• 9.253.808 stemmen

Dazed and Confused (1993)

Komedie / Drama | 102 minuten

Genre: Komedie / Drama

Geregisseerd door: Richard Linklater

Met onder meer: Jason London, Rory Cochrane en Wiley Wiggins

• Bioscoop Vrijdag 27 juni in één bioscoop (Amsterdam)

Plot Dazed and Confused

"It was the last day of school in 1976. A time they'd never forget. (If only they could remember)"

Het is de laatste schooldag in mei 1976 in Austin, Texas. We volgen zonder vast patroon of verhaal hoe enkele scholieren hun laatste schooldag beleven. Er zijn bizarre inwijdingsrituelen, liefdesaffaires die beginnen en eindigen, overvloedig drankgebruik en vooral een grote verveling ondanks het feit dat de scholieren doorlopend op jacht zijn naar tickets voor het Aerosmith-concert in de stad.

avatar van Lebarron

Lebarron

Gewoon een leuke highschool comedy met soms een serieuze ondertoon. We volgen de Juniors(na de zomer seniors) en enkele toekomstige freshmen van Lee High School uit Austin Texas in de jaren 70 op de laatste schooldag voor de vakantie en op een beerbust bij de Austin Moontower. Het bijzondere aan deze film is dat hij eigenlijk nergens over gaat en toch weet te boeien. Dit komt door al de characters die erin meedoen. Sommige zijn stereotype en karikaturaal maar anderen zijn weer zeer realistisch zonder dat het ooit de dramakant op gaat. Die luchtige toon is dan ook de grootste kracht en zorgt ervoor dat hij ook zo bekend aanvoelt want ook mijn high school days waren niet echt spectaculair maar het was wel een leuke tijd en ik hing ook maar een beetje doelloos rond met mijn vrienden maar het was vrijwel altijd gezellig. Het feit dat we nooit zullen weten hoe het nu verder gaat met deze figuren draagt misschien ook bij aan dat memorabele karakter van deze film.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Dit is een typische high school movie die wel als voorbeeld kan gesteld worden. Los van de setting van 1976 geeft deze film een vrij oubollige indruk. 1992 is nu ook nog niet zo lang geleden. Los hiervan een vrij entertainende film waar veel en niets gebeurt. Een afgelijnd plot of verhaal is er niet echt. Wat je ziet zijn studenten die genieten van hun graduate en niets liever willen dan feesten en drinken.

In high school movies heb je vaak nogal wat naakt of vrijscène. Dit is hier helemaal niet het geval. Dat hoeft ook niet, want de film is boeiend genoeg met zijn vlotte verloop. Hier en daar wel enkele fijn personages en gebeurtenissen. De studentenstop, de billenkletsers, de afgelaste homeparty, ...

Joanna, ook de soundtracks mochten er zijn, lekker sfeervol en goed passend bij het geheel.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Metalfist schreef:

All right, all right, all right

Toch vreemd hoe sommige films je lang kunnen bijblijven zonder dat je ze überhaupt hebt gezien. Ik had indertijd een leerkracht die erg grote fan was van Dazed and Confused en het was een titel die altijd wel bleef hangen. Misschien voor een groot stuk ook wel dankzij het geweldige Led Zeppelin nummer (dat jammer genoeg niet in de film voorkomt, al is er wel een leuke knipoog naar de befaamde drumsolo's van John Bonham) maar een tijdje geleden niet getwijfeld toen ik dit op een rommelmarkt vond. Wel met een spuuglelijke cover maar wat blijkt?

Even muzikaal terug in die tijd: