• 9.464.940 stemmen

Geregisseerd door: Jim Abrahams, David Zucker en Jerry Zucker

Met onder meer: Robert Hays, Julie Hagerty en Lloyd Bridges

Releasedatum: 18 december 1980

Plot Airplane!

"What's slower than a speeding bullet, and able to hit tall buildings at a single bound?"

Wanneer de crew van een vliegtuig geraakt wordt door een soort van virus, hangt het lot van de passagiers af van een ex-oorlogspiloot die de enige is die het vliegtuig veilig aan de grond kan zetten. De piloot blijkt compleet gestoord te zijn, net als vele passagiers, waardoor alles misgaat wat maar mis kan gaan.

Ted Striker

Hanging Lady

avatar van Sarasani

Sarasani

• 1928 stemmen

Een echte humor klassieker!

avatar van veron35

veron35

veron35 schreef:

Veel te weinig grappen.

Herzien en kom hier op terug. Geweldig!

avatar van Stephan

Stephan

- Captain.. when can we land?

- I can't tell you.

- You can tell me, I'm a doctor.

- No I mean I don't know.

- Can't you take a guess?

- Well, not within two hours.

- You can't take a guess within two hours??

avatar van Razorcut

Razorcut

Toch wel een onderschatte film hier op Moviemeter. Na 25 jaar nog steeds ongelofelijk grappig en vele malen te bekijken voor de vele verborgen grappen. Geldt denk ik als trendsetter voor films als The Naked Gun, Hot Shots, ... maar staat nog steeds als een huis. Goed aan de komedie (zoals eigenlijk bij een komedie hoort) is dat alle personages hun rol bloedserieus spelen. Dikke 3.5*

avatar van Betamax

Betamax

Heb hem jaren terug gezien en nu weer en hij blijft leuk.

Verheug me nu al om deel twee ook nog een keer te zien.

avatar van Travolta_Jackson

Travolta_Jackson

Soms gingen ze iets te ver met de grappen maar vaoor de rest een grappige komedie

3,0

avatar van kwek_von_scaf

kwek_von_scaf

- So it had to be the food... what were the options?

- Welle you could choose fish or a meat dish

- Yeah I remember, I had lasagna

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

De film waarmee het allemaal begon voor de gebroeders Zucker en Jim Abrahams.

Met humor die je gewoon super vindt of helemaal waardeloos.

Mijn ex-vriendin vond hem waardeloos.

Daarom is het nu o.a. mijn ex-vriendin, want ik vond hem gewoon grandioos.

4,0 *

avatar van markq1

markq1

Film vol leuke grappige stukken

avatar van Chattingforum

Chattingforum

:lol: Dit is echt de meest amaturistische maar uber grappigste films die ik tot nu toe dit jaar gezien heb:lol: Voor een oude, leslie nielson film is dit gewoon geweldig:D Ik lach me nog steeds kapot!

avatar van akka

akka

IK heb me echt kapot gelachen

even een paar voorbeelden

-de mist wordt steeds dichter en leon wordt steeds dikker

-Ik John de grote boom

-Hoe kom je aan die jurk? Vreselijk

-Dit is geen goede week om te......

-Succes, we rekenen allebei op jullie

een 4.5 omdat de special efects behoorlijk slecht waren

avatar van The Oceanic Six

Snap geen hol van je post, akka...

avatar van Spetie

Surely you can't be serious

I am serious... and don't call me Shirley

Een aantal grappige oneliners en verder een hoop flauwe grappen. Niet zo leuk als bijvoorbeeld The naked gun, maar leuk anderhalf uur vermaak.

3,0 sterren

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Vooral Lloyd Bridges is geweldig in deze film. Op het einde dat -ie door de ruiten naar buiten springt... tja, het was dan ook wel een slechte week om te stoppen met lijmsnuiven...

avatar van klute89

klute89

Een erg vermakelijke film, ik heb veel moeten lachen om bepaalde scenes maar als je hem te vaak ziet dan vergaat het lachen wel en begint de film vermoeiend te worden. Desalniettemin 3,5*

avatar van Eny

Eny

Flauw, maar ook wel heel grappige klassieker met leuke grappen waar ik om moest lachen.

Een van de leukste scenes: die oma die zich heeft opgehangen, zo onverwacht en geniaal

4 sterren voor deze topfilm!

lesamurai

Leuke humor klassieker die mischien een beetje flauw is maar is overigens wel leuk.

avatar van wfiret

wfiret

Erg grappig! Gewoon ter vermaak kijken.

wfiret schreef:

Erg grappig! Gewoon ter vermaak kijken.

Het is niet alleen grappig zoals Norbit. Het is een subtiele humor die erg goed is doordacht en daarnaast ook nog eens geweldig is uitgevoerd, dus geen alledaagse comedie waar je er 100 van ziet en waar alleen 1 of 2 sterren voor worden uitgedeeld in de tv-gids.

avatar van The Oceanic Six

Niet zo grappig als Norbit...haha das de quote van de maand...

The Oceanic Six schreef:

Niet zo grappig als Norbit...haha das de quote van de maand...

Ja Norbit is een schijtfilm en Airplane brilliant doordacht.

lesamurai

Wisten jullie dat Airplane een van de films was die uit het disaster genre naar voren kwam (dit is meestal een waargebeurd ongeluk genre maar dit wordt dan verfilmt en in dit geval komisch). Airplane was een remake van de Canadese disaster film Zero Hour uit 1957. het budget van de film bedroeg een prijs van 3.5 miljoen en het was zo'n goede komedie oftewel een verfilming van een disaster (wat in dit geval een vliegtuig was) met een hilarische twist wat ervoor zorgde dat alleen de US al 80 miljoen aan deze film verdiende. Leslie nielson werd hier gespot als talent door regisseur: David Zucker en mocht meteen een paar films afleveren van The Naked Gun.

avatar van klute89

klute89

Die leslie Nielsen ook Wat een malloot!

avatar van maerk

maerk

Heerlijk flauwe comedy van de makers van The Naked Gun. Deze film kun je talloze keren bekijken en elke keer lig je plat van het lachen, om dezelfde grappen of grappen die wat meer 'verborgen' zijn. Ze zijn ontelbaar maar ik wil er toch wel een vermelden: Op een gegeven moment wordt er gepraat met de pers, de journalist zegt: Thank you, now we're gonna take some pictures. Alle journalisten lopen naar de muur en pakken er een foto vanaf die ze vervolgens meenemen! Zo geweldig!

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Iets lagere grappendichtheid dan het eerste deel van de Naked Gun-reeks, maar nog steeds een grappige film. Sommige grappen zijn niet geheel geslaagd (de omroepers op het vliegveld gingen te lang door bijv....), andere zijn weer geweldig goed.

avatar van SouthParkFan

SouthParkFan

Wat heb ik dubbel gelegen, van de bank rollend, vervolgd door een paar ferme hondentongen tegen mijn gezicht: Help! wat is deze film Geniaal in zijn humor

Het begin is al geniaal: Jaws muziek, een de achtervleugel die je door de wolken ziet vliegen. Dan die onbenullige omroepers en die gelovigen met hun donaties. De grappen zijn orgineel flauw en onmogelijk te vergelijken met de droge humor van de naked-gun. De cast is ook perfect voor elke rol die vervuld word: Het was de verkeerde week om te stoppen met roken!! Leslie nielsen die het hele vliegtuig voorliegt en een neus a;s pinnokio krijgt. Robert Hays die bakken zweet tijdens de landig en menig passagier vermoord zonder het in de gaten te hebben met z'n langdradige flashbacks. Julie Hagerty was in mijn ogen het enige minpunt in de cast. Ik ergerde me behoorlijk aan haar pogingen mee te doen met het grappen-niveau van de rest van de cast.

De Grensverleggende, grappige stukken:
- Ok boys, let's take some pictures en vervolgens pakken ze alle schilderijen van de muur.
- Leslie Nielsen die in de cockpit binnenkomt, 3 keer, en hun succes wenst en meedeelt dat ze allemaal rekenen op hen.
- De omroepers die kibbelen waarvoor de Witte en de Rode zones zijn aan de voorkant van het vliegveld.
- Activate the Auto-Pilot, en vervolgens komt er een opblaaspop uit de stoel die lacht tegen iedereen en die kan knipogen en rookt.
- De gitariste die met de hals van de gitaar enthoushiast het infuus van het zieke meisje eruit mept zonder dat iemand het merkt want het hele vliegtuig zingt mee, totdat ze het nog een keer doet en de moeder het in de gaten krijgt.
- De hond in het huis van Rex Kramer die die andere vent helemaal afslacht.
- Captain Oveur en Co-Pilot Roger die in de war raken door de berichten over de radio die slaan op hun naam.
- Co-Piloot Roger blijkt een basketballer te zijn.
- Een medewerker van het vliegveld die alle lichten van de landingsbaan uitdoet en vervolgens de stekker erin en zegt: Sorry, I was Joking HAHAHAHAA!

Kortom Geweldige film. Het is alleen een nadeel dat hij de eerste keer Hilarisch is, de tweede keer nog steeds grappig net zoals de derde maar daarna word hij minder omdat je hem al kent.

4.5 Sterren

avatar van Jerry1981

Jerry1981

Jammer dat deze film zo'n lage beoordeling krijgt. Wat een geniale film.

avatar van Zinema

Ontzettend grappige, inmiddels wat gedateerde, lachfilm die een soort van blauwdruk werd voor vele comedy's. Van het legendarische trio dat veel furore zou maken met Police Squad (en de bioscoop spin-off The Naked Gun). Goed.

avatar van Tim Slangen

Tim Slangen

Soms wat matige scenario's maar verder een geweldige film, je klapt dubbel van het lachen. jammer dat de beoordeling hier zo laag ligt, maarja smaken in humor verschillen.

dit is echt mijn smaak, een top film!

4.0 sterren

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Briljante humor, maar verder weinig interessant. Nielsen speelt erg droog en is veruit de beste van het stel. Maar het merendeel is goed genoeg om de grappen juist te brengen, een absoluut vereiste in zo'n film.
Mooi waren de vele verwijzingen naar andere films (Jaws, Vertigo, From here to eternity) en vele flauwigheden (koffers wachten op de passagiers, het roken van een sigaret in de cockpit na de 'seks', de opgegeten vis van de piloot keurig nog als geraamte)