• 9.379.342 stemmen

Mystery / Thriller | 113 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano

IMDb beoordeling: 8,4 (1.422.356)

Releasedatum: 8 maart 2001

Plot Memento

"Some memories are best forgotten."

Leonard is een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij. Zijn geheugen is ernstig beschadigd na een poging in te grijpen bij de moord op zijn vrouw. Leonard is uit op wraak, maar door z'n slechte geheugen kan hij alleen behoorlijk functioneren door het constant maken van aantekeningen, tatoeages en het maken van polaroid foto's.

Miron

Net voor het eerst gezien maar zal 'm opnieuw moeten kijken om de film een cijfer te geven.

Erg goede film iig.

Miron

Net voor de tweede keer gezien en ben blij dat ik de film beter kon volgen waardoor de film mij nog beter beviel.

Memento is duidelijk een film die de kijker meer aan 't denken zet dan vermaakt. Maar uiteindelijk heb ik me zeker weten vermaken met het nadenken en puzzelen tijdens de film.

Ik vond de manier waarop het verhaal verteld werd ook een enorm pluspunt omdat ik me zo meer in het hoofdpersoon wist te verdiepen die zelf ook niet wist wat hij de afgelopen 10 minuten geleden uitgevoerd had.

Het plot werd ondersteund door fraai acteerwerk met een goede sfeer en hoewel ik geen echte minpunten heb opgemerkt kon de film op sommige momenten wel wat meer spanning/entertainment gebruiken.

Maar de ware kracht van de film bevindt zich in het zeer intelligente verhaal dus vandaar een dikke 4,5 * voor deze geniale thriller.

Miron

Nu heb ik denk ik wel een fout ontdekt en dat is dat het niet mogelijk zou zijn voor Leonard om Sammy's geval te verwarren met zijn eigen geval omdat het vanwege zijn aandoening niet mogelijk is om zich ook maar iets te herinneren van de overdosis die hij aan zijn vrouw gaf. Een verwarring in zijn geheugen zou dus ook onmogelijk zijn omdat hij van de overdosis geen herinnering over zou hebben om ze te verwarren met de herinneringen die hij van Sammy had.
Hierdoor moet ik de conclusie trekken dat Teddy liegt
maar als iemand die conclusie zou kunnen ophelderen dan zou ik dat graag willen lezen.

avatar van vdc

vdc

Teddy liegt inderdaad. Velen hebben het moeilijk hiermee omdat de film het tegenovergestelde insinueert, maar ik denk dat er geen enkele andere rationele verklaring mogelijk is.
Je moet de ellenlange discussies in dit topic (en in het spoilertopic) maar eens doornemen, als je eens véél tijd hebt…

avatar van Piirre

Piirre

Niet de meest gemakkelijke film, je moet er zeker je aandacht bij houden tijdens het kijken, maar zit geweldig in elkaar! Om de plot helemaal door te hebben, is het misschien verstandig eens een tweede keer te kijken

avatar van alcapachino

alcapachino

de film heeft mij slaperig gemaakt , vond hem echt niets aan herhaling en flashbacks en uiteindelijk word je beloont met een slecht einde

avatar van dragonlady1982

dragonlady1982

heeft mij ook slaperig gemaakt

vond hem echt niets aan

avatar van vistrida

vistrida

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Ik vind het geweldig hoe Nolan de kijker laat inleven in de hoofdrolspeler. Net als Leonard zijn wij als kijker ook benieuwd wat ie 2 uur geleden heeft gedaan, en dat maakte mij toch nieuwsgierig.

Ik ben het ook niet eens met de mensen die zich dat buiten de manier van chronologie er een saaie verhaallijn overblijft, want ook die vond ik erg interessant. Dit keer wordt er wat input verwacht van de kijker, en je zult zien dat er veel mensen al gelijk afvallen.

Het einde vind ik daarom ook schitterend. De kijker gaat meedenken in het proces 'who did it'.

Ik geef deze film dan ook 5 sterren!

avatar van MecG

MecG

Geweldige film. Ik was erg benieuwd naar hoe het de film zou eindigen/beginnen. Ik kon me helemaal inleven in de hoofdpersonage en vond persoonlijk het eind/begin geniaal.

It's his way of living......... hij kan niet anders.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

vistrida schreef:

Uit nieuwsgierigheid... waarom?

avatar van 074

vistrida schreef:

Nog nooit zo iets walgelijks meegemaakt..... na 3 kwartier uitgezet.

nog nooit in de spiegel gekeken?

avatar van muze1979

muze1979

Absolute aanrader voor mensen die van "vage, niets is wat het lijkt" films houden. Ik heb hem 2 keer gekeken omdat ik na de eerste keer de hoge waardering niet kon plaatsen. Na de 2e keer kijken was mijn mening nog steeds niet veranderd. Memento-fanatics hoeven zich niet gepikkeerd te voelen, het is slechts een persoonlijke mening.

avatar van raafmau

raafmau

Film moet je toch wel 2x bekijken om hem helemaal te snappen. De film kon me alleen niet boeien, de acteer prestatie van Pearce is daarentegen wel erg goed.

2,5 ster

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Een heerlijke intelligente psychologische thriller: 4.50 (4.30)
Ik ben ondersteboven van deze prent, en dan voornamelijk hoe het filmisch in elkaar steekt. Alles wordt tot in de puntjes uitgewerkt, bevat de film tal van interessante details en wordt het slotakkoord bijzonder sterk uitgewerkt. En dan is het natuurlijk helemaal lekker als mijn eigen gedachten over de ware toedracht van de 'moord' bewaarheid worden. Nadat Memento de helft was gepasseerd had ik steeds meer het vermoeden dat hijzelf zijn eigen scenario bedacht om overal mee weg te komen, hetgeen werd bevestigd toen Natalie de auto van Jimmy herkende en de daaropvolgende scene de toedracht daarvan laat zien. Het hele verloop van het plot is gebaseerd op het regeltje dat hij op de foto van Teddy bijschreef, hetgeen uitzonderlijk sterk is uitgewerkt. Het vertellen van het script in een omgekeerde chronologische volgorde snijdt dan ook hout en zijn de stukjes met de herrineringen van Sammy briljant te noemen.

Voor zover een reeks aan spoilers en het script. Hoewel het voor Nolan zijn eerste grote 'klus' betrof lijkt het alsof hij al jaren niets anders heeft gedaan. Hij voelt het script fantastisch aan, is de prent haast perfect in balans en verliest hij het grote geheel werkelijk geen seconde uit het oog. Het is zeker geen toeval dat Nolan eigenlijk nog geen mislukte prenten heeft geregisseerd (als ik af ga op de gemiddelden van zijn andere films). Sterker nog, een film van 'slechts' bovengemiddelde kwaliteit is hem vooralsnog vreemd. Maar goed, terug naar Memento. De vrij onbekende castleden (voor mij althans) leveren daarnaast stuk voor stuk sterke tot uitmuntende acteerprestaties af. Met name Guy Pearce speelt zijn zeker niet gemakkelijk rol met verve. Naast hem heerlijke rollen van Pantoliano en Carrie Anne Moss, al viel er bij laatstgenoemde af en toe een vleugje van overacting te bespeuren. Verder zijn ook de dialogen doorgaand van een erg hoog niveau.

Cinematografisch blijft Memento helaas een klein beetje achter bij de rest van de prent, waarbij de onervarenheid van Nolan zo nu en dan toch aan het licht komt. Laat ik het op de aanwezige 'scherpe randjes' houden die er in de loop van de jaren wel vanaf geschaafd zullen worden bij Nolan, daar ben ik van overtuigd. Hoewel de sfeer erg lekker en vooral toepasselijk is en het camerawerk meer dan degelijk in elkaar steekt, is onder andere de belichting te vaak te nadrukkelijk aanwezig, zijn de opnamelocaties soms goed en soms toch iets minder en vertoont met name de montage enkele kleine vrij hinderlijke hiaten op bepaalde momenten. Echter mag het over de gehele prent bezien nauwelijks een naam hebben, maar het viel wel op. Natuurlijk is het script vrij simplistisch als het niet in deze stijl zou zijn gegoten, maar dat is nu juist waar Memento om draait. Het sript heeft deze hele setting nodig, zoals deze setting het script nodig heeft. Het gaat om de uitwerking, en dat is in Memento gewoonweg bijzonder goed geslaagd.

Script / Verhaal:................ 4,50

Positie: 8/314
Memento staat daarmee voor 'Braveheart' en achter 'The Pianist'

avatar van kaketoe

kaketoe

Wauw! Ik kreeg hetzelfde gevoel nadat ik Fightclub had gekeken, dat gevoel heb ik al tijden gemist bij dit soort films. De film kwam wel een beetje moeizaam op gang, ook omdat het in het begin niet heel gemakkelijk te volgen was. Uiteindelijk geeft het iets extra's aan het verhaal dat zeer goed in elkaar steekt. Het acteer werk is van een hoog niveau en maakt dan ook van deze film een topper.

avatar van dave

dave

Wat een enorm intelligente film. Een puzzel waarmee je langer dan 113 minuten bezig bent om hem op te lossen.

Het is allemaal gebaseerd op één zin: 'Don't believe his lies'
Hoe kan hij zich vastklampen aan dat zinnetje terwijl hij zelf zei dat hij alleen op de feiten rekent? Is dat zinnetje dan geen eigen interpretatie?

Het is nog een graad erger dan Fight Club of The Others, Memento misleid je, zonder dat je het tegendeel kan aantonen.

Alles, maar dan ook alles aan deze film is minstens uitstekend. Soundtrack, structuur, regie, acteerpresaties, een dosis humor/entertainment..

4* + plaats in m'n top 20

avatar van vdc

vdc

dave schreef:

Het mooie eraan vind ik dat hij zichzelf bewust bedriegt, en dat levert dan weer de nodige sympathie op voor het hoofdpersonage (althans van mij).

avatar van scumfrog

scumfrog

Geniaal is het enige wat mij te binnen schiet.

avatar van takkiej

takkiej

Gisteren eeeiiiiiiindelijk gezien!

Wat een geniale film zeg! Laat je aardig nadenken!:)

Als ik hem goed begrijp tenminste!...

Vooral de tatoo's zijn erg bruut, hele verhaal zit sterk in elkaar, en ook de acteerprestaties zijn van een goed niveau...

gewoon 5 sterren...minder kan ik er niet van maken!

avatar van qeynes

qeynes

Deze film viel me wat tegen. Hij was veel minder onbegrijpelijk dan ik had verwacht en niet overal zo spannend als ik had verwacht.

avatar van Timtim

Timtim

Intelligente film, zeer vermakelijk om naar te kijken. Wat ik echter wel een beetje flauw vond was dat de personages om de hoofdpersoon heen telkens net wisten wanneer hij zaken zou vergeten. Zoals het moment dat hij die vrouw slaat en zij wegloopt en hij dan wanhopig begint te zoeken naar een pen. Op het moment dat ze dan weer naar binnen stapt is hij het precies weer vergeten.

JDSsmetje

Niet zo spannend of bijzonder wat ik wel had verwacht dankzij de top 250 notering. Verhaal en acteerwerk is wel goed en al bij al kom ik aan een goede score algemeen gezien, en slechte score ten opzichte van het gemiddelde

avatar van Fox McCloud

Fox McCloud

avatar van leucomelas

leucomelas

De film en het verhaal zaten erg goed in elkaar en de film was interessant om te kijken.

Vond het einde vrij abrubt.

Spannend .... totaal niet helaas. Maar wel een gave film.

Vergelijking met Fightclub vind ik niet gepast, Fightclub is echt veeeeel beter.

JDSsmetje schreef:

Ik verwachte een heel spannend en bijzondere film dankzij de top 250 notering maar die verwachtingen zijn niet uitgekomen. Verhaal en acteerwerk is wel goed en al bij al kom ik aan een goede score algemeen gezien, en slechte score ten opzichte van het gemiddelde

Fox McCloud schreef:

Inderdaad, die zin klopt niet, heb het verandert.

avatar van Fox McCloud

Fox McCloud

JDSsmetje schreef:

Inderdaad, die zin klopt niet, heb het verandert.

Nu zie ik het ook ja. Je kunt die zin idd op twee verschillende manieren opvatten. Beetje dubbelzinnige zin eigenlijk. Ik begrijp nu iig wat je bedoeld.