Enemy at the Gates (2001)
Genre: Oorlog / Historisch
Ierland / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Jean-Jacques Annaud
Met onder meer: Ed Harris, Jude Law en Rachel Weisz
Gesproken taal: Duits, Engels en Russisch
Releasedatum: 29 maart 2001
Plot Enemy at the Gates
"Some Men Are Born To Be Heroes."
De film vertelt het waargebeurde verhaal van Vassili Zaitzev, een Russische sluipschutter die tijdens de Slag om Stalingrad in de Tweede Wereldoorlog in z'n eentje meer dan honderd Duitsers vermoordde. Hij wordt door z'n officier gebruikt als propaganda. Ze worden beiden verliefd op dezelfde vrouw.
Vassili Zaitsev
Sacha Filipov
General Paulus
Young Vassili Zaitsev
Prince AFCA
Ja, als die onderlinge strijd daadwerkelijk heeft plaatsgevonden zal het in de film zeker anders vertoond zijn..ook dat kat en muis spel in die fabriek vin ik te ver gezocht, en dat ie zijn partner een Header geeft bij een sprong enzo..
De echte strijd zal wel korter zijn geweest.
83Utreg!
zoek maar op, ik heb het op google gevonden toen ik vasilly Zaitsev(?) intikte, daar stond het hele verhaal. In ieder geval dat de Duitser verborgen lag onder de golfplaten (net als de film) en dat ze toen die truc met de helm deden. Daar schoot hij op, en keek vervolgens of hij iets geraakt had, waardoor de Russen zijn positie konden bepalen. Toen heeft Zaitsev hem gedood. In de film komt hij uit die schuilplaats, en word dan neergeschoten. Net als dat dat kleine jochie die een dubbelrol speelde, in werkelijkheid een vent van in de 20 was. Het verhaal is buiten locaties en personages dus aardig echt. Qua gebeurtenissen wat mij betreft dus iets te losjes gebaseerd op het echte verhaal.
Prince AFCA
Een verhaal is ook zelden tot in details te verfilmen, daar waar de films worden gemaakt door de verhalen van betrokkene die vaak een verschillend beeld schetsen. Wel apart dat zijn kleine kameraad in werkelijkheid een volwassen vent was. Ik las ook nergens of zijn relatie met dat meisje echt heeft plaats gevonden.
Overigens lijkt er in de serie Band of Brothers een kleine verwijzing naar deze film plaats te vinden. Als je de serie wel eens hebt gezien moet je afl 9 eens kijken''Why we fight'' . Als luitenant Nixon op een moment een huis van een Duits vrouw binnen loopt opzoek naar zijn favoriete whiskey Vat 69, ziet hij in de woonkamer een fotolijst met daarin de foto van een duitse officier. Kijk eens goed naar de foto..De man op de foto is volgens mij niemand minder dan Ed Harris, in zijn rol als de Majoor uit Enemy at the Gates..
Reuzelbek
Deze film is een belediging. Waar Amerikanen altijd worden afgeschilderd als helden, worden hier de Russen neergezet als een stel achterlijke boeren, die blijkbaar alleen willen vechten wanneer ze door hun eigen kameraden achterna worden gezeten met een machinegeweer. De referentie dat soldaten in veewagens naar het front worden gestuurd, alsof het Joden waren die naar een concentratiekamp worden gebracht, is ronduit walgelijk.
De regisseur had wel iets beter zijn best kunnen doen om zijn politieke voorkeur te verbergen. Daarnaast zijn er gewoonweg idiote scenes die hilarisch slecht zijn. Ik noem de meest zielloze sexscene ooit en de uiteindelijke showdown tussen de Duitse sniper en Vassili Zaitshev.
Arnhemmer
,... worden hier de Russen neergezet als een stel achterlijke boeren, die blijkbaar alleen willen vechten wanneer ze door hun eigen kameraden achterna worden gezeten met een machinegeweer. De referentie dat soldaten in veewagens naar het front worden gestuurd, alsof het Joden waren die naar een concentratiekamp worden gebracht, is ronduit walgelijk.
Reuzelbek
Er is geen bewijs dat de Sovjet soldaten in een veewagen getransporteerd werden, dit is slechts een fantasie van de regisseur. Ik heb verschillende boeken gelezen en documentaires gezien over het Oostfront, waar ook veel misstanden binnen het Rode Leger worden aangehaald, maar dat van het troepentransport is dus verzonnen. Daarnaast is er ook geen bewijs van het inzetten van mitrailleurs tegen de eigen troepen. Het is dus niet historisch correct.
Rodger
Wat een goede film is deze, een boeiend verhaal van begin tot einde.
Ik heb een paar weken geleden de film Stalingrad gezien, die was ook al goed, maar deze is nog beter...
4.**
Mitchell7041
TOP FILM
Vond het verhaal erg leuk.
Acteerwerk was zeer overtuigend en vond het toch wel leuk dat er ook liefde in de film voorkwam hoewel ik daar geen voorstander van ben
robin.koelewijn
Goede film,
De film laat goed zien hoe het er echt aan toe ging in de oorlog. Bijvoorbeeld dat maar de helft van de Russische soldaten een geweer heeft bij een aanval, en dat de slag om Stalingrad erg bloederig was. Ook zitten de sluipschutterscenes goed in elkaar. Het verhaal is goed te volgen en niet te ingewikkeld, hierdoor vind ik het verhaal ook leuker omdat er niet allemaal extra dingen om de hoek komen.
Kortom 4 sterren
Minotaures
Liefde tijdens een oorlogsperiode is geen goede combinatie.
Een 2de keer dat ik hem zie. Hij is niet beter geworden als laatst en dat zal het waarschijnlijk voorlopig niet worden.
Tot zover ik heb gezien, is dit een 2de film gemaakt over een donkere tijdperk in Stalingrad tijdens de 2de WO. Dit keer door de ogen van de Russen, waar er ook niet gek veel films van zijn gemaakt. Dat is tot zover ik weet.
Het verhaal richt zich op Zaitsev, een Russische heldensymbool van toen. Een ware inspiratie bron en motivator. Logisch dat ze hem als propagenda gebruikten.
Je volgt de film over de schouders van Zaitsev, als sluipschutter. Vanaf het begin zie je hoe jonge soldaten letterlijk gedwongen worden om 'eervol' voor hun Moederland te strijden en te sterven, waaronder Zaitsev. Er komen een paar veldslagen in voor waar Zaitsev aan meedeed en als CoD-speler zul je merken dat er genoeg momenten hier aan verschillende levels van CoD zijn uitgeleend. Er zijn zat scènes die aanduiden hoe vreselijk het toen was en natuurlijk hoe de sluipschutters het deden; al hun patrouilles, duel en hun manier om zich schuil te houden en als kameloen een 'stuk van de omgeving wordt'.
De personages worden goed vertolkt door o.a. Weisz, Hoskins en Perlman. Al vond ik Perlman niet echt sterk overkomen als een Rus en dat is zo met een andere gedeelte van de cast, dat heeft meer met hun accent te maken. Harris speelde wel voortreffelijk zijn rol als een gedecoreerde, Duitse veteraan-schutter.
Ze hebben een goede weergave gedaan van Stalingrad tijdens '42/'43. Alles is verwoest, het is overal chaos en er zijn enkel brokstukken en ruïnes over waar beide partijen in moeten zien te overleven. Het Rode Plein en alle slachting wat zich daar afspeelde komt ook goed op beeld met uitstekende geluid.
Er is genoeg aanwezigheid van pantser, vliegtuigen en andere voertuigen die aan verschillende schermutselingen en aanvallen meededen, helaas hadden ze van de Russen ook wat moeten laten zien.
Er werd wel iets teveel aan ontmoetingen gehouden tussen Harris en Law, maar elke keer ontsnapt er iemand met kleine wonden tot zelfs niets. Op een gegeven moment zou je het zat kunnen worden, omdat je toch weet hoe het uit zal lopen. De sniper-kills tussendoor zien er wel netjes uit, dan heb ik het over de 'onmogelijke' kills die Harris maakt. Een keiharde sniper.
De Russen en Duitser zien er prima uit, dus alle uniforms, wapens en andere details. Alleen jammer dat ze gewoon Engels praten, met gewoon een Engels/Amerikaans accent. Enkel in een moment of 2, waar je zachtjes in de achtergrond Duits of Russisch hoort. Dat is dan jammer, dat ze er niet meer mee doen. Ook al dat gehele rivalisering en romantiek tussen alle 3 de personages mocht wel weggelaten worden, gewoon onnodige clichés. En dan nog over een scène waar Law en Weisz gingen vrijen, dat zou in een film-top - met opmerkelijke plaatsen waar er gevrijd wordt - verwerkt moeten worden.
Het einde vond ik ook een beetje tegenvallen, hoe het voor elke hoofdpersonage ging, van zwaargewond tot dood. Vooral de dood van Harris was gewoon plotseling en luguber. Enja, Weisz' zware wonden waar elk andere van zou sterven, deed haar kennelijk weinig.
Een realistische film met goede sfeer, decors, goed acteerwerk en boeiende personages.
Werkelijk een mus-see voor oorlogskijkers.
ella9084
1 vd beste oorlogsfilms... spanningsboog is hoog, goed acteerwerk, functionele actie, subplot is ook tof, 5 sterren
Sergio Leone
Uitstekende oorlogsthriller.
Ik was al lang aan het twijfelen of ik deze al had gezien toen ik jong(er) was. De eind-scene en de scène met het rooster zaten nog vers in het geheugen. Maar ik wist dus niet van welke film die kwamen. Aangezien ik toch gokte op deze, effe geleend van een maat en meteen gekeken.
Het verhaal moet het vooral hebben van de uitstekende momenten tussen beide sluipschutters. Het romantische gedoe erbij hoefde niet per se (deed me trouwens aan Pearl Harbour, ook al uit 2001, denken), maar stoorde nu ook niet. Zowel de harde kant van de oorlog als de wat meer menselijke gang van zaken komen goed aan bod. Dit gehele sluipschuttergebeuren vind ik ook pakken interessanter dan een oorlogsfilm vol choatische actie, schieten en brullen. Het aantal bombardementen is hier wat minder en daardoor hebben zij ook meer kracht.
Jude Law is een uitstekende acteur en zet een goeie rol neer. Hetzelfde geldt voor Joseph Fiennes (al vind ik z'n broertje Ralph toch wat beter). Beste rollen waren echter voor Ed Harris (wat lijkt die op Daniel Craig, zeg) en vooral Rachel Weisz. Zij geeft haar op het eerste zicht clichématige rol inhoud en haar samenspel met Jude Law was echt mooi om te zien. Hoe meer ik van haar zie, hoe meer zij mij kan bekoren.
Bij momenten geweldige spanning. Het sluipschuttergedoe wordt prima in beeld gebracht, ook het tactische. De sfeer is dus geweldig geslaagd. De aankleding is prima. Het aantal harde, rauwe momenten is redelijk schaars, maar dat had net z'n charme. Geen emmers bloed, maar wel realistisch.
Enig puntje van kritiek is inderdaad de taal. Ik moet geen Russisch horen, maar Duits had toch wel gemogen. Het taalgebruik viel nogal op doordat met Jude Law, Rachel Weisz en Joseph Fiennes voor Britse acteurs gekozen werd. Lag er bij momenten nogal dik op. Maar storen? Neen.
Krappe, doch verdiende 4,5.
RuudC
Nee, dat bewijs zullen de commies handig weggemoffeld hebben
Kom op zeg, dat is toch algemeen bekend.
RuudC
Anyway, hij is weer eens op tv geweest. Om reclames en het eventueel wegknippen van bloederige scenes te vermijden, schoof ik lekker de dvd erin. Mijn oorspronkelijke enthousiasme is iets afgenomen. Wat de sfeer betreft is Enemy At The Gates een fantastische film. Met een behoorlijk bloederige openingsscene doet het behoorlijk aan Saving Private Ryan denken. De tot puin geschoten steden, de vrieskou en de perfect gekozen muziek maken van deze film een visueel pareltje. Wat een sfeer!
Jude Law zet Vassili als een nuchtere en wat terughoudende jongen neer. De focus op sluipschutters en sowieso het waargebeurde verhaal van Vassili Zaitzev is goed gekozen. Het verhaal is redelijk tof, maar ik sta niet achter de hollywoodverantwoorde keuze om de hoeveelheid actie te beperken en ruimte te maken voor een liefdesaffaire. Ik mag Rachel Weisz altijd graag zien, maar haar rol is zo'n verplicht nummertje geworden. Het spel tussen Ed Harris en Jude Law is erg sterk. De manier hoe het jongetje Sasha in dit kat en muisspelletje verwerkt is, is slim gedaan. De echte confrontaties vallen me alleen een beetje tegen. Nogmaals, van de sfeerimpressies moet deze film het echt hebben.
wibro
Ik heb een poging gedaan deze film weer eens opnieuw te bekijken maar na pakweg een half uur ben ik afgehaakt. Dat Engels van die "Russische" soldaten was niet om aan te horen. Deze film had daarom ook mede geproduceerd moeten worden door Rusland. Dan hadden ze echte Russische soldaten in kunnen zetten die dus gewoon russisch spraken. Als je voorts ook nog die overbodige liefdesscènes er uit gegooid had en er ook wat andere acteurs er in had gezet dan had je een uitstekende oorlogsfilm gehad, die absoluut niet onder zou doen voor "Saving Private Ryan". Een gemiste kans dus, hoewel het te betwijfelen valt of Rusland aan deze film wel meegewerkt zou hebben. Dat Russische soldaten die zich voor de Duitsers terugtrokken door partijgetrouwen van Stalin neergemitrailleerd werden, dan zal men ook in het post-communistische Rusland niet graag horen.
De openingsscène, de oversteek van de Wolga, was ook zonder meer goed. Best wel realistisch ook denk ik want om de enorme verliezen aan soldaten werd destijds in de Sovjet Unie niet gemaald. Zij hadden immers mensen zat.
Aardige film, die naar beneden gehaald wordt door een overbodig liefdesverhaal.
De film begint heel sterk. In de eerste twintig minuten zitten erg realistische oorlogsscenes met veel bloed. De kogels suizen je om de horen en daardoor zat ik gelijk lekker in de film. De vergelijking met Saving Private Ryan is snel gemaakt.
Jude Law zet een aardige rol neer als de ietwat schuchtere Vassili. Ed Harris is overtuigend als zijn Duitse tegenstrever. Wat ik wel jammer vind is dat er Engels wordt gesproken en geen Duits en Russisch. Dat komt de authenticiteit wat minder ten goede.
De scenes tussen Law en Harris zijn best spannend. Beiden geven elkaar op sommige momenten echt geen duimbreed toe. Jammer is wel dat er tussen die scenes door een ietwat overbodig liefdesverhaaltje zit verwerkt. Ik vond het nogal afleiden van het daadwerkelijke verhaal. Ook de uiteindelijke afloop viel mij een klein beetje tegen.
Toch heb ik mij uiteindelijk best vermaakt met deze film.De film is op zich mooi gemaakt, maar het liefdesplotje staat bij mij een hoge score in de weg.
Betamax
Dit is voor mij de beste film die ik (al diverse keren) in tijden heb gezien.
Uitstekend gefilmd, goed geacteerd en erg spannend.
booyo
Had altijd in mijn hoofd dat dit een van de betere oorlogsfilms was. Maar heb het laatst na jaren weer eens herkeken en het viel me toch lichtjes tegen.. De sniper scène's zijn nog immer prachtig, en uiterst spannend. Maar de hele romance bijvoorbeeld had er van mij uit gemogen. Ging ten koste van het ingrijpende verhaal dat er omheen hing. Vooral de vrijpartij in de slaapruimte vond ik echt tenenkrommend.
Vinokourov
Heroïsche oorlogsfilm met Jude Law als Russische sniper in Stalingrad. Hij raakt in een langdurig duel verwikkeld met een Duitser (Ed Harris) en dat levert mooie en spannende scenes. Ondertussen speelt er zich ook nog een (niet-afleidende) romance met de altijd puike Weisz af. Eigenlijk dus wel een prima film, alleen jammer van wat overacting.
K. V.
Hm, in het begin vond 'k er niet zo veel aan, maar de film groeit wel. De verschillende scènes met de twee scherpschutters vond 'k wel geslaagd. Voor de rest stoorde het niet echt dat de Duitsers en Russen door Britten/Amerikanen werden gespeeld, al had het dan wel wat authentieker geleken, al deed de cast het zeker niet slecht.
Voor de rest boeide de film wel de twee uren.
Een echte aanrader vond 'k het niet, maar slecht ook absoluut niet. Bij oorlogsliefhebbers zal de film wel iets hoger schoren, al vond 'k hem dus ook niet slecht.
nachtschade
De cover vermeldde dat het een heftiger film dan Saving private Ryan betrof. Los van het feit dat het een waargebeurd verhaal betreft, gaat de vergelijking totaal niet op. Het eerste uur is inderdaad heftig en aanfrijpend, maar zodra de liefde om de hoek komt kijken, wordt het verhaal wat al te zoetsappig en begint het meer op Dresden dan Private Ryan te lijken. Had graag wat meer kat en muisspel gezien i.p.v. al dat gekus........
Desalniettemin, niet slecht.
Flavio
Degelijk, maar ook nogal saai en voorspelbaar, op het begin na. Het Engels geeft de film een oubollig sfeertje, geen moment heb je het gevoel dat het zich in de USSR afspeelt. De hoofdrolspelers waren nogal karikaturaal (met name Fiennes en Hoskins) alleen Harris geeft zijn personage een zekere gelaagdheid mee. Soms had ik ook het idee dat de slag tussen 50 Duitsers en 80 Russen ging, het was ook meer een tv-film qua look. De overbodige romance maakt het er niet beter op.
Zo genoeg gezeurd hierover, 2,5 *
BBarbie
Fictief verhaal over Sovjet-legende Vasili Zaitsev.
Het verweven van een romantische verhaallijn in een sluipschuttersduel komt de geloofwaardigheid van de film niet ten goede. Schrijver/regisseur Annaud had er wellicht beter aan gedaan twee aparte films te maken. Niettemin een goede, boeiende film met mooie rollen van Jude Law, Ed Harris en Rachel Weisz.
Fonzie39
Dit is een fantastische film, en gebasserd op waar gebeurde feiten.
deze film staat in mijn persoonlijke top 10
Jude Law en Ed Haris op hun best.
super een 5 van mij
BBarbie
De film is fictie, losjes gebaseerd op een episode uit het gelijknamige boek van William Craig. Er heeft volgens de memoires van Zaitsev wel een drie dagen durend sluipschuttersduel plaatsgevonden, maar een Duitse majoor König heeft nooit bestaan. Ook het liefdesverhaal is fictie.
Maakt wat mij betreft overigens niet veel uit. Het is en blijft een heel boeiende film.

Geprezen WOII-film 'Enemy at the Gates' is vanavond te zien op televisie

Netflix verwijdert binnenkort de WOII-film 'Enemy at the Gates' van Jean-Jacques Annaud

Der Untergang

The World's Fastest Indian
Biografie / Roadmovie, 2005

Cinderella Man
Biografie / Sport, 2005
wintersluipschutterheldtweede wereldoorlogruslandstalingrad gebaseerd op een waargebeurd verhaalnazi officerstrijdgeweldbombingdoodjaren 40soviet propagandanikita khrushchev