menu

Monty Python and the Holy Grail (1975)

mijn stem
3,77 (3230)
3230 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Komedie
91 minuten

geregisseerd door Terry Gilliam en Terry Jones
met Graham Chapman, John Cleese en Eric Idle

Koning Arthur gaat met zijn trouwe kokosnotenklapper Patsy (als goedkoop substituut voor een edel ros) op zoek naar ridders die de Ronde Tafel waardig zijn. Sir Launcelot, Sir Bedevere en Sir Galahad sluiten zich bij de koning aan, maar ook de minder bekende, en zoals zijn minstreel graag benadrukt, iets minder dappere Sir Robin sluit zich aan. Op een bepaald moment verschijnt God aan Arthur en zijn gevolg, en hij geeft hen de opdracht de Heilige Graal te zoeken. De ridders gaan elk apart op zoek naar de graal, maar hun queeste is niet zonder moeilijkheden.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=67yCrKqAPQk

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
(verwijderd)
Zwolle84 Dat zwakte mijn interesse in Fear and Loathing zojuist ook even af, maar Twelve Monkeys is ook van hem/hen zie ik, dat vond ik wel een prima film.

avatar van Woland
3,5
Na hele lange tijd weer eens herzien, en toch een puntje afgewaardeerd. Vaak kan ik de meta-grappen, fourth wall doorbreking en discussies over zwaluwen prima waarderen, maar andere delen bleken toch wel ontzettend flauw bij herziening (the Knights who say 'Ni!' bijvoorbeeld). Ik heb me niet verveeld, maar toch ook niet zo geamuseerd als ik verwacht had.

avatar van scorsese
3,5
Goeie film over koning Arthur die op zoek gaat naar de ridders voor zijn ronde tafel. Alhoewel het gewoon een verhaal betreft, is de film nogal fragmentarisch. Uiteraard doorspekt met de typische humor van de mannen van Monty Python. En dat betekend dat er genoeg te lachen valt.Tegen het einde zakt het wel een beetje in. Een kleine 3.5 sterren.


avatar van JeroenFR08
3,5
Ondanks dat het misschien te makkelijk is, vergelijk ik hem toch met Life of Brian. Welke naar mijn mening gewoon beter is.

Simpelweg omdat Life of Brian mij meer plezier heeft bezorgd. Waar ik bij Brian regelmatig proestte van het lachen, bleef dat bij deze echt uit. Ondanks dat staat deze op IMDB toch flink wat hoger met een 8,3. Blijkbaar zijn er dan toch liefhebbers die meer heil zien in deze, toch ietwat flauwere comedy. Of spreekt dit verhaal over de ridder meer aan? Geen idee.

Humor blijft wat dat betreft altijd ontzettend iemands eigen gevoel, dus kan ik een heel relaad af gaan steken over van alles en nog wat. Dat is niet nodig.

Het sprak minder aan, maar was nog redelijk. Ben wel benieuwd wat Monty Python nog meer in petto heeft.

Wie weet er iets over de geruchten ivm de nieuwe film: "The life of SlimMo"?
Men zou zelfs draaiboekschrijvers, hoofd- en achtergrondspelers zoeken, enz.
Besneden zijn zou wel een noodzaak blijken.

avatar van Fisico
2,0
Fisico (moderator)
Ok, eindelijk ook eens Monty Python gezien. En neen, fel tegen de stroom in zo te zien de film onvoldoende bevonden. Hoezeer ik John Cleese kan appreciëren in bijvoorbeeld Falthy Towers of ik de grappen in Black Adder wél kan smaken, hier lukt het me niet.

Het zal wellicht van de humor afhangen, maar veel humor zag ik er niet in. Dat zwaardgevecht in het begin vond ik nog ok, maar voor de rest (dat zwaardgevecht overigens ook) was het maar vrij onnozel, ludiek tot zelfs clownesk. De film is ook fragmentarisch zodat ik er telkens werd uitgehaald. Ik deed nog wel een poging - ik zag de film tegen mijn zin namelijk uit, anderhalf uur is nu niet bepaald zo lang - maat het baatte niet. De nonnen, het konijn, de Almachtige, ... Neen, neen en nog eens neen. Laat ons zeggen dat de "flauwheid" het overnam van de humor, en dan kàn je het gewoon niet goed vinden.

avatar van Shadowed
3,5
Leuk!

Monty Python, de typische Engelse humor waar ik zo van hou. John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones en Graham Chapman spelen allemaal een hoop rollen en voeren ze stuk voor stuk geinig uit. Toch wel knap, wat deze groep wel niet kan.

Het verhaal is ook niet eens zo slecht. De film bied genoeg originele gekkigheid en grappen en grollen. Het geweld is soms ook overdreven lomp in beeld gebracht en verveelt nergens. Hiermee kan de film zichzelf dus erg geslaagd noemen.

Top komedie, die misschien hier en daar duidelijk uit 1975 komt, maar ja, wat maakt dat uit. Dit zijn de typische films die ik eigenlijk vaker wil zien. Jammer dat de Monty Python groep het slechts bij 3 films heeft gehouden, (of zijn er toch nog meer).

2,5
Er waren momenten dat ik een klein glimlachje op mijn gezicht kreeg, maar het is te flauw voor woorden. Je moet er volgens mij echt van houden, wat dus niet het geval is. Mijn vrouw daarentegen vond dit een geweldige film en heeft alleen maar dubbel gelegen. 2,5*

avatar van Boenga
5,0
willymeuf schreef:
Mijn vrouw daarentegen vond dit een geweldige film en heeft alleen maar dubbel gelegen.

Interessante vaststelling. ik heb er niet direct cijfers van, maar ik las al dat MP-stijl humor (veel) vaker mannen kan bekoren dan vrouwen.

avatar van IH88
3,5
“Now stand aside, worthy adversary!”

Uitstekende Monty Python film. Niet alles werkt en sommige running gags zijn zelfs pijnlijk ongrappig, maar voor het grootste gedeelte van de tijd valt er veel lachen. Vooral het begin is sterk, en alle acteurs (vooral Chapman en Cleese en Gilliam) weten precies de juiste toon aan te slaan. Het is een satire op King Arthur en de heilige graal, en het werkt bijna perfect.

avatar van blurp194
1,5
Toch werkelijk de eerste keer van m'n leven dat ik de hele film zie, in plaats van een paar korte fragmenten.

Je moet de jaren '70 meegemaakt hebben om de hallucinatoire idioterie te begrijpen, denk ik dan maar. Precies hetzelfde idee als wat ik altijd bij Jiskefet heb gehad - de spelers zelf vonden het vast erg leuk, maar het komt niet over. Op mij niet, dan toch. En waar ik sommige van de teksten - niet de situaties - dan leuk heb leren vinden doordat mijn vriendenkring daar hun eigen idiote situaties omheen gebouwd hebben, de film zelf blijft toch tamelijk onleuk. Een stelletje over het paard getilde dronken halve garen, meer is er niet aan de hand. De enige vondst die ietwat werkt, al is het dan in de verte, is de scene met het konijn en de Holy Hand Grenade of Antioch. De rest is eigenlijk gewoon prut - de echo van iets wat grappig was, maar het zelf nooit kan zijn.

avatar van Ebenezer Scrooge
4,0
Dacht aan het begin van de film nog dat er iets aan mijn tv scheelde of dat ik per ongeluk Zweedse ondertiteling had aangezet of iets dergelijks, tot ik doorkreeg dat dit bij de film hoort... Haha, hoe stom kan je zijn?!

Monty Python and The Holy Grail is een klassieker in het genre, een parodie op de legende van Koning Arthurs zoektocht naar de Heilige Graal. Grappig hoe met alle maffe dingen uit die tijd de spot wordt gedreven... And that, my liege, is how we know the Earth to be banana-shaped.
Ook het heksengeloof wordt bespot. Op een gegeven moment wordt een vrouw naar voren gebracht die beticht wordt van hekserij. De menigte scandeert dat ze op de brandstapel moet. 'Waarom denken jullie dat ze een heks is?' vraagt Sir Bedevere. 'Omdat ze eruit ziet als een heks,' is het antwoord. Een paar dorpelingen hebben haar als heks verkleed en een fop heksenneus opgezet. 'En ze heeft een wrat!' roept er nog iemand. Sir Bedevere zegt dat er verschillende manieren zijn om daar achter te komen. Hij zegt: 'Een heks is gemaakt van hout, want ook hout blijft drijven op het water.' Wat een logica ook, haha 'En wat blijft er buiten hout nog meer op het water drijven?' vraagt hij de dorpelingen. 'Een eend!' roept er uiteindelijk iemand. En dus wordt de vrouw gewogen, samen met een eend, en blijkt ten slotte toch dat ze een heks is. De vrouw kijkt recht in de camera en merkt droogjes op: 'Eerlijk is eerlijk.'

Hahaha

0,5
Lachwekkend irritante film.

1,0
Ik moest er toch een keer aan, maar wat vreselijk afschuwelijk slecht...Heb me snel maar op het camerawerk en hoe het in zijn geheel eruit ziet maar opgelet, en dat viel me nog wel erg mee. Sommige lange scenes vond ik wel cool maar irriteerde me dan wel weer dood dat er tot in den ergenis door wat gerateld met dezelfde grap. Bloedirritant is dat.

avatar van Sergio Leone
3,0
Best oké.

Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat dit anno 1975 baanbrekend was op verschillende vlakken. De absurditeit van talloze scènes is torenhoog. Dat laat niet geheel verrassend weinig ruimte tot een middenweg: je bent veelal voor of tegen.

In dat extreme denken ga ik niet mee, want ik vind dat de balans bij mij uiteindelijk wel in evenwicht blijft. Ja, de absurditeit is niet voor iedereen weggelegd en zeker ook niet altijd voor mij. Maar de film levert uiteindelijk wel een aantal scènes op die zeer de moeite zijn, hoewel ik eigenlijk nooit over de grond heb liggen rollen van het lachen.

De creativiteit van de heren van Monty Python is bewonderenswaardig, zelfs 45 jaar na dato. Ik zal The Life of Brian en The Meaning of Life niet te lang laten wachten, al kunnen die evengoed zwaar tegenvallen. We zullen zien.

3

avatar van Lovelyboy
3,0
Hmmm...bloody wheater!

In het tijdperk opgegroeid dat de herhaling van de herhaling ervoor was, in de vorm van de kleine sketches. En zoals zo vaak met korte sketches en films, zo ook bijvoorbeeld Bottom of Mr. Bean dat vaart bij een korte aanpak, slaagt het in een langere verpakking wel eens wat minder. Nu speelt met Monty Python mee dat de humor me altijd al wat te absurdistisch en flauw was. Maar uiteindelijk dan toch eens geprobeerd en hoewel ik de eerste tien minuten het ergste vreesde, viel het uiteindelijk toch nog mee.

Absurdistisch, flauw, gevat, maar vaak ook repetitief met iets dat best flauw is. En alles krijgt een sneer, geen heilige huisjes bij de Pythons, dat is dan wel weer grappig, niets is veilig voor spot. Zoals ik al zei brak het zweet me toch uit bij de uitermate flauwe discussie over de kokosnoot en zwaluwen. Een discussie die duurt en duurt, de toon meteen zet, maar ook meteen zijn zwakke kant laat zien. Als de grap zelf niet leuk is maakt herhaling het niet beter, het gaat natuurlijk om het idee van de oeverloze discussie er achter, toch is het een wankel evenwicht op een dun koord. Gelukkig is de grap er na, 'bring out your dead' meteen beter. Een afwisseling van best wel aardig humor en wat mindere momenten wisselen elkaar daarna af.

Het kasteel met de vrouwen is best grappig, het riddergevecht prima, de 'Ni' ridders vielen me nog mee en, hoewel kort, is de aanwezigheid van Connie Booth altijd goed. Dat had die Cleese toch lekker voor elkaar. Teleurstellend is The Holy Grail niet te noemen en bepaalde momenten komen absoluut uit de verf, toch is de fragmentarische vertelstijl niet helemaal mijn ding en weet de geslaagde humor op zijn best een gniffel los te krijgen. Daarom aardig voor een keer, en daar blijft het bij.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:15 uur

geplaatst: vandaag om 22:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.