• 9.378.048 stemmen

Geregisseerd door: Ted Kotcheff

Met onder meer: Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy

Releasedatum: 31 maart 1983

Plot First Blood

"This time he's fighting for his life."

Ex-commando en oorlogsveteraan John Rambo gaat naar een klein stadje toe om een oude vriend van hem op te zoeken. Hij komt in confrontatie met de sheriff van de stad, en wordt zonder reden door hem gearresteerd. Op het politiebureau krijgt John traumatische terugblikken van de oorlog in Vietnam; hij raakt door het dolle heen en ontsnapt, waarna er een oorlog begint van 200 man tegen de levende moordmachine.

Col. Samuel Trautman

Orval the Dog Man

Deputy Lester

Deputy Mitch

avatar van Wouter

Is de NL dvd trouwens 1: 2,35?

Quentin

Ja hoor, maar voor de rest helemaal een kale dvd, de regio 1 en de regio 2 UK uitgaves zijn beter.

• 2081 stemmen

De Engelse regio 2-versie van First Blood is ook erg mager; enkel een teaser. Rambo II en III hebben trailers, achter-de-schermen, interviews, documentaires, maar allemaal slecht geselekteerd uit één grote hoop. Veel herhalingen e.d.

r1-DTS of de r1 tin zijn dan ook de beste optie

Deze box zeker.

Deze First Blood is ook erg interessant. Alternatief einde!

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Thuis heb ik gewoon de trilogie (nu voor 15 euro bij frs). Geen extra's, maar de kwaliteit is erg goed!

Quentin schreef:

Ja hoor, maar voor de rest helemaal een kale dvd

Vind ik prima.

avatar van Wouter

Alhoewel daar 1:1,85 staat...

Quentin

Zie net dat het iets afwijkt 1:2,30; voor een review (de r4 versie is exact hetzelfde als de r2nl) http://www.michaeldvd.com.au/Reviews/Reviews.asp?ID=4954

avatar van Crazy~Dutchman

Crazy~Dutchman

Blijft toch een trendsetter in zijn klasse.

Alleen daar voor al 2,5 *, tel daarbij de actie op en je zit aan 3 *.

Geen supertopper, maar eentje die je wel gezien moet hebben ( 10 jaar geleden )

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Ik sluit me aan bij degenen die vinden dat deze film een trendsetter en klassieker is.

Ik heb de film ondertussen al een keer of 10 gezien en ik blijf dit een boeiend schouwspel vinden.

De sterke punten zijn de degelijke vertolkingen van zowat de hele cast (met voorop misschien toch Dennehy), de muziek van Jerry Goldsmith en misschien nog allerbelangrijkst, door de sfeer die opgeroepen wordt.

Een topper wiens status (net als bij bv Jaws) aangetast werd door de vervolgen.

PS: gelezen op Imdb dat men ook dacht aan John Travolta om de rol van John Rambo te vertolken...

• 2081 stemmen

Absoluut. Vergeet ook niet de geweldige dialogen waar de film vol mee zit! "What posessed God in heaven to create a man like Rambo? ... God didn't make Rambo, I made him." Dit vind ik wellicht de beste filmquote ooit.

Hoe vaak ik de film ook kijk, hij blijft steengoed op alle punten.

Een topper wiens status (net als bij bv Jaws) aangetast werd door de vervolgen.

Inderdaad. Ik ben er sterk van overtuigd dat First Blood zonder de vervolgen (en wellicht een andere hoofdrolspeler) een plaats in de Top250 zou hebben gehad. Deze film is serieus en behandelt een sterk thema, de vervolgen zijn puur gericht op vermaak. De vervolgen vind ik ook geweldig, maar dat komt vooral omdat ik ermee opgegroeid ben. First Blood II had ik al zo'n 10 keer gezien voordat ik First Blood voor het eerst zag. Maar na het zien van First Blood was ik echt enorm onder de indruk. Stallone is hier zo onderschat.

Evenals Paul Newman, Al Pacino, Steve McQueen, Clint Eastwood, Robert De Niro, Nick Nolte en Michael Douglas. Uiteindelijk werd het dus Stallone die als een soort reserve diende, maar hij doet het geweldig.

Voor de rol van Col. Samuel Trautman hadden ze trouwens Kirk Douglas op het oog...

Ik raad je het boek van David Morrell aan, Ravenstein. Die zal je zeker wel bevallen.

avatar van Nomak

Nomak

Een absolute topfilm. Een klassieker, waarom staat hij zo laag?

4,5 sterren

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Nomak schreef:

waarom staat hij zo laag?

Zie laatste berich U-96. Als je naar statistieken kijkt zie je wel dat hij alsmaar stijgt. Deze film moet toch wel dezelfde score van de Fugitive halen vind ik. Dan mogen we wel stoppen met klagen.

avatar van Dylan Blanker

Dylan Blanker

De allerbeste Rambofilm toe nu toe. Mooie natuuropnames door de jungle, met super veel actie en spanning. **** (4 sterren).

Echt de moeite waard!

avatar van HeatWave

HeatWave

Vooral destijds toen die net uit was was het een hele sensatie. Nu 24 jaar later vind ik het nog steeds een goeie film om naar te kijken want ik vind 'm zeer vermakelijk. Wat mij betreft heeft deze toch niet al te serieus te nemen aktiefilm de tand des tijds goed doorstaan.

• 2081 stemmen

Wat mij betreft heeft deze toch niet al te serieus te nemen aktiefilm...

Hoezo dat? Dat is bij FB II en Rambo III het geval, maar ik neem deze film wel uiterst serieus.

avatar van LittleBox

LittleBox

Het contrast tussen deze film en de bespottelijke vervolgen is vreselijk groot. First Blood is prima.

Respekked

Sterk begin, zwakt erg af naar mate het einde nadert. Wel zeer vermakelijk. 2,5*

djelle schreef:

Non stop actiespectacel met zoveel tostesteron als mogelijk. Stallone speelt hier wederom een superstoere kerel in een hallucinante eenmansoorlog... Machinegeweren, messen en granaten zijn hier troef. Heerlijke genreklassieker! (4,5)

Blijkbaar had ik het op de verkeerde Rambo. Dit is een matige avonturenprent met een ietwat geforceerde inhoud, gelijmd aan een eigenaardig verhaal over een ex-vietnamveteraan dat om de een of andere onduidelijke reden helemaal doorflipt. Het überslechte acteerwerk van Stallone vloekt mateloos met de bredere inhoud van zijn personage. Het wordt helemaal genant als ie zijn razende speech geeft op het einde. 2,5*

djelle schreef:

de een of andere onduidelijke reden helemaal doorflipt.

Post traumatic stress disorder toch? Wat jij trouwens van dit deel vond gaat ook wel op voor de andere delen.

mikey schreef:

Post traumatic stress disorder toch?

Mwa, ik vond het maar raar uitgewerkt. Het is ook een beetje vergezocht dat het zo uit de hand loopt. Niettemin vind ik het een prima aanloop naar de volgende films, die toch echt wel beter zijn.

djelle schreef:

Het is ook een beetje vergezocht dat het zo uit de hand loopt

Ja en nee.

Ja, het is vergezocht.

En nee, want we hebben het wel over john Rambo

• 2081 stemmen

Het is ook een beetje vergezocht dat het zo uit de hand loopt.

Waarom toch?

djelle

Ik weet het niet, mij lijkt het iets te vergezocht voor een verhaal dat nogal een serieuze toon heeft.

avatar van Materny

Materny

Het is het prachtige plot wat deze film speciaal maakt, en niets anders.

Maar als er een betere casting was geweest ( op stallone na ) dan was dit cker een topper geweest uit de jaren 80.

Alsnog een mooie actie-film.

'' Let op de kleine bijrol van David Caruso''--- Csi Miami.

Respekked

Ik heb gisteren nog net de eerste 5 minuten gekeken van first blood part II en het viel me op dat meneer de sherrif uit deel I ineens een andere rol speelt, maar wel dezelfde acteur.. of heeftie promotie gemaakt ofzo?

mikey

Nou eeh dat lijkt me stug. Maar ze lijken wel op elkaar.

Respekked

Dat zijn toch dezelfde?? anders lijken ze wel heeeel erg veel op elkaar

mikey

In deel 2 heet hij (in het echt) Charles Napier. Hierin was het Brian Dennehy.