• 9.371.928 stemmen

Enemy at the Gates (2001)

Oorlog / Historisch | 131 minuten

Genre: Oorlog / Historisch

Oorsprong: Ierland / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Jean-Jacques Annaud

Met onder meer: Ed Harris, Jude Law en Rachel Weisz

Gesproken taal: Duits, Engels en Russisch

Releasedatum: 29 maart 2001

Plot Enemy at the Gates

"Some Men Are Born To Be Heroes."

De film vertelt het waargebeurde verhaal van Vassili Zaitzev, een Russische sluipschutter die tijdens de Slag om Stalingrad in de Tweede Wereldoorlog in z'n eentje meer dan honderd Duitsers vermoordde. Hij wordt door z'n officier gebruikt als propaganda. Ze worden beiden verliefd op dezelfde vrouw.

Vassili Zaitsev

General Paulus

Young Vassili Zaitsev

avatar van mister blonde

mister blonde

nog een keer gezien en eigenlijk vind ik het gewoon een hele goeie oorlogsfilm. spectaculair (mooie scenes op het begin) veel erge sterke scenes later in de film in het bekende kat-en-muis spelletje tussen harris en law.

de cast was zeer aardig (hoskins was geweldig), muziek in orde en de sfeer was redelijk getroffen.

de liefdes driehoek was compleet overbodig, maar goed uitgewerkt.

andere punten van kritiek; dat de russen en duiters, weer engels moesten praten... ja dat weet je dus eigenlijk van te voren. dat, dat weer als argument wordt aangegrepen dat het weer een typisch wanproduct uit amerika is vind ik onzin. als hollywood met een oorlogsfilm komt, zijn er een aantal mensen die automatisch roepen 'troep uit de usa!!.' is het een keer geen misselijk makende patriottische film, valt men er weer over dat er engels wordt gesproken. ik kan me voorstellen dat je dit een minpunt vond, maar in films uit andere landen wordt dit ook gedaan.

het eind vind ik niets mis mee; harris heeft net zijn positie weggegeven, dus moet (ondanks dat hij dit niet zo snel doet) een andere positie kiezen. je ziet hem ook niet op zij dooie gemak weglopen, eerder iets dat tussen weglopen en sluipen in zit. hierbij zit arrogantie en onderschatting wat ik gezien harris' karakter heel aannemelijk vind.

en dat de 2e wo te belangrijk is om hier zo (en hoe is dat dan eigenlijk) mee om te springen, vind ik een belachelijk argument om deze film twee sterren aftrekt te geven.

iig verhoogd naar 4 sterren.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Erg goede film. Indrukwekkend, en ik vond ook de bombardement scènes erg mooi, het uitzicht over de stad lijkt erg realistisch. Zoals eerder gezegd is het maffe Britse accent vrij belachelijk. Een Russisch accent was beter geweest.

Verder heb ik zojuist één van de vreemdste en origineelste sexscènes ooit gezien.
Wel grappig zo, tussen al die andere kerels.

En Ed Harris is perfect gecast. Echt heel goed.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Ik verwachte een film in de lijn van Saving Private Ryan en The Thin Red Line maar dan aan het oostfront. Dat viel toch een beetje tegen. De film ziet er wel erg mooi uit, het in puin geschoten Stalingrad oogt als een realistisch slagveld. Jammer genoeg zakt na het spectaculaire en sterke begin de film behoorlijk in en dat komt niet in de laatste plaats door het wat houterige en niet altijd even sterke acteerwerk. Ed Harris komt nog het best over als duitse officier en ook Jude Law doet het nog wel aardig, alhoewel ik in hem niet echt een verbeten en verbiterde rus zie. Die andere gozer hadden ze zowiezo wel weg kunnen laten en in Bob Hoskins zie ik geen overtuigende generaal Chroetsjov die over lijken zou moeten gaan.
De film heeft wel zijn momenten maar over het algemeen vond ik hem na de eerste 20 minuten nergens meer echt heel spannend worden, gemiste kans volgens mij.
Alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld komt de film bij mij toch nog wel aan een voldoende; 3*

En dan nog over het eind; Op de vorige pagina stond een discussie over dat die ervaren duitse sniper zo'n domme fout maakten om te gaan kijken nadat hij Zaitzev dacht te hebben neergeschoten. Maar volgens mij was het toch echt Zaitzev die de eerste fout maakte door in slaap te vallen! Was hij niet in slaap gevallen dan was de majoor het haasje geweest en had dat jochie nog geleefd! Ik vond het einde dus ook zo gek nog niet, door de vermoeidheid en stress kunnen volgens mij de meest ervaren soldaten domme fouten maken.

avatar van serpico

serpico

Een erg mooie en ook vrij goede oorlogsfilm, ook al had hij beter gekund. Ben het ook met eerdere posts eens dat de gesproken taal een beetje raar overkwam, maar dit is eigenlijk wel logisch als je kijkt naar het feit dat er toch een commercieel succes bereikt moet worden.
Wat ik wel erg jammer vond was het einde dat alles opeens goed komt. Naar mijn mening had Jude Law's personage aan het einde afgeknald mogen worden om eens de standaard eind goed al goed regels tegen te gaan, en de waanzin van het oorlogsvoeren te benadrukken
Maar uit visueel punt was de film wel erg goed gemaakt en dan vooral het begin.

avatar van FillumGek

FillumGek

Vette film over twee sublieme sluipschutters. De sfeer is perfect. Echt erg mooi en knap om te zien hoe professionele sluipschutters zo gecamoufleerd zijn dat je ze met het blote oog niet kan zien. Ook hun manier van denken ( 'Wat zou de vijand nu denken en wat zou hij nu doen?') staat me erg aan.

Een minpunt is de gesproken taal. Duisters die niet duits spreken en Russen die geen russisch spreken. Neem dan gewoon duitse en russische acteurs in de hoofdrol, hoewel Harris en Law het natuurlijk wel goed deden.

Ook een beetje flauw was de strijd om het meisje. Ik vind dit een beetje ongepast in een oorlogsfilm, maar goed, aangezien dit een waargebeurd verhaal is doe je er niks aan. Daarbij komt nog dat het liefdesverhaal maar een detail was. De film is meer gericht op de strijd tussen de snipers, gelukkig.

****

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Wat fanaat zegt over de taal in de film is waar. Russen spreken geen Engels, net zo min als Duitsers.

Indien je echter zou willen dat er in elke film de taal wordt gesproken die hoort bij het volk/land waarover de film gaat, zal je snel gaan klagen over gebrekkige acteerprestaties. Bovendien zouden eventuele taalgrappen (in deze film nu niet echt het geval) in het Duits of Russisch niet tot mij doordringen.

In realiteit is het idd onmogelijk dat de Russen en Duitsers Engels spreken, maar mij stoort het niet echt (al had ik de bedenking deze week ook gemaakt).

Over de film: Ik vond dit een zeer goede oorlogsfilm omdat hij het menselijke liet zien van beide zijden. De vijand mocht dan wel de vijand zijn; ook hij had goede karaktereigenschappen en werd dus niet zwart/wit afgebeeld. Verder is de film erg spannend opgebouwd en zijn ook de oorlogsscènes (en de verwoeste stad) mooi in beeld gebracht.

Dikke 4.5 sterren.

PS: het was trouwens dankzij moviemeter dat ik deze film bekeken heb. Had thuis het dvd'tje liggen, maar had er nog nooit naar gekeken omdat het mij niet echt aansprak, maar door de lovende commentaren heb ik hem toch ook bekeken.

ZEKER DE MOEITE WAARD.

avatar van Theunissen

Helaas gaat deze film meer over de strijd tussen de beide sluip-schutters dan over de slag van Stalingrad. Het begin van de film laat dit wel goed zien maar daarna niet meer. Wil je meer over de slag om Stalingrad zien en dan is de film "Stalingrad" een absolute aanrader. Want die laat de werkelijkheid zien van de waanzin in Stalingrad, iets wat deze film helaas niet laat zien.

De film is niet slecht en het verhaal is eigenlijk ook best goed maar een romance met een vrouw (daar draait het ook veel om) vind ik niet echt passen in een oorlogsfilm. Een oorlogsfilm moet draaien om de oorlog en niet om randgebeuren. Daarom was deze film voor mij een teleurstelling want ik had er meer van verwacht.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Het had (naar mijn mening) een hele spannende en leuke film kunnen zijn, maar hij stijgt niet boven het middelmatige uit dankzij het domme liefdesverhaal. Zonde. 3* (ik zal binnenkort Stalingrad ook maar eens zien )

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Toch wel erg moeilijk te beoordelen deze film.

Hoe mooi de film ook kan zijn en hoeveel aandacht er ook aan werd besteed vond ik het toch niet echt een succes. Er gebeurt naar mijn mening best wel weinig in de film en zitten er best erg saaie stukken in. Echt spannend en ondroerend is het ook niet. Het begint dan wel mooi met dat die soldaten van de trein naar de boten moeten wurmen terwijl ze van alle kanten door hun eigen officieren worden beschoten en als ze varen worden ze nog door stuka's beschoten. Gevolgt met een oorlog in de straten van Stalingrad, waarbij 2 soldaten 1 geweer moeten delen en waarbij de overblijvers gewoon werden neergeschoten door hun eigen mensen. Ook vond ik die scene met "schieten als er een bombardement plaats vind zodat de schoten gedemt worden"orgineel verzonnen.

Maar na al deze spanning knapt de film af en gebeurt er zoals gezegt erg weinig. Dan word het zo'n soort liefdes-avonturen filmpje naar mijn mening. Acteerwerk is wel OK en sommige sluipschuttersscenes zien er ook mooi uit maar het zakt helaas als plum-pudding in elkaar. Er had gewoon meer in gekunt.

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

Op zich een goede film. Niet veel bekende oorlogsfilms gaan over de Russen, tenminste niet degene die ik ken. Leuk om een keer te zien. Verder is het hele sluipschutter idee ook best vet en redelijk origineel.

Ik kan er alleen niet om heen dat twee van de hoofdpersonen worden gespeeld door in mijn ogen mindere acteurs. Ten eerste ben ik geen fan van Jude Law, in deze film erger ik me echter niet aan hem.

Rachel Weisz daarentegen irriteert mij mateloos, ik vond haar in The Mummy ook al redelijk irritant en in deze film is dat niet minder.

Met een betere casting, naar mijn idee, had deze film misschien wel een halve tot een hele ster meer gekregen.

avatar van Dutchero

Dutchero

Liefdesverhalen in oorlogsfilms als deze..............water en vuur.

Het idee om een film te maken over een Russische sluipschutter vond ik op zich best interessant, maar de uitwerking vond ik redelijk matig. De film is redelijk klinisch, oppervlakkig zelfs. De scenes zijn allemaal net niet overtuigend genoeg, waardoor je nooit echt meeleefd met de personages. De stad Stalingrad tijdens WO2 heb ik weleens beter afgebeeld gezien, alles was hier net even te 'clean'. Dat geldt eigenlijk voor de hele film, te clean. De makers weten duidelijk niet welke kant ze op moesten met deze film, moest het een pure (anti) oorlogsfilm worden, een (liefdes) drama of een thriller met de oorlog als setting? Het is van alles een beetje en op geen enkel vlak overtuigd het echt. Voorbeeld is dan ook het Tania - plot. Dat Danilov Zaitzev verraadt vanwege Tania was natuurlijk voorspelbaar, maar dat verraad-plotje komt ineens tot een eind. Dan Sacha, die opgehangen wordt, wat op zich best een indrukwekkende wending was. Vervolgens gaat Tania dood, maar toch niet. Om nu te zeggen dat dat jammer is klinkt misschien raar, maar ik had het een einde gevonden wat veel meer impact zou geven dan het einde waar nu voor gekozen is. Nu is weer zo'n standaard feel-good einde waardoor je de film binnen een uur alweer bent vergeten. Past niet bij een film over Stalingrad. De makers durven net niet ver genoeg te gaan. Bij een film over Stalingrad hoort een soort dramatiek van de oorlog, en geen liefdesdrama. Heeft niets maar dan ook niets met elkaar te maken. Onbegrijpelijk dat makers van dit soort films die fout elke keer weer maken. De hele sfeer van de film, die dus sowieso al te clean is, wordt door dat zwijmelverhaal helemaal verziekt. Een Stalingrad film hoort een angstaanjagende sfeer, een desolate sfeer te hebben.

Verder nog een enkele poging tot humor (mislukt) en een aantal vreemde scenes. Vooral toen Zaitzev König neerknalde. König wordt de hele film voorgesteld als geniale sluipschutter, maar in die scene geeft om onverklaarbare redenen zijn dekking volledig op. .

Al met al vond ik het een film waar vooral veel meer in had gezeten. Als je die zwijmel sfeer in zou ruilen voor een echte Stalingrad sfeer dan zou dat al een hele hoop schelen. Uiteindelijk is het een film geworden met een interessant uitgangspunt, maar slecht uitgewerkt. Nu is het een romantische film in Stalingrad geworden. Hoe kom je erop zou ik aan de makers willen vragen.

Wel redelijk vermakelijk, maar zeker niet goed.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik zit een beetje tussen de mensen die het de hemel in prijzen en de mensen die hem afkraken, in. De film wordt ijzersterk opgebouwd als een beeld van hoe wreed het was om aan de Russische kant te moeten dienen, met zijn propagandamachine en de weinig zachtzinnige behandeling bij deserteurs en traumatische soldaten .Maar dan komt er opeens een titanic-achtig liefdesverhaaltje dat de angel er behoorlijk uit neemt. Typisch Hollywood in de negatieve zin.

avatar van AmazingShikoku

AmazingShikoku

De film was minder goed dan ik mij meende te herrineren. Ik dacht dat Enemy At The Gates toch wat dieper op ging in de wegen en gedachtegangen van een sniper pur sang.

Ik moet zeggen dat het feit dat de protagonist van de film een analfabetistische en een wat zigeuner overkomende feel rond zich heeft hangen dat het de film niet veel goed doet. Een oorlogsheld die met een mossin-nagent is immers geen traagdenkende boerenpummel, zeker niet in een oorlogsfilm.

De actiescenes in de film zijn allemaal wel leuk, maar de verhaalelementen er om toe konden me maar weinig boeien. De helft van de karakters in de film hadden totaal geen nut nog konden ze me ervan weerhouden om met mijn gedachten af te dwalen aan dingen die om me toe gebeurden.

Vroeger had ik deze film misschien wel zo hoog als een 4/5 ingeschat, Ik ga nu toch een puntje naar beneden naar 3/5.

3/5

avatar van Tharoy

Tharoy

Afgezien van het krachtige begin(nu zie ik dus waar CoD zijn inspiratie vandaan haalt, sommige missies van CoD zijn één grote rip van deze film) en de sniperscènes vind ik het een en al armoe. Wat een baggeracteurs, wat een baggerverhaal, wat een baggerdialogen, wat een baggersaaie film. Niet zozeer omdat ie saai is, maar dat dit soort dingen al 13233999 keer in WO II films zijn gedaan. Je weet al hoe het af gaat lopen, je weet al dat 'een dierbare vriend' gaat sterven etc. Het is gewoon niet boeiend meer.
Ik zie dus geen excuus om iedere keer dat WO II gedoe, die stomme saaie liefdesverhalen(voor de duidelijkheid; Titanic vind ik een geweldige film, maar daar is het liefdesverhaal ten minste heel goed uitgewerkt) en zulke bagggeracteurs te nemen. Dit genre is gewoon zo enorm uitgemelkt, kom aub nou eens met wat nieuws! De enige WO II film die daarin slaagt is der Untergang heb ik het idee. The Pianist kan je daar ook gedeeltelijk bij rekenen, maar de rest? Bagger.

Neemt niet weg dat het vermakelijke pulp is om naar te kijken, mede door de fantastische decors van Stalingrad en de actievollere scènes en overweldigende begin. Maar de rest kan gewoon zoooo veel beter.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Aardige WO2 film die het vooral moet hebben van z'n looks en spannende snipermomenten.

Visueel dus dik in orde: de chaos van het in puin geschoten Stalingrad, grauwe stad, grauw sfeertje ook. Prima. De scènes waarin de snipers in actie komen zijn ook zeer degelijk met als hoogtepunt de scène waarin Zaitsev in een hachelijk positie te komt te zitten tegenover z'n Duitse belager en met behulp van z'n vriendinnetje en een stuk glas zich toch weet te redden. Zeer sterke scène.

Verhaal was niet altijd even boeiend, ook dat liefdesverhaaltje vond ik niet echt nodig (al is Rachel Weisz wel leuk om naar te kijken) en soms werd het iets te langdradig.

Prima acteerprestaties ook. Al vond ik Ed Harris als Duitse sniper te sympathiek eigenlijk. Had iets brutaler mogen zijn. Maakt hij wel goed op het einde.

Maar verder een prima film. Heb zin gerkegen om Stalingrad te bekijken

avatar van SiD3Sp|N

SiD3Sp|N

Idd Minotaures, dat stukje bij die fontein , dat ze voor dood moesten liggen toen de soldaten voorbij kwamen. Indrukwekkend stukje.

Ik vind dit na Saving private Ryan één van de betere oorlogsfilms ooit imo.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Lekkere oorlogsfilm dit.

Spannend, en anders dan anders. Prima verhaal en goed acteerwerk.

Ik had wel liever een andere titel gezien.

- 4 -

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Voor 98 cent bij de Intertoys gekocht. Leuke prijs hoor. De eerste twintig minuten waren erg sterk. De strijd bij Stalingrad is erg realistisch en goed. Jammer dat de film daarna wat inzakt. De rest van de film volgen we een kat en muis spel, tussen Jude Law en Edward Harris.

Wat ik een beetje jammer vond is dat de film niet de hele speelduur hetzelfde niveau volhoud. Briljante scenes worden afgewisseld met veel mindere scenes. Acteerwerk was verder dik in orde, maar waar ik me wel aan blijf ergeren is dat de duitsers en russen, gewoon engels praten. En soms ook nog met een dik engels accent.

Sommige dingen waren ook een beetje voorspelbaar een cliché. Het happy end had van mij dan ook niet gehoeven. Wel blijft de film gewoon twee uur erg vermakelijk. En zoals ik al eerder heb gezegd, zijn de eerste 20 minuten van top niveau.

-edit- Wat ik wel vaker heb bij films is dat ik een halve dag nadat ik de ster heb gegeven, er anders over denk. Ik ga hem toch een halfje naar beneden doen, puur omdat mijn gevoel over de film verandert is.

avatar van Minotaures

Minotaures

Liefde tijdens een oorlogsperiode is geen goede combinatie.

Een 2de keer dat ik hem zie. Hij is niet beter geworden als laatst en dat zal het waarschijnlijk voorlopig niet worden.

Tot zover ik heb gezien, is dit een 2de film gemaakt over een donkere tijdperk in Stalingrad tijdens de 2de WO. Dit keer door de ogen van de Russen, waar er ook niet gek veel films van zijn gemaakt. Dat is tot zover ik weet.

Het verhaal richt zich op Zaitsev, een Russische heldensymbool van toen. Een ware inspiratie bron en motivator. Logisch dat ze hem als propagenda gebruikten.

Je volgt de film over de schouders van Zaitsev, als sluipschutter. Vanaf het begin zie je hoe jonge soldaten letterlijk gedwongen worden om 'eervol' voor hun Moederland te strijden en te sterven, waaronder Zaitsev. Er komen een paar veldslagen in voor waar Zaitsev aan meedeed en als CoD-speler zul je merken dat er genoeg momenten hier aan verschillende levels van CoD zijn uitgeleend. Er zijn zat scènes die aanduiden hoe vreselijk het toen was en natuurlijk hoe de sluipschutters het deden; al hun patrouilles, duel en hun manier om zich schuil te houden en als kameloen een 'stuk van de omgeving wordt'.

De personages worden goed vertolkt door o.a. Weisz, Hoskins en Perlman. Al vond ik Perlman niet echt sterk overkomen als een Rus en dat is zo met een andere gedeelte van de cast, dat heeft meer met hun accent te maken. Harris speelde wel voortreffelijk zijn rol als een gedecoreerde, Duitse veteraan-schutter.

Ze hebben een goede weergave gedaan van Stalingrad tijdens '42/'43. Alles is verwoest, het is overal chaos en er zijn enkel brokstukken en ruïnes over waar beide partijen in moeten zien te overleven. Het Rode Plein en alle slachting wat zich daar afspeelde komt ook goed op beeld met uitstekende geluid.

Er is genoeg aanwezigheid van pantser, vliegtuigen en andere voertuigen die aan verschillende schermutselingen en aanvallen meededen, helaas hadden ze van de Russen ook wat moeten laten zien.

Er werd wel iets teveel aan ontmoetingen gehouden tussen Harris en Law, maar elke keer ontsnapt er iemand met kleine wonden tot zelfs niets. Op een gegeven moment zou je het zat kunnen worden, omdat je toch weet hoe het uit zal lopen. De sniper-kills tussendoor zien er wel netjes uit, dan heb ik het over de 'onmogelijke' kills die Harris maakt. Een keiharde sniper.

De Russen en Duitser zien er prima uit, dus alle uniforms, wapens en andere details. Alleen jammer dat ze gewoon Engels praten, met gewoon een Engels/Amerikaans accent. Enkel in een moment of 2, waar je zachtjes in de achtergrond Duits of Russisch hoort. Dat is dan jammer, dat ze er niet meer mee doen. Ook al dat gehele rivalisering en romantiek tussen alle 3 de personages mocht wel weggelaten worden, gewoon onnodige clichés. En dan nog over een scène waar Law en Weisz gingen vrijen, dat zou in een film-top - met opmerkelijke plaatsen waar er gevrijd wordt - verwerkt moeten worden.

Het einde vond ik ook een beetje tegenvallen, hoe het voor elke hoofdpersonage ging, van zwaargewond tot dood. Vooral de dood van Harris was gewoon plotseling en luguber. Enja, Weisz' zware wonden waar elk andere van zou sterven, deed haar kennelijk weinig.

Een realistische film met goede sfeer, decors, goed acteerwerk en boeiende personages.

Werkelijk een mus-see voor oorlogskijkers.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Uitstekende oorlogsthriller.

Ik was al lang aan het twijfelen of ik deze al had gezien toen ik jong(er) was. De eind-scene en de scène met het rooster zaten nog vers in het geheugen. Maar ik wist dus niet van welke film die kwamen. Aangezien ik toch gokte op deze, effe geleend van een maat en meteen gekeken.

Het verhaal moet het vooral hebben van de uitstekende momenten tussen beide sluipschutters. Het romantische gedoe erbij hoefde niet per se (deed me trouwens aan Pearl Harbour, ook al uit 2001, denken), maar stoorde nu ook niet. Zowel de harde kant van de oorlog als de wat meer menselijke gang van zaken komen goed aan bod. Dit gehele sluipschuttergebeuren vind ik ook pakken interessanter dan een oorlogsfilm vol choatische actie, schieten en brullen. Het aantal bombardementen is hier wat minder en daardoor hebben zij ook meer kracht.

Jude Law is een uitstekende acteur en zet een goeie rol neer. Hetzelfde geldt voor Joseph Fiennes (al vind ik z'n broertje Ralph toch wat beter). Beste rollen waren echter voor Ed Harris (wat lijkt die op Daniel Craig, zeg) en vooral Rachel Weisz. Zij geeft haar op het eerste zicht clichématige rol inhoud en haar samenspel met Jude Law was echt mooi om te zien. Hoe meer ik van haar zie, hoe meer zij mij kan bekoren.

Bij momenten geweldige spanning. Het sluipschuttergedoe wordt prima in beeld gebracht, ook het tactische. De sfeer is dus geweldig geslaagd. De aankleding is prima. Het aantal harde, rauwe momenten is redelijk schaars, maar dat had net z'n charme. Geen emmers bloed, maar wel realistisch.

Enig puntje van kritiek is inderdaad de taal. Ik moet geen Russisch horen, maar Duits had toch wel gemogen. Het taalgebruik viel nogal op doordat met Jude Law, Rachel Weisz en Joseph Fiennes voor Britse acteurs gekozen werd. Lag er bij momenten nogal dik op. Maar storen? Neen.

Krappe, doch verdiende 4,5.

avatar van Spetie

Aardige film, die naar beneden gehaald wordt door een overbodig liefdesverhaal.

De film begint heel sterk. In de eerste twintig minuten zitten erg realistische oorlogsscenes met veel bloed. De kogels suizen je om de horen en daardoor zat ik gelijk lekker in de film. De vergelijking met Saving Private Ryan is snel gemaakt.

Jude Law zet een aardige rol neer als de ietwat schuchtere Vassili. Ed Harris is overtuigend als zijn Duitse tegenstrever. Wat ik wel jammer vind is dat er Engels wordt gesproken en geen Duits en Russisch. Dat komt de authenticiteit wat minder ten goede.

De scenes tussen Law en Harris zijn best spannend. Beiden geven elkaar op sommige momenten echt geen duimbreed toe. Jammer is wel dat er tussen die scenes door een ietwat overbodig liefdesverhaaltje zit verwerkt. Ik vond het nogal afleiden van het daadwerkelijke verhaal. Ook de uiteindelijke afloop viel mij een klein beetje tegen.

Toch heb ik mij uiteindelijk best vermaakt met deze film.De film is op zich mooi gemaakt, maar het liefdesplotje staat bij mij een hoge score in de weg.

avatar van booyo

booyo

Had altijd in mijn hoofd dat dit een van de betere oorlogsfilms was. Maar heb het laatst na jaren weer eens herkeken en het viel me toch lichtjes tegen.. De sniper scène's zijn nog immer prachtig, en uiterst spannend. Maar de hele romance bijvoorbeeld had er van mij uit gemogen. Ging ten koste van het ingrijpende verhaal dat er omheen hing. Vooral de vrijpartij in de slaapruimte vond ik echt tenenkrommend.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Heroïsche oorlogsfilm met Jude Law als Russische sniper in Stalingrad. Hij raakt in een langdurig duel verwikkeld met een Duitser (Ed Harris) en dat levert mooie en spannende scenes. Ondertussen speelt er zich ook nog een (niet-afleidende) romance met de altijd puike Weisz af. Eigenlijk dus wel een prima film, alleen jammer van wat overacting.

avatar van K. V.

K. V.

Hm, in het begin vond 'k er niet zo veel aan, maar de film groeit wel. De verschillende scènes met de twee scherpschutters vond 'k wel geslaagd. Voor de rest stoorde het niet echt dat de Duitsers en Russen door Britten/Amerikanen werden gespeeld, al had het dan wel wat authentieker geleken, al deed de cast het zeker niet slecht.

Voor de rest boeide de film wel de twee uren.

Een echte aanrader vond 'k het niet, maar slecht ook absoluut niet. Bij oorlogsliefhebbers zal de film wel iets hoger schoren, al vond 'k hem dus ook niet slecht.

avatar van BBarbie

BBarbie

Fictief verhaal over Sovjet-legende Vasili Zaitsev.

Het verweven van een romantische verhaallijn in een sluipschuttersduel komt de geloofwaardigheid van de film niet ten goede. Schrijver/regisseur Annaud had er wellicht beter aan gedaan twee aparte films te maken. Niettemin een goede, boeiende film met mooie rollen van Jude Law, Ed Harris en Rachel Weisz.

avatar van TMP

TMP

Degelijke oorlogsfilm over een Russische sluipschutter. Acteerwerk was wel in orde, al kwamen de Russen niet heel erg Russisch over (mede doordat zij Engels spraken). Hetzelfde geldt in mindere mate voor de Duitsers. Verder wel een onderhoudende film met een aardige strijd tussen beide sluipschutters. Het romantische deel van het verhaal vond ik niet al te overtuigend, al stoorde het ook niet. Aardig om eens gezien te hebben, maar er zijn genoeg betere oorlogsfilms.

avatar van Movsin

Movsin

Alweer een film op ware feiten berustend. Spectaculaire gevechtsscènes maar de precisie rond de slag om Stalingrad ontbreekt toch wat.

Goede acts.

avatar van mar007

mar007

De film begint erg indrukwekkend en gruwelijk waarin we zien hoe onmenselijk

de russen werden behandeld tijdens de slag om stalingrad in de tweede wereldoorlog.

Het draait hier om sluipschutter Vassili Zaitzev gespeeld door Jude Law.

Geleidelijk aan veranderd de film in een spannende sniper film en verdwijnt de oorlog

meer naar de achtergrond toe,vond ik.

De film wordt mooi in beeld gebracht met een prima cast.

Ondanks dat er zo nu en dan wat saaie momenten in zaten wist de film toch mijn aandacht

vast te houden.

Het is niet de beste oorlogsfilm die ik gezien heb,maar deze film is absoluut de moeite waard.

avatar van tbouwh

tbouwh

Doodzonde dat weer zowel de Duitsers als de Russen engels moeten praten, waar er wel in het Russisch geschreven wordt. Verder een steengoede film, waarin de romance niet stoort wegens het prima acteerwerk van de dame in kwestie. Top acteerwerk van Law en Harris, ook een fijne rol van de acteur die Choetsjov speelt. Indrukwekkende beelden, fijne spanning , een goed geslaagde sniperfilm die door de historische achtergrond des te geloofwaardiger overkomt. 4.5*.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Na lange tijd weer eens herzien. Vroeger een van mijn favoriete oorlogsfilms, en ik was benieuwd hoe ik de film na een aantal jaren zou beoordelen.
Ik kan niet anders zeggen dan dat het een boeiende en goede oorlogsfilm is, al behoort deze film niet tot de absolute top in dit genre.

De film neemt een lange aanloop naar waar het eigenlijk om draait, namelijk het boeiende kat en muisspel tussen beide snipers.
Jude Law en Ed Harris zijn dan ook de absolute sterren van de film, de rest vult hun bijrol aardig in, maar Law en Harris stelen de show.
Vooral het einde is erg goed, het ophangen van Sacha blijft voor kippenvel zorgen.
Halfje eraf, maar weliswaar nog steeds een prima oorlogsfilm die ik zeker nog eens ga bekijken.