- Home
Geregisseerd door: John Sturges
Met onder meer: Steve McQueen, James Garner en Richard Attenborough
Gesproken taal: Engels, Duits, Frans en Russisch
Plot The Great Escape
"Put a fence in front of these men... and they'll climb it!"
Hoe streng bepaalde kampen ook door de nazi's werden bewaakt, altijd en overal waren er wel enkele vindingrijke en vastberaden mannen die op spectaculaire wijze wisten te ontsnappen. Om deze ontsnappingspogingen tot een minimum te herleiden, brachten de nazi's de 'risicogevangenen' samen in aparte, superstrenge bewaakte afdelingen. Hilts, een piloot met reeds 18 ontsnappingspogingen op zijn naam, laat zich door al deze maatregelen niet ontmoedigen. Samen met de geniale strateeg Bartlett en de slechtziende Blythe, werkt hij een gedurfd plan uit dat mogelijk voor vele gevangenen een weg naar de vrijheid kan betekenen.
Hilts 'The Cooler King'
Von Luger 'The Kommandant'
Ashley-Pitt 'Dispersal'
MacDonald 'Intelligence'
baspls
Geweldige film. The Great Escape is gewoon geweldig! de muziek van Elmer Bernstein is gewoon perfect. verder is er zeer goed geacteerd, vooral Steve McQueen is erg goed. De voorbereiding op de ontsnapping vind ik geweldig om te zien. Het einde, waneer er 50 man omgekomen is en er slechts 2 man ontsnapt is en Von Ludger is ontslagen vond ik totaal onverwacht. echt geweldig.
Wat me opvalt aan the Great Escape is dat dit geen alledaagse film is.
Gezien het tijdsbeeld waarin deze film gemaakt is verwacht je toch een komische film met een happy end.
Maar ondanks de humor, de lleuke personages de vele leuke ontsnappings pogingen, de inventieve manieren waarop men de tunnels graaft en hun rotzooi loost zit er toch ook een dramatisch tintje aan de film.
Ik vind het mooi dat de ontsnapping zo goed in beeld is gebracht en voor de verandering ook eens de hele ontsnapping toont, dus wat zich er allemaal na de ontsnapping afspeelt.
Waar je verwacht dat iedereen er goed mee weg komt krijg je beetje bij beetje te zien hoe iedereen toch in de kraag gevat wordt, met een dramatisch gevolg voor de 50 doodgeschoten gevangenen. Dit zijn toch momenten dat de film een grote impact heeft.
Zo is the Great Escape eigenlijk een bijzonder knappe film, die humor en drama op een uitstekende manier weet te combineren.
Prachtige film over een groep krijgsgevangenen die een grootse ontsnapping plannen tijdens de tweede wereldoorlog. Goed opgebouwd waarbij de ontsnapping zelf een spannend hoogtepunt vormt. Zeker niet geheel zonder humor, ondanks het onderwerp van de film. Een uitstekende cast die bovenal perfect gecast zijn. Met recht een klassieker.
LuukRamaker
- 2020 berichten
Bijzondere oorlogsfilm, waarbij het eigenlijk heel knap is hoe John Sturges het voor mekaar heeft gekregen om een heel luchtige sfeer te creëren, maar tegelijkertijd genoeg spanning in de film wist te houden om het een en ander nog een beetje interessant te houden. Het zijn de kenmerkende en steeds weer terugkomende deuntjes die voor beide van die grote pluspunten zorgen. Waar deze enerzijds wat spanning met zich meebrengen, weten ze anderzijds behoorlijk te relativeren. Dat werkte voor mij, waardoor ik erg heb kunnen genieten van de avonturen van deze POW's. Mede omdat een keur aan bekende acteurs deze krijgsgevangenen neerzetten en ze er hier en daar hun eigen draai aan weten mee te geven, weet The Great Escape van begin tot eind erg goed te vermaken.
Tarkus
Deze film is ondertussen één van de grootste klassiekers geworden uit de geschiedenis, met een cast die er mag wezen, maar dat had je wel meer in de jaren '60, toen oorlogsfilms als dit eerder regelmaat waren.
Het verhaal is prima en goed gemaakt evenals de decors en locaties, die echt jaren '40 aanvoelen.
Er wordt zeer goed in geacteerd ook, maar sommige situaties zijn wat ongeloofwaardig, maar voor een film als dit is dat wel normaal, men zocht in die tijd altijd wel naar een absurde, (en ietwat komische) situatie om de spanning op te voeren.
Het is en blijft film, en dan horen zulke dingen er wel bij.
Het einde evenwel toont hoe gruwelijk een oorlog wel kan zijn, en drukt je eens te meer met de neus op de harde feiten.
Als het gebaseerd is op ware feiten zoals in het begin van de film vermeld, zal zeker de gebeurtenis op het einde van de film waarheidsgetrouw zijn, want uit de geschiedenisboeken weet ik dat dit meerdere malen is gebeurt, en dat SS en Gestapo zulke dingen dagdagelijks uitvoerden.
Voor de fans van Steve McQueen is dit uiteraard een film die ze moeten gezien hebben, hij is hier subliem.
Heb de blu-ray van deze film gekocht.
De film is zoals steeds nog mooier en prima gerestaureerd, zowel beeld als klank.
Een topper !!!
John Barry
The Great Escape vind ik een goede film.
In deze film krijgen we een ontsnapping te zien van een stel gevangene uit een Nazie kamp. De film neemt uitgebreid de tijd om te laten zien hoe de gevangene hun ontsnapping plannen. Erg interessant om te zien. Maar hoe interessant het ook allemaal was. Er had wel wat meer vaart in dit stuk mogen zitten. Het duurde een hele tijd voordat de gevangen ook daadwerkelijk gingen ontsnappen. Het is niet erg dat de filmmakers goed de tijd nemen om de voorbereidingen van de ontsnapping te laten zien. Het is juist goed dat ze er veel tijd voor nemen. Alleen je kunt ook overdrijven. Het had allemaal wel wat sneller gemogen.
Eenmaal de ontsnapping zelf bezig is komt de vaart er wat meer in. De ontsnapping zelf is erg spannend. Na de ontsnapping volgen we een aantal van de gevangene die ontsnapt zijn. Dit stuk van de film vond ik erg boeiend. Erg interessant om te zien hoe de ontsnapten het er van af brachten. Dat een groot deel van hem uiteindelijk werden vermoord zorgt er toch wel voor dat je als kijker toch even met een brok in je keel zit. Ik vond het wel jammer dat ze van de tweedehelft van de film soms te veel een actie/ avonturen film maakte. We krijgen in het tweede deel een heuse motor achtervolging te zien. Steve McQueens personage is bijna bij de grens en word dan toch nog gepakt. Tja. Zo is het in werkelijkheid niet gegaan. Maar het ergste is nog wel is dat je ook niet gelooft dat het in werkelijkheid zo is gegaan. Die achtervolging scene in de film was totaal misplaats. Ook misplaatst was dat 2 ontsnapten gevangen plotseling een vliegtuig hadden gestolen en er mee gingen vliegen, maar toen ze bijna bij Zwitserland waren storten ze neer…..
Het acteerwerk in deze film is erg goed. Iedereen acteert perfect. De muziek in deze film is van Elmer Bernstein en hij komt met een erg goede soundtrack aanzetten.
Al met al vond ik dit een goede film. Maar een echt heel hoog cijfer kan ik helaas niet aan deze film geven. Het eerste stuk van de film is zeker interessant, maar duurt toch wat te lang. En het is erg jammer dat de filmmakers om commerciële redenen ( een andere reden kan ik niet bedenken ) het tweede stuk soms te veel lieten lijken op een spannende avonturen film.
3,5 ster voor deze film.
Piratje
Heel aangenaam en spannend ontsnappingsverhaaluit eeb concentratiekamp in WOII.
Spijtig dat de voorbereiding zo lang duurt.
Maar het waargebeurd verhaal op zich i meeslepend.
Dus een 237ste plaats in de top 250 verdient terecht punten.
4,5 punten.
BBarbie
Een topbezetting, een verhaal dat grotendeels gebaseerd is op feiten, plus een degelijke regisseur; je zou zeggen dat kan haast niet missen. Dat doet het ook niet echt, maar toch is het in mijn ogen geen topper. Verre van. Driekwart van de film wordt in beslag genomen door het maken van plannen en de uitvoering daarvan. Afgezien van de vindingrijkheid van de krijgsgevangenen om problemen op te lossen, is dat deel van de film nauwelijks boeiend te noemen. Te meer niet omdat spanningen ontbreken tussen de gevangenen onderling, die toch 24 uur per dag op elkaars lip zitten. Het heeft af en toe wel wat weg van een brave scoutinggroep. Spannend wordt het pas ná de ontsnapping, wanneer in het relaas eindelijk enerverende momenten worden ingebouwd. De film haalt nu al met al met enige moeite het niveau van een spannend jongensboek en had wat mij betreft best een uur korter mogen duren.
IH88
“It looks, after all, as if you will see Berlin before I do.”
Schitterende klassieker over een stel geallieerde krijgsgevangen in een nazi-kamp die proberen te ontsnappen. Ieder personage heeft zo zijn eigen specialisme en samen proberen ze de nazi's telkens te slim af te zijn. Het plot zit ingenieus in elkaar en zeker de uitbraak is ongelooflijk spannend.
Maar de film heeft ook een humoristische ondertoon, die zeker in het eerste gedeelte voor een bijna luchtige sfeer zorgt. Met de schitterende muziek die dat alleen maar versterkt. En de film heeft een aantal klasseacteurs samengebracht zoals McQueen, Garner, Attenborough, Bronson en Pleasence. Allemaal ijzersterk. Na de uitbraak komt er nog een lang gedeelte wat je kan zien als een kat- en muispel tussen de ontsnapte geallieerden en de nazi's. Met een donker einde dat vreemd genoeg ook luchtig aanvoelt.
knusse stoel
Prachtige klassieker die het ook nog goed doet in deze tijd, mooi gespeeld en spannend. Dat was idd een van de sterke punten van deze film; de spanning die vrijwel constant op peil bleef.
Wij vonden een nadeel aan de film, hij was afgelopen voor we in de gaten kregen dat er bijna 3 uur verstreken waren. De waardering is ook hoog voor ons doen, een 8 is een mooi cijfer voor de film en is hij ook waard!
Flavio
Onderhoudende ontsnappingsfilm met veel bekende gezichten bestaat feitelijk uit twee delen: voor en na de Grote Ontsnapping. Het eerste deel is vrij licht van toon- niemand lijkt het gevangenkamp erg serieus te nemen, Duitsers noch gevangenen, het leek wel een soort ontgroeningskamp. De Duitsers lijken niet bepaald alert en de toch vrij opvallende ontsnappingspogingen worden bij stom toeval ontdekt.
Maar zelfs gesnapt worden is niet onoverkomelijk, je wordt een tijdje in de isoleercel gestopt maar daarna probeer je het gewoon opnieuw. En je mag je honkbal gewoon meenemen ter tijdverdrijf. Dat de Schot Ives kennelijk zo doordraaide ondanks de vrij relaxte opstelling van de Kommandant vond ik niet erg geloofwaardig, maar de film had kennelijk een kantelmoment nodig en werd vrij plotseling wat donkerder van toon.
De ontsnapping zelf was spannend, en ook het lange gedeelte daarna was sterk, waarbij de een na de ander wordt opgepakt- het bleek ondanks de succesvolle uitbraak toch een heilloze missie, althans voor de grote meerderheid. Goed spel van de sterrencast, en mooie shots van het Duitse landschap die aan een ouderwetse promofilm doen denken.
Wat aardige weetjes van Wikipedia: veel acteurs waaronder Bronson, Pleasance, Attenborough en McQueen hebben gevochten tijdens W.O.II. Pleasance heeft zelfs een jaar in een POW kamp gezeten. En de drie geallieerden die ontsnapten blijken in het echt twee Noren en een Nederlander te zijn geweest.
Alathir
The Great Escape is geen film die je zomaar even bekijkt, het is toch een serieuze tijdsbesteding met bijna 3 uur op de klok. Echt vervelen deed deze film me eigenlijk nergens, maar echt spannend werd het ook nergens. The Great Escape is vast bestudeerd geweest voor Prison Break maar haalt dat niveau echter nooit. Dat ligt vooral aan de personages. Het lijkt alsof je in deze film direct wordt ingesmeten en dat vind ik wat jammer. Bovendien spreken de Duitsers weer Engels of toch meestal en dat is altijd zonde.
Nochtans aan steracteurs geen gebrek. Vooral Steve McQueen viel me erg positief op, het is volgens mij de eerste film die ik van hem heb gezien maar daar wordt vast snel een vervolg aan gebreid. Een meesterwerk is dit voor mij niet. Nipte 3.5*
Kondoro
The Great Escape
Toen ik bij Militracks was (een jaarlijks evenement) was er een stand die vooral DVD’s verkocht over films en documentaires die over de tweede en eerste wereldoorlogen gaan. Ik weet niet of het geheel mag maar, de site waarop ik de DVD’s kocht is bestelcentrale.nl , interesse in dit soort oorlog films maar ook in de nieuwere generatie oorlog films zijn daar te koop. Ik heb ‘The Great Escape’ ook bij deze heren aangeschaft, prima kwaliteit en er is verder niks mis mee. Nu vind ik zelf ‘The Great Escape’ niet een geweldige film, qua lengte is het te doen en het word nergens echt saai of iets in die richting maar het is meer het feit dat de Duitsers kriskras talen door elkaar spreken. Dan spreken ze weer iets Duits, dan weer continu Engels en dan weer Duits. Ik sta er nog steeds heel streng in dat ik gewoon vind dat de Duitsers, Duits blijven praten. Dit zorgt er dikwijls ook gewoon voor dat de film erg ongeloofwaardig overkomt, en het ‘waargebeurde’ in deze film snel afzwakt.
Wat mij ook dwars zat, en dat is niet omdat het iets te maken heeft met de geen Duits sprekende Duitsers, dat de film in het algemeen wat ongeloofwaardig overkomt. Het feit dat de Amerikanen, Britten, Canadezen, Australiërs, Schotse en de rest er een feestje van lijkt te maken is natuurlijk niet te doen. Ik wil graag dat men mij hierop attendeert als ik het niet goed heb maar, zover mijn informatie strijkt hebben de Engelstalige geallieerden geen enkel grijnsje respect kon krijgen van een Nazi. Noch zo feestvierend over het kamp heen lopen wanneer het ‘The 4th of July’ is slaat natuurlijk nergens op en ik kan me echt niet voorstellen dat dit echt gebeurt is. Net zoals het punt wanneer ze aan het ontsnappen zijn en dan ontdekt worden is apart, ik dacht altijd dat medeplichten (die dus nog uit de tunnel kropen) ook gewoon gestraft werden maar dan ook echt hard gestraft , als kogel tot dwangarbeid maar nee, in deze zin heeft de Duitse macht een ‘bunker’ bedacht wat gewoon als isoleercel werkt en dat is je straf, veelte soft voor de Nazi’s. Of heeft het er mee te maken dat dit kamp werd bewaakt door de luftwaffe en het dus geen SS kamp is, de Luftwaffe was natuurlijk wel wat softer dan de SS, die waren erg fanatiek in hun doen. Toch blijft het 4th of July scene mij erg achtervolgen want ik denk dat niemand van de Duitsers dit goed vond en natuurlijk waren ze allemaal nog niet zo slecht als een Heydrich of een Himmler. Dit zijn natuurlijk wat vragen die ik graag beantwoord zou willen hebben door iemand die het wel weet, ik ben er erg geïnteresseerd in en deze vragen blijven wel hangen op het moment want ik kan me niet voorstellen dat het een feestje was op zo’n kamp als de film doet blijken, het is vaak iets te vrolijk.
Steve McQueen was zo’n acteur of had zo’n personage die soms iets te vrolijk deed, het is allemaal wel lachen hoe vaak ze hebben geprobeerd te ontsnappen en hoewel de spanning niet heerste toen je de Duitsers zag hing er eerder een grappige sfeer. Dit heb en wil ik niet onder het kijken van een nazi kamp. Maar de film weet zich gelukkig snel te redden, wanneer de 79 man wist te ontsnappen toen werd de spanning zeker wat hoger en zeker omdat Steve bijvoorbeeld ook een motor heeft gestolen van Duitsers en door een aardig aantal achtervolgt werd was mooi in beeld gebracht. Ook de twee die in een trein zaten voor twee Duitse soldaten was wat spannend en mooi in beeld gebracht toen ze gevangen werden dat de executie wel zonder pardon plaats vond.
Het verhaal was leuk maar het is niet ingewikkeld, best een simpel verhaal als je het mij vraagt. Toch kent de film een verhaal met een gevoel voor detail. We volgen een grote groep krijgsgevangen die voor de geallieerden vechten tegen nazi-Duitsland. Alle gevangen stonden om één ding bekend: vluchtpogingen. De één heeft meer pogingen gedaan als de andere en ze hadden allemaal een bijnaam zoals: ‘The Mole’, ‘Tunnel King’ en ‘Big X’. Ze zaten in een ‘speciaal ontworpen’ kamp waar uitbreken onmogelijk blijkt te zijn, met zulk slechte bewaking was dat wel degelijk mogelijk.. Eenmaal ontsnapt gaan ze eigenlijk allemaal wel een beetje hun gang, de één besluit met een motor te vluchten en drie anderen die we volgen gaan via een trein. De rest krijgen we niet echt mee. Helaas gaan de meesten wel dood door de ontsnapping behalve Steve McQueen, die komt weer in de isolatiecel terecht en met het aftreden van de huidige kampleider eindigt de film nogal abrupt.
Al om al, leuke WOII film met hier en daar een missteek die ik niet fijn kon plaatsen en wat mijn kijkervaring wat naar achteren wist te drukken. Ik moet zeggen dat ik me niet verveeld heb maar de vragen en de soms niet gedetailleerde scénes geven wat roet in het eten en houd mij toch snel weg van mijn hoge cijfer, dit is natuurlijk niet de beste WOII film die er is wel eentje in de beter klasse. John Sturges staat natuurlijk al niet zo hoog bij mij in het lijstje door zijn verveelde film ‘The Eagle has Landed’ die ik een paar maand geleden heb gezien, dat was gewoon een slechtere film in mijn ogen.
Antinous
Ik vond deze film wat te lang duren. ook het begin was niet echt boeiend. na de ontsnapping werd het wel iets beter maar ik vond de hele film door best wel saai omdat het nergens echt spannend werd.
Shadowed
Wel leuk.
Al lang tussen de opnames staan (stond er al weer voor 2 jaartjes tussen) maar ik twijfelde en twijfelde. Totdat ik een poster cadeau kreeg van "100 films die je gezien moet hebben voordat je sterft" waar deze bij stond. Dus toch maar aangezet.
Hij is me best goed bevallen, de film pakt je inderdaad gelijk vanaf het begin. Ondanks de lange speelduur lijkt de film korter te duren en dat is al een heel groot compliment. McQueen speelt erg leuk, en de rest is ook wel lollig om zo te zien.
Ik raakte soms de draad een beetje kwijt bij de karakters maar kreeg deze in de loop van de tijd weer te pakken, de ontsnapping in de tunnels zijn het hoogtepunt van de film waarbij hij zelfs nog wel spannend wil worden. Tweede deel is daarom ook veel leuker om te zien, maar zozeer spannend vond ik hem niet.
Kamp deed niet echt dreigend overkomen en de soldaten stonden er maar een beetje bij, en dat is jammer. Toch wel een voldoende.
Fisico
Niet de klassieker of de topper die ik er had van verwacht. Eerst en vooral moest ik me door het script of uitgangspunt worstelen welk voor mij meer op een scoutskamp met spelletjes leek dan op een krijgsgevangenenkamp. Het kat-en-muis-spelletje dat ontsnappen een recht was en de isoleercel een lachtertje kon ik aanvankelijk moeilijk plaatsen. De erg leuke melodieuze deuntje geeft bovendien een luchtige ondertoon aan de film. Dit laatste deed me wat denken aan The bridge on the river Kwai al was de toon van die film nooit luchtig. Je zou haast denken dat het een komedie was. Het komt de spanning alvast niet ten goede al beterde dit later in de film wel.
Desalniettemin heeft de film zijn kwalitieiten. De minutieuze en gedetailleerde planning en spitsvondigheid om te ontsnappen werd knap uitgevoerd. De toon van de film verandert enigszins na de ontsnapping. De hoop en wanhoop om te vluchten en voortvluchtig te blijven werd vanuit elk personage sterk benaderd. En op realitische wijze liep niet elke vluchtpoging goed af. De motorscène met McQueen is idd een hoogtepunt, maar ook de andere ontsnappingen waren boeiend om te volgen. Film die in twee grote delen uiteen valt. Prima vertolkingen met een geweldige cast, maar het script en de sfeerschepping nogal ongeloofwaardig in vooral het eerste gedeelte. Nipte 3,5* wat mij betreft.
Filmkriebel
Viel me licht tegen, mede door de onredelijke lengte. De hele voorbereiding van de ontsnapping duurde veel te lang en door de vele personages vond ik dit allemaal niet zo boeiend; pas vanaf de ontsnapping zelf wordt het spannend en toont de film van zijn beste kant. Het pluspunt is dat de film amper een happy end kent wat ik niet had verwacht. Heel wat acteurs passeren de revue met McQueen als de "Cooler King" die niet opziet tegen de isoleercel en een aan claustrofobie lijdende "Tunnel King", gespeeld door een nog snorloze Charles Bronson. Garner en Coburn vond ik dan weer tegenvallen. Wat de gevangenen in hun hele onderneming vergaten, was dat de Duitse staat zelf een grote openluchtgevangenis was...
Lovelyboy
En weer eentje van de stapel klassiekers die ik voornamelijk aanschafte omdat deze film me maar 2 euro extra zou kosten in een of andere actie. Het klinkt alsof ik de film niet hebben wilde, integendeel, maar ik wist ook wat ik binnen haalde en daar had ik geen grof geld voor over. Gisteren was ie dan aan de beurt voor een herkijk en uiteraard is het een vermakelijke film maar super is het allemaal niet.
Het verhaal mag duidelijk zijn rond een stel ontsnappingskunstenaars die allen te samen gebracht worden in dit speciale kamp dat 'escape proof' zou zijn, het is uiteraard aan de gevangen het tegendeel te bewijzen. Het lijkt allemaal een beetje op Colditz en wat dat betreft lijkt Colditz een stukje realistischer met en kasteel waar in ieder geval de klassieke ontsnappingstunnel uitgesloten is. Toch lijkt het kamp in The Great Escape niet echt super zwaar beveiligt voor gasten van dit kaliber. Je zou dan toch een extra prikkeldraadversperring verwachten, landmijnen misschien rondom, meer wachttorens en heel wat meer patrouilles en 'shackdowns'. Maar The Great Escape lijkt toch niet minder waar te zijn met de pogingen, het aantal ontsnapten, en het aantal dat wegbleef. Jammer dan weer dat dit en Nederlander en twee Noren waren en niet wat het in deze film betreft met een Australiër, Pool en Amerikaan.
Uitgebreid wordt de tijd genomen voor de locatie, bewakers, gevangen, reputatie en het opstarten van de daadwerkelijke plannen. De cast is groots met heel veel bekende namen uit die tijd met McQueen, Coburn, Garner, Bronson, Pleasence, de niet zo heel bekende Attenborough en de jonge David McCallum beter bekend als Ducky uit NCIS. De toon van de film is vervolgens zoals men kan verwachten van een oorlogsfilm uit '63, namelijk met een licht komische sfeer. Hoewel dat misschien zwak uitgedrukt is, er is wel erg veel humor. En hoewel vermakelijk zoals het inpalmen van Werner, of de 4de Juli viering met het van aardappelen gebrouwen goedje, is het mij toch allemaal wat te jolig en slaat bij mij niet echt aan. Aardig is toch zekere alle moeite, de tegenslag, de uitvindingen, de opbouw naar de uiteindelijke ontsnapping en de pogingen van verschillende mannen om uit handen van de jagende troepen te blijven.
The Great Escape is zonder twijfel een prima toevoeging aan mijn collectie, en vermakelijk is de film ook zeker, en kijkt gemakkelijk weg voor zijn drie uren. Toch raakt de film mij niet in het bijzonder, dan vind ik Stalag 17 of Colditz de serie beter. De sfeer en humor is net wat te vrijblijvend wat dat betreft. Maar een prima film is het zeker wel.
Een oorlogsfilm, al lijkt de oorlog wel ver van mijn bed show te zijn. Het is eerder een spel tussen de Duitse kampbewakers en de Britse en Amerikaanse gevangenen. Het wordt er nog eens extra dik op gelegd met de nodige humor. Een film vol entertainment dus, ook dankzij de grote sterrencast met vooraan de charismatische Steve McQueen. De basis van het verhaal is wel echt gebeurd, maar uiteraard is veel aangepast voor de Hollywood versie.
Als oorlogsfilm maakt het niet echt indruk, maar als avonturenfilm is het best de moeite. Er is genoeg vertier en spanning, ook al kan je grotendeels wel raden hoe het allemaal verloopt. De film duurt wel lang en de laatste blok is wat te lang uitgetrokken.
Roger Thornhill
Leuk, een film die ook na 60 jaar nog serieus spannend is: wie gaat het redden en wie niet? Van de (ons nu) bekende acteurs krijgen Steve McQueen, Richard Attenborough, James Garner en Charles Bronson dankzij hun goed geschreven rollen de meeste kans om zich te onderscheiden, terwijl James Coburn helaas niet genoeg te doen krijgt om zijn definitieve doorbraak te bewerkstelligen. Maar uiteindelijk is dit toch een strakke en goed geschreven ensemblefilm die zoals gezegd nog altijd fris aandoet en eigenlijk de volle drie uur blijft boeien.
Fransman
Zo werden spannende films in die jaren gemaakt: een goed, liefst waar gebeurd verhaal, een sterke cast, lekker in het gehoor liggende muziek, over moedige soldaten in de Tweede Wereldoorlog, opgesloten in een strafkamp in Duitsland, van waaruit ze willen ontsnappen. En dat bijna drie uur lang. En het begint bijna altijd, zoals gebruikelijk was in die jaren, met dikke vette rode credits. Ik heb er vele gezien. En ook deze kijkt lekker weg. Maar echt spannend? Misschien bij vlagen. Er gebeurt genoeg, dus je hoeft je niet te vervelen. Het is wel weer eens leuk, zo'n film uit de oude doos. Maar op het puntje van m'n stoel krijg je me er niet meer mee.
Boneka
De vorige keer kreeg deze film van mij nog een onvoldoende, omdat ik dingen zag die echt niet kon gebeuren in die tijd. Maar ik ben toch wat van mening veranderd. Sowieso gaat het om een film die zoals we maar zeggen based on a true story elementen heeft. Ik vond vooral het tweede gedeelte van deze film erg sterk. De ontsnapping en de jacht op alle gevluchte gevangenen. Dit maakt de film divers en spannend. Het begin is wat saai en ongeloofwaardig, maar als de ontsnapping gaat beginnen brandt de film echt los. Het Engels Duits is op een handige manier gebracht en stoort niet echt. Wist trouwens niet dat deze film bijna 3 uur duurde. Maar dat is zeker geen straf. Heb vooral genoten van het tweede deel in deze film.
Het beeld is inmiddels op een 4K gezet wat zeker een pluspunt is. Jammer genoeg heeft mijn tv uit 2016 geen Dolby vision en zodoende mis ik wat extra kleur en helderheid. Dit is nu wel helaas te merken zonder deze extra toevoeging. Wellicht dat dit met een nieuwe tv wordt verholpen. Geluid is goed.
Film 3.5
Beeld (4K) 3,5 (zonder Dolby vision voor mij)
Geluid 4,0
Bobbejaantje
- 2078 stemmen
Herziening van lang geleden. Het is een mooie productie met bekende acteurs die veel aandacht heeft voor het technische detail van de ontsnapping én karaktertekening. Dat leidt tot een film met wel heel lange tijdsduur voor wat het uiteindelijk is. Ik was blij dat de actie zich na 2 uren buiten de muren van het kamp verplaatste in dat opzicht. Het is natuurlijk wel een spectaculair en waargebeurd verhaal. Daarnaast is het ook een productie van zijn tijd omdat er nog ruimte wordt gemaakt voor comic relief, wat voor mij prima is. Het is dan nog wel Steve McQueen die een running gag opneemt van telkens opnieuw in de isolatiecel terecht te komen met zijn all American baseball.
El Loco
The Great Escape is een vrij lange, maar redelijk vermakelijke zit geworden. Het deed me veel aan Stalag 17 denken dat ook over een ontsnapping uit een gevangenenkamp gaat, maar ook omdat het erg luchtig wordt gebracht. Buiten de scène waarin Ives wordt neergeschoten wanneer hij over het hek probeert te ontsnappen (en het einde natuurlijk waar de groep wordt neergeschoten), zijn er geen 'zware' momenten en krijgen we een best vermakelijke film voorgeschoteld. Het is niet dat het ergens echt hoogstaand wordt, maar vanaf het moment dat de ontsnapping echt op gang komt, krijgen we nog best een spannende tweede deel. Wanneer de mannen allen hun eigen weg gaan, krijgen we wat mij betreft het beste deel van de film te zien met enkele mooie plaatjes met de bergen en de ontsnapten die elk op hun manier proberen te vluchten. Misschien wat jammer van de lange speelduur die vooral in het eerste del had ingekort mogen met de hele opzet van de ontsnapping, maar al bij al is dit een vermakelijke wegkijker.

The Great Escape II: The Untold Story
1988

'The Great Escape' krijgt prachtige 4K-release: 'Een klassieker die z'n status absoluut heeft verdiend'

IJzersterke oorlogsfilm 'The Great Escape' morgenavond te zien op televisie

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Double Indemnity
Film noir / Misdaad, 1944

The Deer Hunter
Oorlog / Drama, 1978
gebaseerd op boekoptimismzwitserlandhonkbalfamous scoregevangeneshowertweede wereldoorlogkrijgsgevangeneclaustrophobianazimachinegundystopieattempt to escapeuniformvrijheidepischgebaseerd op een waargebeurd verhaalprison guardontsnapping uit de gevangenistragedieontsnappenswastikabarbed wiresolitary confinementmotorfietsalpen bergenjaren 40