• 9.379.104 stemmen

Met onder meer: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae en Kang Hye-jeong

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 11 november 2004

Plot Oldeuboi

"Laugh, and the world laughs with you. Weep, and you weep alone."

Zonder te weten waarom, wordt Oh Dae-su vijftien jaar lang vastgehouden in een kleine kamer. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker op het dak van een appartementsgebouw; hij is zonder enige waarschuwing weer vrijgelaten. Vastberaden gaat Dae-su op zoek naar de reden van zijn gevangenschap. Maar als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid werd vermoord, zweert hij wraak.

avatar van akira

akira

ToNe schreef:

Denk even aan de spoilers!

was effe vergeten...

De score van de film is fantastisch

YouTube - The Last Waltz - Old Boy

net als de schitterende acteerprestaties van alle acteurs.

Het verhaal is ongelooflijk origineel en de film is een stijlbreuk ivm met andere, en tevens een trendsetter.

Enkel lovende woorden.

sinterklaas schreef:

En de hoofdrol van Old Boy de remake word gespeeld door niemand minder dan: Will Smith.

Een paar jaar geleden hadden ze het nog over Gary Oldman. Zou ik persoonlijk een veel interessantere keuze vinden.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Ceeda7 schreef:

De score van de film is fantastisch

YouTube - The Last Waltz - Old Boy

net als de schitterende acteerprestaties van alle acteurs.

Enkel lovende woorden.

Klopt, ongelofelijk mooie muziek.

yeyo schreef:

Een 20 jaar jongere Jack Nicholson had the job ook goed gedaan!

yeyo

Uiteraard. Er zijn ook sowieso wel een handvol regisseur die geschikter zijn dan Spielberg. Hij zal er waarschijnlijk een big budget actiefilm van maken.

Ceeda7

Met super special effects voor de mieren die erin voorkomen.

avatar van gerwinmaster

gerwinmaster

Ik was niet echt onder de indruk, ik ga m binnenkort overkijken, want ik denk dat ik een paar dingen gemist heb..

avatar van RzeroY

RzeroY

Zieke film. Eerste half uur dacht ik echt 'waar gaat dit heen', maar het werd toch nog een meesterlijke film, die bij herziening wat duidelijker zal zijn en ik dan ook pas een cijfer toebedeel, met potentie tot 5*, dat zeker.
Maar ik ben even in de war door die opname-apperatuur, waar het gesprek met die hypnotiseur nog op stond - zo leek het... Hoe kan dat opgenomen zijn en wat betekent dat, of heb ik 't nu helemaal mis?
Begrijp ik het goed dat het moment dat hij in het groene gras wakker wordt een flashforward is van de hypnose die hij op 't laatst ondergaat? Heeft dan wel lang geduurd als hij in de sneeuw wakker wordt... Ik dacht zelfs even dat alles wat gebeurd was in de film één grote hypnose was maar daar is geen passende verklaring voor te vinden...... Dacht dat alles helemaal duidelijk was, maar door de laatste tien minuten ben ik even in de war geraakt. Misschien dat ik het niet zo moeilijk moet zoeken, heb em net vijf minuten geleden gezien...
Maarehh kan iemand me dit nog 's ff fijn uileggen:)

avatar van jipt

jipt

RzeroY schreef:
Maarehh kan iemand me dit nog 's ff fijn uileggen:)

op het einde laat hij zichzelf hypnotiseren zodat hij niet meer weet dat hij een relatie met z'n eigen dochter heeft, hij kan dan wel doorleven zonder dat hij weet dat hij een relatie heeft met z'n dochter maar wel gelukkig kan zijn best wel hard eigenlijk

avatar van RzeroY

RzeroY

Dat snap ik... Maar ik ga em eerst maar eens herzien, denk dat dan alles wel duidelijk is. Was verder ook helemaal niet ingewikkeld. Alleen door de laatste tien minuten ging ik me ineens vanalles in mijn hoofd halen. Waarschijnlijk allemaal te ver gezocht.

Bram87

Geweldige film! Mischien allemaal een beetje ver gezocht en wat overdreven, maar het verhaal zit perfect inelkaar en laat je niet meer los. Het is wel een film waar je met je gedachten bij moet blijven anders gaat het mis.

2 minpunten:

De scene waar een levende inktvis wordt opgegeten. Voegt naar mijn mening niks toe.

Ook vond ik de vechtscene waar hij in zijn eentje een hele koreaans bende verslaat ook wat overdreven. Leek meer op ballet.

Voor de rest vind ik de film heel erg geslaagd!

Alleen de aller laatste scene als...zijn dochter hem omarmt vond ik raar. Hij zat even daarvoor namelijk met die hypnotizeur in de sneeuw. Ze heeft hem laten vergeten dat hij een relatie heeft gehad met zijn dochter. Maar is het niet heel toevallig dat dan uiteindelijk zijn dochter hem daar in de bergen komt ophalen? En zou zijn dochter dan niet ook gehypnotiseerd moeten worden? Want zei denk toch nog steeds dat ze een relatie hebben.

Of...... laat hij zich hypnotizeren zodat hij vergeet dat Mido zijn dochter is? Dus dat hij wel nog gewoon een relatie met haar kan hebben. Ik neig naar de laatste optie.

4 sterren!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

2 minpunten:

Voor de rest vind ik de film heel erg geslaagd!

Het eten van levende inktvis is in Korea heel normaal, hoor; dat zit er heus niet voor het schokeffect in. Dat is eigenlijk iets zeggen als: 'Dat eten van het broodje kaas vond ik nogal overbodig, want ik hou niet van kaas.'

En de vechtscène waar je het over hebt is juist zo goed omdat 'ie lekker overdreven en gestileerd is. Maar daar moet je ook maar van houden, blijkbaar.

Karl van H. schreef:

De vechtscène is heel mooi. Het IS ballet, wat het dan weer verteerbaar maakt voor iemand als ik die normaliter helemaal niet gek is op actie-/vechtfilms.

Bram87 schreef:

Bekijk die scène nog is goed, je zult ondervinden dat je fout zit.

We worden aan de lopende band overspoeld door Amerikaanse actiefilms waar jan en alleman de meest ingewikkelde martial arts perfect onder de knie hebben. Bovendien voeren ze tijdens een gevecht elke move nog eens feilloos uit ook.

De vechtscène in Oldboy vind ik nog behoorlijk realistisch: tijdens het gevecht glijdt er vaak eens iemand uit of geeft iemand wel eens een trap naast z'n doelwit. Ook Oh Dae Su zelf knokt er maar wat in het wilde weg op los. Hij is geen vechtmachine met perfecte timing zoals de protagonisten in meeste films.

Bram87

Oke, dat met die inktvis kan ik wel begrijpen. Dat zal een onderdeel van de cultuur zijn. Echter de vechtscene blijf ik overdreven vinden. Ik heb hem zojuist nog eens bekeken, en ik vind dat de tegenstanders vaak wel heel erg opzichtig misslaan. Het moment waar hij uit de bomvolle lift komt en 6 tegnstanders bewustenloos op de grondvallen vond ik ook "te". Maargoed, daar heeft iedereen natuurlijk een andere kijk op

Maar ondanks dat vind ik de film nog steeds geweldig hoor.

Bram87

Bij nader inzien heb ik mijn stem van 4 verhoogd naar 4,5! De eindscene waar ik het eerder over had is me nu ook voledig duidelijk.

Bram87 schreef:

Maar ondanks dat vind ik de film nog steeds geweldig hoor.

Die scène waar hij een heleboel vechtjassen met een hamer is voor mij een essentiële scène voor de beoordeling van de film. De abstract-esthetische benadering (cinemarografisch hoogstandje eigenlijk) tilt deze film op een hoger niveau. Heel de film, inclusief het verhaal natuurlijk, zorgt daar natuurlijk voor, maar als je je inbeeldt hoe deze scène er in een (voor mij) banale vechtfilm zou uitzien, besef je dat deze film van een heel ander caliber is.

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

Mooi verwoord Stefan Dias, al zou ik zelf gewoon voor "een potje knokken" gaan, "abstract-esthetisch" klinkt inderdaad beter. Maar wat bedoel je er mee? Wat maakt die scene zo speciaal?

leidsehoodie schreef:

oh, gewoon: het geluid eraf en muziek in de plaats (of herinner ik mij dat slecht?) zonder de typische karatetrapgeluiddjes. En de vertragingen. Toch niet echt de bedoeling dat dat allemaal als realiatisch moet opgevat worden.

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Vond het een schitterende film alleen snapte ik het einde bijna niet. Vond het vrij moeilijk. Prachtig camerawerk ook en goeie actie. Eén van de best gefilmde films aller tijden (ben het woord even kwijt).

Heeft door het moeilijke verhaal dus nog wel een kijk beurt nodig. Ga dus ook nog niet stemmen.

avatar van Zandadder

Zandadder

Luister nu naar de geweldige soundtrack. Wil hem binnenkort weer zien (voor 6e keer ofzo)

Net niet in mijn top-10.

avatar van booyo

booyo

stefan dias schreef:

De vechtscène is heel mooi. Het IS ballet.

Hier ben ik het geheel mee eens, één van de vele prachtige scène's in deze topper van een film. Oldboy is ontzettend heftig, maar zit heel goed in elkaar. Zag het einde, waarin bleek dat hij een relatie met zijn dochter had, absoluut niet aankomen.. Voor mij één van de betere actiefilms die ik ooit heb gezien! Maar is het echt zo dat hier een re-make met Will Smith van gemaakt wordt? Persoonlijk hoop ik toch echt van niet...

avatar van MC:T

MC:T

Ik vond dit echt een geweldige film.
Zo onvoorspelbaar, en een enorm goed verhaal.
Zeer origineel. Ik heb de film in de klas gezien en tijdens het deel met de tanden en de hamer , zat toch de helft van de klas "te huiveren" geweldig gewoon!
Meer zoals deze mogen ze maken, een re-make zou moord zijn.

MC:T schreef:
Ik vond dit echt een geweldige film.
Zo onvoorspelbaar, en een enorm goed verhaal.
Meer zoals deze mogen ze maken, een re-make zou moord zijn.

Huiveren indeed.
Gelukkig is het geweld nergens gratuit. Je zou zelfs kunnen spreken van een zeker esthetisering. In alle geval: je hebt duidelijk door dat er een sublieme regisseur aan het werk is.

Mocht ik op voorhand geweten hebben wat er mij zoal te wachten zou staan in deze film, dan zou ik 'm zeker niet hebben willen zien. Maar wat een geluk dat dit niet gebeurd is. Ik heb 'm zonder voorkennis bekeken en wat een uppercut van een film zeg. Meer nog: ik ga 'm maar eens in mijn top 10 zetten.

avatar van goongumpa

goongumpa

stefan dias schreef:

Inderdaad. Vooral een regisseur die de kunst van de suggestie volmaakt beheerst. In die scène waar MC:T het over had, wordt eigenlijk maar weinig getoond, maar toch werd ik erdoor gechoqueerd. Wat ik gezien dacht te hebben, was veel erger dan hetgeen ik daadwerkelijk gezien had. Dat wijst erop dat de film me meesleepte.

avatar van Lil Funk

Lil Funk

Gelukkig maar...

Nu nog hopen dat ze ook van "A Bittersweet life" afblijven, zucht,

Hollywood en hun remakes...

avatar van misterwhite

misterwhite

Erg goede film

Spannend, goed verhaal, fantastische muziek, geweldige aktie, erg goede acteerprestaties en soms een beetje extreem.