Genre: Oorlog / Drama
Geregisseerd door: John Sturges
Met onder meer: Steve McQueen, James Garner en Richard Attenborough
Gesproken taal: Engels, Duits, Frans en Russisch
Plot The Great Escape
"Put a fence in front of these men... and they'll climb it!"
Hoe streng bepaalde kampen ook door de nazi's werden bewaakt, altijd en overal waren er wel enkele vindingrijke en vastberaden mannen die op spectaculaire wijze wisten te ontsnappen. Om deze ontsnappingspogingen tot een minimum te herleiden, brachten de nazi's de 'risicogevangenen' samen in aparte, superstrenge bewaakte afdelingen. Hilts, een piloot met reeds 18 ontsnappingspogingen op zijn naam, laat zich door al deze maatregelen niet ontmoedigen. Samen met de geniale strateeg Bartlett en de slechtziende Blythe, werkt hij een gedurfd plan uit dat mogelijk voor vele gevangenen een weg naar de vrijheid kan betekenen.
Hilts 'The Cooler King'
Von Luger 'The Kommandant'
Ashley-Pitt 'Dispersal'
MacDonald 'Intelligence'
Verena Post
Erg leuk,al die jonge gezichten van de acteurs. Zo ken ik ze niet.
Vond de film wat langdradig, wel grappig wat ze allemaal bedenken om te ontsnappen.
Irritant was wel dat in mijn dvd, of sorry, de dvd van RRT, niet alles wat er gezegd werd, ondertiteld was. Heel lastig.
Timmy757
Eén van de beste oorlogsfilms gemaakt, met een geweldige internationale rolbezetting.
Deze film kreeg in '88 een onnodig slecht vervolg van 200 minuten.
Hoe heet dat vervolg ??
Queto Yurlunyur
kelly79
wat een film. Dit is absoluut een van mijn favoriete films. Om Zo'n cast bij elkaar te krijgen...ech geweldig. de rollen van Steve mcQueen, James Garner en Charles Bronson zijn echt geweldig. Ik heb de film al zo vaak gezien en hij verveelt nog steeds niet!
degek007
dit is een van de beste oorlog films die er is
gewoon de cast is perfet
moon44
Ik sluit me helemaal aan bij Kelly79, dat zouden mijn woorden kunnen zijn. De film is in een woord geweldig.
ik geef hem dus 4.5 *.
Ik heb hem ontelbare keren gezien, en ga hem toch weer kijken.
Floris22
Vooral de ontsnapping op zich is mij al 3* waard. Natuurlijk zijn Steve McQueen en zeer goed in deze film. Jammer dat de Duitsers weer Engels spreken. Ze spreken sporadisch een woordje Duits maar niet genoeg. Daarom een punt aftrek. Is dat nou zoveel moeite? 4*
Nixon17
In die tijd zou die een 4,5 waard zijn geweest maar tegenwoordig is deze fim niet meer waard als een 3,5* En dat is dan puur omdat het zo'n goed verhaal is en er iets meer als redelijk word geacteerd. Ik vind dit wel een film die van mij opnieuw gemaakt mag worden en dan met special effects en nog iets heftiger.
speedy23

MXO
Een remake is nooit beter! Als jij het verhaal al kent wat is dan voor jouw nog de uitdaging om hem te gaan bekijken.
DieGo
Wat blijft dit toch een heerlijke film, zag hem voor een prikkie bij de MediaMarkt en kon hem echt niet laten liggen.
Mooi verhaal, mooie locaties, leuke muziek en uitstekende acteerprestaties waar vooral James Garner als 'The Scrounger' de show steelt.
5*!
Pieter Montana
Ontsnappingskoning uit ,,The great escape'' overleden
Een Britse oorlogsveteraan die tijdens de Tweede Wereldoorlog zeven keer ontsnapte uit Duitse gevangenissen, is op 102-jarige leeftijd overleden. De man was naar eigen zeggen de inspiratie voor de rol van Steve McQueen in de oorlogsfilm The great escape.
Piloot Eric Foster werd in 1940 neergeschoten met zijn bommenwerper. Hij ontsnapte zeven keer uit Duitse kampen, maar hij werd telkens weer gevangen genomen. Foster beweert dat de oorlogsfilm The great escape van John Sturges gedeeltelijk op zijn exploten is gebaseerd. Die film uit 1963 met Steve McQueen in de hoofdrol vertelt het verhaal van de grootste ontsnappingspoging ooit uit een gevangenenkamp.
-------------------
Bron@Nieuwsblad
Gehenna
Heerlijke film die verrast en inventief in elkaar steekt. Hier kunnen moderne films nog een puntje aan zuigen! Goed acteerwerk en prima geregisseerd! 4*
boerenpummel
Heb de dvd besteld. Dit is namelijk toch wel een van de klassieke oorlogsfilms die ik toch eens moet zien.
jordybeukeboom
Fantastische film, met een erg grappige en nonchalante Steven McQueen. Het verhaal is eigenlijk vrij eenzijdig en je springt als kijker meteen in het diepe. Toch is de film nergens saai of vervelend. De scenes over de ontsnapten zijn hier en daar meesterlijk, en de ontsnapping zelf is spannend. Goed einde ook. Qua karakterontwikkeling en verhaalontwikkeling vrij mager
boerenpummel
Een klassieker met een sterrencast. Vooral de ontsnapping zelf was geweldig om te zien. Ook de scenes na de ontsnapping waarin de verschillende ontsnapten worden gevolgd zijn goed (zowel leuk als spannend). Af en toe vond ik wel dat de film iets te onrealistisch werd, maar dit was niet heel storend, om dat de film niet een exacte reconstructie is van de ontsnapping, maar meer een wat luchtigere versie van het waargebeurde verhaal.
maxcomthrilla
Deze film heeft inderdaad terecht de titel: klassieker verworven. De film duurt wel wat lang, vooral de opbouw vond ik wat langdradig. Maar daarintegen maak je wel kennis met de personages en wordt je af en toe beloond met wat onvervalste Engelse humor.
Het einde vond ik erg goed, geweldig om te zien hoe iedereen zijn eigen vluchtplan trekt en probeert te ontkomen aan de Duitsers. Op het einde ontdeed de film zich van zijn luchtigheid en kwam er toch nog een grote schokgolf voorbij. Oorlog is dan ook natuurlijk geen sprookje....4*
ap1947
Een topfilm die ik al meer dan 20 keer hebt gezien (waarvan 12 keer in de bioscoop) verveelt nooit.
thunderball
Erg goede film dit, maar toch lijkt het me hoe ouder ik wordt steeds minder realistisch:
het gaat er allemaal wel heel vrolijk aan toe in zo'n kamp.
Verder toen ik een jaar of drie geleden de dvd kocht en door de docu's op schijfje twee er achter kwam dat geen vd personage's echt heeft bestaan, maar meer gebaseerd bleken te zijn op meerdere personen die wellicht wel daar gezeten zouden kunnen hebben vond ik dat nog al een teleurstelling, dacht altijd dat deze personage's echt hadden bestaan.
Ook het feit dat in het echt de Amerikanen niet echt een rol van betekenis gespeeld hebben bij de ontsnapping maakt de film er met terugwerkende kracht niet bepaald beter op.
Het schijnt dat McQueen alleen mee wilde doen wanneer hij op een motor een coole achtervolgingsscene mocht doen. Hij vond dat zijn rol anders te mager was. Ook de baseball er bij was zijn idee. Het ziet er in de film allemaal erg gaaf uit, maar heeft dus niks met de werkelijkheid van doen.
Ik heb juist jaren lang gedacht dat er zo'n figuur, Hills geheten, in het echt een belangrijke rol had gespeeld, niet dus!
Bij dit soort films, die op ware feiten gebaseerd zijn, vind ik toch dat ze niet van alles er bij moeten gaan verzinnen.
Daarom om de amusements waarde zou ik een 5 geven,
maar nu wordt het toch maar 4 sterren!
Taxi-driver
Heerlijke film echt geweldig, alles zit er in drama humor actie avontuur.
5 punten
kiriyama
Erg goede film met geweldige acteurs, leuk verhaal en de juiste dosis humor. Een soms wat luchtige oorlogsfilm die ook qua drama genoeg te bieden heeft.
valentino
Een erg vermakelijke film, leuke personages, leuk verhaal.
Het geheel wordt echter zo luchtig verteld dat ik niet erg gegrepen werd. Het kwam een beetje over als een basisschoolkamp waar je niet van het terrein af mag, en als je het dan tóch doet en je wordt gesnapt dan krijg je straf. Meer niet, heel gemoedelijk allemaal.
Zelfs als op het eind die 50 afgeknald worden wordt dat begeleid met dat vrolijke fluitmuziekje.
Ook de onverklaarbare verandering in Bronsons personage vond ik erg ongeloofwaardig
Maar goed, over de hele linie vond ik de film een leuke film om naar te kijken, 3.5 sterren dus.
En het commentaar dat het raar is dat die Duitsers engels praten is natuurlijk onzin. Onderling praten ze gewoon duits en alleen tegen de gevangenen praten ze engels (en is dat zo gek? ik ken wel meer Duitsers die het engels beheersen)
mister blonde
Waarom moet een oorlogsfilm altijd gitzwart drama zijn? Deze film behandelt veel meer de broederschap van de gevangenen. Bovendien waren krijgsgevangen veel beter af dan bijvoorbeeld Joden in kampen. Bestaat nog wel eens verwarring over.
Bovendien wordt uiteindelijk het merendeel geëxecuteerd. Leuk en luchtig zeg.
valentino
Bovendien wordt uiteindelijk het merendeel geëxecuteerd. Leuk en luchtig zeg.
Ja, vond ik wel. Het raakte me eigenlijk gevoelsmatig totaal niet dat ze vermoord werden. Alleen omdat ik wist dat het de hoofdrolspelers waren raakte het me een beetje, puur rationeel bekeken dus, niet omdat ik er in meegenomen werd.
=michael=
Vond het toch best hard dat ze zomaar werden dood geschoten!!!

The Great Escape II: The Untold Story
1988

'The Great Escape' krijgt prachtige 4K-release: 'Een klassieker die z'n status absoluut heeft verdiend'

IJzersterke oorlogsfilm 'The Great Escape' morgenavond te zien op televisie

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Double Indemnity
Film noir / Misdaad, 1944

The Deer Hunter
Oorlog / Drama, 1978
gebaseerd op boekoptimismzwitserlandhonkbalfamous scoregevangeneshowertweede wereldoorlogkrijgsgevangeneclaustrophobianazimachinegundystopieattempt to escapeuniformvrijheidepischgebaseerd op een waargebeurd verhaalprison guardontsnapping uit de gevangenistragedieontsnappenswastikabarbed wiresolitary confinementmotorfietsalpen bergenjaren 40