Genre: Actie / Thriller
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 30 september 2004
Bekijk via SkyShowtime
Plot Collateral
"It started like any other night."
De vriendelijke Max (Jamie Foxx) is taxichauffeur in Los Angeles. Hij krijgt Annie (Jada Pinkett Smith), een advocate, als klant en rijdt haar naar haar bestemming. Ze voeren een goed gesprek en er is een klik, maar beiden gaan verder. Max rijdt door naar het vliegveld om daar zijn volgende klant, Vincent (Tom Cruise), af te halen. Deze vraagt hem ergens af te zetten, maar ook om vlakbij die locatie te wachten tot hij klaar is. Wanneer er een lijk op Max' taxi valt, blijkt dat het begin van een helse nacht...
Max Durocher
Zee
Daniel Baker
Ida Durocher
Al DeNiro
Michael mann heeft altijd wel goede thrillers. Jammer dat Al Pacino deze keer niet meespeelt
Ja, het was wel vet geweest als Pacino één van de agenten speelde.
Maar dat zou weer teveel afleiden denk ik.
93.9
Dacht laat ik er eens doen, zo een waar over gesproken werd.
Ben erg teleurgesteld, cliches, oppervlakkig, infantiel.
Hollyshit film.
mikey
Je kan zeggen wat je wilt over Cruise maar wat een controle heeft die man over lichaam en handelen. Extreem goede rol.
casperspook
aardige thriller waar ik echt wel op het puntje van m'n bank bleef zitten
goed gespeeld, continue spanning aanwezig.
ja, zo mag een goeie thriller er van mij wel uitzien
CaptainTwisted
Fantastische film. Idd kan je heel veel zeggen van Tom Cruise. Prive lijkt het me een rare vent, maar hij zet hier wel weer een fantastische rol neer. Heerlijk spektakel!
Xx_se7en_xX
Goeie vermakelijke film. Dat Mark er zo snel uit ging had ik niet verwacht. Er komen wel een aantal clichés en ongeloofwaardigheden te pas maar gelukkig zijn die nou ook weer niet zo heel opmerkelijk.
Het camerawerk is weer prachtig gedaan. Dezelfde sfeer als nog een aantal films van Michael Mann (bijv. Miami Vice natuurlijk en Heat).
Acteerwerk is ook niet ondermaats; briljant neergezet door Cruise.
Voor de rest een prima thriller voor bijvoorbeeld een vrijdagavond.
3,5*.
schram101
Iedereen heeft het hier altijd over de rol van Tom Cruise, welke inderdaad uitstekend was, maar eigenlijk vind ik de rol van Jamie Foxx vele malen sterker!
Overigens vond ik de Oscar-nominatie die Cruise hiervoor kreeg wat overdreven, Foxx had deze eerder verdiend.
- 2005 stemmen
Die nominatie was toch ook voor Foxx? (Maakt niet uit hoor
- 2005 stemmen
Year Result Award Category/Recipient(s)
2005 Nominated Oscar
-Best Achievement in Editing
Jim Miller
Paul Rubell
-Best Performance by an Actor in a Supporting Role
Jamie Foxx
schram101
Je hebt helemaal gelijk!
Dacht altijd dat het Cruise was die er met de eer vandoor ging, maar die ging dus gewoon terrecht naar Jamie Foxx.
Dat doet me weer goed op de zaterdag morgen
!
Je hebt helemaal gelijk!
Dat doet me weer goed op de zaterdag morgen
!
Hij speelde goed inderdaad
Weertenaar
Hier had meer ingezeten: 3.50 (3.60)
Vermakelijke, en vooral kwaliteitsvolle cinema zoals dat regisseur Michael Mann karakteriseert, maar helaas kent de prent een paar zwakke momenten die ik persoonlijk te zwaar vindt wegen om een vier uit te kunnen delen. Zo is er het verhaal dat na negentig minuten weliswaar een verrassende wending beleefd, maar jammergenoeg niet zonder clichés het einde weet te bereiken, ondanks een meer dan geslaagd slotakkoord en de bij vlagen hoogstaande dialogen. Collateral had te eenvoudige uitvluchten als 'geen bereik' of 'een lege batterij' niet nodig moeten hebben, dat past gewoonweg niet bij het algehele niveau van deze prent en is logischerwijs dus waardeverminderend. Het acteerwerk is wel dik in orde, ondanks enkele typische Tom Cruise momentjes (die momenten waarop hij zijn personage even lijkt te vergeten en gewoon Tommeke is), en staat de prent zowel regietechnisch als cinematografisch als een huis (met name enkele meedogenloze kills zijn meesterlijk neergezet); natuurlijk met dank aan rascinematograaf Michael Mann.
Xen0n
Geweldige film, veel spanning, en groote mogelijkheid om mee te leven met de hoofdpersonen. Vooral Max en Vincent worden door de hele film heen wat meer uitgediept, je krijgt meer te weten en het word gaandeweg steeds boeiender. Top prestaties van Cruise en Foxx. Het is een rit in een achtbaan die erg vermakelijk is en jammergenoeg na 2 uurtjes weer ophoud. OK het zou anders te langdradig worden misschien, maar het was nu de volle 2 uur meer dan vermakelijk.
van duijn
Erg goede film met een boeiend verhaal en meesterlijk acteerwerk.
Jamie Foxx speelt de taxichauffeur gewoon geniaal.
Actie is zeker goed en het einde is gewoon meesterlijk spannend.
sofripa
Geweldige grauwe film. Zeer puike rol van Cruise die door deze regiseur zwaar op het goede pad wordt gezet. Kwaliteitje mensen!
Koike88
Ik vond zowel Cruise als Foxx absoluut niet overtuigen in de rollen die zij speelden.
Het tempo in de film was het enige dat mij door liet kijken, maar de plotwending was vanaf het moment van verschijnen van de mevrouw al duidelijk.
Voor zover er sprake is van een plot. Een bijzonder dun verhaal, dat louter en alleen op toevalligheden is gebaseerd. Ik vond het behoorlijk slecht uitgewerkt.
Daarom begrijp ik de hoge waardering voor deze film ook niet. Weinig bijzonders deze actiefilm.
movie acteurs
Overgewaardeerd in mijn opinie.
Ik moet wel zeggen dat ik ondanks Cruise (als huurmoordenaar
) best een goede verwachting had. Helaas stelde het mij erg teleur. De personages konden mij ook niet overtuigen, vooral Cruise, als huurmoordenaar. Night shots vond ik, om eerlijk te zijn, helemaal niet zo mooi. Het verhaaltje vond ik zo-zo. Cliché en voorspelbaar dus had het allemaal wat beter gemogen. Voor een thriller doet het mij erg weinig. En wat mij betreft gewoon niet spannend. Dit mag ook best een standaard filmpje genoemd worden. De film is ook best lang en had misschien toch wel wat korter gekund.
Het acteerwerk van Jamie Foxx is echt wel aardig en komt nog als enige best geloofwaardig over. Er zaten nog wel wat redelijk spannende scene's in maar die waren eigenlijk op een hand te tellen dus ik hou het op een 1,5.
Stephanovic
Leuke rol van Jamie Foxx, maar daar is alles dan denk ik ook mee gezegd...
TrickySmalls
Sterke thriller van Mann.
Heel goed acteerwerk van beide mannen. Wist niet dat Foxx iets dergelijks wel aan kan. Ook Cruise speelt erg goed als huurmoordenaar, een rol die we niet van hem gewend zijn. Leukste scene is ongetwijfeld die van in die club.
Tarkus
Uitstekende actie-thriller van Michael Mann.
Met een ijzersterke Tom Cruise als de huurmoordenaar en een sublieme Jamie Foxx als de taxichauffeur.
Maar wat opvalt is hoe prachtig beiden op elkaar zijn ingespeeld, ze spelen beiden de pannen van het dak, zelden gezien.
Een hoewel je het hem misschien niet zal verwachten, Tom Cruise als een huurmoordenaar, vind ik dit een van zijn beste rollen die ik van hem al heb gezien.
Verder nog een aardige, weliswaar kleinere, rol van Jada Pinkett Smith, en let op de wel zeer korte verschijning in het begin van de film van Jason Statham, toen nog een relatief onbekende naam in Hollywood, dat is nu wel even anders.
Voor de liefhebbers van Cruise een aanrader deze film, zo heeft u hem nog niet gezien, en ook voor de thriller-actie liefhebbers een prima prent.
goongumpa
Michael Mann is in mijn ogen veruit de meest interessante regisseur die tegenwoordig in Hollywood rondloopt. Geniaal auteur die als geen ander (kille) moderne architectuur in beeld weet te brengen. Vaak wat genegeerd door de "serieuze" critici vanwege zijn desinteresse (zij interpreteren het als onvermogen) om een coherent verhaal met diepgang te vertellen; net als bijvoorbeeld Brian de Palma 30 jaar geleden.
Dit is een unieke, meesterlijk vormgegeven film. Briljante fotografie, briljant spel met focus en scherptediepte (vaak extreem klein, zie de Statham-Cruise scène), briljant camerwerk, briljante montage. Sfeervoller dan Le Samouraï, waar hij een paar keer naar verwijst.
Esthetisch niet helemaal perfect - het gebruik van de songs werkt niet telkens - maar er wel akelig dichtbij.
Minpuntjes zijn er ook: de film verliest soms vaart, Foxx' acteerwerk is niet telkens overtuigend, en Mann kan bepaalde stupide kronkels in het verhaal niet verdoezelen; maar toch is dit een vreselijk boeiend werk van een geniaal filmmaker.
Manns meesterwerk heb ik nog altijd niet gezien, maar ik ben ervan overtuigd dat het er nog komt (of er al is natuurlijk, ik heb nog niet al zijn films gezien).
eRCee
- 1980 stemmen
Ik ga een vol punt omhoog. Toch wel een stoere Mannfilm weer, met de typische nachtshots, sfeervolle muziek en strakke decors. Zeer cool.
ghostman
Hier een top10-cineasten volgens Sight & Sound's 2002 van " modern times " . ManN staat er gewoon netjes op de 5 plaats , hoor ...
1 Martin Scorsese
9= Spike Lee
9= Ingmar Bergman
goongumpa
Ah, xgogax, ik vroeg me al af waar je bleef
Maar je hebt gelijk hoor. Ik bedoelde die "aanhalingstekens" ook een beetje spottend; de "wannabe" filmcritici zou je wel kunnen zeggen ja.
Pete_033
GEWELDIGE film!! Een van mijn favoriete films. Ook omdat ik onderwerp huurmoordenaar fasinerend vind.
De film ziet er fantastisch uit. Niemand anders kan L.A. zo mooi in beeld brengen als Michael Man.
Het verhaal is ook goed maar wel wat voorspelbaar maar dat maakt niet uit bij deze film. Het gaat hier om de actie en het verbale 'gevecht' tussen Vincent en Max.
Tevens vind ik dit een van de beste films met Tom Cruise. Hij is hier op zijn 'coolst'. Zijn dialogen zijn ook sterk.
De soundtrack bij deze film is ook geweldig!
De film zit vol vaart. De 'contractkillscenes' zijn geweldig, vooral die met die dikke chinees en de bluesman.
Topfilm!
Ah, xgogax, ik vroeg me al af waar je bleef
Maar ik ben dan ook absoluut geen filmcriticus , maar een ware filmliefhebber , al zeg het zelf .

'Collateral' van Michael Mann wordt aankomende zaterdagavond uitgezonden op televisie

Netflix verwijdert 'Collateral' met Tom Cruise uit het aanbod: 'Alles klopt aan deze film'

Misdaadfilm 'Collateral' van Michael Mann wordt morgen uitgezonden op televisie

Misdaadthriller 'Collateral' met Tom Cruise groot succes op Netflix: 'Alles klopt aan deze film'

Heat

Prisoners
Thriller, 2013

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008
californiëtaxiself-fulfilling prophecy sluipmoordenaargijzelaartaxi chauffeurfbinachtclubhuurmoordenaarpolitiesociopathbriefcaselos angeles, californiëmurderercrimineelprofessional hit prosecutorone nightgun violencelapdcontract killerneo-noircabbiefederal prosecutortaxi ridesuspense thrillerlos angeles airport (lax)