• 9.379.563 stemmen

Geregisseerd door: John Sturges

Met onder meer: Steve McQueen, James Garner en Richard Attenborough

Gesproken taal: Engels, Duits, Frans en Russisch

Plot The Great Escape

"Put a fence in front of these men... and they'll climb it!"

Hoe streng bepaalde kampen ook door de nazi's werden bewaakt, altijd en overal waren er wel enkele vindingrijke en vastberaden mannen die op spectaculaire wijze wisten te ontsnappen. Om deze ontsnappingspogingen tot een minimum te herleiden, brachten de nazi's de 'risicogevangenen' samen in aparte, superstrenge bewaakte afdelingen. Hilts, een piloot met reeds 18 ontsnappingspogingen op zijn naam, laat zich door al deze maatregelen niet ontmoedigen. Samen met de geniale strateeg Bartlett en de slechtziende Blythe, werkt hij een gedurfd plan uit dat mogelijk voor vele gevangenen een weg naar de vrijheid kan betekenen.

Hilts 'The Cooler King'

Ashley-Pitt 'Dispersal'

MacDonald 'Intelligence'

avatar van neo

neo

Wat geruzie verwijderd. Hou het svp inhoudelijk en respecteer elkaars mening op een normale manier.

avatar van wibro

wibro

Dieter123 schreef:

Redelijk saaie film, kon me echt niet in het verhaal inleven.

Het wachten is op de reaktie van onze oorlogsfilmdeskundige Bart Simpson.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Dieter123 schreef:

Redelijk saaie film, kon me echt niet in het verhaal inleven.

Kun je vertellen waarom je de film zo saai vind? Je vind een film saai, maar kijkt vervolgens de volle 180 minuten af? Dan is de film niet zo saai lijkt mij. Je kon je niet echt inleven in het verhaal? Hoezo niet? Wat vond je slecht aan de film? Wat vond je slecht aan dit ''mooie'', waargebeurde verhaal dat briljant is verfilmt? Wat vond je van de acteerprestaties? Ik wil dit graag allemaal weten.

Bart Simpson schreef:

Wat ajax&litmanen hier neerschreef over de film, zo denk ik ook over deze film. Er zit weinig actie en spanning in het verhaal. neem daar dan bij dat ik me echt niet goed kon inleven in het verhaal, en daarom vind ik deze film redelijk saai. (ik was wel redelijk moe, dus mss krijgt deze film wel een herkansing).

Dit schrijf je trouwens bij een film waar je met 0.5 op gestemd hebt :"Slechte film. Totaal niet boeiend, niet eng, niet goed uitgewerkt. Er gebeurd niet zoveel bijzonders in de trein, lijkt meer op een Dracula verhaal.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Off-topic discussie verwijderd.

@bart simpson:

Ben je tevreden met die uitleg of niet? en ga je nu bij die andere film ook een deftige uitleg geven?

Ik moet trouwens wel zeggen dat de acteerprestaties goed waren. Speciaal voor jou zal ik de film binnenkort eens herkijken in uitgeslapen omstandigheden. Misschien dat hij me dan beter bevalt.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Een tikkeltje aan de lange kant, maar toch een onderhoudende en zeker een goede film. De personages waren goed, net zoals de acteurs. Het plot was ook goed opgebouwd, met de nodige spanning. De gebeurtenissen waren ook totaal niet te voorspellen, waardoor het verassingseffect de hele film erin bleef zitten, en een aantal dingen toch heel onverwachts aankwamen. Alleen leek het alsof de Duitsers in het kamp wat te soft waren. Het ergste wat er kon gebeuren is dat je in de isoleercel werd gezet, waar Hilts bijna fluitend in en uit liep. Verder weinig kritiekpunten, maar zoals ik al eerder zei mocht de film wel wat korter duren. De ietwat oubollige en vrolijke score past er goed bij, Eigenlijk had ik verwacht dat deze film heel zwaar beladen zou zijn, maar dat viel heel erg mee, en was bijna vrolijk, door het makkelijke gedrag van de gevangenen (vooral Hilts) en de milde bewakers,

avatar van noknoke

noknoke

Zeer goed, alleen onrealistisch.

avatar van Justinw

Justinw

Geweldige Oorlogsfilm.
Ik wou deze film al lange tijd zien maar het was er nooit echt van gekomen. Maar omdat ik nu aardig wat oorlogsfilms aan het kijken ben(wat toch wel mijn favoriete genre is) kwam deze om de hoek kijken.

En zoals ik bijvoorbeeld bij battle of the britain last had van het vele aantal personages stoorde het mij hier totaal niet. En we komen weer acteurs tegen die we regelmatig zien in oorlogsfilms zoals.
Charles Bronson - Battle Of The Bulge
Karl-Otto Alberty - Battle Of The Bulge, Battle of Britain en Kelly's heroes.
Het acteerwerk is dan ook gewoon degelijk.

Het ontsnappen werd mooi in beeld gebracht en de aanloop erna toe was ook wonderschoon. En de film bleef de voltallige speelduur spannend, en ook het einde was leuk toen je zag wie het overleefde, gepakt werd of defenitief ontsnapte.

Als je van dit genre houd zoals ik, moet je deze film echt een keer gezien hebben. Ik denk dat dit wel de beste uit zijn genre is. Maar ik heb ook nog niet alles gezien.

Een 4.5*

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Vreselijke film muziek en ik kan ook helemaal niet tegen dat stoere heldhaftige gedoe maar toch heb ik weer genoten.

Het is soms echt tenenkrommend wat er allemaal gebeurd maar het blijft toch leuk.

Wel vond ik het laatste halfuur bijzonder spannend gedaan.

Over een jaar of tien maar weer eens herzien.

avatar van Justinw

Justinw

Je moet van het sfeertje houden. En jaren 60 en jaren 70 oorlogsfilms is mijn favoriete genre.

avatar van Woolf

Woolf

Het is eigenlijk een draak van een film met (natuurlijk) Amerikaanse helden die fluitend de bunker weer in gaan en amper met hun ogen knipperen wanneer ze na langdurig te zijn opgesloten weer buiten komen. Maar de film heeft ondanks alles zijn charme niet verloren.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

The Great Escape stond al maanden in mijn dvd kast, maar nooit heeft de film me getrokken. Tot in een paar weken geleden het erg leuke Stalag 17 zag, die ongeveer hetzelfde onderwerp had. Toen moest ik weer aan deze film denken, en eindelijk vandaag dan maar eens bekeken.

En hij is toch wel een beetje tegengevallen. Het begon nog allemaal zo leuk en luchtig, al snel bleek waar de focus van de film op lach. Namelijk ontsnappen. Maar de film viel flink in de herhaling op begeven moment. Ik hou in prencipe wel van lange films, maar bij deze had de speelduur toch wel wat korter mogen zijn.

Het acteerwerk is wel erg goed. Leuk om Steve McQueen te zien. Hij speelt een prima rol. Grappig dat telkens als hij wordt gepakt, hij met zijn honkbalhandschoen gaat spelen. Verder vond ik vooral Charles Bronsen er bovenuit steken. Erg grappig accent had hij trouwens.

Dus gewoon een aardige film, maar om eerlijk te zijn zag ik er niet de klassieker status in. Ik vond Billy Wilder's Stalag 17 veel beter!

avatar van AGE-411

AGE-411

Stond vandaag in de krant dat de laatste van de overlevenden vandaag overleden is.

HLN Wetenschap - Laatste overlevende van 'The Great Escape' sterft op 97-jarige leeftijd (1115759)

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Zoals meerdere hier heb ik na lange tijd eindelijk deze film eens opgezet. De speelduur heeft mij er denk ik van weerhouden om deze eerder te bekijken.

Ik moet zeggen dat ik ondanks de duur (en ik ook behoorlijk moe was) de aandacht er goed bij kon houden. De film gaat over enkel over de great escape zonder onnodige zijwegen te moeten nemen en hierdoor de vaart eruit te halen.

Of de manier waarop waarheidsgetrouw is vraag ik me af, aangezien ik het op momenten nogal ongeloofwaardig begon te vinden. Maar dit deed minimaal afbreuk aan het geheel zodat het interessant blijft om te volgen.

Grote plus in de deze film zijn acteurs als McQueen, Attenborough en Bronson (die haast onherkenbaar was vond ik). Vooral McQueen zet hier een mooie rol neer als onbreekbare en uitermate positief ingestelde gevangenen. Ook al is zijn rol minder sterk en aangrijpend dan in Papillon, toch komt hij sympathiek over wat me erg deed denken aan Newman in Cool Hand Luke trouwens.

Als geheel is deze film vermakelijk maar met een dergelijk plot misschien net iets te lang. Doordat er veel personages zijn worden deze niet echt uitgediept en je eigenlijk niet veel over ze te weten komt. Ik mis daarom de verschillende beweegredenen om te ontsnappen waardoor de vraag of ze het wel of niet halen minder van belang is.

Aardige goeie film met een interessant plot en leuke acteurs.

avatar van rambam3

rambam3

Goede film. Het kijkt lekker weg en er is een spannend-leuk sfeertje.

4,5 ster

avatar van chevy93

chevy93

AGE-411 schreef:

Zesenzeventig gevangenen konden ontsnappen, maar slechts drie van hen konden zichzelf in veiligheid brengen. De anderen werden gevat en vijftig onder hen werden geliquideerd. Harrison was nummer 98 op de ontsnappingslijst.

Nummer 98 terwijl er 76 ontsnapt zijn?

avatar van chevy93

chevy93

Geweldige film! Vooral het gedeelte in Stalag was echt geweldig. Ondanks de lange speelduur heb ik mij geen moment verveeld. Er wordt de tijd genomen voor de ontsnapping en dat pakt goed uit. Ondanks dat ik het af en toe wel erg makkelijk vond gaan en soms iets te vergezocht, was het toch redelijk goed gepland. Het gedeelte na de ontsnapping vond ik dan wat minder en vandaar dat het "maar" een 4,0* is, maar mag kan de pret niet drukken. Een geweldige avonturenfilm dat alles in zich heeft wat ik zoek in een film. Terecht dat deze in de top 250 staat!

avatar van djravibarossa

djravibarossa

Zeer spannende film. Deze film heeft een enorme indruk op me gemaakt door de spanning en de realistische weergave. Echt een topper!

avatar van 606

Zeer indrukwekkende film en heel goed gebracht en gefilmd.

Mooie spanningsopbouw vooral een bepaald stuk van de film.

Heel goed geacteerd door de acteurs.

4,5 ster

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Ik zie dat ik deze klassieker maar op drie sterren heb staan. Voor mijn gevoel veel te laag. Binnenkort maar eens herbekijken.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Was het niet in 99% van de kampen destijds het geval dat als je probeerde te ontsnappen je een kogel door je kop kreeg?

Sommigen hebben hier iets van 17 pogingen gewaagd en mogen na 25 dagen eenzame opsluiting met een honkbal handschoen en bal vrolijk voor poging 18 gaan

Overigens hele aardige film verder hoor, zal morgen even stemmen. Maar vond het (mede) door bovengenoemde niet altijd even realistisch over komen!

avatar van Dk2008

Dk2008

Haha bij 1% dus niet en dat was dit kamp. .

Nogal overdreven allemaal anders zou het een saaie film worden al is het hoofdthema wel waargebeurd.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Ondanks dat stukje ongeloofwaardigheid in de film toch wel genoten van deze vrij lange zit. Leuke personages en goed verhaal. Nou ben ik sowieso liefhebber van films over de tweede wereldoorlog, maar kan me voorstellen dat voor een ander deze film langdradig en zonder echt veel spanning zit. Opzich miste ik wel een hoofdrol speler. We zien net even teveel mensen met het zelfde verhaal.

Toch 3,5!

avatar van tommykonijn

tommykonijn

In totaal 3 avonden over gedaan om hem af te kijken. Dus het was zeker een lange zit. Maar wel een leuke. The Great Escape is in mijn ogen een interessante film. Ik begrijp ook wel dat er mensen zijn die dit niet boeiend en saai vonden. Ik vind het onderwerp van WOII sowieso altijd al boeiend en een film zo nu en dan erover sla ik dan ook niet af. Mijn vader zag hem dus destijds in de jaren '60 in een zaaltje in het dorp waar hij nog met een echte oude projector werd gedraaid. Het was schijnbaar destijds een erg spannende filmervaring (dit was ook de reden waarom hij nu op DVD werd aangeschaft). En anno 2011 is hij dat nog steeds. Ik bleef me toch afvragen hoe het allemaal ging lopen. Zeker omdat ik nooit eerder gehoord had over deze ontsnapping die schijnbaar ook nog echt gebeurd is. De film is misschien aan een iets te lange kant, en in het midden ongeveer begon het wat saaier te worden. Echter als de echte ontsnapping dan aan bod komt, pakt de film zich gelijk weer op. Erg spannend in beeld gebracht en ik was benieuwd of en hoe de ontsnapten zouden worden opgepakt (die twee wat met de trein reisden zag ik wel aankomen, maar de rest niet helemaal). En dan nog een prachtige stunt van Steve McQueen op die motor. Dat zag er gaaf uit! Zeker voor zijn tijd. Kwam dan wel weer een beetje 'lullig' ten einde maar goed. Desondanks vond ik dat echt een pracht moment. Al met al vind ik de film voor zijn tijd zeker goed gemaakt, en dan ook nog zonder alle effecten waar ze tegenwoordig mee aankomen. De film is oud, maar heeft ook zo zijn charme en geeft de sfeer uit de Tweede Wereldoorlog en in het kamp goed weer. Het acteerwerk is ook erg sterk. Ik moest wel lachen hoe telkens in beeld werd gebracht hoe McQueen in die bunker 20 dagen 'straf' heeft en dan een honkbal tegen de muur aan gaat gooien Ik vond het einde ook leuk bedacht en een grappig muziekje op de achtergrond. Prima oorlogsfilm dus, die nogmaals wat korter had gemogen maar daardoor toch niet echt vervelend wordt.

avatar van Humphrey

Humphrey

Verheerlijking van de geallieerde troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij anderzijds de Duitsers als idioot uitgebeeld worden. Zo was die trend bij oorlogsfilms in de zestiger jaren. Best een film om te genieten zonder zware inspanningen, lekker onderuit. Absolute klassieker die je moèt gezien hebben. 3,5*.

avatar van Dk2008

Dk2008

Humphrey schreef:

waarbij anderzijds de Duitsers als idioot uitgebeeld worden

Het zijn toch ook idioten, wie begint er nou een oorlog en nog twee keer ook

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ook deze oorlogsklassieker in een ver verleden eens bekeken, maar het enige wat ik nog wist was 'de man met de honkbal'. Heb onlangs nog een documentaire over deze waargebeurde geschiedenis gezien en vond het nu een mooi moment om de film eens te bekijken.

Ondanks de hele lange speelduur vond ik de film niet saai. Eerder te lang. Een hoop vergaderingen en ontmoetingen om het plan naar wens te laten verlopen. En dan nog de hele lange ontsnapping,wat ik overigens wel het boeiendste vond van de hele film. Tot slot zie je dan hoe het de ontsnapten vergaat, maar na een half uur had ik ook dat wel gezien.

In de film heeft niet echt iemand een hoofdrol. Mijn favoriet, Steve McQueen, had gelukkig genoeg screentime en ook de rol van Charles Bronson was een goeie. Al met al is dit toch een goede oorlogsfilm en kan er zeker niet over een gedatereerde film gesproken worden. Helaas een iets te lange speelduur, maar wie die uit kan zitten heeft er een goed gevoel over, dat weet ik zeker.

avatar van ubermachtig

ubermachtig

Een echte klassieker over een waargebeurd verhaal. Ook zit er een Nederlands tintje aan deze film. De Australiër die naar Spanje ontsnapt, is namelijk geen Australiër maar representeert eigenlijk de Nederlandse vlieger Bob van der Stok; één van de 3 die succesvol ontsnapte.

Mocht je door deze film geïnteresseerd zijn geraakt in het boek dat de ontsnapping in nog dieper detail verteld, dan raad ik je zeker aan om 'Oorlogsvlieger van Oranje' te lezen. Ook vergezelde hij de overtocht naar Engeland van Erik Hazelhoff-Roelfsema (Soldaat van Oranje). Het knoopt als het ware wat losse eindjes aan elkaar.

Al met al een echte klassieker, bijna 50 jaar oud maar nog steeds leuk om zo nu en dan te kijken. Naar mijn mening zijn er een aantal films die een mens in zijn leven moet hebben gezien, en deze is er zeker een van. Steve McQueen acteert sterk. Hij stond er zelfs op om de stunts over het hek zelf uit te voeren, maar dit mocht niet van de verzekering.

Ik wil toch even ingaan op een eerdere reactie:

Humphrey schreef:

Ik vind dat dit namelijk niet helemaal klopt. Het is belangrijk dat als men objectief naar de oorlog kijkt de bepaalde partijen en haar onderdelen goed observeert. Het Duitse leger was theoretisch ingedeeld in reguliere en nazi-troepen (SS, Gestapo, SD tot op zekere hoogte).

Mijn opa vertelde mij laatst over zijn jeugd tijdens de 2de wereldoorlog. Ondanks het trauma waarmee hij 50 jaar lang moeilijk mee om kon gaan, maakte hij een duidelijk onderscheid tussen de Nazi-troepen en de reguliere Wehrmacht en Luftwaffe. De laatste twee bestonden voornamelijk uit jonge, net afgestudeerde jongens, niet veel ouder dan mij. Ze waren dienstplichtig en moesten daarom vechten in Hitlers leger. Zeker tot 1944 zijn er relatief weinig misdaden vanuit deze groep gepleegd tegen de mensheid. De SS en de Gestapo daarentegen, maakte zich veelvuldig schuldig aan oorlogsmisdaden.

In deze film is het ook vrij duidelijk te zien dat de kampcommandant spijt heeft als hij hoort van de 50 neergeschoten vluchtelingen. De man, in het echt Friedrich Wilhelm von Lindeiner-Wildau, werd door de gevangenen zeer gerespecteerd, heeft nooit de Geneefse conventie gebroken en is later veelvuldig uitgenodigd op reünies die voornamelijk door de Engelse soldaten werden gehouden. Ook op het zuidelijke theater werd bijvoorbeeld generaal Erwin Rommel gerespecteerd door de geallieerde troepen, vanwege zijn tactiek en om het feit dat hij nooit joden heeft uitgeleverd, ook als de opdracht daartoe was, en zijn troepen zich nooit hebben vergrepen aan oorlogsmisdaden tegen de POW's.

In een echte oorlog is niets zo zwart-wit als men doet lijken. Niemand kan terreurbombardementen op vrouwen en kinderen als rechtvaardig beschouwen, zowel de Duitsers als de Engelsen hebben honderdduizenden onschuldige burgers gedood, als gevolg van één gestoorde gek.

4.5/5 voor deze klassieker die iedereen gezien moet hebben