• 9.379.030 stemmen

Mystery / Thriller | 113 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano

IMDb beoordeling: 8,4 (1.422.356)

Releasedatum: 8 maart 2001

Plot Memento

"Some memories are best forgotten."

Leonard is een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij. Zijn geheugen is ernstig beschadigd na een poging in te grijpen bij de moord op zijn vrouw. Leonard is uit op wraak, maar door z'n slechte geheugen kan hij alleen behoorlijk functioneren door het constant maken van aantekeningen, tatoeages en het maken van polaroid foto's.

avatar van Roofvisjunkie

Roofvisjunkie

Leuke film

avatar van Deepdish

Deepdish

Blijf er goed bij met je hoofd in deze zeer goede mindf*cker film.

4.5****

avatar van joaquim05

joaquim05

geniaal maar niet vermaakelijk.

Maar als je op basis kijkt van het verhaal dan is het wel een super goeie film en je gaat hem dan automatisch mooi vinden omdat het zo geniaal is.

avatar van 10-StepKill

10-StepKill

God, wat een aparte film. Geniaal in opzet en evengoed uitgevoerd.

Maar man o man, hoe moeilijk is hij te volgen. Je mag werkelijk geen seconde missen en ik zal hem zeker nog een paar keer moeten kijken om hem beter te begrijpen. Heb de forums al een beetje gecheckt maar echt de film verduidelijken doen die ook niet, omdat er veel mensen zijn die elkaar tegenspreken

avatar van Samio

Samio

topper, al zijn er wel wat zaken onlogisch

avatar van Movielicious

Movielicious

Knap verhaal? jazeker. Vermakelijk? no way!

Dit soort films is niet aan mij besteed. Ik kijk om vermaakt te worden, niet om elke seconde scherp te moeten zijn. En dat laatste is nou net een vereiste bij deze film. Ik houd absoluut van films met diepgang, maar men kan ook overdrijven...

2* voor Guy Pearce. De rest van de film is naar mijn mening slaapverwekkend!

avatar van bild

bild

Goed maar lang niet super, bijzonder of een meesterwerk. Het script is degelijk maar verre van super. Het acteerwerk is goed, maar ik heb veel beter gezien. Ook niet altijd even vermakelijk.

avatar van IcU

IcU

De eerste 10 minuten na de film kon ik niet normaal meer na denken. Zo erg werd ik door deze film ingezogen. Geweldig stukje thriller die spannend is van begin tot eind. De film is een compleet andere ervaring dan normale films, en ik vraag mij op dit moment nog steeds af of ik wel weet wat tien minuten geleden is gebeurt..

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Prachtige film die ook op een hele bijzondere en mooie manier verteld word: Namelijk "Het begint bij het einde en het eindigt bij het begin. Natuurlijk ken ik dit al wel van Irreversible wat ik eerder heb gezien, maar dat waren dan ook vrij langere stukken. Hier in Memento zijn het kortere stukken die ook nog wel eens herhaald worden met meteen de kleine ontknoping. Om te beginnen vond ik dat gewoon erg meeslepend en in het begin werd ik al in de film meegezogen. Het verhaaltje vind ik ook erg bijzonder. Leonard (echt een schitterende rol van Guy Pierce) lijd sinds de dood van zijn vrouw aan een korte termijn geheugen en tatoeeerd steeds dingen op zijn lichaam die hij moet onthouden of om zo achter het spoor van de moordenaars van zijn vrouw te komen en maakt ook steeds foto's van mensen die hij moet onthouden en wie hij kan vertrouwen. Ik zeg het gewoon: Memento heeft gewoon een hele bijzondere, coole thema. Het gepuzzel tijdens de film is gewoon al erg aangenaam en leuk en alles is ook op een hele mooie en profesionele wijze gefilmd. Om te beginnen over die constante scenes die vaak twee keer worden herhaald: dan is er iets gebeurt op een moment waarbij je denkt van: ja eeeh... Hoe? Wat? Waar? Waneer? en dan valt dezelfte scene in herhaling maar dan nog wat langer met de oorzaak van het gevolg in de vorige scene. Echt heel mooi gedaan. Zo vond ik ook vooral die scene met die inspecteur Dodd geinig maar ook die scene dat Carrie Ann Moss (ook een prachtige rol trouwens) bebloed thuiskomt en in de volgende scene zie je het oorzaak. Dus dat Leonard het zelf heeft gedaan. Die scenes zijn erg toepasselijk voor het term geheugenverlies/korte termijn geheugen.
En dan de kijker het ook laten meevoelen omdat je dan gewoon nog niet weet wat er is gebeurt (door de tijd om te draaien). En zo vallen alle puzzelstukjes uiteindelijk op de plaats. Echt fantastisch gewoon Een simpele moord/wraak zaak in een heel bijzonder jasje.

Ook vond ik Leonard zelf opzich best wel cool en Guy Pierce is toch helemaal me held geworden. Ik ken hem al van LA Confidental maar hierin laat ie me toch echt iets fantastisch zien. Zijn manier van spelen en het klooien met vanalles om de puzzel recht te zetten Zijn look en kleding doen me btw wel denken aan die rol van Tom Cruise in Collateral.

Gewoon topklasse! Christopher Nolan zijn werk voor de geslaagde Batman delen was ook om te smullen. Net als Insomnia is dit ook gewoon een prachtige film. Nu kan je wel begrijpen waarom Batman Begins en The Dark Knight de beste Batman reeks op dit moment is!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Grote gimmick natuurlijk om de hele film achterstevoren af te laten spelen. Het levert een leuke moeilijke puzzel op. Ik verwacht echter dat wanneer je Memento gewoon normaal van voren naar achteren laat afspelen geen heel bijzondere film krijgt.

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

sinterklaas schreef:

Mooi samengevat! Ik ben het met je eens. Zelf vond ik de film toen ik hem de eerste keer zag, vrij ingewikkeld. Maar de tweede keer kijken snapte ik hem helemaal. Een prachtfilm!

avatar van powerman

powerman

Dit is de tweede film die ik van Christopher Nolan heb gezien, mijn verwachtingen voor deze film waren dan ook hoog omdat zijn voorgaande film (Following) erg goed is. En mijn verwachtingen kwamen uit, prima film, origineel en hij is niet zoals veel regiseurs blijven hangen bij hetzelfde genre.

De film gaat over een man die door een ongeluk zijn korte termijn geheugen is kwijt geraakt. Op zich niet zo' n bijzonder verhaal maar de manier waarop het verhaal wordt verteld maakt de film bijzonder. De film vertelt het verhaal namelijk van achter naar voor door steeds kleine stapjes naar voren te maken waardoor weer een stukje van het verhaal duidelijk wordt en je zelf af en toe denkt aan geheugenverlies te lijden.

Een spannende en verbijsterende film die na het kijken een sterke indruk achterlaat net zoals The Usual Suspects en Seven.

avatar van BjornH

BjornH

Vermakelijke film, met een voor mij wat tegenvallend,doch zeer interessant, einde (begin?)

Het vertellen van het verhaal is een groot plus aan deze film die het verder niet zoveel van actie moet hebben en je behoorlijk van je stoel kan laten vallen door de plotwisselingen.

Had uiteindelijk toch wat meer van de film verwacht....maar desalniettemin een mooie 3.5*

Ik dacht btw. toen ik het hoesje van de film zag dat de hoofdrolspeler van de film die ene gast van Malcom in the Middle zou zijn. Ik had serieus kunnen wedden dat hij dat was....viel toch wel een beetje tegen toen dat niet zo bleek, hoewel Guy pearce het ook uitstekend doet

avatar van harribo

harribo

Goede film, mij alleen net té ingewikkeld, je moet het koppie er goed bij houden.

avatar van Marieke1990

Marieke1990

erg goed verhaal. en inderdaad best ingewikkeld.

Nomak

Door al die positieve berichten hier had ik toch redelijk wat verwachtingen van deze film. Maar dan kom je er toch alweer achter dat er naast enkele uitstekende films heel wat bagger in de top 250 te vinden is.
De plot is wel goed, maar de keuze om het verhaal achterstevoren te vertellen werkt niet. Ik snap niet wat de bedoeling van de regisseur is. Waarschijnlijk wil hij de kijker doen nadenken. Is het de bedoeling om tijdens het kijken van Memento een puzzel op te lossen? Die drang had ik dan toch niet.
Ik heb mijn aandacht er in elk geval goed bij gehouden omdat ik vernomen had dat dat wellicht nodig zou zijn. Maarja, de regisseur kiest ervoor om alles zo vaag te maken dat het me eerlijk gezegd allemaal niets meer interesseerde.
Dat er talloze kleine maar opvallende fouten in de film zitten draagt natuurlijk ook niet bij aan een fijne kijkervaring.
Het enige wat deze film nog enigszins leuk maakte om naar te kijken was de aanwezigheid van Carrie-Anne Moss die toch wel iets heeft wat haar aantrekkelijk maakt. Zij heeft ook de beste scène van de film, maar helaas blijft zelfs deze scène niet van fouten bespaard.
Maarja, voor de rest is Memento een zware teleurstelling. En met een lage stem zal ik wel weer het verwijt naar mijn kop geslingerd krijgen dat ik er niets van begrepen heb. Maar dat zal me net zoveel boeien als de film dat deed.
Memento is weer maar eens een bevestiging dat Christopher Nolan een wel heel erg overschatte regisseur is. Een herziening in de toekomst zit er voor mij in elk geval niet in.

Pastichio Rocker

Je snapt de film gewoon niet!

Nomak

Haha, ik wist gewoon dat uitgerekend jij met die opmerking zou komen.

Pastichio Rocker

Maar noem eens wat van die talloze kleine maar opvallende fouten? Dat einde van de film is toch geniaal bedacht? Wordt tijd dat ik deze weer eens ga herkijken.

Nomak

De meeste van die fouten zijn al genoemd. Ik raad je aan om de mening van Yak te lezen, daar staan er al heel wat in.

Ik vind het ook op zijn minst vreemd te noemen dat Leonard niet vergeet dat hij een aandoening heeft. Maar dat is dan iets waar je als kijker niet over hoeft te struikelen.

Pastichio Rocker

Tja, Yak heeft het dan ook niet begrepen. Op het einde wordt alles toch wel vrij duidelijk gemaakt hoe de vork in de spreekwoordelijke steel zit. Die talloze foutjes worden daardoor ook meteen teniet gedaan. Chris Nolan heeft hier handig op ingespeeld en dat maakt het zo'n geniale film.

Dus kennelijk heb je de film echt niet begrepen.

avatar van vdc

vdc

Nomak schreef:
De meeste van die fouten zijn al genoemd.

En weerlegd (of lees je liever niet verder dan enkel Yaks mening ?) Deze film zit verdraaid goed en intelligent ineen, en ik kan Nolan op geen enkele fout betrappen.
Er is natuurlijk de combinatie van omstandigheden en toevalligheden die leiden tot dit plot, maar dit is in alle films zo. Onwaarschijnlijk hoeft niet hetzelfde te zijn als onmogelijk.

Leonard kan zijn aandoening zo goed duiden omdat hij in een vorig leven een identieke patiënt gekend heeft ; de tatoe op z'n hand herinnert hem hier elk ogenblik aan.

avatar van Rouleerder

Rouleerder

ik had hoge verwachtingen, de film begon moeizaam, langzaam wil je wel weten hoe het zit, maar uiteindelijk als je alles weet,

kreeg ik toch wel het gevoel dat ik wat van spanning mis, aangezien je de hele film lang weet hoe het afloopt, alleen het begin wil je dan nog wel weten, maar zodra je dat weet, blijkt de film toch erg langdradig te zijn...

al met al wel een goede film om te zien, je MOET hem wel van begin tot eind kijken...

***1/2

avatar van Benniebob

Benniebob

Deze film blijft mij geboeid elke keer dat ik hem zie en elke keer ontdek ik ook weer iets nieuws aan het verhaal.

Het is ook geweldig geacteerd vind ik zelf

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Amai, mensen, ik duizel hier nog van na. Deze film werkt zo desoriënterend! Straks (of daarstraks) ga ik nog denken dat ik zelf niets meer onthoud, dat ik alles wat gebeurd is moet opschrijven en dat er zodadelijk wel een verklaring zal volgen voor wat net gebeurd is.

Geniaal is deze film alleszins, het scenario zit énorm goed ineen. Ik denk dat ik hem nog eens ga kijken, om ieder klein hintje door te hebben (net zoals bij The Sixth Sense, Pulp Fiction en American Beauty, films die ook goochelen met begin en einde en alles daartussenin).

En misschien schrijf ik u dan nog wel een degelijke recensie, want nu ben ik nog teveel het noorden kwijt om meer te schrijven dan 'geniaal script', 'geweldig geregisseerd' en 'geweldig geacteerd'. Echt een schitterende film.

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Het achterstevoren vertellen is niet zomaar een trucje, het is uiterst functioneel voor de film. De hoofdpersoon lijdt aan geheugenverlies en probeert aanwijzingen te noteren, o.a. door deze te tatoeeren op zijn lichaam. Deze aanwijzing gebruikt hij om uit te zoeken wat er nu werkelijk aan de hand is.

Maar de crux van de film is dat hij deze aanwijzingen juist door zijn geheugenverlies verkeerd interpreteert en daardoor fatale fouten maakt. Door de manier waarop de film in elkaar is gezet heeft de kijker dat niet meteen door en dat zorgt dat je heel erg meeleeft met de hoofdpersoon en zijn denkwereld.

avatar van Senta

Senta

Je moet deze film echt vanaf het begin af aan stipt volgen en de kans dat je de cloe dan nóg niet snapt is vrij groot.....Knap gedaan hoor.

avatar van Joyy

Joyy

indrukwekkende film

opletten geblazen, zeker 30 keer ff terugeskipt om eea door te laten dringen

van een absoluut plot is niet echt sprake maar dat hoeft ook niet

goed gedaan en wat een werk voor een regisseur

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Aazhyd schreef:

Behalve dat Leonard geen fatale fouten maakt (of kan maken) want uiteindelijk dient het allemaal zijn doel, namelijk het vinden van 'John G' (Teddy) zodat hij wraak kan nemen voor het feit dat Teddy hem gebruikt heeft.

En dat einde is eigenlijk mijn grootste probleem. Nolan legt op het einde zoveel uit dat het bijna lachwekkend is. Dit is wel vaker een probleem in zijn films (zie de eindeloze alles uitleggende speeches in The Dark Knight) en hopelijk leert Nolan dat toch een keer af. De film moet het vooral hebben van het script dat verder wel uitstekend in elkaar steekt en het subtiele acteerwerk van Guy Pearce waardoor je heel goed mee leeft met Leonard.

avatar van vdc

vdc

Mr_White schreef:

Merkwaardige opmerking. Ik vind niet dat Nolan ergens teveel onthult.
Doel je hiermee op de conversatie Teddy/Lenny in dat gebouw ? Dit vind ik er net zo goed aan, want Teddy's verhaal houdt niet een uitleg, maar misleidende informatie in, waardoor precies zoveel kijkers op een verkeerd spoor gezet worden.