Genre: Actie / Thriller
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 30 september 2004
Bekijk via SkyShowtime
Plot Collateral
"It started like any other night."
De vriendelijke Max (Jamie Foxx) is taxichauffeur in Los Angeles. Hij krijgt Annie (Jada Pinkett Smith), een advocate, als klant en rijdt haar naar haar bestemming. Ze voeren een goed gesprek en er is een klik, maar beiden gaan verder. Max rijdt door naar het vliegveld om daar zijn volgende klant, Vincent (Tom Cruise), af te halen. Deze vraagt hem ergens af te zetten, maar ook om vlakbij die locatie te wachten tot hij klaar is. Wanneer er een lijk op Max' taxi valt, blijkt dat het begin van een helse nacht...
Max Durocher
Zee
Daniel Baker
Ida Durocher
(V)
*Applaus* Nog een iet of wat nieuwere film waarbij het einde niet verziekt is. Want de laatste films gaan er ferm op achteruit. Terug een orginele verhaallijn. Goed acteerwerk. Rollen pasten perfect bij de acteurs. Enkel jammer van de kleine 'overdreven' acts --> Scratt's Opmerking...
Mo How...t verdient toch wel een 4.00
(V)'s Greets
Gehenna
Michael Mann weet van een 'gaat wel' script een geweldig spannende thriller te maken. Vanaf het moment dat Cruise de taxi van Foxx binnen stapt is het spannend en boeiend tot aan het bittere eind. Cruise in de rol van de ijskoude huurmoordenaar Vincent is een prima casting keuze gebleken. Ook Foxx in de rol van de sympathieke taxi chauffeur Max is een genot om naar te kijken. Nergens dut de film in, het tempo is hoog en dat komt de film ten goede. Niet Mann's beste werk (moeilijk om Heat te overtreffen) 4*
Pieter Montana
Eén van de beste thrillers van de laatste jaren!!
Michael Mann misschien wel met zijn beste werk.
Los Angeles heeft er nog nooit zo cool uitgezien.Al die appartementen dat grauwe sfeertje en Tom Cruise((met grijs haar!) in een taxi met aan het stuur Jamie Fox.Weer dompelt Mann je in een schitterend script met nog een sterk verassend einde.Tom Cruise (wie durft er nu nog beweren dat deze man niet kan acteren?)zet zo'n coole rol neer als gedreven huurmoordenaar met een zwak voor filosofische gesprekken waarbijde kijker begeleidt wordt door weer een krachtige soundtrack.De film verveelt op geen enkel moment en bevat zelfs een aantal magistrale scénes die alleen uit de geest van Mann kunnen komen.
Spijtig ook een paar nadelen in dit wilde taxiritje.Jamie Fox hiervoor Oscar-genomineerd? Ik vond hem zelfs op bepaalde momenten irritant.Zeker dat stukje voor hij zijn eigen taxi in de prak rijdtDat de moordenaar en de taxi-chauffeur ook wat filosofische gesprekeen tegen mekaar voeren was ook wel wat dwaas.Lijkt me wat onrealistisch.

Michael is the Mann!!!!
andy1980
goeie film die je in een grauw sfeertje meesleurt en knappe acteerprestaties van zowel cruise als jamie foxx
Tha Flow
Vermakelijke film van de maker van Heat. Heat zit wel tussen mijn favoriete films. Daar zit deze film helaas niet tussen. Daar zit er te weinig voor in. De toch wel herkenbare steil van Mann is gewoon leuk om naar te kijken. Maar waar in Heat de acteurs het oppakken als het verhaal dreigt in te zakken, is in deze film zowel Tom Cruise als Jamie Foxx hier niet toe in staat. Het einde is desalniettemin niet vervelend of saai. De film vermaakt. Vooral visueel, maar hier en daar een grapje en een ontploffinkje is altijd goed. Maar dat is het ook. Niets wat me als zodanig is bijgebleven in de film, en dat is geen goed teken. De rollen van zowel Tom als Jamie zijn niet indrukwekkend. Tom lijkt wel heel erg op Robert de NIro uit Heat. Echt hetzelfde uiterlijk. Maar wel beter met pistolen.
Mond dicht en kijken.
fractalis
Om meteen met de deur in huis te vallen, vond het een behoorlijk entertainende film maar helaas niet meer dan dat. Het high Definition camerawerk ziet er meer dan gelikt uit en de jazzy soundtrack klinkt meer dan prima. De dialogen in de taxi tussen overhippe huurmoordenaar Cruise (mijns inziens echt een verademing na zijn optreden als overacterende samurai!!) en chauffeur Foxx zijn prima te pruimen en de eenzame, afstandelijke sfeer verraadt de invloed van laten we zeggen een Taxi Driver. Het plot leek mij door zijn voor Hollywood-begrippen vrij minimalistische opzet aanvankelijk vrij interessant, maar al snel werd er helaas weer een vers blik toevallig- & ongeloofwaardigheden opengetrokken waardoor ik nadien toch helaas behoorlijk teleurgesteld was. Al met al prachtige beelden, een behoorlijk interessant uitgangspunt en enkele erg sterke scenes (moord in jazzclub, discoscene!!) maar ik denk toch echt dat er meer had ingezeten dan dit....
wesbrina
Fantastische film !
Mooie camerawerk , goede dialogen , geweldige aktie .
Tom Cruise als Bad Guy !
Remi
Ik zie 'em ook liever als 'baguy' dan als een stoere actieheld die de wereld probeerd te redden...
otherfool
Aardige (maar zeker niet meer) actiefilm met een behoorlijke (maar zeker niet meer) Foxx en een nog net uit te staan (maar zeker niet meer) Cruise. Het einde waarin Cruise verandert in de Terminator is te lachwekkend voor woorden.
Krijgt wel bonuspunten voor de prachtige, intense scene in de nachtclub. 3* dan maar.
MrEd
Gisteren op DVD gekeken. Het is een film met mooie momenten erin maar toch kon de film me niet echt pakken. Foxx speelde een aardige rol maar van Cruise had ik meer verwacht. Met name het eind was teleurstellend. Huurmoordenaar Cruise moord makkelijk gedurende de gehele film maar legt het knullig af tegen taxichauffeur Max (Foxx). Al met al is het toch een degelijke thriller en krijgt van mij 3*
barthos
één van de beste thrillers van de afgelopen jaren, echt spannend en zeer goede vertolkingen van foxx-cruise.
koreaan
Gekregen van de goed heilig man. Destijds heb ik deze film drie sterren gegeven. Omdat het zonde is om de film in de verpakking te laten zitten zal de film vanavond op mijn scherm te zien zijn. Misschien zit er toch een hogere waardering in.
aantal sterren ??????
flipsen
Behoorlijk goeie actiethriller. Het is gelukkig niet de hele tijd rennen en vliegen en druk gedoe, maar er zitten ook een aantal rustmomenten in, met af en toe leuke dialogen. Goeie passende muziek, goed acteerwerk, een aantal erg leuke scenes en bovenal nog redelijk sfeervol ook. 4*.
heb hem in de bios gezien wat is die film gaaf zeg zo het zo weer kijken cruise en foxx zijn ook geweldig 5 sterren
eRCee
- 1980 stemmen
Voor mij een tegenvallende film. Elke vergelijking met Heat is eigenlijk ongepast.
Het verhaal is niet boeiend, het slappe gelul van Cruise gaat al snel irriteren en de muziek is zo overheersend dat er een vervreemdend effect van uitgaat. Daarbij zitten er enkele zeer ongeloofwaardige scenes in (disco, auto-ongeluk) en bevat alleen het laatste half uur enige spanning.
Dat alles weegt zwaarder dan de mooie manier van filmen van Mann en enkele leuke momenten.
Waku
Hele bijzondere film.
Sterke rollen van Cruise als huurmoordenaar en Foxx als taxichauffeur.
De verbale strijd tussen de twee boeit van begin tot eind.
seth gecko
bij een tweede kijkbeurt viel me op hoe goed de pacing in deze film is.het personage van Cruise is een rotzak die je stiekem cool vind en Fox zet een sterke rol neer.los daarvan heeft de film ook erg sterke spannende scenes en een erg goeie soundtrack.
net als Heat een film die beter wordt met meerdere kijkbeurten en waar je steeds meer details in herkent
4****
animalkrullie
Een verrassend goede thriller met Cruise als bad-guy.
Goed gevonden (goede zet ook van Cruise).
code9
Michael Mann is in topvorm en tilt met een aantal schitterende plaatjes dit weinig bijzondere verhaal flink boven de middelmaat uit. En Tom Cruise zou vaker de bad guy moeten spelen, want die rol past hem hier prima.
Over het op zich behoorlijke einde heb ik gemengde gevoelens. Aan de ene kant heel goed dat Cruise in een film eens het onderspit delft - aan de andere kant zou het qua verhaal wellicht sterker zijn geweest als het anders zou zijn afgelopen.
De middelmatige maar voor Collateral sterk gecaste Jamie Foxx biedt verder leuk tegenwicht.
Over het algemeen een redelijk spannende, evenwichtige thriller die een genot is om naar te kijken.
Dennis Evahi
Een goede spannende film. Fantastisch om Tom Cruise als akelige man te zien. Normaal gesproken speelt hij altijd van die iewat zoetsappige types waar je altijd wel sympathie voor hebt (behalve dan in Interview with the Vampire
). Ik heb mij prima vermaakt met deze film. Mooi gefilmd ook. Jamie Foxx ook goed op dreef als ploeterende, doelgerichte taxichauffeur.
****-sterren
raymon
ik vind dit een van Tom cruise zijn beste film. Het verhaal vind ik heel boeiend en heel goed maar ook grappig gebracht. Tom cruise en Jamie Foxx spelen het uitermate goed, vooral Tom cruise ik vind dit een van zijn sterkste rollen. Hoe regiseur Michael Mann heeft gefilmt vind ik fantastische gedaan, heel apart beeld en mooi camera
werk
4,5****
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11925 berichten
Aardige film. Goede rollen van Jamie en Tom en erg mooi gefilmd, maar toch niet helemaal. Op z'n minst 2,5*, wordt misschien ooit nog eens verhoogd. Is trouwens alweer erg lang geleden dat ik m heb gezien.
code9
Wat betekent Collateral eigenlijk ?
Ik dacht eerlijk gezegd 'terugbetaling'.
Mc
- 2092 stemmen
Ik dacht eerlijk gezegd 'terugbetaling'.
Collateral is a word used for assets that secure a loan. For example, in the case of a mortgage the house serves as the collateral for the mortgage-loan. This way, the bank is secured against the default risk of the borrower not being able to meet the interest payments. In case of default the bank can sell the house and get its money back.
Collateral is a type of property which has been caused secondary damage by an indirect attack.
Bron: Google (define)
Mug
Michael Mann weet Los Angeles inderdaad op een mooie en desolate manier te laten zien. Het eerste anderhalf uur heb ik me zeer goed vermaakt. Maar dan gaat het finaal mis. Het mocht geen verrassing heten dat de advocate als vijfde op de hit-list stond, om maar te zwijgen over de apotheose in de metro, met [aaargh] de zinsnede dat het wel een tijdje zou duren voordat ze Vincent zouden vinden dood, alleen, in de metro. Behoorlijk jammer, het verfrissende drie kwart van de film mondt uit in een doorsnee actie-film met een tenenkrommende acteerprestatie van Tom Cruise wanneer hij sterft.
Toch 3,5*, voor het camera-werk, de eerste 90 minuten, en zelfs in de laatste 30 minuten waren er hier en daar toch nog wel wat lichtpuntjes. Jammer, het script had toch beter gekund, dit was 'too bloody obvious'.

'Collateral' van Michael Mann wordt aankomende zaterdagavond uitgezonden op televisie

Netflix verwijdert 'Collateral' met Tom Cruise uit het aanbod: 'Alles klopt aan deze film'

Misdaadfilm 'Collateral' van Michael Mann wordt morgen uitgezonden op televisie

Misdaadthriller 'Collateral' met Tom Cruise groot succes op Netflix: 'Alles klopt aan deze film'

Heat

Prisoners
Thriller, 2013

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008
californiëtaxiself-fulfilling prophecy sluipmoordenaargijzelaartaxi chauffeurfbinachtclubhuurmoordenaarpolitiesociopathbriefcaselos angeles, californiëmurderercrimineelprofessional hit prosecutorone nightgun violencelapdcontract killerneo-noircabbiefederal prosecutortaxi ridesuspense thrillerlos angeles airport (lax)