Airplane! (1980)
Geregisseerd door: Jim Abrahams, David Zucker en Jerry Zucker
Met onder meer: Robert Hays, Julie Hagerty en Lloyd Bridges
Releasedatum: 18 december 1980
Plot Airplane!
"What's slower than a speeding bullet, and able to hit tall buildings at a single bound?"
Wanneer de crew van een vliegtuig geraakt wordt door een soort van virus, hangt het lot van de passagiers af van een ex-oorlogspiloot die de enige is die het vliegtuig veilig aan de grond kan zetten. De piloot blijkt compleet gestoord te zijn, net als vele passagiers, waardoor alles misgaat wat maar mis kan gaan.
Ted Striker
Randy
Lisa Davis
Hanging Lady
crack1
Ik kan niet meer zeggen dat ik toen echt gelachen heb met deze film.
Is niet mijn genre,maar deze vind ik ongelooflijk!
Kippie.
Ik heb echt veel lachmomenten gehad tijdens het kijken van deze film
, zou hem graag nog wel eens willen herzien!
leidsehoodie
Nou, ik dacht toch dat er weinig grappen zouden zijn waar ik niet om zou kunnen lachen. Maar god, wat een slappe humor zeg. Als ik een comedy kijk wil ik niet per sé toetertje lam moeten zijn om te kunnen lachen. Misschien moet ik het maar gewoon bij stand-up comedy houden, daar hoeft geen onnozel verhaal omheen te zitten. Behalve een paar leuke stukjes die hierboven al worden genoemd (pictures-stukje bv.), vond ik het maar een slappe film. Niet afgekeken ook. Geef mij dan maar Analyze this ofzo, da's meer mijn ding.
leidsehoodie
En dan denk ej dat je hem opneemt en dan neemt ie alle clips op tmf op. Zucht. Zonder geluid. Dubbelzucht.
Deze qoute heeft mij meer doen lachen dan ongeveer 45minuten Airplaine!
I Black Hawk I
Ik denk dat ik dan toch de boeman moet zijn want voor mij viel deze film enorm tegen. Nadat ik films had gezien zoals Hot Shots en The Naked Gun dacht ik dat Airplane dan ook wel geweldig zou worden...
Maar helaas, ik vond dat de humor niet juist overkwam en mij daarom niet deed lachen wat normaal wel het geval zou zijn. Misschien ligt het aan mij maar daardoor vond ik de film dan ook niet geslaagd.
Zo'n film zou humoristisch moeten zijn maar heb bijzonder weinig moeten lachen, ze hadden ook veel meer kunnen doen maar toen in die tijd was dat misschien niet zo van zelf sprekend...
Lexcoaster
Redelijk grappige film, niet bijzonder maar wel 1 van de weinige leuke spoofs die er zijn. 3*
aerts007
Beter dan al z'n opvolgers in het genre.
CasperM
Best wel leuke film. Sommige stukjes (het in een rij wachten om iemand te "kalmeren") zie ik ook wel eens in TV series terug (Family Guy bijv.).
Verder was het leuke humor. Ik moest erg lachen bij "shit is going to hit the fan".
wwelover
Geweldige film, één van de beste op het gebied van 'flauwe' komedies. Bijna alle grappen zijn wel geslaagd. Het verhaal is simpel maar erg leuk bedacht en wordt door de briljante grappen leuk. Zoals gewoonlijk bij dit soort films is het verhaal niet zo van belang want je weet toch wel wat er gaat gebeuren. Ook de slapstick grappen zijn nog redelijk geslaagd, al heb ik de meeste wel vaker gezien maar dat is voor mij nooit zo'n probleem.
Het leuke aan de film is, de combinatie van opvallende personages en hun acties. Bijvoorbeeld de co-piloot die gewoon een basketballer is, en in zijn korte broek daar zit. De twee zwarte passagiers die niet te verstaan zijn, de übernichtigere medewerker die constant rare opmerkingen maakt. En natuurlijk mijn grote held Leslie Nielsen met zijn rol van dokter. Geweldig om te zien, zit er gewoon rustig met zijn stethoscoop in het vliegveld. En zijn briljante opmerkingen gecombineerd met hem als persoon.
De cast is erg leuk, zoals ik al zei Leslie Nielsen steelt de show. Robert Hays is ook leuk. Vrijwel iedereen deed het goed, alleen Julie Hagerty vind ik vreselijk slecht. Totaal geen aanleg voor acteren.
Leland Palmer
Looks like I picked the wrong week to quit...
Leuke film, maar soms wat mij betreft echt wel wat té veel van het goede. Het idee is wel leuk, maar de grappen vond ik soms wat te flauw of er werd te lang doorgedramd op één leuk moment, die eigenlijk weer niet leuk was op het eind, omdat er gewoon te lang op doorgehamerd word. Daarnaast vond ik die homo - in de luchthaventoren - gewoon schijtirritant en totaal niet grappig dus. Maar, de film kent ook genoeg leuke momenten. Nielsen en Bridges zijn erg grappig, bij een aantal scénes heb ik toch wel krom gelegen en de film kent wat grappige one-liners. Niet veel bijzonders, maar wel een grappig filmpje die je zo weer eens kan opzetten.
You ever seen a grown man naked?
Die was dan trouwens wel hilarisch.
Woutrr
Normaal ben ik helemaal in dit genre (flauwe humor) te vinden, maar deze stelde me toch een beetje teleur.
Volgens mij had ik er teveel van verwacht... ik kijk nogal hard uit naar dit soort films vermits ze uniek zijn.
Chimpz
Eerste èchte ZAZ film, zal inmiddels zowat de vijfde keer zijn dat ik hem zie. Laatste keer dat ik hem zag vond ik hem beduidend minder (ik dacht al even dat ik de humor ontgroeid was), maar weer goed gelachen deze keer, dus zal vorige keer gewoon in een foute bui zijn geweest. Don't call me Shirley!
Angrod_Pallanén
Dit soort komedies kan ik nooit genoeg zien. Erg flauwe grappen, maar precies voor mij. Leuke film met hilarische scenes.
3.5
mcdaktari
niet mijn ding die kinderlijke flauwe amerikaanse humor. Als ze ergens slecht in zijn, dan is het wel in humor. blijkbaar word deze pulp toch gewaardeerd. onvoorstelbaar, geef mij dan maar britse humor. achteraf bekeken is 1,5 ster misschien nog wel teveel, maar goed dat is dan voor dat enkele stukje wat nog net door de beugel kan. Sorry voor de liefhebbers maar dit is mijn mening, ik kan er niks anders van maken
voskat
We have clearance, Clarence.
Roger, Roger.
What's our vector, Victor?
lars-pixar
met leslie nielson!!!!!
en jim abreham.
jammer dat ze deel 2 niet hebben gemaakt.
Vinokourov
Nah, te flauw, te hoge grappendichtheid en daarbij ook teveel herhaling. Het wordt daardoor een lauwe komedie die nergens weet te verrassen. Het moment van een grap zie je gedurende film continu aankomen. Gelukkig verliep de grap dan toch anders dan vooraf gedacht. Alsnog wist me Airplane! me hooguit een enkele glimlach te bezorgen. Veel te weinig voor een komedie dus.
Ik heb serieus wel minstens 10x dubbel gelegen. Alleen al alle scenes met Leslie Nielsen zijn in 1 woord geniaal te noemen!
Vinokourov
Dat vond ik nog het leukste. Dat ie meerdere malen die cockpit droog binnenkwam en hoopte dat alles goed af zal lopen.
Haha ja!! Hilarisch
Of deze legendarische quote:
Can you fly this plane, and land it?
Surely, you can't be serious?
I am serious.... and don't call me shirley!
vhoffman
Redelijke film,
erg flauw, vooral in het begin, als Ted Striker een "smoking" boardingpas krijgt. Ik houd wel van dit soort films maar hier is als letterlijk genomen en erg overdreven
*3,5
pampie
Een vliegtuig in beeld met een baard: ''Wil Israel air even aan de kant gaan''
Hilarisch gewoon

Bottleneck
Lekker flauw, al die letterlijke grapjes. Ontiegelijk veel grappen, waardoor de kans groot is dat er een aantal stom zijn, maar om sommige uitspraken heb ik echt dubbel gelegen.
Ik ben toch veel meer van de Britse humor, maar die grijze knar van een Nielsen kan soms echt hilarisch zijn
movie fan
goede en grappige film ,de cast is goed uitgekozen en het verhaal was ook redelijk . de grappen waren goed , heb er echt wel hard mee moeten lachen . een geweldige film voor te zien .
Stephanovic
"But they've got instruments"
of:
"When Kramer finds out about this the shit is gonna hit the fan"
Geniaal gewoon
!
Gisteravond Airplane eens herkeken.
Ik was er een jaar of 3 terug toen ik hem voor het eerst zag echt lovend over. Gelukkig bleek dat bij de herziening wederom te zijn.
Ongekend grappige film, bomvol met gortdroge dialogen en de meest stupide situaties. En grote held Leslie Nielsen speelt er ook in mee he. Het is wel echt een film waar je echt om lacht of waar je echt niet snapt waarom mensen dit leuk vinden. Momenten met een automatische piloot activeren waarna je een opblaaspop van een piloot ziet is echt te flauw, maar tevens vreselijk grappig verzonnen.
Blijft 1 van de leukere komedie's in dit genre. The Naked Gun 1 blijft de koning. Airplane een goede 2e.
Ik had er 4,5* voor staan wat misschien wel iets te hoog is. Ik maak er 4* van.
Nakkie13
Surely you can't be serious.
I am serious, and don't call me shirley.
Airplane blijft een van de beste comedies ooit, samen met naked gun.
4,5
Nephilim
geniale comedy
"Joey, have you ever been in a... in a Turkish prison? "
lol ik kwam niet meer bij
Juneau_
Geniale humor blijft dit inderdaad.
'The tower, the tower! Rapunzel, Rapunzel!'
Johnny is een held

Airplane II: The Sequel
1982

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Roadrunner: A Film about Anthony Bourdain

The Dawn Wall
Documentaire / Avontuur, 2017

The Flight of the Phoenix
Avontuur / Drama, 1965
post-traumatische stress-stoornischicago, illinoisalcoholnoncataclysmgitaargeneesmiddeltaxi chauffeurpassengersaxophonestewardesspilotvliegtuigfear of flyingair controllerlandingautopilot kusparodiefood poisoningspooflos angeles, californiëalcohol abusepost-credits scenerampen filminflatable life raft anarchic comedychicago ptsdlos angeles