• 9.378.259 stemmen

Geregisseerd door: John Sturges

Met onder meer: Steve McQueen, James Garner en Richard Attenborough

Gesproken taal: Engels, Duits, Frans en Russisch

Plot The Great Escape

"Put a fence in front of these men... and they'll climb it!"

Hoe streng bepaalde kampen ook door de nazi's werden bewaakt, altijd en overal waren er wel enkele vindingrijke en vastberaden mannen die op spectaculaire wijze wisten te ontsnappen. Om deze ontsnappingspogingen tot een minimum te herleiden, brachten de nazi's de 'risicogevangenen' samen in aparte, superstrenge bewaakte afdelingen. Hilts, een piloot met reeds 18 ontsnappingspogingen op zijn naam, laat zich door al deze maatregelen niet ontmoedigen. Samen met de geniale strateeg Bartlett en de slechtziende Blythe, werkt hij een gedurfd plan uit dat mogelijk voor vele gevangenen een weg naar de vrijheid kan betekenen.

Hilts 'The Cooler King'

MacDonald 'Intelligence'

avatar van Baggerman

Baggerman

Nomak schreef:

Inderdaad, Onderhond heeft dan ook meer dan 100 films een 0,5 gegeven. Dus een 1 is nog zeer gul als hij de film zo slecht vind.

Ja, ik ben trouwens wel benieuwd waar deze film dat extra halve puntje dan nog aan te danken heeft? Onderhond? Pleasance?

Staat toch in mijn recensie?

Tot halverwege hangt de film rond de 2*

avatar van Baggerman

Baggerman

Onderhond schreef:

Staat toch in mijn recensie?

O, ja, inderdaad, ik was wat slordig. Ik had wat meer gefocust op de hele (weer vermakelijke) discussie daarna.

De recensie lijkt me verder al duidelijk genoeg en geeft ook duidelijk een mening weer. Je hebt daarmee wel op Bart Simpson's ziel getrapt gezien zijn reactie. Ik krijg bijna medelijden met hem. Gotti snapte het beter.

avatar van crack1

crack1

Topper in zijn soort,prima acteerprestaties! Boeiend tot de 171' minuut,aftitelling vond ik iets minder. Wat was Steve McQueen toch een klassebak.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Briljant oorlogsdrama met een aantal klassieke scenes. Een must see voor iedere filmfan of geschiedenis leraar. 4*

avatar van calexico

calexico

Nomak schreef:

Wat zonde van z'n tijd dan...

avatar van Theunissen

De film duurt vrij lang maar verveld geen minuut. Sterker nog de film weet tot de laatste minuut te boeien. Er wordt prima ingespeeld en het verhaal is gewoon goed.

avatar van Tarkus

Tarkus

Deze film is ondertussen één van de grootste klassiekers geworden uit de geschiedenis, met een cast die er mag wezen, maar dat had je wel meer in de jaren '60, toen oorlogsfilmen als dit eerder regelmaat waren.

Het verhaal is prima en goed gemaakt evenals de decors en locaties, die echt jaren '40 aanvoelen.

Er wordt zeer goed in geacteerd ook, maar sommige situaties zijn wat ongeloofwaardig, maar voor een film als dit is dat wel normaal, men zocht in die tijd altijd wel naar een absurde, (en ietwat komische) situatie om de spanning op te voeren.

Het is en blijft film, en dan horen zulke dingen er wel bij.

Het einde evenwel toont hoe gruwelijk een oorlog wel kan zijn, en drukt je eens te meer met de neus op de harde feiten.

Als het gebaseerd is op ware feiten zoals in het begin van de film vermeld, zal zeker de gebeurtenis op het einde van de film waarheidsgetrouw zijn, want uit de geschiedisboeken weet ik dat dit meerdere malen is gebeurt, en dat SS en Gestapo zulke dingen dagdagelijks uitvoerden.

Voor de fans van Steve McQueen is dit uiteraard een film die ze moeten gezien hebben, hij is hier subliem.

avatar van Niveath

Niveath

Mooie klassieker, die geen minuut verveelt.

Een luchtig ontsnappingsdrama dat rustig wordt opgebouwd en simpel verteld. Het oogt allemaal wat gewoontjes en het wordt nergens heel speciaal. Gewoon een degelijk uitgewerkte film.

Niveath schreef:

Mooie klassieker, die geen minuut verveelt.

Dat is het mooie juist. Het wordt nergens heel speciaal. Maar als je naar de film in zijn geheel kijkt, is hij uiteindelijk toch wel heel bijzonder en speciaal geworden. De film duurt ruim 3 uur, maar hij verveeld geen moment. De tijd vliegt voorbij en dat terwijl de film zo simpel uitgewerkt is. Het acteerwerk is echter prima, wat de film nog bijzonderder maakt.

PS: De mensen die deze film nog niet hebben gezien:

Ga hem kijken, dit is echt een aanrader. Hij zal hoogstwaarschijnlijk wel op tv komen tussen april en juni, dus ga hem kijken. Hij is de moeite meer dan waard. Of koop hem gewoon bij de FRS, of andere winkel. Daar ligt deze film meestal gewoon. Of huur hem.

Ik vind dat deze film te weinig aandacht krijgt, terwijl het een échte klassieker is. Deze film hoort gewoon in de top 50 thuis. Als het aan mij lag, op nummer 1.

avatar van movie fan

movie fan

zeer goede WOII film , heb erg evan genoten, ook goed gedaan hoe ze heel het ontsnappingsplan laten zien , zeer goede film met een goed einde .

Bart Simpson

Ik heb gisteren deze film weer gezien. Ik kan niet meer bij houden hoevaak ik deze film heb gezien. Zeker meer dan 10x, makkelijk zelfs. Dit is mijn lievelingsfilm, binnenkort een klein vitrine kastje kopen en deze film een speciale plaats geven

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Bart Simpson schreef:

Tja, dan ben je inderdaad helemaal idolaat van deze film. (maar ja, `t is ook een toppertje hè!!)

Arnhemmer schreef:

Dit is niet de enige oorlogsfilm die ik heel goed vind, maar wel mijn favoriet. Ik vind de volgende films ook fantastisch:

- Where Eagles Dare

- Kelly's Heroes

- The Longest Day

- Force 10 From Navarone

- A Bridge Too Far

De typische oorlogsfilms, ik heb nog een hele lijst vol goede oorlogsfilms, maar die schrijf ik niet allemaal op

avatar van niethie

niethie

Een paar memorabele scenes en prima acteerwerk van de sterrencast maar voor de rest was het nogal langdradig allemaal. Het is echter al wel weer een heel poos geleden dat ik hem zag dus mijn mening kan uiteraard nog verranderen.

avatar van Spetie

Mooie ontsnappingsfilm met degelijk acteerwerk van de diverse hoofdrolspelers. De film is aan de lange kant en hoewel een en ander soms iets te lang uitgesponnen wordt verveelt de film geen moment. De film is net als bijvoorbeeld een Stalag 17 behoorlijk luchtig van aard en daardoor komt het een en ander in het kamp soms nogal enigszins geloofwaardig over, maar storend is dat op zich niet. De sfeer in het kamp is erg goed en ik werd op een gegeven moment haast net zo enthousiast van het graven als de mannen in de film zelf. Het laaste stuk van de film vond ik ietsje minder en jammer qua afloop, ondanks dat ik goed begrijp dat het allemaal zo gegaan is. Wel bevat dat stuk erg mooie beelden en is vooral de rit van Steve McQueen op de motor erg fraai om te zien.

Degelijke bovengemiddelde film dus, die nooit echt buitengewoon wordt, maar die wel bijna drie uur zeer vermakelijk is om naar te kijken en dat is op zich ook al best bijzonder.

Derekbou

Met kleine tegenzin toch eindelijk eens aan deze klassieker begonnen. De ietwat lange speelduur en het WOII thema spraken me wat tegen. Doorgaans vind ik de meeste WOII films nogal generiek en saai. Gelukkig hebben we hier dan ook meer met een ontsnappingsfilm te maken dan met een echte oorlogsfilm.

Centraal in een ontsnappingsfilm moet natuurlijk de spanning staan, beginnend bij het plannen en zich steeds meer opbouwend tot aan de ontsnapping zelf. Helaas was de spanning hier ver te zoeken. Grootste boosdoener zijn de Duitsers, waarvan geen enkele dreiging lijkt uit te gaan. Hoewel de gevangenen streng in de gaten gehouden worden, willen de Duitsers ze het ook zoveel mogelijk naar hun zin maken. Zolang ze maar niet proberen te ontsnappen kunnen ze prima vertoeven in het met prikkeldraad omringde bungalowpark. Uiteraard zijn de gevangenen dit niet van plan, waardoor we een soort kinderachtig kat-en-muisspel voorgeschoteld krijgen; een gevangene ontsnapt, wordt opgepakt, krijgt een reprimande en probeert het vervolgens nog een keer. Het leek op het ondeugend uithalen van kattenkwaad op school; je weet dat je gepakt wordt, maar toch doe je het wegens de drang om het heersende gezag te ondermijnen. In The Great Escape kwam ook meerdere malen naar voren dat niemand echt wist wat te doen na het ontsnappen, anders dan het de Duitsers zo moeilijk mogelijk te maken.

Een niet echt plausibele film, rekening houdende met het feit dat het verhaal zich afspeelt in een POW-kamp ten tijde van WOII. De geloofwaardigheid wordt verder nog gevloerd door de veel te olijke soundtrack, waarvan het steeds terugkerende melodietje me steeds weer iets meer wist te irriteren.

Het plannen van de ontsnapping vond ik nog wel vermakelijk om te volgen, hoewel het wel iets korter had gemogen. Tegen het einde van de film, wanneer de gevangenen ontsnapt zijn, weten de Duitsers de trekker van hun geweer ineens wel te vinden, en wordt de sfeer direct een stuk grimmiger. Wat mij betreft een goede ontwikkeling alleen komt deze veel te laat. Hierdoor wordt des te meer duidelijk dat de eerste driekwart film nogal joviaal en onrealistisch was.

The Great Escape weet niet wat voor film het nu precies moet zijn. De middenweg die hierdoor gekozen is komt niet geloofwaardig over. Ontsnappingsfilms zie ik zich liever afspelen in een echte gevangenis, voor een komische oorlogsfilm grijp ik veel liever terug naar Stalag 17.

avatar van wibro

wibro

Derekbou;

De Duitsers die het kamp bewaakten waren soldaten van de Luftwaffe en die waren over het algemeen vrij humaan tegenover krijgsgevangenen, zeker als die krijgsgevangenen geallieerden uit het westen waren. Amerikanen, Engelsen, Canadezen etc.

De Duitsers die de trekker van hun geweer ineens wel wisten te vinden waren soldaten van de Waffen SS en die stonden bekend als zeer onmenselijk. Dat maakt het verschil. Aan de geloofwaardigheid van de film valt dus niets op aan te merken.

Bart Simpson

Film is realistisch, waarheidsgetrouw, vermakelijk, etc.

Kortom: alles wat deze film tot de beste oorlogsfilm aller tijden maakt.

Mensen die dat niet in zien, hebben geen goede smaak voor oorlogsfilms.

wibro schreef:

Derekbou;

Aha, dat ligt dan aan mijn gebrekkige kennis omtrent de Tweede Wereldoorlog. Apart dat er bij de erg georganiseerde Duitsers niet één strak beleid werd gevoerd doorheen alle verschillende afdelingen. Toch had ik het idee dat de krijgsgevangenen wel met heel veel dingen weg konden komen in het kamp.

Derekbou schreef:

Met veel dingen weg konden? Absoluut niet. Je ziet het in het begin al, de lijn over = bunker. Alleen al in het begin worden 2 gevangenen in de bunker gestopt, voor Hilts wordt de bunker zelfs een gewoonte . Ook was de Luftwaffe niet streng voor de gevangen, dit was anders dan bij de Wehrmacht of bij de SS. Die hadden vaak een harde kern. Zoals je misschien weet:

De SS was o.a. verantwoordelijk voor de massa moord van ruim 70 Amerikaanse Krijgsgevangenen tijdens het Ardennenoffensief, bij Malmedy.

De film is realistisch en waarheidsgetrouw. Wanneer het de SS te veel werd, had je als tegenstander heel erg veel pech, want dan zou je zeker dood gaan. Ook zie je dat terug in deze film.

Je geeft een 2.0 (4) terwijl je de hele film hebt afgekeken en zegt dat de film niet klopt (zij je iig wel). De film klopt iig wel, dus ik zie niet in waarom je een 2.0* geeft.

Derekbou

Ik wil best van de kenners aannemen dat de film realistisch en waarheidsgetrouw is, maar dat neemt niet weg dat de film naar mijn gevoel de nodige dosis aan spanning mist voor een ontsnappingsfilm. Voor alles is The Great Escape, zoals de titel al duidelijk maakt, een rasechte ontsnappingsfilm. Bij dat soort films vind ik de spanning, die gecreëerd wordt wegens de keiharde noodzaak en drang bij de gevangenen om te ontsnappen, centraal moet staan. Een dergelijke ontredderde toestand miste ik gewoon in de film.

Het mag dan een accurate weerspiegeling zijn van de Tweede Wereldoorlog, maar dit is slechts het décor waartegen de gebeurtenissen zich afspelen. Als ontsnappingsfilm vind ik The Great Escape gewoon niet geslaagd.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Derekbou schreef:

Hier ben ik het wel met je eens, maar je moet niet vergeten, dat de geallieerde soldaat in de tweede wereldoorlog de PLICHT had te ontsnappen, wanneer hij gevangen genomen was. Daarom hier geen keiharde noodzaak of drang om te ontsnappen, maar louter plichtsbesef. Tja, dat komt de spanning inderdaad niet ten goede.

Derekbou schreef:

''The Mole'' die na vele ontsnappingspogingen toch niet kan ontsnappen, wordt het op een bepaald moment beu, wanneer één v/d tunnels ontdekt wordt en ''pleegt zelfmoord'' door een tevergeefse poging om te ontsnappen.

Inspectie v/d Duitsers wanneer barakken doorzocht worden.

Afleidingen die in het kamp gebruikt worden door de gevangenen om de projecten goed te laten verlopen.

De bouw van de tunnels.

De nachten en vergaderingen in het barak. Zullen de Duitsers hun zien lopen in het donker vanuit de uitkijk posten?

Wanneer de tunnels gegraven worden, de velen malen dat de tunnels instorten.

Tijdens de ontsnapping: het licht gaat uit. Dichtbij het kamp vindt een ontsnapping plaats. Kort daarna valt iemand neer, een Duitsers merkt wat, de gevangenen worden gesnapt. Er heerst totale chaos.

Tijdens de ontsnapping: welke gevangenen zullen het halen.

De klopjacht op de gevangenen.

De dood van de gevangenen.

De achtervolging van cpt. Hilts.

De terugkeer naar het kamp.

En je kunt een film als Stalag 17 niet vergelijken met met deze film. Stalag 17 = een komedie. Dit is totaal GEEN komedie, al zit er wel wat humor in de film.

Derekbou

Welke andere oorlogs ontsnappingsfilm is dan beter dan deze volgens jou? En waarom? De spanning zit zeker wel in deze film hoor, heel erg veel spanning zelfs. Een aantal voorbeelden:...............................Constant heerst er spanning. Je kunt absoluut niet zeggen dat er geen of weinig/slechte spanning zit in deze film. Sorry dat ik het zeg, maar: dan heb je of deze film niet gezien, of niet goed gekeken, of je hebt gewoon geen goede smaak voor zulke films.

Dat er geen andere, betere WOII ontsnappingsfilms zijn wil niet zeggen dat The Great Escape meteen een meesterwerk is en 5,0* verdient.

Natuurlijk zitten er wel spannende scènes in de film, maar als geheel liet de film gewoon niet zo'n spannende, dreigende indruk op mij achter. Het verhaal is daarbij niet de enige factor. De totaal misplaatste, lelijke muziek en het saaie camerawerk met redelijk felle kleuren zijn ook belangrijke boosdoeners.

Bij mij kwam The Great Escape op sommige momenten over als een komedie. Natuurlijk onbedoeld, maar vandaar de herinnering aan Stalag 17.

Maar goed, ik heb de film blijkbaar heel anders ervaren dan jij, en dat is heel normaal. Zal voor een deel ook komen door mijn desinteresse in WOII films, terwijl deze film voor jou blijkbaar de beste aller tijden is. Het heeft denk ik weinig zin om er nog meer woorden aan vuil te maken.

Bart Simpson

Mensen, let niet op wat Derekbou zegt. Dit is een prachtfilm, neem dat maar van de expert aan. Dus ga hem kijken

avatar van The Oceanic Six

Ja joh, iemand zou ook eens niet hetzelfde als jij denken....

avatar van Koert

Koert schreef:

Bedankt, expert Bart!

avatar van Dk2008

Dk2008

Deze film al diverse keren gezien. De laatste keer van dvd met daarbij een dvd over het echte verhaal. De plicht om te ontsnappen maar ook de vraag of het allemaal wel waard is geweest.

Heel goede acteurs in deze film en erg mooi gefilmd ook. Bij de laatste keer zien is de kloof tussen zeg maar de voorbereidingen en het moment van ontsnapping echter nog groter geworden dan hij al was. Het eerste gedeelte verflauwt steeds meer ten opzichte van het laatste gedeelte wat werkelijk prachtig blijft. Neem alleen maar de opnamen van de trein en op het station. Nou ja, dat gedeelte met Steve McQueen niet zo. hoewel leuk gedaan, maar voor de rest vrij realistisch gedaan.

Zal nu wel de laatste keer zijn dat ik hem in zijn geheel heb gezien. Maar voor diegene die hem nog nooit heeft gezien echt een aarader.