Airplane! (1980)
Geregisseerd door: Jim Abrahams, David Zucker en Jerry Zucker
Met onder meer: Robert Hays, Julie Hagerty en Lloyd Bridges
Releasedatum: 18 december 1980
Plot Airplane!
"What's slower than a speeding bullet, and able to hit tall buildings at a single bound?"
Wanneer de crew van een vliegtuig geraakt wordt door een soort van virus, hangt het lot van de passagiers af van een ex-oorlogspiloot die de enige is die het vliegtuig veilig aan de grond kan zetten. De piloot blijkt compleet gestoord te zijn, net als vele passagiers, waardoor alles misgaat wat maar mis kan gaan.
Ted Striker
Captain Rex Kramer
Randy
Lisa Davis
Hanging Lady
Jordy, wellicht is het een goed idee om deze film Flying High als alternatieve titel mee te geven. Zo kwam de film hier uit in de bisocopen, op video en was hij onder die naam een paar keer op TV.
Leuke film voor wie van de humor houdt van de makers van de naked gun films. Dit was hun eerste hit.
neo
erg leuke film.
ik heb deze film twee keer op tv gezien gewoon onder de naam airplane!
De laatste paar jaar is deze film in Nederland inderdaad weer bekend onder haar originele titel, maar hij heeft hier jarenlang als Flying High bekend gestaan. Overigens zag ik ooit 'Top Secret' van dezelfde makers en heb het idee dat dat hun leukste film is.
Wolkenmeter
Top secret is inderdaad een fantastische hilarische film waarin de absurditeit echt wel ten top wordt gedreven, maar ik vind deze Airplane toch het beste wat ze ooit hebben gemaakt. Hier hebben de makers zich niet helemaal door hun zieke fantasieën laten meevoeren
Ruudos
Superfilm met o.a. Leslie Nielsen. Ik vind Top Secret! trouwens net iets beter (meer grappen), maar ik heb Airplane pas 1 keer gezien en bij Top Secret heb je ook niet alle grappen na de 1e keer gezien.
You_bastard
Hij was heel grappig toen ik hem voor de eerste keer zag heel heel lang geleden.
Jildou
Leuke film met Leslie Nielsen bovenaan het lijstje van acteurs.
Goeie humor waardoor regelmatig een lachje niet te onderdrukken valt.
3,5 ster
Foxhollywood
Verstand op nul en maar lekker kijken. Wat drinken en eten erbij en je hebt ongeveer 90 minuten lekker pret.
EmDee
Heb vandaag mijn Duitse DVD: Die unglaubkiche reise in einem verrückten flugzeug gekeken. En ik lag weer dubbel. Dit is toch echt mijn soort humor.
What is a hospital?
Stephan
- Captain, how soon can we land?
- I can't tell.
- You can tell me. I'm a doctor. Can't you take a guess?
- Not within two hours.
- You can't take a guess within two hours?!?!
- Sir, could you come to the cockpit, we are having problems.
- The cockpit??? What is it?
- It's a small room in front of the plane, but that's not important right now.
Ach ze komen allemaal weer terug...
EmDee
Yep, met die geweldige blowjob.
Volgende week kun je t zelf checken op TV.
Flauw, maar ook erg grappig. Ook ontzettend leuke woordgrappen..
Roger, Roger!
petey
- 1901 berichten
viel me vandaag op toen ik bij de film op IMDB keek:
Otto (III) .... Himself, The Inflatable Autopilot
Biography for Otto (III)
Trivia:
Is a balloon.
Is kept in Jerry Zucker's garage.
U-96
- 2080 stemmen
Zeer grappige film die konstant grappig blijft. Als je wil lachen moet je vooral Airplane kijken. 3,5
Mischa
"Surely, you can't be serious!"
-"I am serious, and don't call me Shirley!"
Safri
Airplane! is een film zonder enige pretenties. Het uitgangspunt van de film vormt slechts het decor voor een ware vuurzee van grappen, flauwe en hele flauwe. Die flauwigheid zit hem voornamelijk in de talloze woordspelingen (Surely you can’t be serious? I am serious and don’t call me Shirley!) en de domme fratsen van ‘new wave slapstickkoning’ Lloyd Bridges. Ook het spel van de toen nog erg jonge Leslie Nielsen werkt op de lachspieren.
Toch geldt voor deze film: je vindt het hilarisch of je springt bijna uit het raam van al die melige en vaak ook banale grappen. Als je tot die laatste categorie behoort dan zijn ook de andere films die behoren tot dit humorsubgenre taboe en kun je ze beter ontwijken. Echter, voor de liefhebber van dit aparte genre is Airplane! de beste in zijn soort.

Airplane II: The Sequel

The Dawn Wall
Documentaire / Avontuur, 2017

The Flight of the Phoenix
Avontuur / Drama, 1965
post-traumatische stress-stoornischicago, illinoisalcoholnoncataclysmgitaargeneesmiddeltaxi chauffeurpassengersaxophonestewardesspilotvliegtuigfear of flyingair controllerlandingautopilot kusparodiefood poisoningspooflos angeles, californiëalcohol abusepost-credits scenerampen filminflatable life raft anarchic comedychicago ptsdlos angeles