Airplane! (1980)
Geregisseerd door: Jim Abrahams, David Zucker en Jerry Zucker
Met onder meer: Robert Hays, Julie Hagerty en Lloyd Bridges
Releasedatum: 18 december 1980
Plot Airplane!
"What's slower than a speeding bullet, and able to hit tall buildings at a single bound?"
Wanneer de crew van een vliegtuig geraakt wordt door een soort van virus, hangt het lot van de passagiers af van een ex-oorlogspiloot die de enige is die het vliegtuig veilig aan de grond kan zetten. De piloot blijkt compleet gestoord te zijn, net als vele passagiers, waardoor alles misgaat wat maar mis kan gaan.
Ted Striker
Randy
Lisa Davis
Hanging Lady
otherfool
Geweldige film uit de begindagen van Abrahams & Zucker, met geweldige vondsten en dito grappen. Misschien wel de beste film uit het spoof-genre.
3,5*.
Guess I quit the wrong week to quit amphetamines. Geen grappige, wel een bekende.
Anyway, erg matige comedy die later voorbijgesneld zou worden door The Naked Gun en Hot Shots. Waarschijnlijk voor de mensen die deze film eerst gezien hebben, maar ik kende de grappen al zonder de film gezien te hebben, en wat TOR en Flipman al zeiden, de grappendichtheid is niet hoog genoeg. Soms is het te lang wachten op een grap die te voorspelbaar of te flauw is.
Verder hier en daar wel enkele geslaagde scenes. Vooral de Roger, Clarence, Victor scene vond ik leuk. Ook die autopilot vond ik best grappig. Jammer van saaie flashbacks en een tekort aan geslaagde grappen. Doe mij maar de nieuwere films.
Surely you can't be serious
I am serious... and don't call me Shirley
Een aantal grappige oneliners en verder een hoop flauwe grappen. Niet zo leuk als bijvoorbeeld The naked gun, maar leuk anderhalf uur vermaak.
3,0 sterren
Ontzettend grappige, inmiddels wat gedateerde, lachfilm die een soort van blauwdruk werd voor vele comedy's. Van het legendarische trio dat veel furore zou maken met Police Squad (en de bioscoop spin-off The Naked Gun). Goed.
mjk87 (moderator films)
Briljante humor, maar verder weinig interessant. Nielsen speelt erg droog en is veruit de beste van het stel. Maar het merendeel is goed genoeg om de grappen juist te brengen, een absoluut vereiste in zo'n film.
Mooi waren de vele verwijzingen naar andere films (Jaws, Vertigo, From here to eternity) en vele flauwigheden (koffers wachten op de passagiers, het roken van een sigaret in de cockpit na de 'seks', de opgegeten vis van de piloot keurig nog als geraamte)
wwelover
Geweldige film, één van de beste op het gebied van 'flauwe' komedies. Bijna alle grappen zijn wel geslaagd. Het verhaal is simpel maar erg leuk bedacht en wordt door de briljante grappen leuk. Zoals gewoonlijk bij dit soort films is het verhaal niet zo van belang want je weet toch wel wat er gaat gebeuren. Ook de slapstick grappen zijn nog redelijk geslaagd, al heb ik de meeste wel vaker gezien maar dat is voor mij nooit zo'n probleem.
Het leuke aan de film is, de combinatie van opvallende personages en hun acties. Bijvoorbeeld de co-piloot die gewoon een basketballer is, en in zijn korte broek daar zit. De twee zwarte passagiers die niet te verstaan zijn, de übernichtigere medewerker die constant rare opmerkingen maakt. En natuurlijk mijn grote held Leslie Nielsen met zijn rol van dokter. Geweldig om te zien, zit er gewoon rustig met zijn stethoscoop in het vliegveld. En zijn briljante opmerkingen gecombineerd met hem als persoon.
De cast is erg leuk, zoals ik al zei Leslie Nielsen steelt de show. Robert Hays is ook leuk. Vrijwel iedereen deed het goed, alleen Julie Hagerty vind ik vreselijk slecht. Totaal geen aanleg voor acteren.
Leland Palmer
Looks like I picked the wrong week to quit...
Leuke film, maar soms wat mij betreft echt wel wat té veel van het goede. Het idee is wel leuk, maar de grappen vond ik soms wat te flauw of er werd te lang doorgedramd op één leuk moment, die eigenlijk weer niet leuk was op het eind, omdat er gewoon te lang op doorgehamerd word. Daarnaast vond ik die homo - in de luchthaventoren - gewoon schijtirritant en totaal niet grappig dus. Maar, de film kent ook genoeg leuke momenten. Nielsen en Bridges zijn erg grappig, bij een aantal scénes heb ik toch wel krom gelegen en de film kent wat grappige one-liners. Niet veel bijzonders, maar wel een grappig filmpje die je zo weer eens kan opzetten.
You ever seen a grown man naked?
Die was dan trouwens wel hilarisch.
Chimpz
Eerste èchte ZAZ film, zal inmiddels zowat de vijfde keer zijn dat ik hem zie. Laatste keer dat ik hem zag vond ik hem beduidend minder (ik dacht al even dat ik de humor ontgroeid was), maar weer goed gelachen deze keer, dus zal vorige keer gewoon in een foute bui zijn geweest. Don't call me Shirley!
Vinokourov
Nah, te flauw, te hoge grappendichtheid en daarbij ook teveel herhaling. Het wordt daardoor een lauwe komedie die nergens weet te verrassen. Het moment van een grap zie je gedurende film continu aankomen. Gelukkig verliep de grap dan toch anders dan vooraf gedacht. Alsnog wist me Airplane! me hooguit een enkele glimlach te bezorgen. Veel te weinig voor een komedie dus.
Ik heb serieus wel minstens 10x dubbel gelegen. Alleen al alle scenes met Leslie Nielsen zijn in 1 woord geniaal te noemen!
Bottleneck
Lekker flauw, al die letterlijke grapjes. Ontiegelijk veel grappen, waardoor de kans groot is dat er een aantal stom zijn, maar om sommige uitspraken heb ik echt dubbel gelegen.
Ik ben toch veel meer van de Britse humor, maar die grijze knar van een Nielsen kan soms echt hilarisch zijn
Justinw
Ted Striker: My orders came through. My squadron ships out tomorrow. We're bombing the storage depots at Daiquiri at 1800 hours. We're coming in from the north, below their radar.
Elaine Dickinson: When will you be back?
Ted Striker: I can't tell you that. It's classified.
Erg vermakelijk,
Veel beter dan de recente .........movie troep. Natuurlijk is er veel erg flauw. En zijn er ongeveer honderd grappen waar de acteurs het heel letterlijk nemen met uitspraken maar wat heb ik een paar keer gelachen.
Hays doet het leuk, Hagerty is niet te pruimen. Maar vooral de bijrollen van Leslie Nielsen en Lloyd Bridges doen het hem.
Lekkere originele grappen in een leuk decor. Het verhaaltje stelt niks voor maar daar ging het ook niet om.
Erg leuk * * *
tommykonijn
Erg veel moeten lachen met deze film
. Ik had in het begin nogal twijfels om deze film mee te nemen, omdat ik ook al niet zo'n hoge dunk heb van Leslie Nielsen. Maar de film is me echt 100% meegevallen, en ik vond hem zelfs écht leuk. De acteurs deden het ook leuk. Tuurlijk zijn sommige grappen wat overdreven maar er zitten hele leuke scenes bij. (bijv. die 2 vrouwen in die discotheek
) Dit verdient echt een dikke:
Tulsa
Huilen van het lachen, zeker de eerste keer. Zelf in de luchtvaart werken en dan anderhalf uur volslagen onzin voorbij zien komen. Geweldig.
Metalfist
Don't call me Shirley
Ik moest vandaag een programmeerproject verdedigen (voor de geïnteresseerden, het was Mastermind) maar ik moest om 10u15 en mijn volgende les was pas om 13u15... Wat doe je dan? Juist, je kijkt op je gemak een filmpje om de tijd te overbruggen en vermits ik deze Airplane nog op mijn laptop had staan, was de keuze al snel gemaakt. Ik wou sowieso al eens wat meer van Leslie Nielsen gaan zien en dan was dit dus een perfecte gelegenheid.
Ware het niet dat Nielsen hier eigenlijk niet zo erg veel in doet. De reden wordt al snel duidelijk als je de trivia op Imdb overloopt want blijkbaar was dit de eerste keer dat Lesie Nielsen werd gevraagd voor een komische rol. Ik wist dat hij eerder serieuze rollen speelde (waarvan Forbidden Planet toch wel de bekendste is) maar dat hij meer dan de helft van zijn carrière heeft gevuld met serieuze rollen, dat had ik toch niet verwacht. Het duurt dus een 40 minuutjes eer Nielsen op de proppen komt maar eens hij er is, is het er wel vol op. Hij is hier weer dezelfde droogkloot als in zijn andere humoristische rollen maar doet het met zoveel verve dat ik er naar kan blijven kijken. De uitspraken, die het merendeel ontstaan door een dubbele betekenis, zijn vaak erg leuk gevonden en tillen de film dan ook wel naar een hoger niveau, vooral dankzij Nielsen. Want, eerlijk is eerlijk, de andere acteurs vond ik simpelweg niet zo grappig overkomen. Het grootste probleem is, iets wat hier ook al meerdere keren is aangekaart, is dat er te weinig geslaagde grappen op je worden afgevuurd. Sommige stukken zijn wel erg flauw en voorspelbaar maar gaat ook veel te lang door, ik denk dan aan een scène zoals de stewardess met de gitaar die elke keer de bakster van het meisje uit slaat. De film kent zeker wel zijn hilarische scènes maar over het algemeen zitten er toch iets te veel saaie stukken in om een geniale film te zijn.
Ik zei het daarjuist al, Nielsen is wel weer fantastisch in de film. Het probleem bij de andere acteurs is dat ze ook vaak grappig proberen over te komen en daar soms jammerlijk in falen. Normaal gezien kan ik hem altijd wel waarderen in films zoals High Noon en is hij zelfs geniaal in Battlestar Galactica maar in Hot Shots vond ik hem al redelijk vervelend. Ook hier is het niet anders, al zijn sommige stukken zoals de Looks like I picked the wrong week to quit... quote wel leuk. Wel leuk om Kareem Abdul-Jabbar nog even in een bijrol te zien verschijnen. Ik vond al dat hij er verdacht hard op trok maar had niet verwacht dat hij het effectief was. Het verhaal zelf staat ook compleet in lijn met de acteurs en dat is wel jammer. Er wordt teveel gehoopt op performance van acteurs zoals Robert Hays maar die is het meeste van de tijd irritant. Ik kon er niet aan doen maar de momenten dat hij over zijn oorsprong met Elaine spreekt en de passagiers zelfmoord plegen waren dodelijk saai en totaal niet grappig. Hays brengt het allemaal redelijk vervelend en mocht hij meer van dit soort scènes hebben dan zou de film wel een stuk lager zijn geëindigd. Gelukkig zijn er nog genoeg andere en leukere personages. De openingsscène is trouwens goud waard.
Een lichte teleurstelling doordat ik op een 4* film had gehoopt. Nielsen is wel weer hilarisch en de film kent zeker en vast zijn goede momenten maar over het algemeen zijn er toch een aantal saaiere stukken die de film wat nekken. Ik denk dat ik de sequel maar ga laten voor wat het is want zonder Nielsen maar wel met al de rest lijkt me dat niet echt de moeite.
Kleine 3.5*
dave
Geestig gebeuren met een heleboel enorm flauwe grapjes. Jammer dat de film geen verdere ambities koestert en enkel op de lachspieren wil werken. De verwaarlozing van het casten had immers een negatieve invloed. Ik vond het acteerwerk namelijk van een bedroevend niveau, met die rare, veels te energieke Johnny op kop. Veelal let ik bij een cast van dergelijk kaliber op hun uiterlijk in het bijzonder, hetgeen in dit geval haast uitsluitend in het voordeel van Nielsen speelt. Zijn droge gelaatsuitdrukkingen en dito opmerkingen waren keer op keer onbetaalbaar. Spijtig dat dit niet van de rest kan gezegd worden, daar bijvoorbeeld beide geliefden eerder ergernis opwekten. Ondanks de originele fratsen wordt er op deze manier toch aan punten ingeboet. Airplane! is dus (helaas) niets meer dan een bombardement aan hilariteit, geleverd door een aantal middelmatige acteurs.
3,00
Destijds een geweldige flauwe komedie (een beetje het antwoord op de vele vliegtuigramp films uit de jaren 70). De scene met dat jochie in de cockpit is inderdaad hilarisch "have you ever seen a man naked"
Dit soort films zijn wel aan Leslie Nielsen toevertrouwd. De overige cast (zeker Lloyd Bridges) deed het trouwens ook leuk. Het verhaal zat voor een flauwe komedie best goed in elkaar en het idee met de automatische piloot was zeer leuk gevonden.
Goeie comedie die zich afspeelt aan boord van een groot vliegtuig, dat in de problemen raakt nadat een aantal passagiers ziek worden. Van een echt verhaal is zeker geen sprake, en de film had zeker niet langer moeten duren. Maar waar het om draait zijn de vele grappen, waar de film vol van zit. Eigenlijk allemaal wel geslaagd en origineel en vele zelfs hilarisch. Ook de acteurs die hun rollen overdreven serieus neerzetten, dragen bij aan de hilariteit. Dik verdiende 3.5 sterren.
jordandejong
Erg leuke komedie....
Duidelijke voorloper van films zoals Scary Movie en ander recente komediefilms met veel droge grappen.
Film begint leuk met droge scenes zoals die kerel die door de metaaldetectoor zijn metalen been en arm erafhaalt, en het vliegtuig die de airport in taxiet.
Hellaas kakt de film daarna een beetje in maar desondanks blijven scens met bijvoorbeeld de automatische piloot(
) erg grappig.
Zoals vrijwel elke komedie wel een paar ongeslaagde grappen die wat TE flauw waren.
K. V.
Deze voor het eerst bekeken en hij viel wel mee. Soms wel wat flauwe humor en niet alle moppen zijn even geslaagd, maar slecht was hij ook niet. Ook in deze film worden enkele films onder de loep genomen: Jaws (erg goed
), Saterday Night Fever en the Wizard of Oz waren er drie die 'k herkende.
Echt plat van het lachen zat er niet in, maar wel vaak moeten glimlachen.
'k zou je aanraden deze eerst te bekijken en dan The Naked gun 1, zo hou je het beste voor het laatst. Een must-see zou 'k dit niet noemen, maar gewoon eens leuk om te bekijken.
DutchTakeshiro
Leslie Nielsen's gouden eeuw om het zo maar te zeggen (jaren 80/90). Airplane! is een zeer vermakelijke film die menig depressief mens zal opvrolijken en een glimlach op het gezicht zal toveren. Bijna 1,5 uur dikke lol met deze film.
Na deze film gezien te hebben besef ik dat andere films en series veel materiaal hebben gebruikt van Airplane! Het blijft een genot om Leslie Nielsen met zijn serieuze hoofd de kijkers aan het lachen te zien maken. Sommige grappen zijn zo heerlijk droog dat je moet uitkijken dat je geen uitdrogingsverschijnselen krijgt! De acteurs die naast Leslie Nielsen spelen vervullen hun rol goed, dezelfde droogheid zorgt ervoor dat iedere acteur in de film onnozel overkomt, zoals het hoort.
Rust in vrede Leslie, je wordt zeer gemist door een massa aan fans. Die immers serieuze blik van jou, een paar hilarische quotes erdoor heen gooiend die ons laten snateren van het lachen, je bent een monument voor komedie geworden Les! 4 sterren voor deze unieke en one of a kind film!
booyo
Ik heb me ontzettend vermaakt met deze gortdroge film. De humor is af en toe misschien iets te flauw, maar vooral van de vele woordgrappen kan ik 32 jaar later nog van genieten. Moet erg gewaagd en vernieuwend zijn voor die tijd.
"Roger, Roger. What's our vector, Victor?"
Ook de velen typetjes zijn sterk, zoals de licht pedofiele piloot, die twee kindjes die zich volwassen gedragen, die twee negers (met die oma die in slang tegen ze praat
). Allemaal goed!
martijn011
- 2034 berichten
Normaal gesproken ben ik absoluut in voor films als deze. Bijvoorbeeld The Naked Gun en Hot Shots kon ik erg waarderen en ik verwachtte dan ook weer krom te liggen van het lachen. Helaas was dat absoluut niet het geval.
De film was wel erg flauw. Woordgrappen zijn de grappen die ik het meest waardeer, maar deze gingen eindeloos door en dan is het gewoonweg niet grappig meer. Dat er wat films op de hak genomen worden is tot daar aan toe, maar ook die waren gewoonweg niet grappig meer omdat het zo lang voortduurde allemaal.
Ga me sowieso niet aan het tweede deel wagen. Vond dit een tegenvaller van jewelste en voor de paar goeie grappen die de film in zich heeft, ken ik twee sterren toe.
Meer zit er helaas niet in!
Movsin
Parodie op de aircraft-disaster-films maar ook van andere Amerikaanse ingrediënten in de film, zoals romantiek, macho-gedoe enz... met meerdere goede gags (de vertalingen van de berichten in het vliegtuig en vlieghaven evenals de woordspelingen bijvoorbeeld) maar helaas al te veel onmogelijke smijt-en gooi inlassingen.
In ieder veel te hoog op de IMDB-ladder.
Oma Bibber
Airplane is een film van 1980. Het schijnt een klassieker te zijn. Sommige oude films blijven leuk. Deze niet. Misschien ligt het aan de soort humor. Wat een verschrikkelijke oubolligheid en wat een flauwe en achterhaalde bedoening. Toen misschien leuk (als je er van houdt), nu ben ik na een uur afgehaakt.
W.V.
Zo af en toe sterke grappen, maar net te weinig om je de hele film te laten schuddebuiken, daarvoor zie je de meeste clou's ver van te voren aankomen. Was een leuk idee om dit soort humor eens te verplaatsen naar een vliegtuig, goede poging, maar beetje mislukt, jammer.
Chainsaw
Inmiddels zijn namen als Leslie Nielsen en Lloyd Bridges onlosmakelijk met dit genre verbonden, maar de meeste acteurs in Airplane! hadden voor deze film nooit in een komedie gezeten en speelden altijd vrij serieuze rollen. Dit element werkt nog het beste in Airplane!; acteurs die met stalen gezicht acteren alsof ze een uiterst serieuze rol spelen in een serieuze film. Nielsen is de koning op dat vlak. Daarom valt zo'n Johnny- personage ook helemaal buiten de boot, die is werkelijk geen moment grappig en eerder irritant. Bepaalde dialogen en visuele grappen zijn erg sterk, maar Airplane! haalt bij lange na niet het niveau van de Naked Gun franchise. Net iets teveel gedateerde grappen en de opbouw van sommige grappen is te lang voor de uiteindelijke pay-off. Airplane! is absoluut geen straf om te kijken, maar veel meer dan een grote glimlach is er niet bij.
Krappe 3,5 sterren.
IH88
“I just want to tell you both good luck. We're all counting on you.”
Ongelooflijk flauwe maar op sommige momenten best leuke komedie. De grapdichtheid ligt zo ontzettend hoog dat de film je zeker een aantal keer aan het lachen brengt. Zeker de rol van Leslie Nielsen blijft na al die jaren leuk.
Maar heel veel grappen slaan voor mij ook een beetje dood en zijn iets te flauw. En met sommige running gags wordt te lang doorgegaan. Gelukkig weten de acteurs het goed te verkopen. Sowieso wordt de vaart er goed ingehouden en de film heeft precies de goede lengte. Leuke film om weer eens keer te zien maar niet meer dan dat.
Night's Watch
Jim Abrahams, David Zucker en Jerry Zucker zijn alle drie relatief onbekend voor mij en zodoende had ik een andere film verwacht, wellicht ook omdat ik de trailer niet heb gezien.
Het begon allemaal erg onwennig maar toen ik eenmaal doorhad wat voor een film het is werd het al snel interessanter. Het grootste gedeelte van de humor kan ik zeker waarderen, vooral de woordgrappen.
Naar de humor valt er eigenlijk niets tot nauwelijks te zeggen over Airplane!, voor nu een ruime voldoende.
mrklm
“Airplane!” vertelt het verhaal van de romance tussen Ted Striker [Robert Hays], een voormalig piloot met een traumatisch oorlogsverleden en een ‘drankprobleem’, en Elaine Dickinson [Julie Hagerty], een stewardess die net haar relatie met Ted heeft verbroken. In een poging haar terug te winnen koopt hij een ticket voor de vlucht waarop Elaine moet werken. Wanneer voedselvergiftiging niet alleen een deel van de passagiers, maar ook de piloten van het vliegtuig treft, blijkt Ted de enige te zijn die in staat zou moeten zijn om het vliegtuig veilig te laten landen. Terwijl een dokter [Leslie Nielsen] de passagiers probeert te helpen, moet Striker met de hulp van vluchtleider Steve McCroskey [Lloyd Bridges] en Strikers voormalige commandant Rex Kramer [Robert Stack] een ramp zien te voorkomen.
De grappendichtheid is extreem hoog en sommige grappen zullen je wellicht ontgaan (een verwijzing naar “Fantasy Island” en “Let ‘em Crash”) en als de namen Ethel Merman en Kareem Abdul-Jabbar je weinig zeggen, zul je die grappen ook minder waarderen dan het publiek in 1980. Toch is “Airplane!” verrassend tijdloos omdat het de pijlen richt op films die ook nu nog onderdeel uitmaken van ons collectief geheugen. De persiflage op de liefdesscène op het strand uit “From Here To Eternity” was blijkbaar puur toeval, maar de uitgebreide parodie op “Saturday Night Fever” is één van de beste momenten uit de film. Er zijn ook talloze melige woordgrappen, zoals “It’s an entirely different kind of flying altogether” en “That’s impossible! On Instruments?” evenals volstrekt absurde visuele grappen, onder anderen tijdens Lorna Petersons vertolking van “River of Jordan” en de idiote waarschuwingsbordjes in het vliegtuig. “Airplane!” staat in de top 10 van de grappigste films aller tijden van The American Film Institute en alleen daarom is dit al een film die je gezien moet hebben. De leukste spoof aller tijden? Zou zomaar kunnen!

Airplane II: The Sequel

The Dawn Wall
Documentaire / Avontuur, 2017

The Flight of the Phoenix
Avontuur / Drama, 1965
post-traumatische stress-stoornischicago, illinoisalcoholnoncataclysmgitaargeneesmiddeltaxi chauffeurpassengersaxophonestewardesspilotvliegtuigfear of flyingair controllerlandingautopilot kusparodiefood poisoningspooflos angeles, californiëalcohol abusepost-credits scenerampen filminflatable life raft anarchic comedychicago ptsdlos angeles