• 9.376.422 stemmen

Mystery / Thriller | 113 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano

IMDb beoordeling: 8,4 (1.421.355)

Releasedatum: 8 maart 2001

Plot Memento

"Some memories are best forgotten."

Leonard is een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij. Zijn geheugen is ernstig beschadigd na een poging in te grijpen bij de moord op zijn vrouw. Leonard is uit op wraak, maar door z'n slechte geheugen kan hij alleen behoorlijk functioneren door het constant maken van aantekeningen, tatoeages en het maken van polaroid foto's.

avatar van BOND31

BOND31

Deze film zou gisteren worden uitgezonden op Canvas, verheugde mij erop, wordt ie gecancelled vanwege voetbal! Dat was echt balen. Of ie daarna nog uitgezonden is weet ik overigens niet, ben gaan slapen.

avatar van BOND31

BOND31

Nu zie ik het staan, 23.30, dus TOCH nog uitgezonden! Champions League-voetbal........bedankt!

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Je moest alleszins goed wakker zijn om deze te zien.

@ erwku :

Lenny kan zijn geheugenverlies blijvend ontdekken : zie mijn vorige post.

Dat zijn vrouw dood is : weet hij inderdaad niet 100% zeker. Maar het beeld van zijn zwaar toegetakelde vrouw blijft hij iedere seconde bijhouden, zelfs na een complete blackout (vb. ’s morgens als hij opstaat). Elke morgen leest hij het relaas in de spiegel : ze is effectief vermoord, door John G. En daarna, in de loop van de dag, is hij met deze zaken (zijn geheugenverlies, zich wreken op John G., de moordenaar van z’n vrouw) niet elke 10 minuten bezig, maar elke seconde. Het is zijn enige reden van bestaan, en alles wat hij doet, staat in functie hiervan. Wat hij 11 minuten eerder deed, of waar hij 11 minuten eerder aan dacht, verdwijnt uit zijn geheugen. Maar iets waar hij elke seconde opnieuw aan denkt, kàn hij niet kwijtraken, aangezien hij het steeds brandend actueel houdt. Kan ook niet anders, met steeds dat beeld van z’n toegetakelde vrouw voor ogen (een beeld dat niet kàn wegebben, wegens gebeurd voor de klap).

Het dossier van de politie : dit kan hij vergeten, akkoord. Maar als hij in een conversatie vindt dat het politiedossier niet klopt, dan is dit zijn spontane conclusie uit de zaken die hij elke seconde bijhoudt (ik heb geheugenverlies, ik moet John G. wreken). Als hij er verder over wil uitweiden, moet hij het dossier erbij nemen (zoals toen met Nathalie) ; dan kan hij er gedetailleerder over verhalen. Nergens in de film gaat hij hier uitvoerig op in, zonder dossier.

Dat de moordenaar nooit gepakt is, en dat hij zijn vrouw moet wreken : zie hierboven : elke morgen leest hij dit af, en daarna verdwijnt deze opdracht geen seconde meer uit zijn hoofd.

De aanwijzingen via foto’s en tatoes is iets wat hij struktureel al vóór de klap had gepland, dank zij Sammy Jankis. Doordat hij, vóór de klap, ooit voor zichzelf al eens uitmaakte hoe Jankis zich veel beter had kunnen organiseren. Zo heeft hij een struktuur voor ogen, die hij perfect beheerst, omdat hij die struktuur vóór de klap (in functie van Sammy Jankis) uitgewerkt heeft.

Dat Lenny zelf niet kan tatoëren : dit is een veronderstelling die jij maakt. Ken jij dan compleet zijn voorgeschiedenis ?

Dat de auto van hem is : dit weet hij via de afstandbediening van de wagen (je hoort trouwens telkens het geluidje dat erbij hoort).

Het leren via conditionering : hij weet van vóór de klap dat het het proberen waard is om het aan te leren. Hij beseft dat het lukt bij hem. Zijn conclusie is dat zijn aandoening analoog is als die van Sammy, maar hij het voordeel heeft om gewoontes aan te leren ; en Sammy niet. Ik denk trouwens dat dit veel te maken heeft met de struktuur die hij vroeger al voor Jankis voor ogen had.
En trouwens, daar zijn geen minuten voor nodig, dit is gewoon beseffen van : hé, ik weet dat de plaats waar ik verblijf, in mijn linkerzak steekt.

Teddy’s stelling KAN niet kloppen. Lenny zou geweten hebben dat z’n vrouw diabetes had. Punt uit. Schizofrenie (‘soms ben ik Lenny, soms ben ik Sammy’) kan het ook niet zijn, want in de film zelf houdt hij de 2 personen perfect uit elkaar ; en tot in de details (bijv. toen hij opsporingsagent was voor valse schadeclaims) beschrijft hij de relatie en de contacten tussen beide personen.

De extreme obsessie voor wraak : ja, dat klopt. Dit is volledig te verklaren als je elke seconde je vrouw ziet doodgaan en je weet hoe de dader heet.

vdc

Teddy’s verhaal kan ook niet kloppen hierom :
Als Lenny de insuline-moord zo haarfijn weet te beschrijven, kan dit experiment (zogezegd met zijn eigen vrouw) onmogelijk na zijn klap gebeurd zijn.

avatar van gantor

gantor

Bij het kijken van de film had ik iets van oké ' film loopt achterste voor, af en toe grijs wit die chronologisch wel kloppen. Teddy en die vrouw, waarvan één van de twee hem leugens vertelt. Dat zal dan Teddy zijn aangezien hij in het begin wordt vermoord. Is het dat nu?' Ik zat met een *** in gedachten.
Maar wat een wending op het einde! Schitterend!!! Hij krijgt een *****. De geest, het bewustzijn van een mens is toch een subliem iets. Het doet dingen met je (zoals nu in deze film conditioneren) dat je eigen verstand te boven gaat. In dit geval neemt de geest het over van het verstand omdat het dreigt fout te lopen. Er dreigde geen reden meer te zijn om te willen leven en telkens als de queeste wordt vervuld, begint het opnieuw.
Mooi mooi mooi zo!!!

avatar van Cupido

Cupido

• 1911 stemmen

Wow!! wat een rush. Echt zo heerlijk bizar dat het verhaal achterstevoren loopt wat de film zoveel interessanter maakt.

4,5 ster

avatar van daanos;

daanos;

GENIAAAAAal.... tering wat een schonne film.

cker 5 sterren verdient

avatar van Moonlight

Moonlight

Schitterende film!
&Ben het met erwku eens,
(Voor de liefhebbers die mijn kant v.h. verhaal willen horen)

Teddy is undercover en hij heeft een jaar geleden Lenny geholpen om de dader te zoeken (die nu inmiddels vermoord is)
Lenny is door zijn aandoening vergeten, dat hij de "dader" al gepakt heeft.
Maar net als Natalie gebruikt Teddy hem een beetje.
Lenny verward zichzelf met Sammy, want zoals Teddy zegt, Sammy heeft nooit een vrouw gehad. En in een van de laatste fragmenten zie je Lenny bij zn vrouw liggen, waar hij al die tattoo's heeft. Waarschijnlijk leed hij toen ook al aan geheugenverlies en is het zo afgelopen zoals beschreven word met Sammy's vrouw.
Hij zegt het zelf, moeten we ons voor de gek houden om gelukkig te blijven? Daarom schrijft hij Teddy's nummerplaat op. Hij wil een volgende J.G. vermoorden.
Puur uit wraak, omdat hij toch weet dat hij alles vergeet.

Het verhaal is duidelijk, lijkt mij.
(Na hem 3x gezien te hebben)

avatar van ikvoereendjes

ikvoereendjes

De film was niet zo verwarrend vond ik, hij staat perfect beschreven in de spoiler hierboven. Zo heb ik hem ook ervaren na het zien er van pas geleden..

vdc

1. Teddy gaat zomaar eventjes iemand helpen vermoorden omdat een sukkel met geheugenverlies zich dan beter zou voelen ? Geloof je dit nu écht ?

Het is duidelijk dat die eerdere moord ook op een drugdealer was, met de initialen J.G., waarbij Teddy centen kon opstrijken (vermoedelijk een James, want er staat “or James” getatoeëerd op z’n arm naast de voornaam John).
Dat Lenny nu al 2 "foute" moorden heeft gepleegd, heeft hij trouwens meteen door na die conversatie met Teddy. ‘Mag ik vergeten wat je me hebt aangedaan ?’ En hij verbrandt de foto’s van Jimmy en James.

2. Het beeld met z’n vrouw is een droombeeld : er staat op zijn linkerborst getatoeerd “I’ve done it”. Eerder in de film vraagt Natalie aan Lenny wat er op die plaats getatoeëerd moet worden ; Lenny antwoordt dat hij die plek zal gebruiken voor als hij de dader gevonden heeft. Nonsens dus om uit dit (droom)beeld af te leiden dat hij mét geheugenverlies nog bij z’n vrouw is geweest. Of sterker nog : dat hij de insulinemoord heeft gepleegd. (en leg me ook eens uit hoe een man met geheugenverlies deze insulinemoord perfect kan onthouden en beschrijven ?)

3. “Moeten we ons voor de gek houden om gelukkig te blijven ?”
In werkelijkheid zegt Lenny : “Am I lying to myself to be happy ? In your case Teddy, yes I will”. En dit moet je dan in de juiste context plaatsen. Hij schrijft Teddy’s nummerplaat op omdat hij op dat ogenblik met zekerheid weet dat Teddy hem misbruikt. Lenny twijfelt op dat ogenblik NIET aan de feiten (zijn vrouw had geen diabetes, Sammy Jankis was geen faker van de ziekte en had wel een vrouw) want hij herinnert zich die feiten zeer goed omdat ze van voor de klap zijn. Hij twijfelt WEL of hij Teddy op zijn lijstje mag schrijven, want hij weet dat Teddy niet de moordenaar van z’n vrouw is, maar wel iemand die misbruik maakt van zijn situatie. Hij worstelt met een gewetensprobleem. Vandaar die vraag aan zichzelf.
Dit is een sleutelpunt in het hele verhaal : Lenny stapt af van de zoektocht naar de moordenaar van z’n vrouw, omdat hij Teddy’s misbruik van hem, nu minstens even erg vindt. Hij zal gaandeweg Teddy als moordenaar van z'n vrouw interpreteren, maar dat is, op dit ogenblik, zijn bewuste keuze.

avatar van bart85

bart85

Brilliante film. 5*

Heb hem nou 5 keer gezien en hij blijft goed.

avatar van Youri

Youri

Prima film, zoniet een van de betere die de laatste 10 jaar is gemaakt. Guy Pearce zet Leonard sterk neer die aan korte termijn geheugen beschadiging lijdt. Vooral de scene waarmee hij ruzie maakt met Nathalie om vervolgens 10 min. het hele toeval vergeten te zijn waar zij misbruik van maakt. Bizar om aantekeningen te tattoeren op je lichaam en polairoid foto's te maken. Het achteruit neerzetten van het verhaal pak je snel op en er zijn aanknopingsmomenten in de film van wat er zich afspeelt en afgespeeld heeft. Briljante film en een 5+

avatar van Barfly

Barfly

Als ik de commentaren zo lees heb ik een andere film gezien.

Ik vond hem saai.

Origineel gefilmd en geknipt. Maar het verhaal pakte me niet.

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Best wel een meesterwerk deze film.

Het script is echt uitermate goed geschreven. Het is even wennen om deze film scene voor scene achterstevoren te zien, maar daardoor ga je destemeer de klasse van de film waarderen.

Het is wel een redelijk moeilijke film om te volgen. Neem het van mij aan, als je deze film wilt zien moet je goed uitgeslapen zijn en alert blijven. Want ondanks dat hij zeer goed is, is hij ook erg sloom en op sommige momenten een beetje een sleur.

Acteerwerk was aardig maar niet brilljant.

Ik vond het einde wel een klein beetje een minpunt. Gaande weg de film krijg je toch hoop op een geweldig en verrasend eind. Begrijp me niet verkeerd, dit einde was ook mooi, maar zat gewoon op iets verassends te hopen.

Heb ook niet echt de drang om deze film de eerst komende 10 jaar nog eens te bekijken. Lag me een beetje te zwaar op de maag.

Ook al is het niet een film die mij voor 100% ligt geef ik toch een verdiende:

4,0

DRJeFF

Dat Lenny Sammy verwarde met zichzelf werd op een gegeven moment duidelijk(voor de goede opletter) toen je Sammy in de inrichting op een stoel zag zitten veranderde zn gezicht in dat van Lenny.Het was waarschijnlijk nog geen halve seconde.Voor de liefhebber die het nog eens wil zien-het gebeurd op t moment dat iemand voor de stoel langsloopt.

Film net gekeken,maar wat is dit een meesterfilm.
Ik ga mn bed in nu en nog even goed nadenken over wat ik net gezien heb.Wauw!4,5*

vdc

Heel goed opgemerkt, DRJeFF, die scène waarin Sammy voor een halve seconde in Lenny verandert.
Maar wees voorzichtig met conclusies : waarom zou dit per definitie moeten betekenen dat Lenny zich met Sammy verwart ? Waarom zou dit niet kunnen betekenen dat de persoon die het verhaal aanhoort (Teddy, aan de andere kant van de lijn), de twee bewust met elkaar omwisselt ? Vergeet niet dat Teddy een smoes zoekt die Lenny moet overtuigen om zijn zoektocht naar John G. te staken.

Als je wilt nadenken over hét grote discussiepunt in de film (verrichte Lenny zélf het fatale insuline-experiment ?), dan baseer je je maar beter niet op beelden die een droom (bijv. getatoeëerde Lenny met z’n vrouw) of een interpretatie (Sammy-Lenny switch) weergeven. Enkel feiten zijn hiertoe belangrijk. En ik heb zo’n feit die één versie alvast onderuit haalt :
Lenny kan het insuline-experiment perfect onthouden en beschrijven. Dit experiment is dus niet nà z’n klap gebeurd.

DRJeFF

Hmmm..das nog es stof tot nadenken..ga ik dus nu even doen.

avatar van Basto

Basto

• 11951 berichten

Verhaal kon mij niet boeien veel te veel bedacht om ingenieus te zijn. Een film zonder hart en ziel. Jammer, had meer ingezeten.

Mindfucks links laten liggen, Basto

avatar van Basto

Basto

• 11951 berichten

Nee, hoor. Genoeg goede mindfucks. Usual Suspects, Fight Club, The Conversation en ook The Following deed mij veel meer dan deze.

DRJeFF

Zijn er ook nog wat leuke sites dat jij weet vdc die wat theories hebben over deze film?

Jij als Memento-op-nr1-plaatser zou dat moeten weten toch ?

vdc

Je kan linken naar IMDb, maar ik merk dat je je sinds kort moet inschrijven om het message-board door te nemen.

Hier op MM is er een spoiler-topic, maar daar werd nog maar weinig gediscussieerd. Emdee plaatste er wel een interessante link op.

Probeer ook eens de officiële website van de film uit www.otnemem.com.

Tnx

avatar van Scratt

Scratt

Misschien iets te moeilijk om te volgen maar ja, de tweede keer was toch alles duidelijk voor mij Wel cool hoe die gast zo bezeten is om de moordenaar van zijn vrouw te vermoorden ondanks hij die zware aandoening heeft en dat hij niet meer kan weten wie te vertrouwen is en wie niet in zijn zoektocht. Ook wel origineel dat hij alles op zijn lichaam tatoeert enz. En ja, probeer maar zo'n film te maken..

Misschien is het nadeel dat de muziek niet zo geweldig was maar voor de rest..

Dikke vijf*

avatar van mikoz

mikoz

Vond de film ook geniaal helaas komt hij net te kort voor 5 sterren omdat hij simpel weg net iets te saai daarvoor is.

Genaiaal scipt alleen de gebeurtenissen zijn iets te saai

Desalniettemin 4.5

avatar van ~Burner~

~Burner~

Ik vond er echt niks aan, iedere keer een stukje terug in het verhaal en dan kom je weer bij het stuk aan waar je net bent gestopt. Het verhaal pakte mij ook niet. Ik snap al die goede reacties niet zo maar dat zal dan wel smaak zijn...

avatar van pulp

pulp

Verrassende film. Ik heb hem nu een paar keer gezien, maar hij blijft schitterend. Het duurt bij sommige mensen misschien even voordat ze hem doorhebben, maar hij is zeker de moeite waard, beetje subjectief... Vooral schitterend hoe aan het eind (=begin) van de film duidelijk wordt dat de hoofdpersoon de draad echt kwijt is. Gedurende de hele film krijg je een zekere sympathie voor de hoofdpersoon, dat wordt aan het eind keihard neergesabelt, geweldig! Ik zou zeggen kijken als je van films houdt waar je ook nog over na moet denken.

avatar van mvdw89

mvdw89

Teddy zegt op een gegeven moment dat Leonard alleen Leonard is omdat hij zelf denkt dat hij dat is, betekend dat dan ook dat hij eigenlijk heel iemand anders is. Misschien wel Sammy Jenkis zelf?

vdc

Zover gaat Teddy niet. Hij wil Leonard niet doen geloven dat hij Sammy Jankis is, maar wel dat hij een daad die hij pleegde (het insuline-experiment), steeds weer op die Sammy Jankis projecteert.

En dan komt de onvermijdelijke vraag : Is dit insuline-experiment bij Leonard of bij Sammy gebeurd ? Wie dit topic wat bijhoudt, weet intussen wel wat mijn antwoord hierop is.