• 9.375.082 stemmen

Enemy at the Gates (2001)

Oorlog / Historisch | 131 minuten

Genre: Oorlog / Historisch

Oorsprong: Ierland / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Jean-Jacques Annaud

Met onder meer: Ed Harris, Jude Law en Rachel Weisz

Gesproken taal: Duits, Engels en Russisch

Releasedatum: 29 maart 2001

Plot Enemy at the Gates

"Some Men Are Born To Be Heroes."

De film vertelt het waargebeurde verhaal van Vassili Zaitzev, een Russische sluipschutter die tijdens de Slag om Stalingrad in de Tweede Wereldoorlog in z'n eentje meer dan honderd Duitsers vermoordde. Hij wordt door z'n officier gebruikt als propaganda. Ze worden beiden verliefd op dezelfde vrouw.

Vassili Zaitsev

General Paulus

Young Vassili Zaitsev

avatar van Santucci

Santucci

De sfeer, het camerawerk en de montage zijn wat mij betreft de sterkste punten van de film.

Pretty boy Law met z'n Londonse accent is totaal verkeerd gecast als rauwe Sovjet sniper. Gelukkig is Harris meer op z'n plaats als Majoor König. Het liefdesverhaal is compleet misplaatst en vloekt met de sfeer en het plot van de film.

Afgaande op de hoge scores op Moviemeter en IMDB was deze film voor mij een enorme tegenvaller. Tuurlijk, er zijn veel plussen aan deze film, maar naar mijn mening ook een hoop minnen, waardoor deze film wat mij betreft niet uitstijgt boven de grijze middenmoot.

avatar van holbewoner

holbewoner

Reuzelbek schreef:

Er is geen bewijs dat de Sovjet soldaten in een veewagen getransporteerd werden, dit is slechts een fantasie van de regisseur. Ik heb verschillende boeken gelezen en documentaires gezien over het Oostfront, waar ook veel misstanden binnen het Rode Leger worden aangehaald, maar dat van het troepentransport is dus verzonnen. Daarnaast is er ook geen bewijs van het inzetten van mitrailleurs tegen de eigen troepen. Het is dus niet historisch correct.

Ik heb al veel Wereld oorlog 2 documentaires gezien. Er werden wel degelijk mitrailleurs ingezet tegen eigen soldaten die wilden vluchten in de Sovjet-Unie. Niet altijd maar soms wel. Zoiezo hebben de Nazi's hetzelfde gedaan met hun burgers in 1945.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

holbewoner schreef:

. Zoiezo hebben de Nazi's hetzelfde gedaan met hun burgers in 1945.

Da`s mij niet bekend. Vertel!

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Goede oorlogsfilm die in tegenstelling tot vele films het gevecht tussen enkele soldaten houdt. Geen massale veldslagen maar sterke personages die hun onderliggende gedachten en gevoelens zelf verwerken.

avatar van TMP

TMP

Degelijke oorlogsfilm over een Russische sluipschutter. Acteerwerk was wel in orde, al kwamen de Russen niet heel erg Russisch over (mede doordat zij Engels spraken). Hetzelfde geldt in mindere mate voor de Duitsers. Verder wel een onderhoudende film met een aardige strijd tussen beide sluipschutters. Het romantische deel van het verhaal vond ik niet al te overtuigend, al stoorde het ook niet. Aardig om eens gezien te hebben, maar er zijn genoeg betere oorlogsfilms.

Reuzelbek schreef:

Deze film is een belediging. Waar Amerikanen altijd worden afgeschilderd als helden, worden hier de Russen neergezet als een stel achterlijke boeren, die blijkbaar alleen willen vechten wanneer ze door hun eigen kameraden achterna worden gezeten met een machinegeweer. De referentie dat soldaten in veewagens naar het front worden gestuurd, alsof het Joden waren die naar een concentratiekamp worden gebracht, is ronduit walgelijk.

De regisseur had wel iets beter zijn best kunnen doen om zijn politieke voorkeur te verbergen. Daarnaast zijn er gewoonweg idiote scenes die hilarisch slecht zijn. Ik noem de meest zielloze sexscene ooit en de uiteindelijke showdown tussen de Duitse sniper en Vassili Zaitshev.

Nee deze film is eigenlijk erg accuraat.

Werden de russen met veewagens getransporteerd?JA!

werden ze afgeschoten door hun eigen officieren als ze zich terugtrokken zonder toestemming?JA

Stalin had in die tijd een bevel gegeven dat er geen stap terug genomen mocht worden.

De russen waren bloeddorstig roekeloos en sommige werden zonder training of wapen gewoon de strijd in geworpen.

Dit was wel nodig als ze de duitsers wouden verslaan.

Ook het duel tussen de 2 snipers heeft plaatsgevonden al dan zonder romantiek en was de echte rus erg lelijk.Ook de hele slag om de stad rondom de snipers vind ik erg mooi gemaakt.bijv als zaitsev door een buis of door het riool probeert te sluipen sluit goed aan omdat deze slag ook bekent stond als de rattenoorlog.Hiermee geeft de film je ook het idee dat het duel maar een klein onderdeel is van het grote geheel eromheen.En ik vind dit een van de betere oorlogsfilms omdat het de hele slag en het bloedvergieten ervan duidelijk overbrengt.

En de regisseur heeft waarschijnlijk het vrouwtje in de film geplaatst om 1 vrouwelijk publiek te trekken en 2 om aan te geven dat in het rode leger ook vrouwen meevochten dit was in andere landen niet het geval.Je mag het dan walgelijk vinden maar dit geeft alleen aan dat de film goed is,.

serpico schreef:
Een erg mooie en ook vrij goede oorlogsfilm, ook al had hij beter gekund. Ben het ook met eerdere posts eens dat de gesproken taal een beetje raar overkwam, maar dit is eigenlijk wel logisch als je kijkt naar het feit dat er toch een commercieel succes bereikt moet worden.
Wat ik wel erg jammer vond was het einde dat alles opeens goed komt. Naar mijn mening had Jude Law's personage aan het einde afgeknald mogen worden om eens de standaard eind goed al goed regels tegen te gaan, en de waanzin van het oorlogsvoeren te benadrukken
Maar uit visueel punt was de film wel erg goed gemaakt en dan vooral het begin.

als jude law afgeknalt was geworden was de hele film verpest geweest omdat hij dan historische oncorrect was want vassily zaitsev heeft de oorlog overleeft en won het duel met de duitser.

Hobbes schreef:
jawel:

Harris was toch zo'n geniale sniper? en Law toch net zo? zou Law zo'n stomme fout maken om met z'n kop uit 't raam te gaan hangen? nee dus. kijk dat Harris Fiennes afschiet is niet zo gek (instinct reflex enzo) maar dat ie daarna zo dullig wegloopt alsof er niks aan de hand is. een beter (en realistischer) einde zou dit zijn geweest: Harris schiet Fiennes dood, Law schiet vervolgens meteen Harris dood (omdat ie kon zien waar Harris zat door dat schot) maar nee..d'r moest een hollywood einde aan: ze móesten elkaar aankijken voordat Law Harris doodschoot. en dat einde maakt er voor mij een half van i.p.v. 1 of 1,5

volgens mij begrijp je het niet helemaal snipers uit die tijd werden met propoganda uitgebuit dit zie je de hele film door.Harris dacht dat hij law te pakken had.En wou dus als bewijs zijn Identiteit plaatje halen.Ik vond het net een goed einde.
ze zijn de hele film elkaar op aan het jagen zonder elkaar ook echt te zien.ik vind het net een goed einde dat ze elkaar even in het oog kijken en harris zijn pet afneemt.

avatar van Movsin

Movsin

Alweer een film op ware feiten berustend. Spectaculaire gevechtsscènes maar de precisie rond de slag om Stalingrad ontbreekt toch wat.

Goede acts.

avatar van DBTim

DBTim

De meeste Duitse karakters in de film spreken Engels, terwijl sommige (vaak de soldaten) ook Duits spelen.. Wat een onzin zeg, doe het dan volledig in het Duits of volledig in het Engels. Voor de rest vond ik het maar een saai en sfeerloos filmpje waarin telkens hetzelfde gebeurt. Het kat-en-muisspel tussen Vassili en Konig mist daardoor nogal wat spanning. Het laatste 'duel' tussen de twee was ook een hele grote anti-climax. En het einde is ook weer erg cliché en sentimenteel

avatar van G-hat

G-hat

Echt een aanrader!

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Sniper-scenes zijn mooi en spannend in beeld gebracht. Ook prachtige bijrollen van Ed Harris, Ron Perlman en Bob Hoskins. De scene die mij het meest bijgebleven is als Ed Harris wordt verslagen en zijn pet afzet uit respect voor Law.

avatar van mar007

mar007

De film begint erg indrukwekkend en gruwelijk waarin we zien hoe onmenselijk

de russen werden behandeld tijdens de slag om stalingrad in de tweede wereldoorlog.

Het draait hier om sluipschutter Vassili Zaitzev gespeeld door Jude Law.

Geleidelijk aan veranderd de film in een spannende sniper film en verdwijnt de oorlog

meer naar de achtergrond toe,vond ik.

De film wordt mooi in beeld gebracht met een prima cast.

Ondanks dat er zo nu en dan wat saaie momenten in zaten wist de film toch mijn aandacht

vast te houden.

Het is niet de beste oorlogsfilm die ik gezien heb,maar deze film is absoluut de moeite waard.

avatar van de grunt

de grunt

Zonder het irritante liefdesplotje was dit echt een steengoede film geweest

Jammer

avatar van tbouwh

tbouwh

Doodzonde dat weer zowel de Duitsers als de Russen engels moeten praten, waar er wel in het Russisch geschreven wordt. Verder een steengoede film, waarin de romance niet stoort wegens het prima acteerwerk van de dame in kwestie. Top acteerwerk van Law en Harris, ook een fijne rol van de acteur die Choetsjov speelt. Indrukwekkende beelden, fijne spanning , een goed geslaagde sniperfilm die door de historische achtergrond des te geloofwaardiger overkomt. 4.5*.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Na lange tijd weer eens herzien. Vroeger een van mijn favoriete oorlogsfilms, en ik was benieuwd hoe ik de film na een aantal jaren zou beoordelen.
Ik kan niet anders zeggen dan dat het een boeiende en goede oorlogsfilm is, al behoort deze film niet tot de absolute top in dit genre.

De film neemt een lange aanloop naar waar het eigenlijk om draait, namelijk het boeiende kat en muisspel tussen beide snipers.
Jude Law en Ed Harris zijn dan ook de absolute sterren van de film, de rest vult hun bijrol aardig in, maar Law en Harris stelen de show.
Vooral het einde is erg goed, het ophangen van Sacha blijft voor kippenvel zorgen.
Halfje eraf, maar weliswaar nog steeds een prima oorlogsfilm die ik zeker nog eens ga bekijken.

avatar van djordy von trier

djordy von trier

de grunt schreef:

Zonder het irritante liefdesplotje was dit echt een steengoede film geweest

Jammer

Dit was dan ook het grootste argument dat critici tegenover de film hadden.

avatar van Robertdeniro

Robertdeniro

Heel goede, rauwe film. Liefdesplot is jammer, ook het Engels stoort want het doet niet realistisch aan. Voor de rest uitstekend. Laat een hard beeld zien die de meeste mensen raakt.

avatar van Oliveri

Oliveri

Ik ben het er ook mee eens dat de casting voor de Russische sniper (Jude Low) niet de gelukkigste is, een rauwer type had meer op zijn plaatst geweest. En dan dat Engels i.p.v. Russisch, dat kan gewoon niet als je de film geloofwaardig wilt houden.Je moet het doen met af en toe een paar woorden Duits. Blijft alleen het (waargebeurde) verhaal nog over, maar dat is niet genoeg om de film een voldoende score te geven, temeer ook dat de nodige sfeer ontbreekt.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Dit is nog eens een fantastisch oorlogsdrama. Op bepaalde momenten is de spanning echt te snijden. De oorlog gezien uit een Russisch standpunt is eens wat anders dan de Amerikaanse. Prachtige vertolkingen van Jude Law en Ed Harris. Maar ook de andere hoofdvertolkers, Joseph Fiennes, Bob Hoskins en Rachel Weisz dragen bij tot deze sublieme film. Ook het decor van het door bombardementen geteisterde Stalingrad is zeer geloofwaardig. Kortom een oorlogsfilm die met de besten in zijn soort ('Saving Private Ryan') zeker mee kan.

Dit is en blijft een prachtige film.

Een pluim voor de decorbouwers !!!

avatar van VincentL

VincentL

Enemy at the Gates

Hopend op een sterk oorlogsdrama ging ik vol goede moed de film in. De hoge waardering gaf mij toch een goed vooruitzicht. Helaas ontpopt de film zich in mijn ogen tot doorsnee, zelfs tot cliché. Een standaard drama met een aardige setting, waarin lang niet alles ten volste benut wordt.

Het verhaal is vrij aardig. Een gevecht tussen twee scherpschutters laat weer eens de oorlog door een gefocuste lens zien. De kleinschaligheid beviel mij tot op zekere hoogte wel. Voor mij persoonlijk is de dramatiek die vervolgens omtrent Vasslli en Tania ten tonele komt een element wat beter verweven kan worden met grootste epiek dan deze kleinschaligheid, een oorlog op schaalmodel. Ondanks dat weten de verhaallijnen zich los van elkaar aardig te ontwikkelen. Het einde is natuurlijk verwacht, en toch geplaatst.

De acteerprestaties passen in de ontwikkeling van het verhaal: apart is het best goed, maar bij elkaar ontbreekt er toch een bepaalde chemie. Jude Law heeft gewoon niet de juiste trekken om ten opzichte van Rachel Weisz een boeiende relatie neer te zetten. Die twee samen slaan de plank behoorlijk mis. Als je ze echter uit elkaar haalt zijn Law en Weisz wel degelijk op niveau.

Ed Harris is een doorsnee toevoeging aan de film. Als ultieme slechterik stelt hij een beetje teleur. Hij mist gewoon de juiste uitstraling.

Over de setting mag ik niet klagen. Stalingrad is werkelijk goed weergegeven. De ruïnes geven je een aardige indruk over wat zich daar heeft afgespeeld. Toch krijg je niet de invloed dat hier in diezelfde ruïnes een van de grootste slagen van de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Weer doet die kleinschaligheid wat van de schoonheid van het geheel af. Ook de linguïstische keuzes zijn niet geheel mijn smaak. In het nieuwe millennium had ik wel iets professionelers verwacht.

Enemy at the Gates blijkt helaas niet meer dan doorsnee te zijn, en krijgt dan ook een gemiddeld cijfer.

avatar van pirlo444

pirlo444

Jammer van die geheel overbodige seks scene

avatar van mikey

mikey

Ja foei!!

avatar van Captn Kaos

Captn Kaos

Gemengde gevoelens over deze films. Snipers zijn m'n helden wb oorlogsfilms/games. Vond de sniper scenes dan ook erg goed.

Ik lees hier eerder, dat het op waargebeurde feiten berust. Dat is niet bewezen toch? Saitsev heeft geleefd, maar König heeft naar mijn weten nooit bestaan in de persoon zoals die wordt afgebeeld in de film.

Stoorde me erg aan het engelse taalgebruik door de russen en duitsers. Had stukken realistischer gekund. Grappig detail: in het groepje commissarissen die worden toegesproken door Chroestjov in het begin zit minimaal 1 duitse komiek.

Ook had ik nog wel één of twee extra sniper-scenes willen zien, waar Saitsev in actie komt.

Het decor verdient een grote pluim!

Mooi ook dat de makers van Call of Duty deze film als inspiratie hebben genomen voor de creatie van hun games.

Die sex-scene had totaal niet gehoeven.

avatar van blurp194

blurp194

Vassili Zaitzev.

De held van de Sovjet-Unie, in een wat opgeleukt verhaal over de slag om Stalingrad en zijn rol daarin. Mooi gefilmd, met een goeie cast - Bob Hoskins als Chroetsjov bijvoorbeeld vond ik best grappig, maar ook de hoofdrol van Jude Law is goed, en Ed Harris had voor mij de goede mix van sinisterheid en cynisme om de tegenheld te spelen. Dat het verhaal dan ietwat geromantiseerd is is wel te vergeven - Zaitzev is naar verluidt wel in een duel met een Duitser betrokken geweest, maar de Duitse kant daarvan is nooit verteld - en daarnaast betwijfel ik ook wel ietwat de romance met de mooie Weisz in het door oorlog verwoeste Stalingrad. Toch levert het wel een aardige film op, mooi in beeld gebracht op zorgvuldig in de sfeer passende locaties en - zeker in het begin - een paar behoorlijk realistisch overkomende rauwe gevechtsscenes.

avatar van Night's Watch

Night's Watch

Normaal gesproken ben ik absoluut geen fan van oorlogsfilms, maar zo af en toe wil ik er wel eens uitzondering maken (voornamelijk over de tweede wereldoorlog) , maar dat even terzijde. Enemy at the gates, wat een juweeltje is dit zeg!

De sniperscenes zorgen aan de ene kant voor dat het een relatief rustige film blijft, maar aan de andere kant ontstaat er hierdoor een ongelooflijke spanning die de film zeker ten goede komt. De rust van de film wordt goed gecombineerd met de vlottere scenes die er ook zeker genoeg zijn.

Ander pluspunt is het hele uiterlijk van de film, Stalingrad zag er zeer echt uit en ook de shots van de 'verstopte' Vassili vond ik erg sterk.

Ik hoef in vervolg niet meer drie keer na te denken als iemand vraagt naar een goede oorlogsfilms.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Prachtige film!!! Acteerprestaties waren top zeker van Law en Fiennes. Film wist mij van af het begin tot einde te boeien. De sniperscenes zijn zeer goed in beeld gebracht en zijn spannend. Einde vond ik ook super. Het romantisch aspect in het verhaal stoorde mij niet integendeel het deed me nog net iets meer meeleven. Dikke aanrader!! 8,5/10

avatar van IH88

IH88

Enemy at the Gates

Goede oorlogsfilm. De sterkste punten van de film zijn de sfeer, de snipergevechten en de onderliggende spanning die dat met zich meebrengt. Ook de locaties zijn lekker grauw en donker en de acteerprestaties zijn degelijk. Harris en Fiennes (alhoewel ik zijn personage niet echt goed uitgewerkt vond) steken erbovenuit.

De film heeft wel wat mindere punten.

1. Accenten. Normaal gesproken ben ik de laatste die klaagt over Amerikanen/Engelsen die in hun eigen taal een Rus/Pool/Duitser etc. willen spelen. Enemy at the Gates maakt het alleen wel erg bont. Weisz is één van me favoriete actrices (The Constant Gardener ) maar wat ze in deze film doet is mij een raadsel. Het Engelse accent ligt er wel heel dik bovenop en er wordt zelfs geen poging gedaan om het een beetje Russisch te laten klinken. Law heeft hetzelfde probleem. Cast andere acteurs of sluit je acteurs op in een klooster om het accent onder de knie te krijgen.

2. Historische context. Er zijn ongeveer 600.000 Russen en 750.000 Duitsers gesneuveld tijdens de slag om Stalingrad. Zaitzev heeft volgens sommige historici ongeveer 250 Duitsers neergeschoten. Dit komt in de film veels te weinig naar voren. In de beginscènes wordt nog wel een poging gedaan maar je ziet hoogstens honderd Russen op een aantal Duitsers afstormen en dat is het. Zaitzev is een held maar waarom dat zo is wordt eigenlijk maar in één scene echt duidelijk. Dat hij 250 Duisters heeft neergeschoten heb ik moeten opzoeken maar aan de hand van deze film zou je dat echt niet te weten zijn gekomen. Er wordt te veel tijd besteedt aan gepraat, romantische subplots, Fiennes's personage die vreemde karaktersprongen maakt en te weinig actie rond Zaitzev en de totstandkoming van toch wel een legende.

3. Het einde. Ik heb de film nu vier keer gezien maar het is me nog steeds niet helemaal duidelijk waarom Konig uit zijn verstopplaats kwam en zich zo makkelijk liet verschalken door Zaitzev. Hij had iemand neergeschoten en had hij het idee dat het Zaitzev was?

Al met al een degelijke oorlogsfilm, waar zeker meer in had gezeten als het een wat strakkere regie had gehad en wat minder onnodige subplots.

avatar van david bohm

david bohm

Het ziet er allemaal aardig uit in deze film, maar echt meeslepend wilde het voor mij maar niet worden.

De man tegen man strijd tussen de Russische held en de majoor is veruit de interessantste verhaallijn, maar lijkt niet helemaal tot wasdom te komen. Het wederzijds respect en rivaliteit tussen de scherpschutters onder elkaar daar had meer ingezeten.

Redelijk.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Opnieuw deze film bekeken, blijft een goede film die niet verveelt maar ook niet echt memorabel is.

Mooie rollen van Law, Harris en Weisz.

Mijn 3.5* blijft staan.