Genre: Actie / Thriller
Met onder meer: Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy
Releasedatum: 31 maart 1983
Bekijk via Videoland
Plot First Blood
"This time he's fighting for his life."
Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met de sheriff van de stad, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.
John Rambo
Orval the Dog Man
Deputy Lester
Deputy Mitch
Captain Pervert
Jech, gemiste kans dus. Er valt zoveel over die films te vertellen. Ieder deel is een tijdsbeeld op zich. Was ook wel benieuwd naar dat alternatieve einde van deel 1.
- 2081 stemmen
Dan moet je deze of deze trilogie hebben. Helaas wel regio 1, want de extra's ogen echt énorm interessant...
Is gewoon een verzameling van de 3 films met ned ondertiteling zonder enige extra's.
Ik heb 'm in mijn klauwen gehad. Inderdaad niet bijzonder. Goedkope produktie. De covers vind ik wat minder (waren o.a. ook de Duitse MomentumPictures-uitgave), en het kartonnetje is te slap, maar dat terzijde.
De trilogie die ik heb bevatten wel extra's, maar geen Nederlandsche ondertiteling helaas.
leverafronny
Misschien wel gelukkig, ik ken maar weinig (oudere) films met extra's die me kunnen boeien. Idd, komt wat droog over. Maar voor ca. €20 is dit toch wel z'n geld waard!
sn@ke
- 2077 berichten
Rekening houdend mert de prijs van 20 euro vind ik het ook best z'n geld waard. Beeld is erg degelijk , covers vind ik persoonlijk wel erg mooi , het karton is idd te slap ... het gemis aan extra's neem ik er dan maar gerust bij aangezien dat voor mij geen prioriteit is.
sebas83
hoezo moet elke rambo zo'n emotioneel einde hebben, begrijp me goed ik vind het geweldig als stallone weer moet janken(met zijn scheve bek) is er toch nog komedie in
Flipman
De vervolgen zijn massaal uitgemolken, maar deze film is echt mooi. Maar deze film is op een boek gebaseerd, de vervolgen niet, toch?
- 2081 stemmen
Maar deze film is op een boek gebaseerd, de vervolgen niet, toch?
Deze film is bebaseerd op 'First Blood' van David Morrell. De vervolgen ook, maar Morrell schreef deze voor de films. (niet in de zin van tijd)
kijkert
Wat een ongelooflijk domme tagline (zo heet dat toch?) eigenlijk:
"This time he's fighting for his life"
wat vrat ie dan uit in Vietnam???
(die hele poster is trouwens lelijk)
gemaster
Toen vocht ie voor het volk en vaderland in de strijd tegen de heidense communisten!
Deek
echt een goeie film, lekker sfeertje met die regen enzo. Wel een beetje jammer van die vervolgen maar die hebben wel weer geleid tot grappige parodien. Ik weet nog dat het op mijn middelbare school heel cool was om zo'n mes te hebben met een kompas enzo. Maar ja ik woonde dan ook in Oss.
Ja daar wonen wel meer messen liefhebbers, schijnt.
Maar even alle gekheid op een spreekwoordelijk stokje,
First Blood is gewoon een goede film in zijn genre.
Met mooie troosteloze beelden
ik geef een 3 ster.
- 2081 stemmen
Vandaag First Blood voor de 8e keer gezien en alweer heeft dit Meesterwerk enorme indruk op mij gemaakt.
Het is zo speciaal om te zien hoe John Rambo in oorlog is met 200 man waarbij hij speciale oorlogstaktieken gebruikt die hij heeft geleerd tijdens zijn loopbaan bij de Green Berets.
De film wordt van begin tot eind ondersteund door de geweldig gecomponeerde en passende muziek van Jerry Goldsmith. (R.I.P.)
Velen zullen het niet met mij eens zijn, maar Sylvester Stallone akteert gewoon top. Hij weet met zijn houding erg goed de rol van de zwijgzame Rambo neer te zetten. Richard Crenna als Special Forces Kolonel en Brian Dennehy als Sheriff weten ook erg goed te akteren.
De film zit ook vol met geweldige dialogen. Ik ken ze allemaal uit mijn hoofd.
Na zoveel keer te hebben gezien blijft dit Meesterwerk voor mij nogsteeds 4.5 sterren en een #3-plaats in mijn Top10 waard.
- 2081 stemmen
Het beeld van SBS6 was trouwens van matige kwaliteit. Ik had hem op 17 november op BBC gezien, en daar was het aanzienlijk beter. SBS6 kapte de aftiteling met It's a Long Road van Dan Hill ook af, maar ik had hem daarna zelf opgezet. Geweldig nummer trouwens.
gemaster
Gisteren keek ik de film met een half oog toen ik met wat vrienden wat biertjes pakte voor dat we uitgingen. Grote hilariteit toen de eindspeech kwam waarin Stallone uitkraamt 'I can't find his legs' met een piepstemmetje dat waarschijnlijk alleen honden kunnen horen. Hoewel dat natuurlijk niet kan, want dan had ik het zelf niet kunnen horen.
Oh en dat nummer op het einde is natuurlijk flut. Standaard jaren '80 pop. De film blijft trouwens erg leuk.
Lukic
Zeer lekkere film... Niet nadenken maar gewoon verstand op nul en genieten. Aardige goede sfeer en grappig dat het gewoon in de bossen van Amerika in een plaatsje van niks afspeelt i.p.v. in de rimboe van vietnam ofzo... Ik vond het goed!!!
3,5 sterren.
twin
Deze film heeft voor mij een cult status bereikt, het enige jammere aan deze film dat er absoluut geen spanning in zit 3,5*
XfofaXX
Dé stoere-jongensfilm.
Gelukkig zijn we gespaard van veel filosofische dialogen over goed en kwaad, want daar vrees ik altijd voor bij films als deze.
Ik heb de film nog nooit gezien, maar al wel het boek gelezen. En daarin wordt de figuur John Rambo uitgediept zodat je weet wat z'n gedachtengang is. Deel 2 van de filmreeks heb ik wel gezien, en ik kan me voorstellen dat voor sommige mensen deze First Blood wat tegenvalt moest men delen van het verhaal laten wegvallen. De psyche van Rambo geeft toch wat meerwaarde aan het verhaal. Althans in het boek toch.
bobby51
Walgelijke film, maar ik ben dan ook allergisch voor Sylvester Stallone (kan niet actereen, niet praten, IQ -60)
mikoz
hij is er ook voor de actie
Bovendien is zijn IQ maar liefst 141.
Don't believe the hype.
Zucht, deze discussie vond trouwens ook al plaats bij Over the Top.
HiLL
Grappig en bijzonder knap dat jij iemands IQ kan inschatten op basis van niet al te beste acteerprestaties.
Jij moet wel een heeeeeel hoog IQ hebben dan.

JoeCabot
Het is niet omdat je dom overkomt, dat je ook dom bent
. Hier acteert en praat hij trouwens zeer goed volgens mij. Vergeet ook niet naar het genre te kijken...
HiLL
Nog even over de film die ik vandaag weer heb gezien. Hij is en blijft gewoon erg gaaf! In het genre 4* waard!
JoeCabot
Zie dat mijn mening hier nog niet staat. Deze heeft volgens mij een lekker regenachtig sfeertje, dus leuk om in de winter te kijken (of als je naar de winter verlangt
). Toch vind ik hem niet beter dan de vervolgen. Deze is wel 1000 malen spannender, maar als ik aan Rambo denk dat wil ik over-the-top-80's-hersenloze-actie, en daar ontbreken de vervolgen niet aan! Sylvester Stallone doet het trouwens erg goed als Rambo (ook al ben ik meer fan van Arnie (!)). Toch een klassieker!

Rambo: Last Blood
2019

Rambo
2008

Rambo III
1988

Rambo: First Blood Part II
1985

Sylvester Stallone wilde zélf de jongere John Rambo vertolken in aangekondigde prequel

Opvolger van Sylvester Stallone: Noah Centineo speelt Rambo in nieuwe prequel
Iconische actiefilm 'First Blood' met Sylvester Stallone vanavond (14 juni) te zien op televisie

Sylvester Stallone ziet mogelijke opvolger voor zich: 'Misschien is hij te knap om Rambo te zijn'

Terminator 2: Judgment Day

Deliverance
Thriller / Avontuur, 1972

The Terminator
Sciencefiction / Actie, 1984
gevangenisvietnam veteraanvals beschuldigdpolitiegeweldsheriffguerrilla warfaresubmachine gunpistoolheldanti herodestroyself-defensevietnamvietnamese oorlogprosecutionsterven en doodpolice operationattempt to escapematter of life and deathsurvivortrampnational guardweaponfirearmpolitiehorrorbossenontsnappensurvivalistlandelijk gebiedspecial forcesbuitenlandse films in de sovjet-unieantihero