- Home
Geregisseerd door: John Sturges
Met onder meer: Steve McQueen, James Garner en Richard Attenborough
Gesproken taal: Engels, Duits, Frans en Russisch
Plot The Great Escape
"Put a fence in front of these men... and they'll climb it!"
Hoe streng bepaalde kampen ook door de nazi's werden bewaakt, altijd en overal waren er wel enkele vindingrijke en vastberaden mannen die op spectaculaire wijze wisten te ontsnappen. Om deze ontsnappingspogingen tot een minimum te herleiden, brachten de nazi's de 'risicogevangenen' samen in aparte, superstrenge bewaakte afdelingen. Hilts, een piloot met reeds 18 ontsnappingspogingen op zijn naam, laat zich door al deze maatregelen niet ontmoedigen. Samen met de geniale strateeg Bartlett en de slechtziende Blythe, werkt hij een gedurfd plan uit dat mogelijk voor vele gevangenen een weg naar de vrijheid kan betekenen.
Hilts 'The Cooler King'
Von Luger 'The Kommandant'
Ashley-Pitt 'Dispersal'
MacDonald 'Intelligence'
Een goed ontsnappingsdrama.
Een vrij luchtige film, ondanks het oorlogsthema.
De Duitse bewaarders zijn wel erg meegaand en tolerant, en de bunker waar eenzame opsluiting wacht lijkt door de gevangenen wel als een feest ervaren te worden.
Het laatste uur is een beetje onbevredigend. Je zou toch graag zien dat ze het stuk voor stuk lukt uit Duitsland te geraken. Maar goed, zo is het in werkelijkheid ook gegaan. Slechts 3 ontsnapten wisten thuis te komen.
Stalag 17 vind ik veruit een betere film. Ik zie The Great Escape op den duur wel uit de top 100 verdwijnen. 3,5*
BoordAppel
Ik vond deze film een beetje tegenvallen. Het is allemaal leuk en aardig maar wordt toch al snel meer van het zelfde. De film duurt naar mijn mening ook nog eens te lang zodat hij niet de volle 169 minuten blijft boeien. Die vlucht op de motor bijvoorbeeld hadden ze van mij wel mogen inkorten. Er wordt wel goed in geacteerd.
Bij al die oude oorlogsfilms vind ik het eigenlijk wel jammer dat ze niet zo realistisch zijn. En dan heb ik het erover dat als iemand door 20 kogels geraakt wordt hij niet bloed en als iemand boven op een ontploffende granaat staat hij alleen een stukje gaat vliegen.
DieGo
Wat blijft dit toch een heerlijke film, zag hem voor een prikkie bij de MediaMarkt en kon hem echt niet laten liggen.
Mooi verhaal, mooie locaties, leuke muziek en uitstekende acteerprestaties waar vooral James Garner als 'The Scrounger' de show steelt.
5*!
thunderball
Erg goede film dit, maar toch lijkt het me hoe ouder ik wordt steeds minder realistisch:
het gaat er allemaal wel heel vrolijk aan toe in zo'n kamp.
Verder toen ik een jaar of drie geleden de dvd kocht en door de docu's op schijfje twee er achter kwam dat geen vd personage's echt heeft bestaan, maar meer gebaseerd bleken te zijn op meerdere personen die wellicht wel daar gezeten zouden kunnen hebben vond ik dat nog al een teleurstelling, dacht altijd dat deze personage's echt hadden bestaan.
Ook het feit dat in het echt de Amerikanen niet echt een rol van betekenis gespeeld hebben bij de ontsnapping maakt de film er met terugwerkende kracht niet bepaald beter op.
Het schijnt dat McQueen alleen mee wilde doen wanneer hij op een motor een coole achtervolgingsscene mocht doen. Hij vond dat zijn rol anders te mager was. Ook de baseball er bij was zijn idee. Het ziet er in de film allemaal erg gaaf uit, maar heeft dus niks met de werkelijkheid van doen.
Ik heb juist jaren lang gedacht dat er zo'n figuur, Hills geheten, in het echt een belangrijke rol had gespeeld, niet dus!
Bij dit soort films, die op ware feiten gebaseerd zijn, vind ik toch dat ze niet van alles er bij moeten gaan verzinnen.
Daarom om de amusements waarde zou ik een 5 geven,
maar nu wordt het toch maar 4 sterren!
sinterklaas
Had hem 3 maanden op de plank liggen en gisteren gekeken en het was absoluut een aanrader. Alles word uitgebreid verteld.
Alleen snap ik nou niet waarom die Amerikanen/Engelsen zonodig wilden ondsnappen want het kamp was toch zo erg nog niet, ze werden goed bezorgt en die Duitsers waren helemaal niet streng tegen ze, sterker nog: je kon ze vaak ondsnappen waneer je wil maar je kreeg toch ontelbare kansen van die Duitsers als een van hun dan betrapt werd. In werkelijkheid zou je dan toch ter plekke neergeschoten worden als je werd betrapt maar nee hoor: gewoon een weekje in de cel en het leven gaat verder.
Maargoed, ondanks dat was het een hele spannende mooie film. Die ondsnappingscene was verbluffend spannend en Steve Mc Queen, Charles Bronson en die andere ondsnapten speelde de sterren van de hemel. Met nog een mooi sfeertje ertussen bij de kruistocht. Je kon de film ook wel een beetje met een roadmovie vergelijken met een hele mooi achtergrond van Duitse heiden, bergen en dorpjes. Het is ook maar omdat ik van dit soort films hou.
wibro
Deze film kon mij de eerste twee uur weinig boeien. Ik had deze film al meerdere keren gezien, ik vond de eerste twee uur waarschijnlijk daarom niet interessant genoeg meer en het duurde ook allemaal veel te lang. Het laatste uur maakte daarentegen veel goed en het verhaal klopte ook grotendeels met de historische feiten. Tenminste, als we deze site mogen geloven;http://www.historyinfilm.com/escape/real1.htm
Verder valt uit deze film op te maken dat het dus wel heel veel uitmaakte door welk Duits legeronderdeel een gevangenkamp bewaakt werd. In dit geval viel de verantwoording onder de de Luftwaffe die zeer humaan overkwam dit in vergelijking met de SS of de Gestapo. Zouden de laatsten dit kamp bewaakt hebben dat leek mij ontsnappen onmogelijk. Elke poging daartoe zou onmiddellijk met de dood bestraft worden.
Matchostomos
Onder aanvoer van Elmer Bernsteins iconische, perfect afgestemde muzikale score gaat ‘The Great Escape’ ideaal van start, om vervolgens des te idealer te eindigen; telkens met een snuifje cynisme. Tussendoor presenteert ‘The Great Escape’ zichzelf als een hyperonderhoudende avonturenprent met een feilloze mise-en-scene (gekadreerd in het grootse widescreenformaat) en een gezonde dosis tongue-in-cheek humor. De nonchalance én présence van een zelfzekere McQueen lenen zich overigens perfect voor dergelijke ondernemingen en vormt an sich de aanzet voor de fascinerende inventiviteit waarmee de uiteenlopende bende zich van het Duitse bewind tracht te onttrekken. Die ontsnappingen gaan echter niet altijd gepaard met een glimlach, al zijn ze uiteindelijk niet meer dan een bezigheidstherapie in tijden van oorlog. Ten slotte brengt het grimmige slot balans, maar bovenal een diepere betekenis aan het geheel.
Goed opgebouwde klassieker met een schitterend acterende cast en spannend verhaal dat misschien iets te lang duurt maar nog steeds zeer goed is.
Movsin
Laat dit op exacte gegevens gebaseerd zijn, om duizend en één redenen vind ik toch veraf van oorlogsrealiteit.
Leland Palmer
Deze film had ik al tijden liggen, maar kwam tot gister toe nooit aan de beurt. Gister de eerste helft gezien en vandaag het tweede deel van deze film. Ik moet zeggen dat ik me behoorlijk vermaakt heb.
Ondanks dat het een oorlogsfilm is en het thema dus behoorlijk serieus is, komt deze film niet altijd zo over. Niet op mij in ieder geval, want ik vond (bijna) alles behoorlijk luchtig. Deze insteek vind ik opzich prima geslaagd, het stoort in ieder geval nergens. De film kijkt lekker weg, word soms wel eens een beetje spannend en zo nu en dan zelfs nog grappig. Heb in ieder geval, zowel in het begin als in het midden en het eind van de film een paar keer met een dikke glimlach zitten kijken. De gevangenen zelf zijn hier natuurlijk veelal de reden van, want die deden hun werk allemaal prima. Ondanks dat de film wel aardig lang duurt, gaat het graven van de tunnel behoorlijk snel. Althans, zo lijkt het. Het zou wat mij betreft wel leuk geweest zijn als er nog wat meer in dit gegeven verdiept werd. Nu werden de spotlights vooral op de gevangenen zelf gericht en die wisten behoorlijk te vermaken.
De beelden zijn erg mooi om te zien. De sfeer in het kamp is geweldig in ieder geval. Grappig dat Steve McQueen steeds apart in de cel word gezet en met zijn balletje tegen de muur aan de slag gaat. Daarnaast zijn de beelden - na de ontsnapping - al helemaal genieten geblazen. Prachtige gebieden, veel heuvels, bergen etc. Een genot om naar te kijken en vanaf dat moment de ontsnapte gevangenen individueel aan het werk te zien. Ieder beleeft zijn eigen dingen en het blijft steeds leuk om naar te kijken. De film bevat wel veel schoonheidsfoutjes, maar die ontdek ik vaak bij films met deze leeftijd. Ik kan er altijd wel om lachen. Veel ongeloofwaardige momenten en de Duitse soldaten die gewoon niet altijd even realistisch overkomen. Ik heb me er niet aan gestoord. Misschien wat jammer van het einde. Had het liever anders gezien, maar het is een waargebeurd verhaal, dus die valt logischerwijs niet even om te bouwen.
Leuke personages, geinige muziek, prachtige locaties, een prima sfeer en een geheel wat lekker wegkijkt maken dit een prima totaalplaatje. Dikke voldoende voor deze film, die ik vast nog wel eens uit de kast ga halen.
Drs. DAJA
Bijzonder entertainende ontsnappingsfilm. Met een jongensachtig enthusiasme volg je het graven van de tunnels en de acties van McQueen. Er zit een behoorlijk tempo in de film waardoor we ons nooit door lange of langdradige stukken hoeven te werken. Wat ik een beetje jammer vond was het einde. Het had van mij allemaal wat grootser gemogen, had meer bij de film gepast. Neemt niet weg dat we met een klassieker te maken hebben die z'n status absoluut heeft verdient.
Een halve film te lang.
De film is aardig om volgen tot de eerste tunnel ontdekt wordt tijdens het drankfestijn. Daarna zakt de film helemaal in, verliest hij zijn momentum en wordt het een enorm saaie zit. Het 9 kleine negertjes einde doet de film uiteindelijk helemaal de das om.
Filmisch valt er een hele film niks te beleven. Erg saai in beeld gebracht, het enige wat opvalt is het oerirritante muziekje dat elke 10 minuten weer aanzwengelt en een opvallend Disney gevoel met zich meedraagt. Wat een keuze ook.
Acteerwerk vond ik ook maar pover, enkel Pleasance kon mij wel bekoren. Hij was dan ook het enige personage waarvan ik het spijtig vond dat hij het onderspit moest delven.
De eerste anderhalf uur zijn nog wel door te komen aangezien er redelijk goed gepland wordt om hele circus op te zetten. Eens het fout gaat begint er teveel mis te gaan zodat de film te lang gerekt moet worden. Na 2 stappen vooruit elke keer weer een stap terug. En realiteit of niet, triest dat ze die rekenfout gemaakt hebben. Zitten ze dan, de ontsnappingsexperts.
Tot halverwege hangt de film rond de 2*, de rest is oeverloos saai en duf.
De film duurt vrij lang maar verveld geen minuut. Sterker nog de film weet tot de laatste minuut te boeien. Er wordt prima ingespeeld en het verhaal is gewoon goed.
Niveath
Mooie klassieker, die geen minuut verveelt.
Een luchtig ontsnappingsdrama dat rustig wordt opgebouwd en simpel verteld. Het oogt allemaal wat gewoontjes en het wordt nergens heel speciaal. Gewoon een degelijk uitgewerkte film.
Mooie ontsnappingsfilm met degelijk acteerwerk van de diverse hoofdrolspelers. De film is aan de lange kant en hoewel een en ander soms iets te lang uitgesponnen wordt verveelt de film geen moment. De film is net als bijvoorbeeld een Stalag 17 behoorlijk luchtig van aard en daardoor komt het een en ander in het kamp soms nogal enigszins geloofwaardig over, maar storend is dat op zich niet. De sfeer in het kamp is erg goed en ik werd op een gegeven moment haast net zo enthousiast van het graven als de mannen in de film zelf. Het laaste stuk van de film vond ik ietsje minder en jammer qua afloop, ondanks dat ik goed begrijp dat het allemaal zo gegaan is. Wel bevat dat stuk erg mooie beelden en is vooral de rit van Steve McQueen op de motor erg fraai om te zien.
Degelijke bovengemiddelde film dus, die nooit echt buitengewoon wordt, maar die wel bijna drie uur zeer vermakelijk is om naar te kijken en dat is op zich ook al best bijzonder.
Derekbou
Met kleine tegenzin toch eindelijk eens aan deze klassieker begonnen. De ietwat lange speelduur en het WOII thema spraken me wat tegen. Doorgaans vind ik de meeste WOII films nogal generiek en saai. Gelukkig hebben we hier dan ook meer met een ontsnappingsfilm te maken dan met een echte oorlogsfilm.
Centraal in een ontsnappingsfilm moet natuurlijk de spanning staan, beginnend bij het plannen en zich steeds meer opbouwend tot aan de ontsnapping zelf. Helaas was de spanning hier ver te zoeken. Grootste boosdoener zijn de Duitsers, waarvan geen enkele dreiging lijkt uit te gaan. Hoewel de gevangenen streng in de gaten gehouden worden, willen de Duitsers ze het ook zoveel mogelijk naar hun zin maken. Zolang ze maar niet proberen te ontsnappen kunnen ze prima vertoeven in het met prikkeldraad omringde bungalowpark. Uiteraard zijn de gevangenen dit niet van plan, waardoor we een soort kinderachtig kat-en-muisspel voorgeschoteld krijgen; een gevangene ontsnapt, wordt opgepakt, krijgt een reprimande en probeert het vervolgens nog een keer. Het leek op het ondeugend uithalen van kattenkwaad op school; je weet dat je gepakt wordt, maar toch doe je het wegens de drang om het heersende gezag te ondermijnen. In The Great Escape kwam ook meerdere malen naar voren dat niemand echt wist wat te doen na het ontsnappen, anders dan het de Duitsers zo moeilijk mogelijk te maken.
Een niet echt plausibele film, rekening houdende met het feit dat het verhaal zich afspeelt in een POW-kamp ten tijde van WOII. De geloofwaardigheid wordt verder nog gevloerd door de veel te olijke soundtrack, waarvan het steeds terugkerende melodietje me steeds weer iets meer wist te irriteren.
Het plannen van de ontsnapping vond ik nog wel vermakelijk om te volgen, hoewel het wel iets korter had gemogen. Tegen het einde van de film, wanneer de gevangenen ontsnapt zijn, weten de Duitsers de trekker van hun geweer ineens wel te vinden, en wordt de sfeer direct een stuk grimmiger. Wat mij betreft een goede ontwikkeling alleen komt deze veel te laat. Hierdoor wordt des te meer duidelijk dat de eerste driekwart film nogal joviaal en onrealistisch was.
The Great Escape weet niet wat voor film het nu precies moet zijn. De middenweg die hierdoor gekozen is komt niet geloofwaardig over. Ontsnappingsfilms zie ik zich liever afspelen in een echte gevangenis, voor een komische oorlogsfilm grijp ik veel liever terug naar Stalag 17.
Vinokourov
Whehe, Duitsers die Engels spreken of onderling elkaar in school-Duits toesnauwen
. The Great Escape had achteraf meer weg van een avonturenfilm (a la Enid Blyton's boeken over De Vijf enzo) dan een WOII-film, maar hee dat soort dingen moet je in de tijdsgeest zien, waar dit soort films met of cliché-nazi's of te vriendelijke nazi's nog gemaakt werden. De motorscene met Steve McQueen was hoe dan ook gaaf
Opvallend detail: pas na ruim twee uur komt de eerste vrouw, een figurante weliswaar, in beeld.
MNV2
- 1900 stemmen
Ik had hier stiekem wel wat meer van verwacht maar het is wel een leuke 'escape-from-prison'-film. Ik zou het trouwens ook eerder onder avonturenfilm plaatsen dan onder WOII-film maar ik had dan ook een veel serieuzere film verwacht.
Wat me als eerste opviel is dat het leven in het krijgsgevangenenkamp er best wel aangenaam uitzag (met dank aan de derde conventie van Genève) dus de reden waarom die Britten zo graag hun leven op het spel zetten door ontsnappingspogingen te ondernemen was me een raadsel. Er waren zelfs recreatiefaciliteiten voorzien voor de Britten waardoor ze een bezigheid kregen. Oké dat ze daar drie jaar vastzitten en de plek beu worden maar toch.. Of misschien heb ik de reden waarom wel gemist. Maar de ontsnappingspoging was wel leuk om te volgen, het kwam wel niet altijd even geloofwaardig over (hoe ze bijvoorbeeld alles hebben kunnen regelen voor hun ontsnappingspoging was niet altijd even duidelijk), ook al is het allemaal waargebeurd toch had ik het gevoel dat ik naar een fictieve oorlogsfilm aan het kijken was. Ik heb wel behoorlijk genoten van het acteerwerk van o.a. Steve McQueen met zijn nickname: 'The Cooler King', ook de andere personages hadden memorabele bijnamen zoals 'The Tunnel King' en 'The Big X'. Verder was de vrolijke soundtrack iets wat de film ook nog aangenamer maakte. Weinig drama te bespeuren dus in deze film, het neigde zelfs meer naar komedie dan naar drama. Als oorlogsfilm zou ik dit een 3.0 gegeven hebben, als avonturenfilm met de oorlog als achtergrond zou ik het een 3.5 geven. En ik bekeek het verhaal als het laatst genoemde.
3.5 sterren
Zoooo, vanavond eens The Great Escape bekeken. Of eigenlijk, herkeken want ik heb deze als kind wel eens gezien staat me bij. Maar ik wist er te weinig nog van om een oordeel te vormen, dus bij deze:
Helaas moet ik concluderen dat de film de tand des tijds niet heeft doorstaan. De film duurt bijna 3 wat echt veel te lang is. Ik had hem liever anderhalf tot 2 uur gezien. Dat had best gekund aangezien de gevangenen schijnbaar toch niet veel moeite hadden in korte tijd een tunnel te graven in gevangenenhotel...ehm, gevangenenkamp. Ik vond het wel een hele softe film zeg. Het moest een streng kamp voorstellen maar het leek vaker op een hotel waar men lekker kon zingen, muziek maken, graven, douchen en ouwehoeren dan op een streng kamp waar men perse uit moet ontsnappen. Ik zat me vaak toch wel te vervelen tijdens de film omdat het maar niet spannend wilde worden.
Je ziet goed dat dit een film uit de jaren 60 is. Het is allemaal aardig geweldsloos gehouden en het beetje geweld en schieten wat je ziet is zeer onrealistisch. Het deed me aan het A-Team denken. Iedereen schiet mis en wat geraakt wordt valt theatraal neer. Geen bloed, geen pijnkermen en de Duitsers waren ook bepaald niet wreed itt wat ze toen wel degelijk waren. Ik snap dat er toen niet de middelen waren om zaken te tonen die films vandaag de dag wel kunnen, maar het kon wel een stuk beter. Verder kwam de film dankzij de soundtrack ook niet erg tragisch en hard over. De vrolijke (maar wel lekker in de oren klinkende) melodietjes maakten er soms meer een slapstick film van dan een rauwe oorlogsfilm.
Wel wordt er netjes geacteerd en ziet alles er aardig uit. Fijn is het ook dat Duitsers Duits spreken en Amerikanen Amerikaans. Dat hebben een hoop films niet in die tijd. Gelukkig gaf het laatste half uur de film nog een beetje pit want de hele tijd in dat kamp waar nauwelijks wat gebeurde was behoorlijk saai.
Ik zie graag oorlogsfilms uit die tijd. Er zijn zat leuke, spannende films gemaakt over commandomissies of films die een bekende gebeurtenis toont (The Longest Day bv). Als ik een echt sterke WO II ontsnappingsfilm zou moeten noemen, dan neem ik graag Escape from Sobibor als voorbeeld. Die film toont de rauwheid en wreedheid van de gevangenenkampen zoals het was.
Nee, The Great Escape deed me niks.
Justinw
Geweldige Oorlogsfilm.
Ik wou deze film al lange tijd zien maar het was er nooit echt van gekomen. Maar omdat ik nu aardig wat oorlogsfilms aan het kijken ben(wat toch wel mijn favoriete genre is) kwam deze om de hoek kijken.
En zoals ik bijvoorbeeld bij battle of the britain last had van het vele aantal personages stoorde het mij hier totaal niet. En we komen weer acteurs tegen die we regelmatig zien in oorlogsfilms zoals.
Charles Bronson - Battle Of The Bulge
Karl-Otto Alberty - Battle Of The Bulge, Battle of Britain en Kelly's heroes.
Het acteerwerk is dan ook gewoon degelijk.
Het ontsnappen werd mooi in beeld gebracht en de aanloop erna toe was ook wonderschoon. En de film bleef de voltallige speelduur spannend, en ook het einde was leuk toen je zag wie het overleefde, gepakt werd of defenitief ontsnapte.
Als je van dit genre houd zoals ik, moet je deze film echt een keer gezien hebben. Ik denk dat dit wel de beste uit zijn genre is. Maar ik heb ook nog niet alles gezien.
Een 4.5*
simonvinkie
The Great Escape stond al maanden in mijn dvd kast, maar nooit heeft de film me getrokken. Tot in een paar weken geleden het erg leuke Stalag 17 zag, die ongeveer hetzelfde onderwerp had. Toen moest ik weer aan deze film denken, en eindelijk vandaag dan maar eens bekeken.
En hij is toch wel een beetje tegengevallen. Het begon nog allemaal zo leuk en luchtig, al snel bleek waar de focus van de film op lach. Namelijk ontsnappen. Maar de film viel flink in de herhaling op begeven moment. Ik hou in prencipe wel van lange films, maar bij deze had de speelduur toch wel wat korter mogen zijn.
Het acteerwerk is wel erg goed. Leuk om Steve McQueen te zien. Hij speelt een prima rol. Grappig dat telkens als hij wordt gepakt, hij met zijn honkbalhandschoen gaat spelen. Verder vond ik vooral Charles Bronsen er bovenuit steken. Erg grappig accent had hij trouwens.
Dus gewoon een aardige film, maar om eerlijk te zijn zag ik er niet de klassieker status in. Ik vond Billy Wilder's Stalag 17 veel beter!
SaNDuTjE
Zoals meerdere hier heb ik na lange tijd eindelijk deze film eens opgezet. De speelduur heeft mij er denk ik van weerhouden om deze eerder te bekijken.
Ik moet zeggen dat ik ondanks de duur (en ik ook behoorlijk moe was) de aandacht er goed bij kon houden. De film gaat over enkel over de great escape zonder onnodige zijwegen te moeten nemen en hierdoor de vaart eruit te halen.
Of de manier waarop waarheidsgetrouw is vraag ik me af, aangezien ik het op momenten nogal ongeloofwaardig begon te vinden. Maar dit deed minimaal afbreuk aan het geheel zodat het interessant blijft om te volgen.
Grote plus in de deze film zijn acteurs als McQueen, Attenborough en Bronson (die haast onherkenbaar was vond ik). Vooral McQueen zet hier een mooie rol neer als onbreekbare en uitermate positief ingestelde gevangenen. Ook al is zijn rol minder sterk en aangrijpend dan in Papillon, toch komt hij sympathiek over wat me erg deed denken aan Newman in Cool Hand Luke trouwens.
Als geheel is deze film vermakelijk maar met een dergelijk plot misschien net iets te lang. Doordat er veel personages zijn worden deze niet echt uitgediept en je eigenlijk niet veel over ze te weten komt. Ik mis daarom de verschillende beweegredenen om te ontsnappen waardoor de vraag of ze het wel of niet halen minder van belang is.
Aardige goeie film met een interessant plot en leuke acteurs.
chevy93
Geweldige film! Vooral het gedeelte in Stalag was echt geweldig. Ondanks de lange speelduur heb ik mij geen moment verveeld. Er wordt de tijd genomen voor de ontsnapping en dat pakt goed uit. Ondanks dat ik het af en toe wel erg makkelijk vond gaan en soms iets te vergezocht, was het toch redelijk goed gepland. Het gedeelte na de ontsnapping vond ik dan wat minder en vandaar dat het "maar" een 4,0* is, maar mag kan de pret niet drukken. Een geweldige avonturenfilm dat alles in zich heeft wat ik zoek in een film. Terecht dat deze in de top 250 staat!
Zeer indrukwekkende film en heel goed gebracht en gefilmd.
Mooie spanningsopbouw vooral een bepaald stuk van de film.
Heel goed geacteerd door de acteurs.
4,5 ster
tommykonijn
In totaal 3 avonden over gedaan om hem af te kijken. Dus het was zeker een lange zit. Maar wel een leuke. The Great Escape is in mijn ogen een interessante film. Ik begrijp ook wel dat er mensen zijn die dit niet boeiend en saai vonden. Ik vind het onderwerp van WOII sowieso altijd al boeiend en een film zo nu en dan erover sla ik dan ook niet af. Mijn vader zag hem dus destijds in de jaren '60 in een zaaltje in het dorp waar hij nog met een echte oude projector werd gedraaid. Het was schijnbaar destijds een erg spannende filmervaring (dit was ook de reden waarom hij nu op DVD werd aangeschaft). En anno 2011 is hij dat nog steeds. Ik bleef me toch afvragen hoe het allemaal ging lopen. Zeker omdat ik nooit eerder gehoord had over deze ontsnapping die schijnbaar ook nog echt gebeurd is. De film is misschien aan een iets te lange kant, en in het midden ongeveer begon het wat saaier te worden. Echter als de echte ontsnapping dan aan bod komt, pakt de film zich gelijk weer op. Erg spannend in beeld gebracht en ik was benieuwd of en hoe de ontsnapten zouden worden opgepakt (die twee wat met de trein reisden zag ik wel aankomen, maar de rest niet helemaal). En dan nog een prachtige stunt van Steve McQueen op die motor. Dat zag er gaaf uit! Zeker voor zijn tijd. Kwam dan wel weer een beetje 'lullig' ten einde maar goed. Desondanks vond ik dat echt een pracht moment. Al met al vind ik de film voor zijn tijd zeker goed gemaakt, en dan ook nog zonder alle effecten waar ze tegenwoordig mee aankomen. De film is oud, maar heeft ook zo zijn charme en geeft de sfeer uit de Tweede Wereldoorlog en in het kamp goed weer. Het acteerwerk is ook erg sterk. Ik moest wel lachen hoe telkens in beeld werd gebracht hoe McQueen in die bunker 20 dagen 'straf' heeft en dan een honkbal tegen de muur aan gaat gooien
Ik vond het einde ook leuk bedacht en een grappig muziekje op de achtergrond. Prima oorlogsfilm dus, die nogmaals wat korter had gemogen maar daardoor toch niet echt vervelend wordt.
martijn011
- 2034 berichten
Ook deze oorlogsklassieker in een ver verleden eens bekeken, maar het enige wat ik nog wist was 'de man met de honkbal'. Heb onlangs nog een documentaire over deze waargebeurde geschiedenis gezien en vond het nu een mooi moment om de film eens te bekijken.
Ondanks de hele lange speelduur vond ik de film niet saai. Eerder te lang. Een hoop vergaderingen en ontmoetingen om het plan naar wens te laten verlopen. En dan nog de hele lange ontsnapping,wat ik overigens wel het boeiendste vond van de hele film. Tot slot zie je dan hoe het de ontsnapten vergaat, maar na een half uur had ik ook dat wel gezien.
In de film heeft niet echt iemand een hoofdrol. Mijn favoriet, Steve McQueen, had gelukkig genoeg screentime en ook de rol van Charles Bronson was een goeie. Al met al is dit toch een goede oorlogsfilm en kan er zeker niet over een gedatereerde film gesproken worden. Helaas een iets te lange speelduur, maar wie die uit kan zitten heeft er een goed gevoel over, dat weet ik zeker.
Pitakaas
Leuke onderhoudende film over een stalag waar een groep Britten en Amerikanen probeert uit te ontsnappen. Onlangs de redelijk lange duur in 1 adem afgekeken.
Het sfeertje wat heerst in het kamp maakt het erg fijn om te kijken, maar soms heb je het idee dat de gevangenen wel erg arrogant zijn en de bewakers weer erg laks en nonchalant. Dit deed wel een beetje afbreuk aan de geloofwaardigheid van de film. Natuurlijk is het waargebeurd, maar ik vraag me af in hoeverre de makers de gebeurtenissen echt hebben opgevolgd. Wat me hierbij ook stoorde was de belichting. Ik snap dat Sturgess geen zwarte vlekken wilde hebben (zal in die tijd ook wat minder worden gebruikt als tegenwoordig met alle HD-televisies), maar dat men steeds in de schijnwerpers ging staan werkte ook niet echt mee.
Gelukkig bevat de film wel veel spanning. Door sterk acteerwerk worden de kleine dingetjes zoals hierboven geschreven teniet gedaan, en je zit er echt in. Voor dat je het weet zijn de mannen alweer ontsnapt. De tijd vliegt voorbij en de karakters zijn leuk uitgewerkt. Alhoewel er natuurlijk 500 POW's rondlopen, zijn er net genoeg uitgelicht om het interessant te houden. Vooral McQueen en Bronson spelen erg sterke rollen. Het einde is natuurlijk onwijs onbevredigend, maar het laat wel de harde realiteit zien die gold (die harde realiteit die ik in het kamp dus zelf miste). Toch ben ik blij dat dit stuk lekker uitgebreid werd behandeld, aangezien het net zo interessant was als de ontsnapping en de tijd in het kamp zelf.
Camerawerk en muziek zijn dik in orde. De tunnel is misschien wat misleidend in beeld gebracht, want het moet toendertijd vele male krapper zijn geweest. Het claustrofobische mist dus wel een beetje, dat kwam waarschijnlijk ook door de te felle belichting.
Al met al een hele sterke oorlogsfilm die spanning goed afwisselt met sterke dialogen en goed acteerwerk.
The One Ring
In de jaren '60 was er een reeks WO2-films die vergelijkbaar was van toon. Ik heb het dan over bijvoorbeeld The Longest Day, The Guns of Navarone, The Dirty Dozen of Where Eagles Dare. Allemaal echte jongensavonturen, waarbij oorlog vooral stoer is. Het bittere dat nog doorklonk in veel oorlogsfilms van de jaren '50 (denk The Bridge on the River Kwai, maar ook zelfs Stalag 17) is grotendeels weg (er zit nog wat in The Dirty Dozen) en heeft plaats gemaakt voor lol. In latere decennia werd het weer wat serieuzer. The Great Escape past echter prima in die jaren '60 traditie. Helaas valt hij daar niet echt in op. Van al die eerder genoemde films heeft The Great Escape wellicht de beste reputatie, maar ik vond hem niet echt indrukwekkend.
Niet dat het slecht gemaakt is of saai wordt (al had de lengte wat ingekort mogen worden), maar ik had het gevoel het allemaal al eens eerder gezien te hebben. Vooral de scènes in het kamp en het plannen van de ontsnapping kwamen me wat al te bekend voor en ken ik dan ook uit andere gevangenisfilms. En nee, dan heb ik het niet eens zozeer over opvolgers van The Great Escape die hem kopiëerde, maar vooral La Grande Illusion, Stalag 17 en zelfs A Man Escaped. John Sturges is dan ook teveel een vakman om er iets extra's van te maken. Zijn films zijn eigenlijk altijd solide, maar nooit meer dan dat. Ook de acteurs doen het niet meer dan aardig.
Dus blijft er een vermakelijk avontuurtje over dat lekker wegkijkt, niets meer en niet minder. Het wordt allemaal wat boeiender zodra ze uit het kamp zijn. Die scènes lijken niet op voorgangers en het is altijd wel leuk om te zien wie het redt en wie niet. De executie van die 50 man is ook het enige beetje bitterheid dat je hier zult vinden. Om nou echter te zeggen dat dit de totale film een stuk beter maakt is ook weer overdreven. De motorachtervolging was eigenlijk verreweg het leukst in deze degelijke oorlogsfilm.
Sergio Leone
Redelijk.
The Great Escape is een behoorlijke zit, maar slaagt er net in om z'n speelduur te rechtvaardigen. Het begint evenwel niet bijzonder sterk: de wakers zijn ontzettend dom en mild waardoor het gevangenkamp eerder een veilig vluchtoord lijkt.
Na dik anderhalf uur begint de ontsnapping en die is behoorlijk leuk. Vanzelfsprekend blijft een tunnel een wat makkelijke oplossing, maar ik vind het best spannend, zeker ook wanneer de ontsnapte gevangenen één voor één teruggehaald worden.
Door de waslijst aan grote namen is The Great Escape ook een feest van herkenning. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er slechts enkelen ook effectief goed acteren. Richard Attenborough of Steve McQueen vind ik verre van indrukwekkend. Charles Bronson, James Garner en Donald Pleasance zijn de uitschieters.
Filmtechnisch kan The Great Escape er 50 jaar na datum nog steeds mee door. Enkel de muziek vind ik slecht: het lijkt een Bridge On The River Kwai-kloon en klinkt vooral veel te luchtig. Het thema is zwaarmoedig, maar de luchtige aanpak laat dat niet tot z'n recht komen.
Pluspunt is wel het feit dat elke nationaliteit z'n eigen taal spreekt.
TMP
Een prima en zeer onderhoudende oorlogklassieker. De film beschikt over een goede cast en dat draagt ook zeker bij aan de kwaliteit van de film. De film is wel erg luchtig voor een oorlogsfilm, dit wordt nog versterkt door de filmmuziek. Hoogtepunten van de film zijn toch wel de scenes onder de grond (waaronder de ontsnapping zelf) en de jacht op de ontsnapte gevangenen. Ondanks de lange speelduur verveelt de film geen moment, dat maakt de film dan ook zeer de moeite waard.

The Great Escape II: The Untold Story
1988

'The Great Escape' krijgt prachtige 4K-release: 'Een klassieker die z'n status absoluut heeft verdiend'

IJzersterke oorlogsfilm 'The Great Escape' morgenavond te zien op televisie

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Double Indemnity
Film noir / Misdaad, 1944

The Deer Hunter
Oorlog / Drama, 1978
gebaseerd op boekoptimismzwitserlandhonkbalfamous scoregevangeneshowertweede wereldoorlogkrijgsgevangeneclaustrophobianazimachinegundystopieattempt to escapeuniformvrijheidepischgebaseerd op een waargebeurd verhaalprison guardontsnapping uit de gevangenistragedieontsnappenswastikabarbed wiresolitary confinementmotorfietsalpen bergenjaren 40