Enemy at the Gates (2001)
Genre: Oorlog / Historisch
Ierland / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Jean-Jacques Annaud
Met onder meer: Ed Harris, Jude Law en Rachel Weisz
Gesproken taal: Duits, Engels en Russisch
Releasedatum: 29 maart 2001
Plot Enemy at the Gates
"Some Men Are Born To Be Heroes."
De film vertelt het waargebeurde verhaal van Vassili Zaitzev, een Russische sluipschutter die tijdens de Slag om Stalingrad in de Tweede Wereldoorlog in z'n eentje meer dan honderd Duitsers vermoordde. Hij wordt door z'n officier gebruikt als propaganda. Ze worden beiden verliefd op dezelfde vrouw.
Vassili Zaitsev
Sacha Filipov
General Paulus
Young Vassili Zaitsev
SiD3Sp|N
Idd Minotaures, dat stukje bij die fontein , dat ze voor dood moesten liggen toen de soldaten voorbij kwamen. Indrukwekkend stukje.
Ik vind dit na Saving private Ryan één van de betere oorlogsfilms ooit imo.
John Lee Hooker
Lekkere oorlogsfilm dit.
Spannend, en anders dan anders. Prima verhaal en goed acteerwerk.
Ik had wel liever een andere titel gezien.
- 4 -
simonvinkie
Voor 98 cent bij de Intertoys gekocht. Leuke prijs hoor.
De eerste twintig minuten waren erg sterk. De strijd bij Stalingrad is erg realistisch en goed. Jammer dat de film daarna wat inzakt. De rest van de film volgen we een kat en muis spel, tussen Jude Law en Edward Harris.
Wat ik een beetje jammer vond is dat de film niet de hele speelduur hetzelfde niveau volhoud. Briljante scenes worden afgewisseld met veel mindere scenes. Acteerwerk was verder dik in orde, maar waar ik me wel aan blijf ergeren is dat de duitsers en russen, gewoon engels praten. En soms ook nog met een dik engels accent.
Sommige dingen waren ook een beetje voorspelbaar een cliché. Het happy end had van mij dan ook niet gehoeven. Wel blijft de film gewoon twee uur erg vermakelijk. En zoals ik al eerder heb gezegd, zijn de eerste 20 minuten van top niveau.
-edit- Wat ik wel vaker heb bij films is dat ik een halve dag nadat ik de ster heb gegeven, er anders over denk. Ik ga hem toch een halfje naar beneden doen, puur omdat mijn gevoel over de film verandert is.
b_cru
Geweldige film. Spanning, mooi scenes, mooie rollen... kortom, 2 uur vermaak.
Ik snap het commentaar op Ed Harris als Duitse sniper niet... Die moet toch juist een beetje sympatiek zijn om alle informatie uit dat jongetje te kunnen halen? Als het een groffe gemene Duitser was geweest, dan was het toch juist ongeloofwaardiger?
SnakeDoc
Prettige film met een paar super mooie beelden.
Einde vond ik eigenlijk erg tegenvallen.
De manier waarop de Duitse sluipschutter werd vermoord en de makkelijke manier waarop Vassili zijn liefje weer vind vond ik erg afgeraffeld.
Jammer, want de eerste 100 minuutjes liepen gesmeerd!
Ondanks dat toch een 7,5!
sofripa
Overdonderende film. Het verhaal, de lokatie, de spanning van scherpschutters, ik zat er helemaal in. Meermalen gezien, het blijft een meesterwerk. 4 sterren
TonyKing
EINDELIJK! Ik heb deze film een keer gezien en vond hem echt geweldig, maar kon niet meer op de titel komen. Nu zocht ik toevallig naar enemy of the state en kwam ik hem tegen:). Binnenkort weer eens kijken!
orbit
- 12092 berichten
Ed Harris, met zijn doordringende blauwe ogen, was niet goed genoeg om een Duitser te spelen? Het is dat ik hem ken en weet dat hij een Amerikaan is, maar anders had hij met gemak als een Duitser door het leven kunnen gaan.
Was een prima Ariër inderdaad
83Utreg!
Bijzonder mooie film over een stukje geschiedenis waar je geen enkele voorstelling bij kunt maken. Een film als dit zorgt echter dat je een beeld krijgt van de brute strijd die de Russen hebben geleverd voor hun land. En ook vooral in het begin van de film, hoe een persoonlijke véte tussen twee dictators, duizenden mensen de dood in heeft gejaagd.Het minpunt is dat het Engels gesproken is. Maar oké Amerikanen gaan nu eenmaal niet naar een Russisch/Duitse film kijken, en er zou een heel ander vaatje acteurs open moeten worden getrokken, wat dan misschien ook weer zou afdoen aan de kwaliteit.
Het volledig aan puin geschoten Stalingrad is erg duister en mooi neergezet. De rollen zijn goed en geloofwaardig. Vooral de rol van Ed Harris, (sowieso een top acteur) als uiterst kundige en koude sluipschutter is hem op het lijf geschreven.
Ik had hem al eerder gezien maar het was toch weer erg de moeite waard. Zeer goede oorlogsfilm, ook orgineel qua onderwerp vind ik.
HelenaV
Deze film is een belediging aan de Grote Vaderlandse Oorlog. Niks deugt eraan.
De acteur die Vasiliy Zaitsev speelt lijkt totaal niet op de echte Zaitsev, want die was best lelijk. De soldaten zijn allemaal schoon en goed doorvoed en worden als vee opgesloten in treinen vervoerd door boze commandanten met luidsprekers. Het volkslied dat je hoort werd pas eind 1943 aangenomen en de tekst in de jaren '70. Er worden verwijzingen gemaakt naar anti-semitisme in Rusland -- toen was het nog een misdrijf waarop de doodstraf stond. De soldaten die in werkelijkheid dodelijk moe waren en hun familie misten, worden neergezet als idioten die ruftspelletjes spelen.
Alsof dat allemaal niet erg genoeg is, gedragen de personages zich ontspannen en individualistisch, alsof ze zich niet in de grootste oorlog in de geschiedenis bevonden maar hun psychologische worstelingen moesten zien op te lossen...
Alsjeblieft, als je het publiek een Hollywooddrama wil geven, geef hen een Hollywooddrama en misbruik daarvoor niet de historische tragedies van andere naties. Geen wonder dat Russische veteranen een verzoek indienden bij de Doema om de film te verbieden....
blonde redhead
Ik weet niet of je het door hebt maar het gaat om een film. Niet om een documentaire. Er staat ook altijd gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dat moet je ongeveer zo zien als dat in de tweede wereldoorlog een scherpschutter is geweest met de naam Zaitsev. Daar houd het vaak ook op. We zitten immers niet naar een documentaire te kijken. Gelukkig niet zelfs.
83Utreg!
Ik denk dat helena een Russische is van tegen de negentig. Ze weet namelijk wel erg goed hoe het was.
HelenaV
Met het eerste attribuut heb je gelijk, met het tweede niet (ik ben pas 69!).
En dat de veteranen -- je weet wel, de mensen die zelf in die oorlog hadden gevochten -- het een onrealistische en beledigende film vonden, zegt dat je wat of niet?
HelenaV
Sommige onderwerpen zijn niet geschikt om er een Hollywooddrama van te maken. Dit soort films zorgen ook voor vertekende beelden over de echte gebeurtenissen. Je hebt als filmmaker een verantwoordelijkheid tegenover de geschiedenis en tegenover je publiek. Maar Annaud wilde alleen maar entertainment brengen en daar kun je best een ander onderwerp voor gebruiken. Als er een soortgelijke film werd gemaakt over de Russische wreedheden in 1945 of de genocide in Rwanda, zouden veel mensen ook niet geamuseerd zijn.
moviemafketel
- 19752 berichten
Ach, van elke verschrikkelijke periode die deze aardbol heeft moeten doorstaan, is langzamerhand een film gemaakt. Als je een beetje op de hoogte bent van de geschiedenis kun je het Hollywoodiaanse aardig filteren uit zo'n film als dit hoor. Documentaires zijn er al meer dan genoeg over deze oorlog. Ik vind het niet zo erg dat er een klein sausje overheen wordt gegooid. De veteranen zullen hier inderdaad anders over denken, maar deze film is dan ook niet alleen gemaakt voor de veteranen.
rambam3
Ik vond met name het eerste half uur erg goed!
Daarna werd het iets minder, maar over het algemeen een prima film.
Dat er nog veel van dit soort films mogen verschijnen!
orbit
- 12092 berichten
Waarom is dit niet geschikt een Hollywooddrama van te maken? Omdat het ns geen Amerikanen zijn die de hoofdrol vervullen? En welke enorm vertekende beelden zou deze film in hemelsnaam bezorgen? Je bazelt maar wat om een onzinnig punt te willen maken
LedZeppel1n
Ik weet niet hoor maar deze film is op iets echts gebasseerd. Aangezien er ook echt een Russische sniper heeft bestaan, die meerdere belangrijke officieren en hogere mensen van het Duits leger heeft omgebracht.
Het is gewoon een heel klein verhaal wat in de 2e wereld oorlog afspeelde en vervolgens verfilmt is.
83Utreg!
Toch kan je niet stellen dat de film een soort feel good movie is, ik bedoel er komen diverse harde momenten in voor. Ook werd de brute strijd (vooral in het begin) toch wel aardig neergezet.
Ik snap dat je als rus het een en ander aan te merken kan hebben, om het echter als een belediging te zien begrijp ik niet zo.
Hardrebel
Het eerste deel van de film is een 1 op 1 copie van de russiche campain in het spel Call of duty 2. Wel geinig om te zien maar krijgt een erg gejat gevoel. Tevens had ik toch meer diepgang verwacht van het sniper gebeuren. Er word te veel van de hak op de tak gesprongen. Nu wachten op een echt goede sniper film. (hoop dat die ooit komt).
Iron Maiden
grappig dat je het zegt, deze film is namelijk veel ouders dus het is eerder andersom.
deze film heeft tot heel veel spellen als voorbeeld gediend, zelfs bij call of duty 5 nog wanneer ze bij de fontein met liggen komt uit deze film!
Arnhemmer
83Utreg!
En dan bedoeld hij nog COD 1 ipv 2 ook.
Sid-the-gekste
Ik verveelde me vandaag ik dacht zou eens een goeie shooter/oorlogfilm opzetten..
Wist al gelijk welke film ik koos deze masterlijke film..
Was weer lang geleden dat ik gezien had heb er weer adembenemend naar gekeken...
Geweldige film gewoon....
Prince AFCA
Een goede oorlogsfilm , dat zeker. het begin is zeer verbluffend, en de erge situatie rond om de bloederige slag om Stalingrad word goed in beeld gebracht. Mooie close up gevecht scenes, en de angstige blik van de jonge Russische soldaten.
Dat de film daarna afzakt naar een onderlinge sluipschutters strijd is logisch, want zo kondigde de film zich tenslotte aan. En ook hier zit historische waarde aan, want de sluipschutters hebben daadwerkelijk een belangrijke rol gespeeld in de echte slag om Stalingrad.
En ook de hoofdrol speler Vasil Zaitjev heeft echt bestaan. je kunt em bijv vinden op Wikipedia.
Of de strijd tussen hem en de Duitse Sluipschutter ook echt heeft plaats gevonden is niet duidelijk.
Een van de acteurs , de geen die bij een sprong door de Duitse sluipschutter door het hoofd getroffen word , speelt in Sons of Anarchy.
Een goede film, zeker in zijn genre
83Utreg!
Dat het duel tussen hem en die duitse sluipschutter er is geweest is w'el bewezen, hij had zelfs de zelfde naam en was ook majoor, net als in de film. Zelfs de dekking die hij gebruikt aan het einde is exact nagebouwd. Alleen de manier waarop het verliep en het einde wanneer hij hem dood, zijn anders ingevuld door de regisseur.

Geprezen WOII-film 'Enemy at the Gates' is vanavond te zien op televisie

Netflix verwijdert binnenkort de WOII-film 'Enemy at the Gates' van Jean-Jacques Annaud

Der Untergang

The World's Fastest Indian
Biografie / Roadmovie, 2005

Cinderella Man
Biografie / Sport, 2005
wintersluipschutterheldtweede wereldoorlogruslandstalingrad gebaseerd op een waargebeurd verhaalnazi officerstrijdgeweldbombingdoodjaren 40soviet propagandanikita khrushchev