• 9.377.684 stemmen

Met onder meer: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae en Kang Hye-jeong

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 11 november 2004

Plot Oldeuboi

"Laugh, and the world laughs with you. Weep, and you weep alone."

Zonder te weten waarom, wordt Oh Dae-su vijftien jaar lang vastgehouden in een kleine kamer. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker op het dak van een appartementsgebouw; hij is zonder enige waarschuwing weer vrijgelaten. Vastberaden gaat Dae-su op zoek naar de reden van zijn gevangenschap. Maar als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid werd vermoord, zweert hij wraak.

avatar van schram101

schram101

Donkerwoud schreef:

Het is wel degelijk onderdeel van een trilogie, maar elk deel heeft zijn eigen karakters en verhaallijn. Wel overlapt het thema de films.

Ja dacht al zoiets op te maken uit die tekst ja. Maar dat betekend dat ik dit deel gerust als een op zich zelf staande film kan kijken.

Ga ik maar eens doen als ik hem tegen kom. Is deze film gewoon te huur bij de gemiddelde videotheek?

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Mijn videotheek hebben ze hem niet.

En wel een film over scientology...

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Heerlijke film die ik te lang genegeerd heb!

Had hem namelijk al een tijdje in bezit maar om een of andere reden kon ik er me nooit toe aanzetten.

Blij dat ik hem toch gezien heb want blijkt een geweldige film te zijn die zowel op visueel als op narratief vlak bijzonder sterk in elkaar zit. Wel een behoorlijk zware film. Visueel dus erg sterk, met als summum dat prachtige gevecht!

En dan dat verhaal: eentje om kippevel van te krijgen. Heel de gedachtegang dat de vijftien jaar lange opsluiting niet eens de echte wraak is, maar dat die nadien pas volgt is een schitterend gegeven. En wordt ook prima uitgewerkt. Door uit te zoeken wie en vooral waarom hij werd vastgehouden zorgt Oh Dae-su voor de ultieme wraak... op zichzelf. Heerlijk ook om te zien dat zelfs de ergste martelingen soms niet opwegen tegen een paar onschuldige foto's!

Uitstekende film!

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Films uit de top-250 staan hoog op mijn have to see-list en toen Oldboy enkele dagen geleden op tv was mocht ik hem dan ook niet missen.

Gewend als ik ben aan Hollywood-wraakfilms is het kijken van een Koreaanse film toch wel een sprong in koud water (zeker als je net daarvoor een überfeelgoodmovie als Remember the Titans bekeken hebt).

De film is echter zeer sterk opgebouwd en is nooit voorspelbaar.

Wanneer de puzzelstukjes op het einde in elkaar vallen blijf je als kijker (ik toch) een beetje geschokt achter.

De film is af!

Eén minpuntje: op het einde had hij wat mij betreft iets korter gemogen (omdat hij zoals Jawaddedadde aanhaalt toch nogal zwaar is). En ook het fake gevecht in de gevangenis en lift is wel erg raar .

Ondanks mijn niet echt superscore toch erg blij dat ik hem gekeken heb!

avatar van Dimanto

Dimanto

Ik vond het een hele goeie film!!!

Zeker een aanrader voor fans die houden van Q. tarrantino films.

Ik heb um net gekeken, en het is er eentje die even in je hoofd blijft spoken, en dat komt uiteraard door het plot

Meesterlijk ziek gewoon :D:D

avatar van Davidus

Davidus

Wat een fenomenale film, zeg. Geniaal van opzet, goed gespeeld, een psychologisch meesterwerk.

Je wordt volkomen meegezogen in de psychologische wereld van de film. Heb hem nu twee keer direct achter elkaar gezien, het eind is ahw weer het begin van de film die je dan weer op een ander niveau gaat bekijken. Geniaal hoe de verschillende lagen zijn aangebracht en tegelijkertijd op je af komen. Dat is misschien even wennen in het begin dat het geen één-dimensionale film is die eenvoudig te begrijpen is. Deze film vraagt alles van je en neemt je volkomen in beslag. Je wordt helemaal meegezogen in het verhaal en langzaamaan kom je in een zelfde soort hypnotische toestand als in het verhaal.

Het voelt alsof een deur is geopend naar een onbekend stuk van je bewustzijn. Geniaal als een regisseur dát kan bereiken met zijn film !

Niet slecht.

Als het op vorm aankomt, scoort Oldboy punten. Soms best mooi en origineel camerawerk, alleen wordt dit niveau niet altijd vast gehouden. De montage ziet er erg leuk uit. Gooi daarbij erg mooie muziek en je hebt een film die er cool en stijlvol uitziet.

Hoewel de film er goed uitziet, scheelt er inhoudelijk nogal wat aan. Zo doet de film zich wel heel stoer voor, maar maakt het dit eigenlijk niet waar. Natuurlijk is het trekken van tanden of het afknippen van tongen niet smakelijk, maar het werd hier nauwelijks in beeld gebracht.
Het constant van de hak op de tak springen is het vervelendste van de film. Vooral het eerste uur is niet zo leuk, omdat het verhaal alle kanten op springt. Ook vond ik de personages gewoon erg vervelend, kan niet precies zeggen waarom.
De plottwist wist me echter wel te grijpen. De reden voor het gevangen zetten, de relatie met zijn dochter, allemaal erg goed. Die bad guy liet veel indruk achter, erg mooi personage. Alleen jammer dat het zo flauw eindigt

Zit eigenlijk op 3*, maar die plottwist maakte wel indruk. Daarvoor nog een kleine 3,5*.

maerk schreef:

De film zou er niet beter op worden al zou het meer in beeld gebracht worden, het is namelijk geen Saw of iets dergelijks. Film biedt meer en meer gore is daar niet voor nodig.

Fortune schreef:

Had ook helemaal niet gehoeven van mij hoor. Wilde alleen aangeven dat de film heel bruut probeert te zijn, maar juist heel zwak overkomt door op een gegeven moment weg te knippen.

avatar van Black Math

Black Math

Helemaal mee eens. Als je iets doet, moet je het ook goed doen. Dit is gewoon net alcoholvrij bier.

maerk schreef:

Hoezo probeert de film heel bruut te zijn dan?

Fortune schreef:

Hoezo probeert de film heel bruut te zijn dan?

Oh Dae Su wordt hier neergezet als meedogenloos persoon. Je verwacht dan gewoon dat er iets ergs gaat komen. Dan komt het hier eindelijk op aan en dan wordt er snel weggeknipt. Bijvoorbeeld wanneer de tanden eruit worden getrokken.

avatar van Don MN

Don MN

Na een paar seconden begint het bloed tussen zijn tanden te lopen. Dat moet toch iets losmaken? Ik vind overigens de opbouw ernaartoe sterk uitgevoerd en daarmee het niet volledig laten zien van het 'trekken' geen zwakte. Dit werkt in mijn geval meestal wel, eigen invulling, denk aan de 'oorscène' in Reservoir Dogs.

De daaropvolgende vechtpartij is toch 'stoerheid' zelf. Voor zover dat meetbaar is.

Oh Dae Su is met overtuiging een meedogenloos persoon, door prima acteren en script, zie de keuze die hij aan het einde maakt.

Don MN schreef:

Ik vond het wat zwak, maar ieder zijn eigen mening. De vechtscène daarna was ook een twijfelgeval. Heel tof camerawerk en aan de ene kant heel leuk, maar soms zag het er toch wat nep geforceerd en ingestudeerd uit.

avatar van Don MN

Don MN

maerk schreef:

Het is nogal onrealistisch wat er allemaal gaande is in die hal, maar schoon is het zeker. Mijns inziens wil de regisseur een beeld scheppen waartoe een dergelijke gekrenkte persoon in staat is. Vandaar de 'overdaad aan geweld' door één iemand.

Niets staat deze meneer in de weg, en de kijker gaat hierin (eventueel) volledig mee, dat vind ik het geniale. Verder begrijp ik je kritiek wel, de eerste keer vond ik de film ook té overdreven. Nu, na twee herzieningen geniet ik ervan, dus er is nog hoop.

Don MN schreef:

Moet zeggen dat de film me toch is bijgebleven en een herziening komt ooit nog eens. Wie weet.

Op papier lijkt Oldboy heel vergezocht, door de vele gebeurtenissen die een voorval teweeg kan brengen. Maar dit blijkt in z'n minst niet waar. In tegenstellingen tot de meeste westerse landen (Amerika), filmt de Aziaat niet alleen het fysieke aspect van de mens, maar ook het mentale gedeelte van nou juist de sleutel van onze acties en emoties is. Oldboy is hier een goed voorbeeld van. De emoties zijn realistisch en de actie is niet geheel overbodig. Qua Soundtrack valt niks te klagen, er wordt elke scène goede klassieke en moderne muziek gedraaid.

Met dit allemaal bij elkaar, verdient Oldboy niet minder dan een 4.5

Elineloves

'' Even though I'm no more than a monster - don't I, too, have the right to live? ''

Ik ben erg blij dat ik deze film aan mijn collectie heb toegevoegd. Ik ben geen voorstanders van Aziatische werkjes. Ik ken er niet veel, en ik voel een grote drempel om ze te gaan kijken. De taal vormt op een of andere manier een barrière voor me, en ik ben lange tijd te eigenwijs geweest om ze een kans te geven. Gelukkig deed ik dat wel met 'Old Boy', want anders had ik mezelf iets moois onthouden.

Het verhaal is steengoed. Het zou je maar gebeuren, van straat worden geplukt om vervolgens jarenlang opgesloten te zitten, niet te weten waar je bent, waarom je er zit en of er ooit nog een kans is om er uit te raken. Als je dan plots, na 15 lange jaren, weer 'vrij' bent hoort een wereld voor je open te gaan, maar wat moet je dan doen? En hoe? Je zou dan knettergek geworden moeten zijn. Min-sik Choi zet dan ook een ge-wel-di-ge rol neer vol overtuiging, waardoor het levensecht aanvoelt.

Fijn dat sommige dingen buiten beeld gebeuren, dat houdt het mysterieus en laat nog iets aan de verbeelding van de kijker over. Het wordt krachtig ondersteunt door de klassieke muziek waardoor de beelden aankomen als een mokerslag.

Visueel gezien is dit een pareltje. Veel mooie shots, geweldige cinematografie, goede spanningsopbouw en het overtuigende acteerwerk maakt het tot een fantastisch geheel. Dat verdient een 4,5*.

Jessen0wnt

Kan je vinden in je drempel-gebeuren. Kan ook zeggen, hoe meer je kijkt hoe meer je het gaat waarderen. Ik begin nu een beetje de emotie in de klanken van de woorden te herkennen, wat mij tegenhield bij Aziatische films omdat het allemaal een beetje raar klinkt als nuchtere Hollander en wat ik onbewust wel een heel groot aspect vind, om een film of niet goed/leuk te vinden.

Elineloves

Precies, dat is ook nog iets waar ik tegenaan loop. Ik wil meesleept worden, er in opgaan, en er zijn/waren teveel punten waardoor me dat op de een of andere manier niet lukte. Nu heb ik me door enkele liefhebbers wel laten vertellen dat je er gewoon even 'doorheen' moet, dat meerdere mensen hier in het begin last van hebben gehad maar dat het verder een kwestie van gewenning is.

avatar van FillumGek

FillumGek

Dat uitgerekend jij (lees: iemand die het niet zo op Aziatische films heeft) me weet te overtuigen om de film te herzien Heb deze jaren geleden gezien, met erg verkeerde verwachtingen de film in gegaan. Weet ook niet zo veel meer.

De film is trouwens onderdeel van de Vengeance-trilogie. Sympathy for Mr. Vengeance en Sympathy for Lady Vengeance zijn de andere twee.

Elineloves

Yeah, I'm THAT good! Verrassend, inderdaad. Had het zelf ook niet verwacht. Misschien die andere twee ook maar een kan geven.

FillumGek schreef:

En welk deel is deze film dan van die trilogie?

Fortune

Het is geen trilogie maar gewoon 3 films met hetzelfde onderwerp, wraak.

De andere vallen hard tegen vergeleken met deze, dus verwacht niet hetzelfde soort film.

Jessen0wnt

Owh, dat soort trilogieën.

avatar van FillumGek

FillumGek

Wat Fortune zeg idd. Oldeuboi is als tweede gemaakt.

Vengeance Trilogy - Wikipedia

avatar van KSUS

KSUS

Ik heb een origineel gekregen van een maat van me, ik weet wel waarom.

Ik vind hem niet echt overtuigend. Ik had een chinees verwacht die helemaal zou doorslaan maar hij komt totaal niet over als iemand die behandeld is als hij.

KSUS schreef:

Ik heb een origineel gekregen van een maat van me, ik weet wel waarom.

Dan stel je, je verwachtingen bij als het anders verloopt dan je had verwacht. Sowieso ook al had je ander gedrag verwacht wat viel er dan nou zo tegen?

avatar van KSUS

KSUS

Er komt hier af en toen iemand met een stapeltje van de mediamarkt en dan vraagt hij advies van medewerkers en die koop hij dan blind voor de "verassing"

Als je het hoesje ziet (die ik heb dan, 3disc special edition die je zo mag hebben) dan zie je een leipe chinees met een hamer in ze hand, + het lezen van achterkant, dan verwacht je inderdaad wat niet? Ik vond het allemaal ongeloofwaardig en vergezocht.

Ik denk gewoon niet dat het zo gaat mocht het echt gebeuren.

Woo-jin neemt Oh Dae Su gevangen omdat hij onthuld dat Woo-jin ze zus zwanger heeft gemaakt en daardoor verantwoordelijkis voor haar dood, zie ik dat goed? HIj heeft zelf ze zusje geholpen. 15 jaar lang vasthouden? Nah... Daarnaast, een hypnotist die mensen verliefd maakt en daarna (probeert) herinneringen te wissen? Ik geloof daar niet in. Fucking creepy incest movie.

Het is een comicverfilming...