Enemy at the Gates (2001)
Genre: Oorlog / Historisch
Ierland / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Jean-Jacques Annaud
Met onder meer: Ed Harris, Jude Law en Rachel Weisz
Gesproken taal: Duits, Engels en Russisch
Releasedatum: 29 maart 2001
Plot Enemy at the Gates
"Some Men Are Born To Be Heroes."
De film vertelt het waargebeurde verhaal van Vassili Zaitzev, een Russische sluipschutter die tijdens de Slag om Stalingrad in de Tweede Wereldoorlog in z'n eentje meer dan honderd Duitsers vermoordde. Hij wordt door z'n officier gebruikt als propaganda. Ze worden beiden verliefd op dezelfde vrouw.
Vassili Zaitsev
General Paulus
Young Vassili Zaitsev
orbit
- 12092 berichten
Eén van de beste oorlogsfilms van de laatste jaren! Prima rol van Law en gewoon een waarheidsgetrouwe sfeer in Stalingrad ten tijde van WO2.
~Burner~
zeker een van de betere (oorlogs) films. ik heb me geen seconde verveeld!
JorritS
Redelijk geslaagde film, naar mijn mening. Prachtige beelden van het verwoeste Stalingrad. Groot minpunt voor mij was het verplichte romantische aspect in de film; de rol van Tania voegde weinig tot niets toe.
Daarnaast vond ik het neerschieten van Ed Harris aan het einde erg slap. De hele film door verschanst hij zich op de mooiste en sneakiest plekjes als sluipschutter, maar eindigd midden in het open veld. Hij zou beter moeten weten.
Al met al toch een goede oorlogsfilm. 3,5*
boerenpummel
Enorme tegenvaller.
Zeer ongeloofwaarig, dom liefdesverhaaltje, Russen en Duitsers die Engels praten, slap einde...
animalkrullie
De openingsscene vond ik erg indrukwekkend, daarna zwakt het verhaal, naar mijn mening, erg af.
Ben het met boerenpummel eens over de gesproken taal, wat ik ook erg jammer vond.
Het einde vond ik ook weer goed, de strijd tussen Harris en Law.
jeltje7
egt een sieke oorlogs film! Ik heb hem al 3 keer gesien en hij blijft spannend
serpico
Een erg mooie en ook vrij goede oorlogsfilm, ook al had hij beter gekund. Ben het ook met eerdere posts eens dat de gesproken taal een beetje raar overkwam, maar dit is eigenlijk wel logisch als je kijkt naar het feit dat er toch een commercieel succes bereikt moet worden.
Wat ik wel erg jammer vond was het einde dat alles opeens goed komt. Naar mijn mening had Jude Law's personage aan het einde afgeknald mogen worden om eens de standaard eind goed al goed regels tegen te gaan, en de waanzin van het oorlogsvoeren te benadrukken
Maar uit visueel punt was de film wel erg goed gemaakt en dan vooral het begin.
tevelenco
Groots opgezette oorlogsfilm.
Waarbij vooral het begin indruk maakte en me wat eed denken aan "Saving private ryan".
Wat een slachting was dat.
Daarna wordt de film een stuk rustiger en spitst hij zich vooral toe op het leven van sluipschutter [Jude Law]
Die een duel moet aangaan met de beste duitse sluipschutter [Harris] en ondertussen ook nog verliefd wordt op Tania [Rachel Weisz].
Ik vond Jude Law erg goed als militair en ook Rachel Weisz en Ed Harris akteerden naar behoren.
Alleen Joseph Fiennes vond ik wat tegenvallen.
Al met al een goede oorlogsfilm die mischien wel wat lang duurt maar ondanks dat me toch tot het einde heeft kunnen boeien.
shephard
Prachtige oorlogsfilm.
Eén van de weinige films waar ik me geen seconde bij verveeld heb
lennartscholtus
Dit is één van de betere films die ik ooit gezien heb.Het verhaal is mooi, erg mooi. Ik zelf hou erg van oorlogsfilms en deze is een van de toppers. Die snipers zo mooi. De slag om Stalingrad prachtig. De jacht tussen Vassili en die andere sniper fantatsisch! IK heb deze film daarom ook 4x gezien omdat het mooi was. De zou voor andere mensen een goeie tegenvaller zijn maar ik vind het geweldig dat snipergevoel heerlijk. Voor oorlogsfilmliefhebbers is dit een mooie. (al gaat het verhaal niet over oorlog
L. luchtloper
Het blijft toch een mooi einde waarbij Major König zich gewonnen geeft.
matthijs_013
Had deze oorlogsfilm een keer gezien op tv. Normaal houd ik niet van oorlogfilms, maar deze vond ik toch zeer vermakelijk.
Koekkoek
Dit is eens een andere WOII film, erg leuk! De spanning zat er goed in en een erg leuk verhaal! Gewoon een aanrader wat mij betreft!
Movie_fan#
Een van de mooiste sniperfilms wat erg spannend in beeld werd gebracht het acteren is goed en het verhaal is ook goed. Lekker hard was de film en het blijft je aandacht vast houden want deze film is ooow zo spannend.
ewalk
Enige scene die ik indrukwekkend vond was de scene van de massale aanval vanaf de Wolga door de Russen. Vod het voor de rest een film die te veel leunde op Western cliches. Jammer dat de makers hun fantasie teveel de vrije loop hebben gelaten. Op mij maakte de stad Stalingrad veel minder indruk dan het deed in de gelijknamige film waarin een heel andere sfeer werd neergezet. Ook al was die vanuit Duits perspectief verteld.
Castor Troy
Harde realistische oorlogsfilm. Ik vind met name Ed Harris sterk spelen als keiharde sluipschutter. De manier van filmen is erg sterk, als men de wapens op elkaar richten.
HeatWave
Hier kan ik weinig op-of aanmerkingen over maken.
Goed uitgewerkte personages, en prachtig verfilmde oorlogsmomenten, iets wat opzich natuurlijk niet prachtig is, maar hoe realistisch het hier in beeld word gebracht, in de al even lugubere omgeving, in één woord 'geweldig'.
RemiB
mooie spannende film, waar echt het gevoel van oorlog in voorkomen. Zoals trots, kracht, verraard, steun enz.
John Gotti
Hmmm ik heb em thuis op dvd maar ik twijfel om em te kijken. Dus het zal geen weggegooide paar uurtjes van me leven zijn als ik deze film kijk???
justR
Lang geleden gekocht, en nu pas gezien.
Leuke film, vermakelijk, maar zeker geen topper.
3,5.
Blood Duster
Echt een van de beter oorlogsfims van de laatste jaren. Af en toe zakt het niveau iets in, maar het sterke verhaal maakt alles weer goed. trouwens grappig om te zien dat vele scenes uit deze film ook gesimuleerd werden voor computergames zoals Call of Duty.
*4,0*
Daaf
Echt een mooie film =]
Gezien tijdens geschiedenis en was zeker onder de indruk
FullMoon
Spannende film. Hoewel Jude Law in de film goed geacteerd heeft toch vond ik hem niet de juiste acteur voor de rol van de echte: Vassili Zaitzev. Ik vind Jude Law te knap voor zo'n rol en ze hadden beter een wat bescheidenere hoofd moeten kiezen.. Ed Harris daarentegen heeft een echte Duitse kop. Ik heb de film al een tijd geleden een dikke 4 gegeven.

Geprezen WOII-film 'Enemy at the Gates' is vanavond te zien op televisie

Netflix verwijdert binnenkort de WOII-film 'Enemy at the Gates' van Jean-Jacques Annaud

Der Untergang

The World's Fastest Indian
Biografie / Roadmovie, 2005

Cinderella Man
Biografie / Sport, 2005
wintersluipschutterheldtweede wereldoorlogruslandstalingrad gebaseerd op een waargebeurd verhaalnazi officerstrijdgeweldbombingdoodjaren 40soviet propagandanikita khrushchev