Alexander (2004)
Genre: Avontuur / Historisch
Speelduur: 175 minuten / 167 minuten (director's cut) / 214 minuten ("Alexander Revisited: The Final Cut")
Verenigde Staten / Duitsland / Nederland / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / Italië
Geregisseerd door: Oliver Stone
Met onder meer: Colin Farrell, Angelina Jolie en Val Kilmer
Releasedatum: 23 december 2004
Plot Alexander
"The greatest legend of all was real"
Alexander de Grote was een Macedonische strijdheer die negentig procent van de toen bekende wereld veroverde door zijn leger 22.000 mijl in acht jaar af te laten leggen. Alexander trok via het Perzische Rijk naar Egypte en van daaruit naar India in het Oosten. Het verhaal richt zich op deze acht rumoerige jaren en op Alexander's relatie met zijn jeugdvriend en strijdmakker Hefaistion.
Alexander
Aristotle
Young Alexander
Young Hephaistion
*Chrissie*
Ik vond dat de film wel een echt beeld van het leven van Alexander verteld. De oorlogen vond ik wel een beetje rommellig maar zo was het in het echt ook. En het verhaal van Alexander vindt ik zoiezo mooi.
sju
Gadverdamme, dit is ongelovelijk!!! WAT een saaie film zeg!! Het gaat werkelijk nergens over!! BAH..!! Geen aanrader dus!!
Redsky
Wat een verschrikkelijke ballefilm. Zeer slecht. En deze mening ben ik niet alleen toegedaan. Meerdere vrienden en collega's hebben hem (gedeeltelijk) gezien en er was er niet 1 positief. Nee, zo zie je maar, een stel goede acteurs en een uitstekende regisseur geven geen garantie voor een goede film. Gewoon in een woord . . . (drieletterig vrouwelijk geslachtorgaan). Een 1!!
Vinco
Echt een erg slechte film!
Veel maar dan ook veel te lang draderig,viel bijna in slaap!
De vecht scene's zagen er ook veel te slecht uit,het beeld gaat vaak zo snel dat je niet meer ziet wat er gebeurt!
Kortom echt een grote bagger film!
*Chrissie*
vond de gevechten juist goed. je kon ze niet goed volgen maar zo zal het in het echt ook zijn. Ze staan heus niet te wachten tot het hun beurt is.
bioscoopzaal
Luhrmann's 'Alexander' To Be Made After All?
Baz Luhrmann's scrapped Alexander the Great movie may be made after all - after the disappointing response to Oliver Stone's take on the life of the Macedonian leader. The two films were due to go head to head at the box office until Luhrmann's movie - due to star Leonardo DiCaprio and Nicole Kidman - was delayed and then axed last November. But veteran producer Dino De Laurentiis has resurrected the picture, after Stone's Alexander, starring Colin Farrell and Angelina Jolie, attracted unfavorable reviews from critics and cinemagoers. The 85-year-old movie maker says, "It will be the Alexander that everyone has been waiting for. I don't want to hit out against Oliver Stone, who merits respect. But his picture was certainly flawed, and was missing the spine of a screenplay."
Bron: IMDb
kale
Wat een slechte film!!
Geprobeerd is een kaskraker neer te zetten (of makkelijker, een zakkenvuller). Heel wazig verhaal!!
sju
de film is er goed vanaf gekomen bij de Razzies (niets "gewonnen"). ik vond 6 nominaties wel zwaar overdreven, ik denk dat het nomineren meer te maken heeft met de verwachtingen van de film. aangezien deze (eerst) heel hoog waren, is het wel begrijpelijk allemaal...
mimihopps
Inderdad toch jammer deze recenties...de film schijnt erg te kloppen met de geschiedenis. Ik vond de film erg interessant en waarom is het zo raar als twee vrienden van elkaar houden?? Jammer dat er anno 2005 nog zo raarrrrrr op gereageerd wordt...Oke, Troy was veel commercieler dan Alexander, so what??? Ik vond de plaatjes in deze film ook erg mooi (wouw! Dat paard van Alex!!!!) Ik vond Angelina ook niet op haar best in deze film, maar Colin en Jared, die chemistry tussen die twee vond IK juist prachtig!! Ja erg mooi...het schijnt trouwens dat Alexander ECHT van mannen hield in plaats van vrouwen. Dus waarom dat feit veranderen voor de media?? Het moest toch een film worden die zo dicht mogelijk bij de waarheid ligt? Nee hoor...deze film krijgt van mij echt 3.5 ster...
mimihopps
Ik vind het wel een prachtige film. Maar ja smaken verschillen hé.
Precies!!!Ik ben het helemaal met je eens...
*Chrissie*
Ik vond inderdaad de beelden heel mooi, maar in het midden wordt hij wel wat saai. Die gesprekken vond ik ook best vervelend. Maar dat zijn ook de einige minpunten van deze film. Het verhaal klopt best wel met het echte verhaal. Ook kun je deze film vind ik niet met Troy en Lotr vergelijken, het zijn hele andere verhalen en op een heel andere manier in elkaar gezet. Ik vond het ook een prachtige film.
SzJoowNiejCah
Ik moet zeggen dat ik dat (die liefde tussen Colin en Jared) misschien wel het mooiste vond weergegeven van de gehele film, de rest ging echt helemaal nergens over. Diep zuchtend ben ik dan wel tot 't eind blijven zitten, maar hoger dan ** kom ik echt niet. Muziek was ook niet boeiend, daar had ie evt. nog hoger op kunnen scoren..
Heel mooi allemaal dat deze film dicht tegen de echte geschiedenis aan zou zitten van Alexander, maar het had much better kunnen worden weergegeven naar mijn mening.
lalaguna80
Wat een verschrikkelijk saaie film!!!!
Ik zat in de bioscoop....en viel constant in slaap, en zo nu en dan schrok ik wakker van de olifanten!! Ik ben nog net niet in de pauze weggelopen.....ik dacht ...misschien wordt de film nog mooi.
Maar helaassss...er kwam geen einde aan!! Mensen kwamen allemaal puffend en zuchtend de bios uit.... Ik hoorde zelfs iemand zeggen: Ik wil 3 uur van m'n leven terug ...hahaha:-)
remco123
slecht slecht slecht.......zonde van je tijd ook als je helemaal niets te doen hebt..
XfofaXX
Veel van jullie reacties vind ik toch dik overdreven. Moesten de verwachtingen niet zo hoog zijn en iedereen niet van in het begin zou hebben gebruld dat Oliver Stone er niets van heeft gebakken, zou de film veel meer in de smaak zijn gevallen.
Ik vond het een vermakelijke film.
Alleen vond ik spijtig dat er zo snel over de opmars van Alexander en zijn terugkeer werd gegaan.
Nightstalker
Te langdradig als het aan mij ligt. Von de film niet echt veel aan. Het enigste wat nog wel goed was waren de special effects, Verder niet echt veel. Alleen dan de decors erbij. Maar meer echt niet. Had meer van Oliver Stone verwacht. Jammer !!!
mattblack70
Ik zal hem vanavond maar op me gemakkie gaan kijken dan. Ga dan alvast in bed liggen ( de verhalen zo te horen)
Ik verwacht er nu niet veel meer van, dus kan hij voor mij nu meevallen.
WiLL
Vond het zeker geen slechte film. Er is gekozen voor meer dialogen , geschiedenis en minder voor aktie / spektakel en ongeloofwaardigheid. Vind dat op zich wel goed al vind ik niet alle scenes uit de film echt interessant. Zo heb ik na afloop , na mijn mening, nog niet echt een goed beeld van de campagne van Alexander. Vond het soms wat warrig.
Heb hem thuis in 2 delen gezien en dat is denk ik beter dan de film in 1 stuk in de bios zien.
Carow
Ik vond deze echt helemaal niks. Ik had hem gekeken onder Latijn, maar viel bijna letterlijk in slaap. En dan zit je de hele tijd te wachten op Colin Farrel, blijkt hij een of andere malloot met blond haar dat er zo nep uit ziet te spelen! 2 * en dan ben ik nog gul vandaag..
Angrod_Pallanén
Heb hem niet uitgekeken en heb daar alleen maar spijt van omdat ik hem dan geen 2 kan geven.
Verder dan 57 minuten kon ik het echt niet uithouden!
janah
Deze film wordt op een gans andere manier 'verteld' en weergegeven dan we gewoon zijn bij dit soort spektakelfilms. Dit alleen maakt hem het kijken waard.
ThaMovieVoter
2 * en dan ben ik nog gul vandaag..
Goh, daar zijn we blij mee..
argus
...Deze film wordt op een gans andere manier 'verteld' en weergegeven dan we gewoon zijn bij dit soort spektakelfilms...
Ik had deze verhaaltrant al wel eens eerder gezien, ook bij dit soort spektakelstukken, kan me alleen niet meer herinneren welke films het nog meer hadden. Het is in mijn geval zeker niet zo dat ik daarom een film beter of slechter zou kunnen gaan vinden. Pluspunt van deze film is het acteren van Angelina Jolie. Verder is deze film een stuk minder dan Troy en Gladiator, veldslagen waren warrig in beeld gebracht. Muziek was niet interessant genoeg, toch vrij belangrijk bij dit soort films. Verhaal springt van de hak op de tak. 2½
Beejeej
bijzonder matige film :/
ik heb veel momenten in de film gehad dat ie wel afgelopen mocht zijn. er zat ook niet echt een duidelijke lijn in. de veldslagen waren, zoals argus al aanhaalde, warrig en niet interessant. het waren er zelfs maar 2 of 3 ofzo... dat viel tegen in een 3 uur lang durende film...
nee, absoluut geen aanrader...
jacksparrow
Erg langdradig verhaal dat nooit echt op gang komt. Onoverzichtelijke veldslagen en chronologische opzet (schiet alle kanten op).
Toch aardig vermaakt maar had duidelijke beter gekunt.
krabat
Bij Zeus, waarom worden er nog films gemaakt die langer dan 2 uur duren..... Dat de duur niet garant staat voor vermaak en kwaliteit bewijst deze.
Farrell ziet er op z'n aardigst gezegd eng uit met zijn geblondeerde lokken en doet me denken aan een kruising tussen Danny de Munk en Steve "the crocodile hunter"Irwin. Jolie met haar opgespoten lippen slaat de plank volledig mis. in de film lijkt het alsof eeuwige jeugd echt bestaat. Jolie verandert niets met de jaren terwijl haar zoon uitgroeid tot een volwaardige leer-nicht.
Een pluspunt vond ik de eerste veldslag, zag er gelikt uit.
al met al geef ik deze 1* per uur, dus ongeveer 2,5* ster.
~Jewel~
Mooie film met prachtige beelden, maar wel een beetje langdradig op sommige momenten. Goed acteerwerk van Colin Farrell en Angelina Jolie!

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Lion of the Desert

Perfume: The Story of a Murderer
Misdaad / Drama, 2006

Phone Booth
Mystery / Thriller, 2002
aristotle egyptegriekenlandpersiakeizerolifantcampaignalexander the great epischzwaardgevechtroyaltymannelijke homoseksualiteithomoseksuele relatieoude wereldancient greeceepic battlehistorical dramaaction hero4th century bc homo