menu

Monty Python and the Holy Grail (1975)

mijn stem
3,77 (3220)
3220 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Komedie
91 minuten

geregisseerd door Terry Gilliam en Terry Jones
met Graham Chapman, John Cleese en Eric Idle

Koning Arthur gaat met zijn trouwe kokosnotenklapper Patsy (als goedkoop substituut voor een edel ros) op zoek naar ridders die de Ronde Tafel waardig zijn. Sir Launcelot, Sir Bedevere en Sir Galahad sluiten zich bij de koning aan, maar ook de minder bekende, en zoals zijn minstreel graag benadrukt, iets minder dappere Sir Robin sluit zich aan. Op een bepaald moment verschijnt God aan Arthur en zijn gevolg, en hij geeft hen de opdracht de Heilige Graal te zoeken. De ridders gaan elk apart op zoek naar de graal, maar hun queeste is niet zonder moeilijkheden.

zoeken in:
(verwijderd)
Zwolle84 Dat zwakte mijn interesse in Fear and Loathing zojuist ook even af, maar Twelve Monkeys is ook van hem/hen zie ik, dat vond ik wel een prima film.

avatar van Woland
3,5
Na hele lange tijd weer eens herzien, en toch een puntje afgewaardeerd. Vaak kan ik de meta-grappen, fourth wall doorbreking en discussies over zwaluwen prima waarderen, maar andere delen bleken toch wel ontzettend flauw bij herziening (the Knights who say 'Ni!' bijvoorbeeld). Ik heb me niet verveeld, maar toch ook niet zo geamuseerd als ik verwacht had.

avatar van scorsese
3,5
Goeie film over koning Arthur die op zoek gaat naar de ridders voor zijn ronde tafel. Alhoewel het gewoon een verhaal betreft, is de film nogal fragmentarisch. Uiteraard doorspekt met de typische humor van de mannen van Monty Python. En dat betekend dat er genoeg te lachen valt.Tegen het einde zakt het wel een beetje in. Een kleine 3.5 sterren.


avatar van JeroenFR08
3,5
Ondanks dat het misschien te makkelijk is, vergelijk ik hem toch met Life of Brian. Welke naar mijn mening gewoon beter is.

Simpelweg omdat Life of Brian mij meer plezier heeft bezorgd. Waar ik bij Brian regelmatig proestte van het lachen, bleef dat bij deze echt uit. Ondanks dat staat deze op IMDB toch flink wat hoger met een 8,3. Blijkbaar zijn er dan toch liefhebbers die meer heil zien in deze, toch ietwat flauwere comedy. Of spreekt dit verhaal over de ridder meer aan? Geen idee.

Humor blijft wat dat betreft altijd ontzettend iemands eigen gevoel, dus kan ik een heel relaad af gaan steken over van alles en nog wat. Dat is niet nodig.

Het sprak minder aan, maar was nog redelijk. Ben wel benieuwd wat Monty Python nog meer in petto heeft.

Wie weet er iets over de geruchten ivm de nieuwe film: "The life of SlimMo"?
Men zou zelfs draaiboekschrijvers, hoofd- en achtergrondspelers zoeken, enz.
Besneden zijn zou wel een noodzaak blijken.

avatar van Fisico
2,0
Ok, eindelijk ook eens Monty Python gezien. En neen, fel tegen de stroom in zo te zien de film onvoldoende bevonden. Hoezeer ik John Cleese kan appreciëren in bijvoorbeeld Falthy Towers of ik de grappen in Black Adder wél kan smaken, hier lukt het me niet.

Het zal wellicht van de humor afhangen, maar veel humor zag ik er niet in. Dat zwaardgevecht in het begin vond ik nog ok, maar voor de rest (dat zwaardgevecht overigens ook) was het maar vrij onnozel, ludiek tot zelfs clownesk. De film is ook fragmentarisch zodat ik er telkens werd uitgehaald. Ik deed nog wel een poging - ik zag de film tegen mijn zin namelijk uit, anderhalf uur is nu niet bepaald zo lang - maat het baatte niet. De nonnen, het konijn, de Almachtige, ... Neen, neen en nog eens neen. Laat ons zeggen dat de "flauwheid" het overnam van de humor, en dan kàn je het gewoon niet goed vinden.

avatar van Shadowed
3,5
Leuk!

Monty Python, de typische Engelse humor waar ik zo van hou. John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones en Graham Chapman spelen allemaal een hoop rollen en voeren ze stuk voor stuk geinig uit. Toch wel knap, wat deze groep wel niet kan.

Het verhaal is ook niet eens zo slecht. De film bied genoeg originele gekkigheid en grappen en grollen. Het geweld is soms ook overdreven lomp in beeld gebracht en verveelt nergens. Hiermee kan de film zichzelf dus erg geslaagd noemen.

Top komedie, die misschien hier en daar duidelijk uit 1975 komt, maar ja, wat maakt dat uit. Dit zijn de typische films die ik eigenlijk vaker wil zien. Jammer dat de Monty Python groep het slechts bij 3 films heeft gehouden, (of zijn er toch nog meer).

2,5
Er waren momenten dat ik een klein glimlachje op mijn gezicht kreeg, maar het is te flauw voor woorden. Je moet er volgens mij echt van houden, wat dus niet het geval is. Mijn vrouw daarentegen vond dit een geweldige film en heeft alleen maar dubbel gelegen. 2,5*

avatar van Boenga
5,0
willymeuf schreef:
Mijn vrouw daarentegen vond dit een geweldige film en heeft alleen maar dubbel gelegen.

Interessante vaststelling. ik heb er niet direct cijfers van, maar ik las al dat MP-stijl humor (veel) vaker mannen kan bekoren dan vrouwen.

avatar van IH88
3,5
“Now stand aside, worthy adversary!”

Uitstekende Monty Python film. Niet alles werkt en sommige running gags zijn zelfs pijnlijk ongrappig, maar voor het grootste gedeelte van de tijd valt er veel lachen. Vooral het begin is sterk, en alle acteurs (vooral Chapman en Cleese en Gilliam) weten precies de juiste toon aan te slaan. Het is een satire op King Arthur en de heilige graal, en het werkt bijna perfect.

avatar van blurp194
1,5
Toch werkelijk de eerste keer van m'n leven dat ik de hele film zie, in plaats van een paar korte fragmenten.

Je moet de jaren '70 meegemaakt hebben om de hallucinatoire idioterie te begrijpen, denk ik dan maar. Precies hetzelfde idee als wat ik altijd bij Jiskefet heb gehad - de spelers zelf vonden het vast erg leuk, maar het komt niet over. Op mij niet, dan toch. En waar ik sommige van de teksten - niet de situaties - dan leuk heb leren vinden doordat mijn vriendenkring daar hun eigen idiote situaties omheen gebouwd hebben, de film zelf blijft toch tamelijk onleuk. Een stelletje over het paard getilde dronken halve garen, meer is er niet aan de hand. De enige vondst die ietwat werkt, al is het dan in de verte, is de scene met het konijn en de Holy Hand Grenade of Antioch. De rest is eigenlijk gewoon prut - de echo van iets wat grappig was, maar het zelf nooit kan zijn.

avatar van Ebenezer Scrooge
4,0
Dacht aan het begin van de film nog dat er iets aan mijn tv scheelde of dat ik per ongeluk Zweedse ondertiteling had aangezet of iets dergelijks, tot ik doorkreeg dat dit bij de film hoort... Haha, hoe stom kan je zijn?!

Monty Python and The Holy Grail is een klassieker in het genre, een parodie op de legende van Koning Arthurs zoektocht naar de Heilige Graal. Grappig hoe met alle maffe dingen uit die tijd de spot wordt gedreven... And that, my liege, is how we know the Earth to be banana-shaped.
Ook het heksengeloof wordt bespot. Op een gegeven moment wordt een vrouw naar voren gebracht die beticht wordt van hekserij. De menigte scandeert dat ze op de brandstapel moet. 'Waarom denken jullie dat ze een heks is?' vraagt Sir Bedevere. 'Omdat ze eruit ziet als een heks,' is het antwoord. Een paar dorpelingen hebben haar als heks verkleed en een fop heksenneus opgezet. 'En ze heeft een wrat!' roept er nog iemand. Sir Bedevere zegt dat er verschillende manieren zijn om daar achter te komen. Hij zegt: 'Een heks is gemaakt van hout, want ook hout blijft drijven op het water.' Wat een logica ook, haha 'En wat blijft er buiten hout nog meer op het water drijven?' vraagt hij de dorpelingen. 'Een eend!' roept er uiteindelijk iemand. En dus wordt de vrouw gewogen, samen met een eend, en blijkt ten slotte toch dat ze een heks is. De vrouw kijkt recht in de camera en merkt droogjes op: 'Eerlijk is eerlijk.'

Hahaha

0,5
Lachwekkend irritante film.

1,0
Ik moest er toch een keer aan, maar wat vreselijk afschuwelijk slecht...Heb me snel maar op het camerawerk en hoe het in zijn geheel eruit ziet maar opgelet, en dat viel me nog wel erg mee. Sommige lange scenes vond ik wel cool maar irriteerde me dan wel weer dood dat er tot in den ergenis door wat gerateld met dezelfde grap. Bloedirritant is dat.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:08 uur

geplaatst: vandaag om 20:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.