• 9.376.444 stemmen

Dazed and Confused (1993)

Komedie / Drama | 102 minuten

Genre: Komedie / Drama

Geregisseerd door: Richard Linklater

Met onder meer: Jason London, Rory Cochrane en Wiley Wiggins

Plot Dazed and Confused

"It was the last day of school in 1976. A time they'd never forget. (If only they could remember)"

Het is de laatste schooldag in mei 1976 in Austin, Texas. We volgen zonder vast patroon of verhaal hoe enkele scholieren hun laatste schooldag beleven. Er zijn bizarre inwijdingsrituelen, liefdesaffaires die beginnen en eindigen, overvloedig drankgebruik en vooral een grote verveling ondanks het feit dat de scholieren doorlopend op jacht zijn naar tickets voor het Aerosmith-concert in de stad.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

dutchtuga schreef:

Heeft iemand idee van een soortgelijke film die zich afspeelt in de jaren '80? Ik hoor het graag

The Wild Life (1984)

Fast Times at Ridgemont High

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Dank!

avatar van rep_robert

The Wild Life kende ik nog niet. Fast Times is een aanradertje. Ook bekend met the Breakfast Club dutchtuga?

Edit: ja, zie het op je profiel staan.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Ja absoluut, een echt 80's tijdsdocument, maar net als Fast Times toch een film die een uitgangspunt/verhaal kent. Bij Dazed and Confused had ik het gevoel deel uit te maken van een groep die geen idee had wat te doen die nacht en maar gewoon kijkt waar het op uitloopt. Dat luchtige is waar ik naar op zoek ben in een 80's film. Misschien dat The Wild Life dat te bieden heeft.

avatar van Archaon

Archaon

Where's the drama?

avatar van nadja

nadja

Dit vond ik geen vette film, ook niet cool trouwens

avatar van NotJustAnOpinion

NotJustAnOpinion

Leuke feel good movie over schooliere de jaren 70.

De sfeer word hier perfect neergezet mede door de goede muziek.

Alleen jammer dat het eigenlijk nergens over gaat waardoor alleen de sfeer van deze film je nog bijblijfd.

Insignificance

Het gaat natuurlijk wel ergens over, al vind je dat niet zozeer terug in de plot. Linklater focust zich meer op zijn karakters en de plaats die zij innemen (en eventueel in gaan nemen) in de samenleving. Levert een los en speels drama op dat een beetje teert op het switchen tussen vrij veel personages. Het houdt de film op koers, al is er niet echt eentje die boven het maaiveld uitkomt. Adam Goldberg's rol als wijsneus is zelfs een beetje te geschreven, alhoewel zijn vervolg er wel mag zijn.

Verder eerlijk en spontaan gebracht met ook weer de nodige herkenbare elementen. En twee wapens. Dikke soundtrack ook, die de seventies nog eens onderstrepen. Een periode die misschien wat lastiger te vatten is (voor mij althans), maar gedurende de film wint het aan terrein. Het feestje is zelfs een regelrechte trip naar Memory Lane. En zo heeft Linklater toch maar mooi iets in elkaar gezet dat lekker doet namijmeren. Dat zal de inspiratie ook wel zijn geweest. Geslaagde film.

avatar van Bongsau89

Bongsau89

Erg leuke 'stoner' movie

4 sterretjes, niet omdat het zo'n sterke film is, maar daar kijk je m niet voor. heerlijke laidback sfeer, die goed ondersteund word door de lekker jaren 70 nummers van oa. Lynyrd Skynyrd, Black Sabbath, Foghat & Ted Nugent

avatar van Crook

Crook

Nice!

avatar van Figo

Figo

Veel overeenkomsten met American Graffiti, het is duidelijk waar Linklater zijn inspiratie vandaan heeft gehaald!

avatar van goongumpa

goongumpa

Klopt, het idee is hetzelfde. Laatste dag op de high-school, tieners die wat rondhangen, feesten, popmuziek uit die tijd luisteren, rondrijden in hun auto's etc... Ben dol op dat soort film. Dazed and Confused vind ik persoonlijk wel een stuk beter, omdat die veel relativerender is. Minder drama, een leukere laid-back sfeer, ook wel wat minder naief.

Plus, de jaren '70 zijn leuker dan de vroege jaren '60 .

jjaaaaaa.

Ze hebben er zeker iets in gedaan, in deze film.

Want je kan absoluut geen objectieve redenen geven waarom deze film nu zo verheffend of onvergetelijk is en toch blijft hij zachtjes in ons bloed voortruisen.

Bongsau89 schreef:

Inderdaad. Bij de buren staat een interessante post van SpaceLee over de soundtrack, die voor de fans van de film natuurlijk verplichte kost is. Haalt de ambiance van de film zo weer naar boven.

avatar van goongumpa

goongumpa

Bij de buren staat een interessante post van SpaceLee over de soundtrack

Dat ben ik

Insignificance

Ik had al even gecheckt of dhr. SpaceLee wellicht hier ook wat had gepost. Wel dus. Mooie bijdrage hoor. Ook ik zat me af te vragen waarom Led Zeppelin ontbreekt. Weten we dat ook weer.

avatar van canciser

canciser

Erg leuke film met een paar fantastische personages en een paar minder goede personages. De echt bully was wat overdreven, maar dat jochie wat voor het eerst dronken werd enzo was gewoon leuk om te volgen. Het verhaal begon wat vaag, maar ontpopte zich verder goed. De soundtrack was helemaal top, leuke film om voor de tweede keer te zien. 3,5*

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Nooit echt fan geweest van dit soort praat-films die het meer moeten hebben van sfeer dan van een lekker lopend verhaal. Dazed and Confused interesseerde me dus maar weinig en ik vrees dat ik over 2 maanden alles vergeten ben. De soundtrack daarentegen was wel oke.

avatar van stijnvg

stijnvg

Deze film staat bij mij op Nr.1

En zoals Bongsau al aan gaf is het op zich geen sterke film, maar het is gewoon een totaal andere film dat je gewoon bent, omdat er totaal geen patroon in zit. De bijpassende muziek uit de jaren 80 is gewoonweg FANTAS... wait for it ...TISCH!!

Het acteerwerk vind ik ook prachtig, gewoon omdat het allemaal zo realistisch lijkt. Je leeft totaal mee met de verschillende jongeren. Het grappige is dat ik me wel deels kan herkennen in die bende. Mensen die houden van een echte ''chill-film" dan is dit zeker een aanrader!!!

Indien je houdt van een sterke film, met een sterk verhaal moet je gewoonweg niet naar deze film kijken want je gaat er toch niets aan vinden.^^

Ik heb het al gezegd, bij mij staat deze film op nr.1

Indien je deze film hebt gezien, en je wilt meer van dit, dan raad ik ook de volgende films aan:

* the wild life

avatar van Erwinner

Erwinner

Ik doe mee

avatar van scorsese

Heerlijke film waarin een aantal scholieren wordt gevolgd tijdens hun laatste schooldag voor de zomervakantie. Deze film transporteert je terug naar de zomer van 1976, en je zou willen dat je erbij was geweest. Het ziet er allemaal authentiek uit met de haardracht, kleding en taalgbebruik. Ook de uitstekende soundtrack helpt hier aan mee. Ondanks de grote groep personages blijft het geheel overzichtelijk en verveeld op geen enkel moment. Goed geschreven dialogen, kleurrijke personages en een erg fijne cast. Genoeg humor, maar de film blijft oprecht.

Heb deze film al behoorlijk vaak gezien, en hij blijft gewoon goed en leuk. Derhalve maar een half puntje erbij.

avatar van Gloeilamp

Gloeilamp

Vorige week deze film gekeken met een paar vrienden. Het is een erg leuke film en na afloop van deze film baalde ik dat ik deze tijd niet heb meegemaakt. Een van de leukste films die ik de laatste weken gezien heb.

3,5*, met optie tot verhoging.

avatar van Nijmegen

Nijmegen

Erg leuke film over een laatste schooldag, je krijgt er zo'n leuk Amerikaans high-school gevoel van.

avatar van DwarreI

DwarreI

Een subtiel, naturel, realistisch en oprecht portret.

Mooi camerawerk ook, dikke 4*

Mescaline

Dazed and Confused voor de derde keer bekeken en dit keer op de special edition blu-ray uitgave.

Wat ben ik blij dat ik die blu-ray heb aangeschaft zeg. Deze film blijft gewoon een topper in zijn genre en is een tikkeltje beter dan American Graffiti, al moet ik zeggen dat ik beide films waardeer.

10 Jaar na het maken van deze film is er nog een bijeenkomst geweest op een groot grasveld waar ze deze film met het bij zijn van acteurs in het groot nog eens draaide. Het leek wel woodstock op de beelden

Dazed and Confused is DE film over de jaren 70, de film komt dan wel uit begin jaren 90 maar dat is er niet aan af te zien. Heerlijke jaren 70 sfeer en de ultieme feel-good film voor mij

Stem blijft gewoon steevast staan op 5.

Mescaline schreef:

Stem blijft gewoon steevast staan op 5.

En je timing om 'm nog eens te hérzien is perfect.

Mescaline

Haha, ik neem aan dat je doelt dat aardig wat mensen al schoolvakantie hebben?

Mescaline schreef:

Haha, ik neem aan dat je doelt dat aardig wat mensen al schoolvakantie hebben?

Yep, die tijd van het jaar die ons weer met veel weemoed doet terugdenken aan die zalige tijd dat we zelf jong waren en die perfect wordt weergegeven in deze film. Zelfs al vond ik de meeste muziek uit deze film destijds kut.

Mescaline

Haha, ja ik ben zelf nog steeds jong maar ik had echt graag die jaren willen mee maken