• 9.378.069 stemmen

Geregisseerd door: John Sturges

Met onder meer: Steve McQueen, James Garner en Richard Attenborough

Gesproken taal: Engels, Duits, Frans en Russisch

Plot The Great Escape

"Put a fence in front of these men... and they'll climb it!"

Hoe streng bepaalde kampen ook door de nazi's werden bewaakt, altijd en overal waren er wel enkele vindingrijke en vastberaden mannen die op spectaculaire wijze wisten te ontsnappen. Om deze ontsnappingspogingen tot een minimum te herleiden, brachten de nazi's de 'risicogevangenen' samen in aparte, superstrenge bewaakte afdelingen. Hilts, een piloot met reeds 18 ontsnappingspogingen op zijn naam, laat zich door al deze maatregelen niet ontmoedigen. Samen met de geniale strateeg Bartlett en de slechtziende Blythe, werkt hij een gedurfd plan uit dat mogelijk voor vele gevangenen een weg naar de vrijheid kan betekenen.

Hilts 'The Cooler King'

Ashley-Pitt 'Dispersal'

MacDonald 'Intelligence'

avatar van Hi-Tek

Hi-Tek

Vond zeker een kwartier voordat de gevangenen gaan ontsnappen de sfeer behoorlijk beklemmend. En dat zou nog wel even duren totdat Steve McQeen weer terug in zijn vertrouwde hok zat. Dus hoopte ik continue dat deze voortvluchtigen het zouden overleven en dat heeft niks te maken met de hoofdpersonen, want met zowel de ontsnapte bijfiguren als de hoodfpersonen kreeg ik toch een lading symphatie en dat heeft niks te maken met die rationele onzin.

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

de leukste oorlogfilm die ik gezien heb de ontsnapping is angstaanjagend en mqueen do his job:D

En de muziek is echt geweldig

Goede film voor jong en oud

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Op elk vlak prachtig! de volle 5

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Als jullie meteen 2007 goed willen openen, kijk dan zeker naar deze op 1 Januari

veron35

Geweldige film goed geacteerd goed verhaal genoeg drama en genoeg humor.

dikke 5*

veron35

Inmiddels 3 keer gezien. Iedere keer word hij iets minder leuk. Ik verlaag mijn stem naar 4,5*.

veron35 schreef:

Dat is meestal zo omdat je dan al weet wat er gaat gebeuren...

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Dat vind ik doorgaans geen minpunt, maar drie maal dezelfde film zien in een tijdsbestek van drie maanden lijkt me niet bevorderend.

Goodfella_90 schreef:

Binnen 3 maanden niet nee.

als je hem een paar keer ziet in een paar jaar tijd is het niet zo erg dan ben je toch weer wat vergeten...

veron35

Licht er maar net aan welke film. Deze niet, maar Walk the line heb ik nu al 4 keer in 3 maande gezien en Grease een keer 14 keer in 14 dagen.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Moet er niet aan denken.

veron35

Die films zijn niet spannend dus dan kun je ze wel zo vaak zien. En de muziek helpt ook mee.

veron35 schreef:

14 keer in 14 dagen moet daar helemaal niet aan denken zou er helemaal ziek van worden

Ieder zijn eigen ding...

=michael= schreef:

Ieder zijn eigen ding...

Dat was ook wel een uitzondering.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Een great escape is gewoon een grootscheepse ontsnappingspoging, ongeacht hoe succesvol, prima titel dus.

avatar van Razorcut

Razorcut

Zeer leuke film met goede rollen. Wel zéér schatplichtig aan Stalag 17 (die minstens even goed is). 4

avatar van Theatertje

Theatertje

Superacteurs, superverhaal, superregisseur, ... Wat wil je nog meer???

Theatertje schreef:

Wat wil je nog meer???

Bij welke films heb je dit eigenlijk allemaal al gevraagd?

avatar van Theatertje

Theatertje

veron35 schreef:

Bij welke films heb je dit eigenlijk allemaal al gevraagd?

LoL Ik geloof bij een stuk of drie, het is een beetje cliché, ik weet het...

avatar van fieko

fieko

leuke oorlogsfilm, maar een beetje geromantiseerd

avatar van _Lennard_

_Lennard_

Briljante film! De volle 5!

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Geweldige film, met goede cast en een sterke opbouw. Met name goed gedaan dat de film zich eerst vooral op de personages richt zodat je ten tijde van de ontsnapping toch wel meeleeft met de personages.

sinterklaas

Had hem 3 maanden op de plank liggen en gisteren gekeken en het was absoluut een aanrader. Alles word uitgebreid verteld.

Alleen snap ik nou niet waarom die Amerikanen/Engelsen zonodig wilden ondsnappen want het kamp was toch zo erg nog niet, ze werden goed bezorgt en die Duitsers waren helemaal niet streng tegen ze, sterker nog: je kon ze vaak ondsnappen waneer je wil maar je kreeg toch ontelbare kansen van die Duitsers als een van hun dan betrapt werd. In werkelijkheid zou je dan toch ter plekke neergeschoten worden als je werd betrapt maar nee hoor: gewoon een weekje in de cel en het leven gaat verder.

Maargoed, ondanks dat was het een hele spannende mooie film. Die ondsnappingscene was verbluffend spannend en Steve Mc Queen, Charles Bronson en die andere ondsnapten speelde de sterren van de hemel. Met nog een mooi sfeertje ertussen bij de kruistocht. Je kon de film ook wel een beetje met een roadmovie vergelijken met een hele mooi achtergrond van Duitse heiden, bergen en dorpjes. Het is ook maar omdat ik van dit soort films hou.

avatar van glenniehj18

glenniehj18

deze film houd je tot het einde in spanning dus het was heel speciaal heb ik nog nooit gehad in een film joepie die poepie super film

sinterklaas schreef:

Ik denk dat je dat toch te luchtig ziet!
En je moet er rekening mee houden dat er al een heleboel 3 a 4 jaar gevangen zaten. Dus vanaf het begin van de w02.
Wanneer iemand zolang vast zit en tegen de Duitsen bent dan wil je ontsnappen om het vaderland te helpen. Dat is er denk ik niet helemaal bij jou door gekomen?

sinterklaas

Nee, niet echt nee. Ik had gedacht dat in al ie kampen Duitse soldaten meedogenloos waren.

avatar van DieGo

DieGo

De kampen voor Joden en voor POWs (prisoners of war) verschilden nogal. Bestaat veel misverstand over. De POWs werden heel anders behandeld dan de Joden (en anderen).

Om op je eerste vraag terug te komen. Ook al kregen ze elke avond een 3-gangen diner en een bubbelbad voor het slapen (bij wijze van spreken) dan nóg zouden ze willen ontsnappen. Het punt is dat ze tegen hun wil daar vast zitten en gezworen hebben het de vijand zo moeilijk mogelijk te maken.

sinterklaas schreef:

Dat waren voornamelijk de vernietigingskampen birknau en dergelijken. De soldaten werden voornamelijk ook wel behandeld volgens de conventie van geneve....

Ah, nu begrijp ik het.

Ah, nu begrijp ik het.

Geintresseerd in wo2?

Anders kan ik je nog wel wat docu's aanraden of andere films....

zeg het maar......