Genre: Drama / Thriller
Geregisseerd door: Alejandro G. Iñárritu
Met onder meer: Sean Penn, Naomi Watts en Benicio Del Toro
Releasedatum: 1 april 2004
Plot 21 Grams
"How much does life weigh?"
Een vreemd ongeluk brengt een ernstig zieke wiskundige (Paul), een rouwende moeder (Christina) en een herboren ex-gevangene (Jack) samen in een verhaal dat hun emotioneel en fysiek beladen levens toont. Hoewel ze elkaar niet kennen, wordt het trio onherroepelijk verstrengeld in een mix van liefde, verlossing en obsessie.
Paul Rivers
Michael Peck
Brown
Trish
Rianneke_Dan
Wat je vindt, mag je houden.
Als ik deze niet afgekeken film voor m'n gevoel toch 2 sterren wil geven, dan doe ik dat gewoon. Klaar!
Mocht het je nu echt blijven storen, geef maar even een seintje. Dan pm ik je m'n rekeningnummer, stort je me 5 euro en dan zal ik 'm speciaal voor jou naar 0,5 * verlagen.
sjonge jonge
vantje
Mij heeft de film maar matig bekoord - de verhaallijn loopt te ongestructureerd door de film waardoor het moeilijk volgen is. De acteerprestaties zijn soms heel goed en dan weer minder. Eén keer volstaat voor mij. Ik begrijp wel dat dit een film met een hoog cult-gehalte is waardoor de punten vrij uiteenlopend zullen zijn.
JJ_D
Iñárritu doet het - voor de verandering - eens wat minder, in mijn ogen. Na het schitterende 'Amores Perros' en voor 'Babel' (> wat een schitterend sluitstuk van de trilogie lijkt geworden te zijn) maakte hij deze '21 Grams', een nogal chaotische film waarin de emotie pas op het einde vrij spel krijgt.
Aanvankelijk loopt de film vrij stroef, want door het steeds onderbreken van scènes gaat de film steeds minder coherentie vertonen. De toegepaste truc (= de puzzel) is er om de kijker voortdurend voer tot nadenken te geven, maar het aan de lopende band onderbreken van scènes bemoeilijkt dit spelletje juist. Vanuit dit oogpunt maakt de regisseur dus een nogal goedkope keuze: de kijker in verwarring brengen en pas in de absolute apotheose trekt hij (met een kluwen van emoties) alle registers open. Had hij dat vroeger gedaan, hadden we misschien een betere film gezien; nu is '21 Grams' een film die het puur van zijn filmisch experimentele tint en van het einde moet hebben.
Over die twee factoren kan ik echter zeer positief zijn: het einde is door en door droef, zeker als je even naar de diepere betekenis van de daden gaat kijken (> wat jullie, filmkenners, zeker automatisch doen).
Echter, dit alles wordt zo rakend binnen het gegeven van wat er aan de hand is, en niet door de keuzes van de personages op zich, denk ik. Ik bedoel dat we de personages eigenlijk niet zo goed leerden kennen, maar ons toch kunnen inleven in de situatie - wat hun handelen versterkt. Klinkt waarschijnlijk dwaas, maar opnieuw tracht ik mijn punt kracht bij te zetten dat de hele film slechts een aanloopje is naar het einde.
Filmisch doet Iñárritu ook rare dingen, maar dat wisten we natuurlijk al. Hij beweegt zijn camera voortdurend op en neer, wat een niet thuis te brengen gevoel teweegbrengt. Maar wel goed gedaan dus!
Dit tweede luik van Iñárritu's trilogie is het deel van de ongelukkige keuzes. Slecht wordt het nooit, want het geheel blijft wel beklijvend, maar Iñárritu had hier zeker meer mee gekund. De vraag is op het mij bij een tweede keer kijken nog evenveel zal doen (> de puzzel)...
Dead01
- 1978 stemmen
Daarjuist deze gezien en moet zeggen film is zeker niet slecht.
Het is de eerste keer dat ik deze zie en moet zeggen in begin was het zo een film van wat is da nu maar naar mate je deze film ziet word het dan wel allemaal mooi in elkaar gepast en snap je hoe het is.
Acteurs geven zetten hier allemaal een mooie rol neer vond ik.
3.5 sterren
JoeCabot
Duidelijk beter dan Amores Perros. 4*
orbit
- 12092 berichten
Overduidelijk niet.. daarnaast zie ik het verband niet helemaal.
TheRisingSun
Duidelijk beter dan Amores Perros. 4*
Overduidelijk niet.. daarnaast zie ik het verband niet helemaal.
Zelfde regisseur, vandaar!
pjutter
vorige week voor de 2e keer gezien,
blijft een super mooie film,
die mooi opgebouwd wordt
Tun-89
Net bekeken, en ik vond het eigenlijk best een slome en warrige film. Ik hou eigenlijk niet van film's waar ze de verhalen door elkaar heen vertellen, of achterste voren zo als Memento, en al helemaal niet waar je zelf alles moet raden zo als Lost Highway. Maar deze was best goed te volgen. Ik vond de gebeurtenissen aangrijpen en zielig. Ik vond Benicio Del Toro en Sean Penn goed acteren.
Maar Naomi Watts deed het 't beste! Soms leek het overacting, maar dat vond ik juist mooi erbij passen, aangezien de omstandigheden.
Verder heeft het mij niet de hele tijd geboeid eigenlijk.
En ik zou 'm zeker niet voor een 2e keer kijken,
voor de gebeurtenissen en het acteerwerk,
een 3.0*
Castor Troy
Geweldige film, heel droevig, de film onthult steeds weer een beetje, de acteurs leveren geweldig werk, ik vraag me wel af hoe ik deze vind bij de 2de keer.
mister blonde
Aardige ensemble film weer van Iñárritu. Maar ze worden wel steeds minder. Amores Perros was goed, deze zeer aardig en Babel niet meer dan redelijk. Misschien tijd om het over een andere boeg te gooien?
Grootste probleem bij deze film (en ook bij Babel en een van de drie verhalen van Amores Perros), dat het me eigenlijk allemaal geen reet kon schelen. Er wordt nadrukkelijk gezocht naar drama, we moeten en zullen mee gaan voelen met de hoofdpersonages. Zoveel is meteen duidelijk. Maar het lukt Iñárritu (weer) niet. Het is allemaal wel heel erg wat er gebeurt, maar dat is het ook wel. Als je dan een film (verder totaal onvergelijkbaar) van de Sica ziet, die heeft geen poespas nodig voor goed drama. Iñárritu haalt alles uit de kast; drugsverslaving, een harttransplantatie waardoor drie levens geraakt worden, iemand die Jezus vindt en weer kwijt raakt, een ernstig auto-ongeluk dat weer de drie levens raakt, ingewikkelde liefdesperikelen etc. etc. Het is too much. En daardoor werkt het (bij mij) niet.
Tegelijkertijd zie ik ook wel dat het mooi gedaan is. Mooi gefilmd, goed geacteerd, mooie muziek enzovoort. Het husselen van de scènes vind ik een beetje tussen de twee keerzijdes inhangen. Enerzijds best goed gedaan en ook de functionaliteit is makkelijk te verdedigen, anderzijds is het er net weer een beetje over en doet het wel erg, ehm, laat ik maar zeggen ambitieus aan.
ergens tussen 3 en 3,5 sterren. Omdat ik de aftiteling drie keer afgespeeld heb (wegens de mooie muziek) krijgt ie er 3,5.
PS: hoe spreek je 'Iñárritu' eigenlijk uit?
nightbreed
Het is alweer een tijdje geleden dat ik dit meesterwerk heb mogen aanschouwen waadoor ik niet al te diep kan ingaan op de film.
Ik ben sinds vandaag begonnen met wat recenties te plaatsen en deze film moet er natuurlijk bij. Ik ben van plan de film binnenkort weer eens te kijken en dan zal ik deze review zeker aanpassen.
Ik kan me herinneren dat dit een soort van '3-luik film' is waarin 3 persoonlijke verhalen van de hoofdrolspelers samenkomen op een gegeven moment.
Ik ben een enorme fan van Benicio Del Toro en in deze film laat hij weer eens zien wat acteren is.
Sean Penn en Naomi Watts lijken geinspireerd door Del Toro en laten ook een topprestatie zien.
Het is moeilijk om niet te worden meegezogen in het verhaal en mee te leven met de 3 karakters.
Ik stop de film in het hokje "emotioneel drama' in de goede zin van het woord en dit is toch echt 1 van de beste dramafilms die ik ooit heb gezien.
Zodra ik de film weer heb gezien kan/zal ik wat dieper ingaan op de karakters en de stijl van filmen.
Cijfer: 5 (met een gouden randje)
nightbreed
Toevoeging aan mijn review van 26 maart:
Ik heb de film gister weer gezien en moet het volgende nog toevoegen:
De film lijkt in stukken geknipt en door elkaar geschud waardoor we telkens op en neer gaan in de tijd.
Dit lijkt misschien verwarrend maar dit geeft de film een toegevoegde waarde mee.
De emoties van de karakters die je in het begin van de film ziet ga je later pas begrijpen.
Het klinkt dus chaotisch maar het is op een briljante wijze gedaan.
max4-ever
Raad aan deze film 2 x te kijken, deze film is zeker goed bij nader in zien van 2,5 naar 3,5 *
xenne
prima film weer van Iñárritu ... aangrijpend verhaal, goeie sfeer en vooral uitstekend acteerwerk, moeilijk te geloven dat Watts er geen Oscar voor kreeg! interessante verhaalstructuur ook, die er wel voor zorgt dat film de eerste 20minuten moeten te volgen was, maar zeker blijven kijken want uiteindelijk valt je euro wel en vanaf dan is het relatief makkelijk te volgen... 4½
markie1978
Sean Penn, is zoals gewoonlijk op zijn best in deze film. Het verhaal is triest maar zit werkelijkwaar zeer goed inelkaar.
Ik verheug me nu al op de volgende film van Sean Penn, is er iets wat hij niet kan?
Steven1975
Perfecte film. Mooi van opbouw, waarbij de puzzelstukjes langzamerhand steeds duidelijker in elkaar vallen. Goed acteerwerk!! 5*
maxcomthrilla
Ik ben er niet echt ondersteboven van.
Mijn belangrijkste bezwaarpunt is dat het drama veel te geforceerd en daardoor onnatuurlijk overkomt. Net na het ongeluk komt Jack thuis, terwijl er net een feest aan de gang is. Het wordt allemaal erg zwaar aangezet. We gooien er ook nog wat beelden van de kinderen in, dat moet de kijker niet onberoerd laten.
Verder ook alles behalve aandoenlijk of romantisch die scènes tussen Penn en Watts. Typische Kenny - romantiek. Vreselijk misplaatst en nauwelijks serieus te nemen. Daarbij krijg je als kijker ook een enorme zooi aan clichès voorgeschoteld. Vrouw verliest haar man en dochters en neemt haar toevlucht tot de drugs .
Wel knap acteerwerk van Naomi Watts en vooral van Benicio del Toro. Zij gingen aardig op in hun rollen. Dat viel niet te zeggen van Sean Penn, wat een verschrikking was dat dan weer zeg. Kan alleen maar chagrijnig kijken en bij emotionele scènes gaat hij altijd standaard de boot in.
Gelukkig heeft Alejandro met Babel laten zien dat hij wel degelijk mooie beelden, mooie muziek aan een verhaal kan koppelen. Maar in 21 Grams, laten deze factoren het nogal afweten. Met name richting het einde ging het allemaal steeds meer slepen. Op het vlak van dramatiek, gewoonweg een 13 in een dozijnfilmpje. De verhaalstructuur van de film was wel aardig, maar niet meer dan een degelijke film in zijn totaliteit. 3*
thomzi50
- 1991 berichten
Ik doe er nog maar een half sterretje bij. Prachtige film, de structuur zorgt ervoor dat je als kijker nog meer opgezogen en bovendien leveren alle drie de hoofdrollen een absolute wereldprestatie.
Fikret8
Eerste uur kwam de film vrij moeizaam op gang, mede door de iets te chaotische verhaallijn.. maar het tweede gedeelt maakt het tog weer helemaal goed. Nipte 4 sterren.
thomzi50
- 1991 berichten
Dat had ik de eerste keer ook een beetje, iets te chaotisch, maar als je 'm nog een keer ziet en dan weet hoe alles loopt is het begin juist erg sterk.
Antina
Geweldige film, in het begin was hij wat verwarrend maar naarmate de film vorderde werd hij steeds beter. Ik vind deze film echt een aanrader! 4.5*
joe black
Een meesterwerk! Inarritu toont hier dat hij Talent in hoogsteigen persoon is.
Het begin van de film is niet erg origineel (al in een paar andere films gebruikt) maar wel ongewoon en wekt belangstelling op. je hebt al direct door dat dit een ongewone film is. Naar het midden van de film gaat het weer chronologisch. De acteerprestaties op dat moment nemen dan helemaal de bovenhand. Een, altijd trouwens, FANTASTISCHE Watts speelt de rol van haar leven. Benicio del torro speelt enorm overtuigend en is een der betere acteurs in Hollywood. Sean Penn wordt énorm onderschat. Hoe hij hier speelt is voor mij een bewijs dat hij een zeer grote is.
sommige scènes grijpen je als een tang vast.
MaxB52
Topfilm. Persoonlijk vind ik dit de beste Iñárritu. Watts, Penn en Del Torro acteren werkelijk geweldig.
Gewoon 4.5 ster, niet minder.
killerfreak
Schitterende film met dito acteerwerk. Naarmate de film vordert weet je steeds meer wat er allemaal gebeurd is en waarom welke handelingen zijn gesteld geworden, waar je eerder ook al beelden van hebt te zien gerkegen; geweldig gewoon

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'

Videoland voegt de geprezen Zweedse film 'Så som i Himmelen' toe aan het aanbod

Tip voor fans van de 'Outlander'-spin-off: de fantasyhitserie 'A Discovery of Witches' op Netflix

'All The Money in The World' van Ridley Scott dinsdag te zien op televisie

Cidade de Deus