• 9.378.933 stemmen

Met onder meer: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae en Kang Hye-jeong

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 11 november 2004

Plot Oldeuboi

"Laugh, and the world laughs with you. Weep, and you weep alone."

Zonder te weten waarom, wordt Oh Dae-su vijftien jaar lang vastgehouden in een kleine kamer. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker op het dak van een appartementsgebouw; hij is zonder enige waarschuwing weer vrijgelaten. Vastberaden gaat Dae-su op zoek naar de reden van zijn gevangenschap. Maar als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid werd vermoord, zweert hij wraak.

avatar van Fryce

Fryce

Ik vind em heerlijk rauw, mooie beelden en wederom veel Aziatische gekte in de film. Acteerwerk vind ik altijd een beetje lastig bij dit soort films, maar deze kwam op mij erg over. Goeie film.

avatar van GrandmasterW

GrandmasterW

Erg goeie muziek, alleen daarom al een 5*. De film is ook erg goed al is het af en toe een beetje vaag. Het is wel een film die je af wilt zien en waar je aan blijft denken. 4*

avatar van Pistons

Pistons

Uitermate kundig vormgegeven verhaal dat van bovengemiddelde kwaliteit is, met een zeer memorabel einde.

avatar van Kraay

Kraay

Meevaller. Na gister het Sympathy for Mr. Vengeance gezien te hebben waren mijn verwachtingen vrij laag, al hoorde ik al van bepaalde users dat deze een stuk beter was. Om die reden ben ik maar gaan kijken. En hij overtrof mijn stoutse verwachtingen.

Harde wraakfilm waarbij het gewoon onmogelijk is om de aandacht te verliezen. Mede door het sterke plot met de scherpe wendingen vandien. De scene's met het uittrekken van tanden en het afsnijden van de eigen tong waren hoogtepunten, een beetje jammer dat de camera wegdraaide. Het mannetje dat Dae-Su na zijn vrijlating op het dak tegenkwam was trouwens hilarisch. In Mr. Vengeance liep er ook al zo'n raar typetje rond.

3* en een klein beetje hoop voor het derde deel van de trilogie, ook al denk ik de beste Park met Oldboy gehad te hebben.

avatar van finalman

finalman

deze film is niks voor mij, na 15 min kijken maar afgezet.

avatar van Adrenal

Adrenal

Door het bericht van ToNe op de eerste pagina (dat van 10 oktober), vallen alle stukjes mooi op hun plaats, want eerlijk gezegd begreep ik deze film, hoewel ik hem aandachtig heb gevolgd, maar voor een deel. Ik moet hem zeker nog een keer kijken om te weten of hij zonder onverwachte wendingen nog zo'n indruk maakt. De clou van Old Boy is goed bedacht, ik werd voortdurend in spanning gehouden. Het verschil tussen Old Boy en menig thriller met een onvoorspelbare twist zijn de personages: Dae-Su en zijn vijand zijn beide goede, ronde karakters, wat een grote troef is. Emotioneel laat deze film geen enkele indruk achter, ik werd niet geraakt door wat ik zag, daar is het allemaal wat te vergezocht voor.

De film is visueel wel prachtig. Het camerawerk is bijzonder stijlvol, de regisseur laat zien dat hij talent heeft. De muziek verdient zeker ook een pluim. Wat ik wel jammer vond is dat Park soms (nu ja, in één scène) wat te veel uit is op het choqueren van zijn publiek. Het smerig opeten van een levende inktvis voegt echt niets aan deze film toe en haalt hem in mijn beleving zelfs naar beneden. De rest van de "schokkende" scènes berust daarentegen meer op suggestie, wat volgens mij veel beter werkt. Af en toe is het wel wat ongeloofwaardig, zoals in de scène die waarin het hoofdpersonage in zijn eentje, gewapend met slechts een hamer, een hele horde vijanden met knuppels in een smalle gang te lijf gaat en ze nog verslaat ook. Prachtig gemaakte scène, die nog het meest van zo'n oud computerspelletje weg heeft, maar in deze film wat misplaatst. Een dergelijke scène had Park misschien beter voor een volgende film kunnen bewaren.

Zeker een goede film, al zal een tweede maal kijken meer duidelijkheid brengen.

avatar van qeynes

qeynes

Erg mooi verhaal, zag de ontknoping pas erg laat aankomen,

een absolute aanrader!

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Visueel hoogstandje met lekkere retro decors en zeer krachtige muziek. De inhoud komt op de 2e plek maar het top camerawerk en de overall goede sfeer maken dit zeker tot een bijzondere film. Spielberg schijnt met een remake te komen met Will Smith als hoofdrolspeler.....

avatar van james_cameron

Geweldige film, net herzien na een paar jaar. Wanneer je het complexe verhaal reeds kent kun je je echt concentreren op de visuele stootkracht van de film. Camerawerk, montage, decors, opbouw en invulling van de shots, alles ziet er fantastisch uit. De indrukwekkende soundtrack maakt het helemaal af. Wat mij betreft de beste zuid-koreaanse film die ik tot nu toe gezien heb. En wat een prestatie van hoofdrolspeler Choi, ongelooflijk.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

ben ik het volledig mee eens james!

GinolaEHV

Een vrij redelijke dramafilm, maar vanwege hoge verwachtingen een tegenvaller.

Ik had een briljant in elkaar stekend verhaal verwacht, maar toen ik na 1,5 uur eindelijk alles begreep dacht ik bij mezelf: is dit nou alles? En dat gevoel bleef hangen.

Nipte voldoende: 3*.

avatar van IcU

IcU

GinolaEHV schreef:

Een vrij redelijke dramafilm, maar vanwege hoge verwachtingen een tegenvaller.

Dan heb je hem te vroeg uitgezet, aangezien de film dik 2 uur duurt. Grappig dat het gevoel per mens zo kan verschillen, aangezien ik een totaal ontdaan gevoel had vanwegen het sterke einde. Ik zag het totaal niet aankomen en was enorm verrast. Zelfs een beetje geshokeerd.

GinolaEHV

Eh...? Heb ik gezegd dat ik de film heb uitgezet? Ik heb de film gewoon afgekeken hoor.

avatar van Day-V

Day-V

GinolaEHV schreef:

Je begreep alles na 1,5 uur terwijl de film 2 uur duurt? Beetje vreemd want op het einde begrijp je het pas Dus ja je zet het te vroeg uit.

GinolaEHV

Volgens mij was het na 1,5 uur reeds duidelijk dat hij gevangen werd gezet, omdat hij die gast met z'n zus had gezien.

avatar van IcU

IcU

GinolaEHV schreef:

Klopt, maar na 1,5 uur was het nog niet duidelijke dat hij vast is gezet vanwegen de ultieme wraak actie en dat de hoofdpersoon, zoals de actie geplant was, een (seksuele) relatie heeft met zijn dochter.

GinolaEHV

Ja ok... ik had ook niet moeten typen dat ik 'alles' begreep, maar dat ik de hoofdmoot van het verhaal begreep.

avatar van killerfreak

killerfreak

verwarrende plottwist, maar ook geweldig acteer- en monteerwerk, zorgen dat deze toch zeker een 3.5* verdient...

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Vanaf 20 augustus kan je Old Boy verwachten in een Quality Film Collection-Jasje.

avatar van mr.taxichauffeur

mr.taxichauffeur

zeer goede film

de moeite waard

een echte aanrader

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Een paar scènes vond ik minder geslaagd, maar over het algemeen een interessant en verschrikkelijk boeiend in beeld gebrachte film. Vier sterren.

avatar van LDvMegatron

LDvMegatron

Zeer sterke film met een prachtige soundtrack. Het thema wraak wordt mooi uitgewerkt met een bizarre plotwending. Acteerwerk was ook in orde, hoewel dat altijd wat lastiger te beoordelen is bij een buitenlandse film. Ik heb de andere films van Chan Wook Parks wraak trilogie nog niet gezien maar na deze ben ik dat zeker van plan.

avatar van GuruNL

GuruNL

zeker weten een mooie film, deze zal mij voor altijd wel bij blijven.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

En de hoofdrol van Old Boy de remake word gespeeld door niemand minder dan: Will Smith.

sinterklaas schreef:

Nou, die kunnen we dan ook weer overslaan. Met zo'n ster in de hoofdrol wordt het natuurlijk omgevormd tot een brok hapklaar vermaak voor de massa....

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Heey Reinbo, dat is bizar, ik vind dit ook een geweldige film. Komt niet vaak voor dat wij het eens zijn.

avatar van Reinbo

Mwah, er zijn er wel meer hoor. Dus er is in ieder geval nog hoop.

avatar van Reinbo

Gister herzien, toch een halfje eraf. FIlm was toch wel een beetje gedateerd geraakt en (visueel) minder mooi dan in mijn herinnering.

avatar van akira

akira

sinterklaas schreef:

OMG .. een klassieker die weer naar de knoppen wordt geholpen.

Laat me raden
- Alle flashbacks worden eruit gehaald (amerikanen raken hierdoor van streek, kijk maar naar Once upon a time in America)
- Een happy ending...
- De vader-dochter verhouding wordt meteen gekilled.

avatar van ToNe

ToNe

Denk even aan de spoilers!