Enemy at the Gates (2001)
Genre: Oorlog / Historisch
Ierland / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Jean-Jacques Annaud
Met onder meer: Ed Harris, Jude Law en Rachel Weisz
Gesproken taal: Duits, Engels en Russisch
Releasedatum: 29 maart 2001
Plot Enemy at the Gates
"Some Men Are Born To Be Heroes."
De film vertelt het waargebeurde verhaal van Vassili Zaitzev, een Russische sluipschutter die tijdens de Slag om Stalingrad in de Tweede Wereldoorlog in z'n eentje meer dan honderd Duitsers vermoordde. Hij wordt door z'n officier gebruikt als propaganda. Ze worden beiden verliefd op dezelfde vrouw.
Vassili Zaitsev
Sacha Filipov
General Paulus
Young Vassili Zaitsev
Madecineman (moderator films)
Ik verwachte een film in de lijn van Saving Private Ryan en The Thin Red Line maar dan aan het oostfront. Dat viel toch een beetje tegen. De film ziet er wel erg mooi uit, het in puin geschoten Stalingrad oogt als een realistisch slagveld. Jammer genoeg zakt na het spectaculaire en sterke begin de film behoorlijk in en dat komt niet in de laatste plaats door het wat houterige en niet altijd even sterke acteerwerk. Ed Harris komt nog het best over als duitse officier en ook Jude Law doet het nog wel aardig, alhoewel ik in hem niet echt een verbeten en verbiterde rus zie. Die andere gozer hadden ze zowiezo wel weg kunnen laten en in Bob Hoskins zie ik geen overtuigende generaal Chroetsjov die over lijken zou moeten gaan.
De film heeft wel zijn momenten maar over het algemeen vond ik hem na de eerste 20 minuten nergens meer echt heel spannend worden, gemiste kans volgens mij.
Alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld komt de film bij mij toch nog wel aan een voldoende; 3*
En dan nog over het eind; Op de vorige pagina stond een discussie over dat die ervaren duitse sniper zo'n domme fout maakten om te gaan kijken nadat hij Zaitzev dacht te hebben neergeschoten. Maar volgens mij was het toch echt Zaitzev die de eerste fout maakte door in slaap te vallen! Was hij niet in slaap gevallen dan was de majoor het haasje geweest en had dat jochie nog geleefd! Ik vond het einde dus ook zo gek nog niet, door de vermoeidheid en stress kunnen volgens mij de meest ervaren soldaten domme fouten maken.
Goodfella_90
Die scenes in het begin, waarin je Stalingrad zag van een afstandje en die op de boten met die vliegtuigen etc. , waren vrij indrukwekkend en ik ging dan er dan ook al even goed voor zitten in de verwachting dat dit een 'dikke oorlogsfilm' zou zijn met grote gevechten midden in Stalingrad. Dit bleek echter maar bijzaak te zijn. Het draaide volledig om die Vassili Zaitsev, waarvan ik trouwens verrast was, dat dat verhaal over hem ook waargebeurd bleek te zijn.
Al met al wel een redelijke film 3,5*
besmen
ik vond het op het begin ook erg spectaculair. ik vind het jammer dat er weinig echt russisch en duits wordt gesproken dat pakt altijd wel met een film vind ik
mister blonde
het is natuurlijk volkomen begrijpelijk dat de makers hebben gekozen voor de Engelse taal, i.p.v. Duits en Russisch. vind die kritiek (die je vaak hoort), niet helemaal eerlijk. zijn er eens geen patriottische Amerikanen, verschuift de kritiek zich naar iets dat eigenlijk helemaal niet belangrijk is. zolang het maar consequent gebeurt, zoals hier.
HammerHead
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. De film wordt vanuit russisch oogpunt verteld en probeert een aantal gebeurtenissen "authentiek" neer te zetten. De Duitse en Russische taal hadden wat dat betreft zeker iets aan de film toegevoegd. Nu had ik toch regelmatig een Hollywood spektakel gevoel.
mister blonde
Natuurlijk is het authentieker wanneer iedereen gewoon zijn eigen taal spreekt (hell, ik had ook liever de originele talen gehoord, hoor). echt belangrijk is het echter niet. vergt een stukje van je fantasie om de knop om te zetten dat je naar zogenaamde Russen zit te kijken, meer niet. wanneer de acteurs Russisch zouden spreken, zou het spektakel opeens niet meer Amerikaans ogen? feit is dat deze film meer zou opleveren wanneer er Amerikaanse acteurs (en in dit geval erg bekende namen) in speelden die gewoon Engels zouden spreken. waarom zouden 'ze' een groot risico nemen, voor iets wat eigenlijk niet meer is dan een nuance verschil?
BoordAppel
Maar hier kunnen de Russen en Duitsers elkaar toch gewoon verstaan als ze met elkaar praten? Ze spreken dan Engels terwijl ze onderling ook Engels spreken. Toch een beetje vreemd.
mister blonde
ik kan me eerlijk gezegd geen dialoog tussen een zogenaamde Duitser en een zogenaamde Rus herinneren. Of hadden Harris en Law nog een dialoog op het eind? zal het eens nazoeken...
BoordAppel
Ik meen me te herinneren dat Harris op een gegeven moment een Russisch jongetje aanspreekt en meer van dat soort situaties maar het is al lang geleden dat ik de film zag.
mister blonde
volgens mij hebben jullie gelijk. inderdaad vreemd. hadden 'ze' wat beter over na moeten denken.
toch blijf ik bij mijn punt dat het op zich niet zoveel uit maakt welke taal ze spreken, al moeten ze dan wel beter letten op dergelijke taalbarrières..
predator
- 1951 stemmen
Had er meer van verwacht. Vond de sfeer wel goed weergegeven, maar het verhaal niet echt boeiend. En die liefdesrelatie hielp ook niet.
muismat
Wel aardige film, vooral goed gefilmd, en een aantal spannende momenten.
Zijn wel zeer zeker betere oorlogsfilms.
Moovey
Goede film, vooral de scenes tussen de twee scherpschutters. Einde is misschien een beetje ongeloofwaardig aangezien Herr Konig een scherpschutter is die altijd op dezelfde positie blijft zitten en plotseling besluit om ongedekt rond te gaan lopen
3, 5 sterren
Purmerend
Weinig grote schietscene's, maar wel een redelijjke film. Wat wel ongeloofwaardig was met die scherpschutters dat hij dat touwtje door schiet, waarmee die ander zijn geweer wil pakken.
partyboy
een goede film maar er had meer ingezeten en veel spannender in beeld gebracht kunnen worden....
Toch vond ik hem erg sterk en ga ik hem cker nog eens zien. 3,5 *
wesbrina
Een oorlogsfilm met weinig echte schietscenes , maar wel een sterk verhaal . Het is meer een film in de trent van A Hart's War .
Ik vond de film zeker beter dan gemiddeld.
3,5 punt
neo
Zie niet veel zaken die in de trend van Hart's War zijn. Dan vind Shot Through The Heart er veel meer mee gemeen hebben. Groot verschil is dat die rauwer is en een soms minder heroisch beeld wil geven van de kat en muisspelletjes.
Materny
Wow.
Een film die je werkelijk omverblaast als je Dolby Surround hebt.
De aankomst In Stalingrad is werkelijk het mooiste moment van de film.
Jesus, dat is echt een Knap staaltje Se.
De 1e keer dat ik het zag was ik werkelijk in extase
Maar ook het acteerwerk is vrijwel vlekkeloos.
Metname Harris die toch weer de show steelt ook al heeft hij niet de hoofdrol.
Waar zit de fout van de film dan>?
Het is die arrogante 3-hoeks verhouding tussen de 3 hoofdrolspelers.
Het haalt mateloos de snelheid uit de film en dat kun je gewoon niet hebben in een oorlogsfilm.
Bah, 1* aftrek door deze 2e verhaallijn die niet op zn plaats is in deze film.
Want je wil maar een ding volgen en dat is de oorlog, metname de onderlinge strijd tussen Harris en Law
Tarkus
Dit is nog eens een fantastisch oorlogsdrama. Op bepaalde momenten is de spanning echt te snijden. De oorlog gezien uit een Russisch standpunt is eens wat anders dan de Amerikaanse. Prachtige vertolkingen van Jude Law en Ed Harris. Maar ook de andere hoofdvertolkers, Joseph Fiennes, Bob Hoskins en Rachel Weisz dragen bij tot deze sublieme film. Ook het decor van het door bombardementen geteisterde Stalingrad is zeer geloofwaardig. Kortom een oorlogsfilm die met de besten in zijn soort ('Saving Private Ryan', 'Pearl Harbor') zeker mee kan.
seth gecko
no offence maar pearl harbor in de categorie van beste oorlogsfilms .....hahahaha
Pearl Harbor is een luidruchtige patetische disneybruckheimerfilm
Dead01
- 1977 stemmen
Na het herbekiken van deze film ga ik mijn stem niet naar beneden halen.Acteer niveau van deze film ligt vrij hoog met toch 2 bekende acteurs.Verhaal is dan waargebeurd precies of toch deel van maar er is wel 1 nadeel en dat heb je in veel oorlogs films dat de acteurs engels praten in plaats van duits of andere talen.
Voor de rest niet andere nadelen van deze film of slechte punten op te merken.
MXO
Pearl Harbor is een luidruchtige patetische disneybruckheimerfilm
Je neemt de woorden uit mijn mond. Helemaal gelijk.
seth gecko
na een redelijk indrukwekkende openingsscene die de slag om stalingrad op gepaste wijze tot leven brengt verzandt de film in oubolligheid en stationromannetjesromantiek.
Jude Law en Weisz komen iets te clean en te soft over om echt te overtuigen en Fiennes lijkt verdacht veel op Pierre uit Thuis...harris is dan weer wel overtuigend als konig.
t'is allemaal best onderhoudend,maar het is geromantiseerde oubollige cinema die te theatraal overkomt om goed te zijn.
2**
Hallowed
bovenstaande link voert je naar het boek de Rattenoorlog van Robbins.
Enemy at the gates is het zelfde verhaal. Het boek is veel en veel beter, wat iemand denkt, de "spelletjes" die de scherpschutters uithalen worden veel beter verwoord.
Het boek begint juist bij 2 russische scherpschutters, de hazen en de beren. De hazen, dat is de groep van Zaitzev.
De politiek commissaris is juist helemaal geen vriend. de relatie tussen Zaitzev en de vrouw (ben de naam even kwijt) heeft veel meer diepgang, er speelt een andere man een belangrijke rol. Deze is in de film samengevoegd met de rol van de politiek commissaris.
Ga het boek lezen als je van oorlogsverhalen houdt. Ga dan ook meteen de andere boeken van hem lezen, zoals Tankduel en het geweldige Oorlogszone: Berlijn. Gecombineerd met de nodige films geeft je een heel mooi beeld over woII
Na het lezen van het boek vind ik de film minder. De scene van de aankomst in Stalingrad is geweldig! Hoe de russen omgaan met hun eigen mensen komt er schokkend maar vooral fantastisch weergegeven uit.
Maar het verhaal van Zaitzev komt voor mij persoonlijk in deze film niet uit de verf.
Maar dat heb ik met meer films waar ik het boek van heb gelezen. (De harry potters, Timeline, Megalodon etc. etc.)
Justin
Goede film.
De beginscene met die boten is vrijwel hetzelfde als een scene in het computerspel Call of Duty en dat vond ik wel indrukwekkend om dat ook eens in een film te zien. Ik vond het een spannende film met mooie scenes die altijd mooi waren opgebouwd. Ik stoorde me niet aan de Engelse taal. Al hoorde je de duitsers af en toe wel Duits praten (op achtergrond) en een seconde later spreken ze Engels. Dat was dan wel weer een beetje storend.
Acteerwerk vond ik ook goed.
ikisfilmgek
Het is een mooie film alleen beetje vervelend van dat Engels. Tijdens de echte slag om stalingrad kan ik me niet voorstellen dat ze daar Engels spraken. Dus echt realistisch is het dan niet meer. Ook dat de officier en scherpschutter verliefd worden op dezelfde vrouw. Hoeft er ook niet in. Het gaat over 2 scherpschutters tijdens de slag om Stalingrad en daar moet men het ook bij houden. Verder goede film, mooie decors, schitterend begin. 3 sterren.
Emirdagli
Vassili Zaitsev altijd al held geweest met zijn coole sluipschuttersgeweer de film was ook heel gaaf maar jammer dat het niet afspeelde in de oostfront 4*
waidman
De film loste de hoge verwachtingen niet in, dat komt naar mijn mening door het wat houterige acteren van Jude Law, hij weet duidelijk geen raad met deze rol. In de bijrollen wordt hij vooral goed ondersteund door Ed Harris en door Ron Perlman, deze acteur is naar mijn mening zwaar ondergewaardeerd. De actie is echter subliem, vooral de scene waarop de soldaten de Wolga oversteken is prachtig in beeld gebracht. Daarnaast is de locatie zeer geloofwaardig. het kat en muis spel tussen Ed Harris en Jude Law in de fabriek is een juweeltje. Maar door het acteren van law scoort de film bij mij niet meer dan een 3,5
L. luchtloper
Vette film om te zien, ik vind hem anders dan de meeste oorlogsfilms.
Deze film gaat wel over de aanval van de Duitsers bij Stalingrad en de vedediging van de Russen. Maar het vette is dat het verhaal eigenlijk gaat over een strijd tussen twee titanen, Vassili Zaitzev, een goede, jonge Russische sluipschutter en een Duitse Kolonel, die een expert is in sluipschieten. Beiden worden gebruikt, aan ieders kant als propaganda. Vassili is misschien wel de laatste hoop om de moraal onder de Russen te behouden. De Duitse Kolonel is het Duitse antwoord om de propaganda rondom Vassili te breken. Daarnaast is deze Kolonel om persoonlijke redenen in Stalingrad, zijn zoon is door Vassili dood geschoten.
Vraagje: Welke persoon is dat in de film? Is dit te zie hoe die zoon wordt doodgeschoten?
Een ander goed stuk in de film vind ik dat stuk met Rachel Weisz. Zij is haar ouders verloren door de Duitsers en wilt zich graag voegen onder de sluipschutters, maar de propagandist en vriend van Vassili wilt dit voorkomen. Naar zijn mening is ze een persoon die nodig is voor andere doeleinden in deze oorlog en ze is nodig voor de wederopbouw. Vassili is bedoelt om te vechten en te schieten en uiteindelijk zelf te sterven voor zijn land (wat niet echt gebeurd). Maar dit is de harde werkelijkheid van oorlogen.
Mijn favouriete stuk is: Als Vassili zich verschanst tussen de lijken in de fontijn of pleintje (wat het ook is). Hij moet meerdere Duitsers doodschieten en hij is slim genoeg om iedere keer te vuren als een artilleriegranaat inslaat.
Kortom, een spannende en interessante oorlogsfilm.

Geprezen WOII-film 'Enemy at the Gates' is vanavond te zien op televisie

Netflix verwijdert binnenkort de WOII-film 'Enemy at the Gates' van Jean-Jacques Annaud

Der Untergang

The World's Fastest Indian
Roadmovie / Biografie, 2005

Cinderella Man
Biografie / Sport, 2005
wintersluipschutterheldtweede wereldoorlogruslandstalingrad gebaseerd op een waargebeurd verhaalnazi officerstrijdgeweldbombingdoodjaren 40soviet propagandanikita khrushchev