Genre: Actie / Thriller
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 30 september 2004
Bekijk via SkyShowtime
Plot Collateral
"It started like any other night."
De vriendelijke Max (Jamie Foxx) is taxichauffeur in Los Angeles. Hij krijgt Annie (Jada Pinkett Smith), een advocate, als klant en rijdt haar naar haar bestemming. Ze voeren een goed gesprek en er is een klik, maar beiden gaan verder. Max rijdt door naar het vliegveld om daar zijn volgende klant, Vincent (Tom Cruise), af te halen. Deze vraagt hem ergens af te zetten, maar ook om vlakbij die locatie te wachten tot hij klaar is. Wanneer er een lijk op Max' taxi valt, blijkt dat het begin van een helse nacht...
Max Durocher
Zee
Daniel Baker
Ida Durocher
88Fabian
Ik vindt het nog altijd een super film,tof idee en goed uitgewerkt,hoe de
locaties zijn gefilmd is ook fantastisch dat is mischien ook echt
wat alleen michael mann de beste in is.de acteerprestaties zijn uitstekend.
Ja dat laatste slachtoffer is voorspelbaar,maar voor de rest is de film
steengoed.
polopolo150
Aardige spannende thriller met veel actie, veel voorspelbare momenten, maar ook veel onverwachte momenten.
Het einde van de film waar de laatste slachtoffer deed me meer een beetje denken aan Die Hard 1, maar dat was niet zo groot probleem.
Sommige scene's waarin de mensen werden geëxecuteerd waren vrij eenvoudig maar ook vrij indrukwekkend. Die met de dansfeest was voor mij het meest indrukwekkendst.
Denveen
Film begint heel sterk met een mooi portret van Max en zijn personage wordt dan ook sterk uitgewerkt. De rest van de personages blijft echter erg op de oppervlakte en op het moment dat daadwerkelijk de 'actie' begint verliest de film zijn grip en ook zijn geloofwaardigheid. Best aardig, maar er had meer ingezeten.
Miami Heat
Ik vond die vergelijking van Pedro el Negro en die lijst ook erg mooi gevonden moet ik zeggen
Felix: Do you believe in Santa Claus?
Max: No.
Felix: Nor do I. Nor do I, but my children do. They are still small. But do you know who they like even better than Santa Claus? His helper, Pedro el Negro. Black Peter. There's an old Mexican tale that tells of how Santa Claus got so very busy looking out for the good children that he had to hire some help to look out for the bad children. So he hired Pedro. And Santa Claus gave him a list with all the names of all the bad children. And Pedro would come every night to check them out. And the people, the little kids that were misbehaving, that were not saying their prayers, Pedro would leave a little toy donkey on their window. A little burro. And he would come back, and if the children were still misbehaving, Pedro would take them away, and nobody would ever see them again. Now, if I am being Santa Claus, and you are Pedro, how do you think jolly Santa Claus would feel if one day Pedro came into his office and said, 'I lost the list.' How fucking furious do you think he will get?

jumpstylemovie
Ik heb het begin niet helemaal gezien maar de achtervolgscéne was heel sterk, net zoals het acteerwerk van Tom Cruise.
En zijn haar zit hier vet cool
bennyboy
Vond aleen het einde jammer.Er word geschoten in die tram.Max komt naar buiten geen polite te kennen.Terwij hij daarvoor de hele FBI achter hem aan zat Beetje ogeloofwaardig
maar goed... Het was verder een goede film. Ik heb ervan genoten.
Awake78
maar goed... Het was verder een goede film. Ik heb ervan genoten.
Ja zo zaten er wel meer 'dingetjes' in. Mij verbaasde het heel erg dat Jamie Foxx' bril nog heel was toen ie 3x met z'n auto door de lucht was gevlogen. En dat ie meteen bij kennis was om een politieagent het zwijgen op te leggen.
Dat die mensen in de metro op het eind gewoon rustig blijven zitten alsof er niets aan de hand is frappeerde mij ook.
Miami Heat
Het meest ongeloofwaardige was nog altijd dat Cruise sneller uit die club kon vluchten dan Max en die agent, terwijl zij al 5 minuten weg waren en zich ook nog door de menigte moesten wurmen op het moment dat hij nog binnen was om die chinees te liquideren maar dat heb ik nu ook al 5 keer ofzo gezegd
Social-Mask
Heat was een aardige film - niet meer, niet minder. Maar ik dacht wel wat te kunnen verwachten van Collateral.
Maar wat een flutfilm zeg. Het begin is zo slecht nog niet, de lege shots blijven wel de hele film aanwezig - al zijn die nacht scènes nog best oke, maar dat is het dan ook. Mede hierdoor voelt de film aan als een serie - een slechte serie dan - en niet zozeer een film. Tom Cruise overtuigd totaal niet als koele huurmoordenaar en Jamie Fox is een lachertje.
En dan die vreselijke politieagent die zogenaamd denkt te weten dat die Max er niks mee te maken heeft. Op dit soort momenten vraag ik me toch af of de regi op z'n achterhoofd is gevallen.. Het idee is zo slecht nog niet hoor, maar de uitwerking ervan is doodzonde.
Die zogenaamde pyschologische gesprekken tussen Max en Vincent.. Freud zal zich omdraaien in z'n graf!
Over het eind wil ik niet al te veel over zeggen..
I do this for my work, Max! - geloof je het zelf jongen..
Doorsnee Hollywood film, niks aan. Het enige leuke is dat de film soms grappig is.. maar dan helaas onbedoeld.
Ben hier trouwens al een jaar niet meer actief, maar moest dit toch even kwiijt.
clockwork72
een aardig filmpje dat wel lekker wegkijkt. De film begint inderdaad erg sterk maar zakt dan langzaam wat naar beneden. Tom Cruise speelt erg goed maar ik vondt wel dat ze wat meer van die moorden konden laten zien echt met veel bloed enzo. Maar wel een lekker wegkijkertje.
m1701
Wat een ontzettende spannende en goeie film
Tom Cruise was ook geweldig!!!
Van het begin tot het eind bleef je op t puntje van je stoel zitten.
Jamie Foxx deed het ook subliem! Echt realistisch!!
Film (qua tijd) vloog echt voorbij! Heerlijk
3,5*!!
K@i
Hmmm volgens Mij zijn dit filmfouten
toen tie vastgebonden aan het stuur zat werdt tie geript door 4 gasten even later zijn het der maar 2 waneer die huurmoordenaar opduikt en toen tie tegen het einde met de taxi over de kop sloeg kwamen er twee agenten op hem af even later blijkt der maar 1 agent tezijn
Actionfreak
Prachtige thriller met een mysterie, als je de ongeloof waardigheden door de vingers kunt zien is dit een topfilm voor mij 4.5*
guretsidal
Ik had deze film thuis nog ergens liggen en aangezien ik gisteren namiddag op een luie zondag niet echt iets te doen had, besloot ik deze maar eens op te zetten. Wél, maar goed dat ik me verveelde want deze film is werkelijk een topper! Zelden zo'n goede thriller als deze gezien de laatste jaren, en dat zeg ik niet zomaar in een opvlieging.
Eerst en vooral een pluim aan de regisseur. Hij weet de spanning haast perfect uit te werken en tijdens de minder actievolle momenten pakt hij uit met leuke, interessante en harde dialogen. Leuk om te volgen en maakt de film een stuk boeiender. Die gesprekken tussen Cruise en Foxx, heerlijk! Er zijn enkele gesprekken tussen die zo nietszeggend zijn en eigenlijk nergens over gaan (vooral in het begin tussen beide acteurs), maar toch komen ze zo echt over. Knap!
Het verhaal op zich is bijzonder leuk om te volgen en eigenlijk is het nog best origineel ook. Het klopt allemaal en met het einde, dat uiteraard te verwachten was, kan ik al bij al mee leven. Al vind ik dat het slot toch iets minder qua niveau is dan de rest van de film, mocht iets meer uitdagend zijn.
Voor de rest bevat de film enkele erg sterke scenes, zoals in die club/disco of Cruise die doodgewoon Foxx zijn moeder in het ziekenhuis gaat bezoeken, alsof er niets aan de hand is. Knap staaltje acteerwerk!
Dat laatste gezegd zijnde, wil ik het ook hebben over de twee hoofdrolspelers. Zowel Cruise als Foxx zijn sterk in mijn achting gestegen! Cruise acteert geweldig als huurmoordenaar en komt zeer geloofwaardig over. Al vind ik dat hij af en toe precies wat "paniekerig" reageert, terwijl hij meestal overkomt als een koelbloedige moordenaar die altijd alles onder controle heeft. Toch een minpuntje, als je de hele film bekijkt. Voor de rest blijft het een glansprestatie van Cruise, zijn beste na Magnolia! Maar Foxx mag ook niet vergeten worden, de man heeft me bij deze echt bewezen uitstekend te kunnen acteren. Ook hij verdient een pluim, een grote pluim!
Als laatste wil ik ook een ode brengen aan Antonio Pinto, die de muziek verzorgde voor de film. Zalig! Ook in "Lord of War" deed hij het al fantastisch!
Besluit: 4 sterren, een klasbak in zijn genre en een echte aanrader!
oemoemenoe
goeie actietrillert....
steengoed idee van die taxirit naar en van alle slachtoffers.
einde komt alles weer goed , wat het verhaal niet ten goede komt maar je kan weer met een gerust hart naar bed.
leuke scene in de Jazzclub met de trompettist.
loopt minder goed af voor em , maar geeft wel even een relaxt muzikaal sfeertje tussen al dat geweld en conversatie,s.
3,5 ster heeft deze film wel verdiend.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Zéér mooi gefilmde actiethriller. Maar ik kan helaas niet meer geven dan 3,5 sterren vanwege het enorm voorspelbare einde. Die laatste klus, komaan dat zag iedereen wel aankomen.
Maar hij keek lekker weg, had zeker zijn spannende momenten en af en toe wel geslaagde humor. Zeker geen slechte film, maar het naamkaartje "standaard" komt te veel ten tonele. Maar de toffe muziek, Tom Cruise & Foxx maken dit meer dan goed.
boris92
Heb net de film bekeken, en vond hem ontzettend spannend.
Goed en leuk idee zit achter de film.
Tom Cruise deed zijn acteer werk uitstekend en de film was super spannend.
Ook zeker een aanrader.
morgan_freeman
Heelijke film! Uitstekend uitgewerkt door de regiseur, de spanning blijft de hele film lang. Foxx en Cruise acteren echt top, een echte klasse film!
danuz
Vind dat Mann interessant omgaat met digitale middelen (z'n camera dus). Zijn stadportrettering is ook hier weer spannend, vooral omdat hij vaak over auto's heen filmt om de sfeer van een stad vast te leggen (vooral veel verlichte gebouwen en straten, wat een soms desolaat beeld van de stad geeft). De verhalen die hij verteld kunnen mij telkens maar tot op bepaalde hoogte fascineren. Het basisconcept van Collateral bijvoorbeeld vind ik boeiend, maar sommige uitspattingen direct een pak minder (zoals hier het einde). Daarbij vind ik dat hij soms in zijn editing te snel is en sfeerbeelden daarmee te snel afkapt. Maar toch, ondanks dat hij bij mij telkens niet erg hoog scoort zijn het films die me qua stijl telkens opvallen. Het is een unieke mix tussen 'standaard' Hollywood crime en eigenwijze cinema, waarbij stereotypes toch net iets anders uitvallen (juist door zijn stijl, waardoor scenes soms saai lijken te worden, wat dus bij mij verfrissend werkt).
B_B
- 1969 berichten
Ongelofelijk hoe Mann hier de broeierige sfeer van het nachtelijke stadsleven weet neer te zetten.
Film loopt echt over van de sfeer. In Heat probeerde Mann ook al zoiets maar vind dat het hier veel beter uit de verf komt. Deed me af en toe ook wel wat denken aan 25th Hour aangezien Spike Lee daar ook veel aandacht besteed aan ‘de stad’.
Visueel sowieso erg knap. Camerawerk is erg goed en ook het kleurgebruik spreekt me erg aan. Mooi hoe allerlei tinten bruin, blauw en groen steeds terugkeren. De pacing werkt hier goed maar de montage had wel wat lomer gekund. Muziekkeuze is eigenlijk altijd wel goed.
Het script viel me eigenlijk enorm mee. Concept vind ik leuk gevonden en de uitwerking is meer dan voldoende. Zeker geen hele diepgaande film maar voor een pretentieloze thriller zijn de dialogen toch echt wel sterk. De acteurs zetten hun rollen eigenlijk vrij naturel neer maar juist dit spreekt mij wel aan.
Kleine 4.5*
skip
Visueel sterke film en mooi neergezet verhaal. Een film die jou rustig meeneemt een bizarre nacht in. Ik vond deze erg goed.
juhnzun
Super film goed om tezien dat ze van zulke verhalen sterke Thrillers weten temaken !
Nomak
Gisteren nog eens herzien. Toch wel een bijzondere film, vooral op visueel gebied is dit voor een actiefilm erg sterk. Maarja, regisseur Michael Mann kan dan ook als geen ander nachtelijke beelden van een stad als Los Angeles op het scherm toveren.
Maar het visuele is natuurlijk niet het enige wat deze film zo sterk maakt. Ook het verhaal wordt erg spannend gebracht en heeft een aantal verrassende momenten. Er zijn misschien wel enkele toevalligheden te bespeuren zoals het laatste slachtoffer dat in het begin van de film een klant van de taxichauffeur is. Maar dat heb ik absoluut niet als storend ervaren, ik vond het eerder verrassend. Er is genoeg actie, en de sfeer is door het gevaarlijke en onvoorspelbare personage van Tom Cruise gespannen. Maar toch heeft de regisseur er ook een aantal rustige momenten in verwerkt. Zo maakt Tom Cruise bijvoorbeeld even tijd om samen met Jamie Foxx een bezoekje te brengen aan diens moeder. Ik zou niet meteen een favoriete scène kunnen opnoemen, het is dan ook vooral het totaalplaatje wat deze film zo sterk maakt.
Het einde (de dood van Tom Cruise) is ook krachtig en wordt erg mooi in beeld gebracht.
Jamie Foxx doet het goed als Max de taxichauffeur die in een hectische nacht(merrie) terecht komt. Maar vooral Tom Cruise acteert hier ijzersterk. Hij komt erg geloofwaardig over als huurmoordenaar. Ik had eigenlijk nooit gedacht dat Tom Cruise zo overtuigend een bad guy zou kunnen neerzetten. Zijn personage Vincent ziet er goed uit met zijn grijze haren en klassevolle maatpak, hij heeft een vlotte babbel en is erg vriendelijk.
Ook voor de kleinere rollen komen er bekende acteurs opdraven. Zo komt Javier Bardem enkele minuten in beeld. Maar ook voor een rolletje van enkele seconden kiest de regisseur voor een acteur als Jason Statham, terwijl hij zo een onbeduidende rol ook kon geven aan de eerste de beste voorbijganger op straat. Waarom? Omdat Michael Mann het kan!
Collateral is op elk gebied een erg sterke actiethriller. Ik heb me dan ook weer prima vermaakt. Uiteraard is deze film een aanrader.
AjaxRulezzz
- 2085 berichten
Mooie film, goed verhaal, veel spanning en goede acteerprestaties. Goed geregisseerd door Michael Mann.
Vinokourov
Dit was automatische piloot-werk van Tom Cruise, Jamie Foxx als taxichauffeur maakte meer indruk. Jammer dat de film steeds ongeloofwaardiger wordt met als dieptepunt de metroscene.
dave
Visueel erg aantrekkelijke film die ook op andere manieren schittert.
Mann weet het verhaal op een enorm mooie manier in beeld te brengen. De beelden van de stad bij nacht en situaties in het algemeen zijn een streling voor het oog. Samen met de score vormt dit het hart van de film.
Het verhaal op zich blijft boeien tot het einde en wist me de eerste keer alleszins op het verkeerde been te zetten. De voorspelbaarheid van de prent is met de jaren wel toegenomen moet ik zeggen, maar goed. Kalme opbouw, af en toe wat actieflitsen en een knap einde.
De acteurs stralen tegelijk rust en totale ontreddering uit. Vooral Foxx past uitstekend in het plaatje, zij het met een soort ingehouden rol. Zijn lichaamstaal en denkwijze zijn zeer goed uitgewerkt en Foxx heeft Max volledig onder controle. Cruise valt ook niet tegen maar is me niet echt opgevallen. Hij verdwijnt wat op de achtergrond, wat waarschijnlijk tot zijn mysterieus karakter moet bijdragen. Veel lof ook voor de dialogen. Alles wat gezegd wordt klinkt weinig geforceerd en natuurlijk.
Collateral bevat een Jazzy sfeertje, dat versterkt wordt door de nacht als centraal gegeven. Weinig spanning, veel ontspanning, naar mijn mening.
4,00 (3,75)
jacobz
Michael mann heeft altijd wel goede thrillers. Jammer dat Al Pacino deze keer niet meespeelt

'Collateral' van Michael Mann wordt aankomende zaterdagavond uitgezonden op televisie

Netflix verwijdert 'Collateral' met Tom Cruise uit het aanbod: 'Alles klopt aan deze film'

Misdaadfilm 'Collateral' van Michael Mann wordt morgen uitgezonden op televisie

Misdaadthriller 'Collateral' met Tom Cruise groot succes op Netflix: 'Alles klopt aan deze film'

Heat

Prisoners
Thriller, 2013

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008
californiëtaxiself-fulfilling prophecy sluipmoordenaargijzelaartaxi chauffeurfbinachtclubhuurmoordenaarpolitiesociopathbriefcaselos angeles, californiëmurderercrimineelprofessional hit prosecutorone nightgun violencelapdcontract killerneo-noircabbiefederal prosecutortaxi ridesuspense thrillerlos angeles airport (lax)