• 9.479.523 stemmen

Met onder meer: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae en Kang Hye-jeong

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 11 november 2004

Plot Oldeuboi

"15 years of imprisonment, five days of vengeance."

Zonder te weten waarom, wordt Oh Dae-su vijftien jaar lang vastgehouden in een kleine kamer. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker op het dak van een appartementsgebouw; hij is zonder enige waarschuwing weer vrijgelaten. Vastberaden gaat Dae-su op zoek naar de reden van zijn gevangenschap. Maar als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid werd vermoord, zweert hij wraak.

Bram87 schreef:
Alleen de aller laatste scene als...zijn dochter hem omarmt vond ik raar. Hij zat even daarvoor namelijk met die hypnotizeur in de sneeuw. Ze heeft hem laten vergeten dat hij een relatie heeft gehad met zijn dochter. Maar is het niet heel toevallig dat dan uiteindelijk zijn dochter hem daar in de bergen komt ophalen? En zou zijn dochter dan niet ook gehypnotiseerd moeten worden? Want zei denk toch nog steeds dat ze een relatie hebben.

Of...... laat hij zich hypnotizeren zodat hij vergeet dat Mido zijn dochter is? Dus dat hij wel nog gewoon een relatie met haar kan hebben. Ik neig naar de laatste optie.

4 sterren!

Volgens mij heeft ie de hypnotizeur alleen opgedragen hem te laten vergeten dat mido zijn dochter is. Dat is de makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat iedereen gelukkig is, anders kan hij zichzelf nooit meer aankijken.

Het enige jammere en vond ik eigenlijk dat hij zijn tong eraf knipt. Waar was dat voor nodig?

avatar van MC:T

MC:T

panjoe schreef:

zo dat hij het tegen niemand kan zeggen, het is een wanhoops daad om zijn leven te redden

panjoe

Uhhuh, dat snap ik, maar ik vind het een beetje onnodig voor het verhaal. Een beetje extra pijn, naarheid en gore voor niks zeg maar ...

Baard

Vandaag weer eens gezien. Mijn stem verhoogd naar een 4,5.

De eerste keer vond ik het verhaal vrij lastig te volgen. Vandaag echt even voor gaan zitten en ik zat er helemaal in. Hij is geweldig!

Acteerprestaties en verhaal zijn zeer goed, hierbij de mooiste soundtrack die er is, maakt hem super.

Het laatste deel van de film is zo bizar, de eerste keer dat ik echt een naar gevoel van binnen kreeg en gewoon een beetje misselijk werd...

avatar van wwelover

wwelover

Wow, heb deze film vorig jaar met Koninginnedag gekocht, maar had eigenlijk nooit zin om hem te kijken. Onterecht dus, want wat is dit een geweldig sterke drama. Het verhaal is heel erg interessant en blijft tot het eind uiterst boeiend. En de twists zijn natuurlijk super, zeker dat Mi-do zijn dochter is had ik niet verwacht, al is het wel een beetje voor de hand liggend als je er achteraf over gaat nadenken

De film is verder ook erg mooi gefilmd, veel mooie beelden en bijzonder gave actiescenes, met als toppunt natuurlijk de scene in de gang. Ook de muziek is echt te briljant voor woorden, zeker één van de mooiste en bijpassende scores die ik heb gehoord.

Verder een uitstekende cast, met voor mij natuurlijk enkel onbekende mensen omdat ik vrij weinig Koreaanse films heb gezien. Min-sik Choi steelt natuurlijk de show, maar ook de overige acteurs zijn uitstekend.

avatar van Joakiem

Joakiem

Wazige film, vond er echt vrij weinig aan. Te wazig, en irriteerde me mateloos aan het acteerwerk

avatar van Latinstar

Latinstar

Beste Aziatische film die ik ooit heb gezien. Echt super geacteerd door de hoofdrolspeler, mooie plot aan het eind en mooie locaies in Seoul.

avatar van Nimdex

Nimdex

Waanzinnig! Mensen die deze onder de 4 sterren beoordelen moeten nog veel leren om dingen te begrijpen....

Inderdaad Nimdex .

panjoe schreef:

Alles wat er in de film gebeurt (de gevangenschap, vrijlating, Mido, etc.), gebeurt omdat Oh Dae-Su heeft "gepraat", over de relatie van Lee Woo-Jin en z'n zus. Dus knipt hij z'n tong eraf, nu kan hij nooit meer (zijn mond voorbij) praten

Absoluut mijn lievelingsfilm. Ik vond hem de eerste keer dat ik 'm zag al geweldig, maar hoe vaker ik hem zie, hoe meer ik er van ga houden.

avatar van stefan dias

stefan dias

LivingShinigami schreef:

Ik heb zelf een rothekel aan 'gore' , zeker als het 'voor niks' is. Maar deze film overstijgt dat niveau toch wel oneindig ver. Net daardoor kan ik het allemaal weer wel waarderen: dingen die ik normaliter verafschuw in een bijzondere context plaatsen zodat ik er helemaal perplex van sta: een hele krachttoer.
Voor mij de (nipt) op één na beste film van de afgelopen 10 jaar.

avatar van Nimdex

Nimdex

kan de sfeer nog steeds niet zomaar vergeten! Stem ipv 4.5 nu toch op 5!!!!

Ik ben nu zelfs op zoek gegaan naar de volledige sountracks op cd. Yeong-wook Jo (Artist)

Als iemand een tip heeft

avatar van Lil Funk

Lil Funk

Nimdex schreef:

kan de sfeer nog steeds niet zomaar vergeten! Stem ipv 4.5 nu toch op 5!!!!

Als iemand een tip heeft

volgens mij is hij via Ebay wel redelijk verkrijgbaar.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Zeer bizarre film, die je echt aandachtig moet kijken om het verhaal te blijven snappen. Een film die in je kop blijft zitten. De film is tegelijk absurt en realistisch. een sterke tegenstelling maar zo ervaar ik hem wel. Er komen ook een aantal scenes in voor (bijvoorbeeld met die inktvis, het gevecht met 15 man, en natuurlijk de ''knipscene'') die ik niet snel zal vergeten. Unieke film, een meesterwerk.

avatar van arnoam

arnoam

Erg mooie film met een trage opbouw (iets waar je dus wel van moet houden). Maar ik heb me geen minuut veveeld!

laundromat

Eindelijk gezien: wow! Lijkt me een vette rol om te spelen, die van Dae-su.

Eerste gedachte na afloop: must see again. Dan kan ik mijn stem ws nog verhogen. Zal dan op andere dingen letten. Erg handig om te gaan slapen meteen na deze film (!). Daarom werd ik ook met Oldboy in mijn gedachten wakker vanmorgen.

Wat is Mido een mooie vrouw zeg!

avatar van Justinw

Justinw

IJzersterke film, in het begin denk je dat je naar de wraak gaat kijken. Maar naarmate de film zijn einde nadert, ontspint het in een Drama. De genre info klopt bij deze film dan ook helemaal.

Het middenstuk was soms wat langdradig, nooit saai maar soms wat te uitgerekt. Dat is dan ook zowat mijn enigste minpunt.

Acteerprestaties waren top, Min-sik Choi speelt geweldig, om over Ji-tae Yu nog maar niet te spreken. Wat een rol zet hij neer. Zijn uitstraling zorgt ervoor dat de rol als een huis staat. Goed gecast dus.

Het einde blies me dan al helemaal omver. Alhoewel toen hij het pakketje opende en ik die familie foto zag wist ik het dezelfde seconde nog.Het einde met de hypnotiseur maakt het helemaal af. En de tong was naar mijn idee gewoon super bedacht, en zou ik zeker niet weglaten.

Ik verwachtte iets compleet anders, maar dit was waatschijnlijk even mooi. En mischien zelfs beter.

Edit: Ik was even wat terug aan het lezen op dit forum, en ik zag een paar mensen die zich stoorden aan de score, ik daarintegen vond de muziek goed. En toen Woo-jin Lee ook nog ging meeneuriën

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Kan me niets bij voorstellen dat iemand deze muziek storend vind. Een van de beste soundtracks ooit.

Lil Funk schreef:

volgens mij is hij via Ebay wel redelijk verkrijgbaar.

Beste Nimdex,

De soundtrack is ook via Ebay zeer moeilijk te krijgen en gaan daar worden er erg hoge prijzen gevraagd. Ik heb hem ooit via via uit Zuid-Korea weten te bestellen. En god wat ben ik er blij mee!

Het 16 pagina tellende boekje.

!

83Utreg! schreef:

De beste .

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Zeer vermakelijke film! Het ontvouwde zich niet alleen als een spannende film (na de denkbeeldige training in het complex dacht ik dat dit een hele ordinaire kungfu film ging worden oid, gelukkig niet!), maar ook de nodige drama ontbrak niet. Het verhaal staat als een huis!

De muziek vind ik ook heel sterk. Daarnaast was de rol van Lee Win-joo ook goed gespeeld!

4 sterren.

verhoogd met met 1/2*

avatar van Gioia221

Gioia221

Hier komt binnenkort de amerikaanse versie van uit met will smith

panjoe

Dat ging toch niet meer door? (godzijdank)

avatar van misterwhite

misterwhite

Maak je geen zorgen, er komt geen remake!!

avatar van Tomsheep

Tomsheep

Doe mij eens iets levends............ doe maar een levende inktvis !!!

HOE MEESTERLIJK !!

Alleen al 5 sterren voor die scene !!

HOPPA ... zo me top 10 in !

avatar van groente12

groente12

2e gezien en ik ben helemaal(weer) verkocht.

Een afschuwelijke mooie film dat is hoe ik Oldboy omschrijf, die de manga dik overtreft. De kadrering van de camera is perfect uitgevoerd elke scene en shot is gewoon een stuk kunst. De emoties rijzen de pan uit ongelofelijk, het moet gewoon bovennatuurlijk zijn. De relaties tussen de personages is mooi en afschuwelijk weergegeven, die de goede diepte geeft aan het verhaal en is nagenoeg helemaal perfect is uitgewerkt. Oldboy's ost muziek is ook perfect, de prachtige symfonische stukjes sluiten zo goed bij de scenes aan dat er een traantje uit mijn oog kwam. Chan-wook Park de regisseur van de film heeft de lat angstig hoog voor zichzelf gelegd.

avatar van Hemelbewoner

Hemelbewoner

Nimdex schreef:

als u kwaad spreekt over mij of de mijnen, vraag ik naar uzelf te kijken, vindt u daar geen gebreken, dan heeft u vrij spreken.

ik kijk voor vermaak, en niet voor literaire onderlaag, sommige mensen zijn te helder om weg te kwijnen.

dus deze valt wat mij betreft in de categorie: domme stomme opmerkingen.

over de film: absurd, soms leuk, nooit echt spannend, laag tempo en te doen voor een keertje

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Wat een geniale film zeg,

Moest wel even het 1 en ander door lezen op internet om er achter te komen hoe alles nou daadwerkelijk in elkaar steekt, maar volgens mij heb ik hem aardig! Al blijf ik met een paar kleine vragen zitten.

- Waarom ging Oh Dae-su niet gelijk opzoek naar zijn dochter
- Was de man die hem met speurwerk hielp de man die hem 15 jaar eerder op ging halen uit het politie bureau?
- Weet zijn dochter nu dat hij haar vader is?
- Is de dochter ook gehypnotiseert geweest en zoja, hoe?

+ punten zijn toch absoluut de acteer prestaties, de paar gruwelijke scene's en de muziek!
- puntjes vond ik de vecht scene in die lange hal, waar wel heel veel koreanen nep aan het slaan waren.

Krijg de laatste tijd steeds meer symphatie voor films uit Korea!
Deze mag er ook absoluut wezen!

Dikke aanrader voor één ieder die er nog aan moet geloven!

@ SnakeDoc: heb ik je geïnspireerd

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

laundromat schreef:

@ SnakeDoc: heb ik je geïnspireerd

Ja jij tipte hem toch

En aangezien ik hem met iemand kon ruilen hier op MM heb ik hem maar gelijk aangeschaft!

Geen slechte keus geweest