ladykillerpilotbiografiewomanizerluchtvaartphobiau.s. congresslifeflying boat howard hughestest flight