• 9.378.448 stemmen

Met onder meer: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae en Kang Hye-jeong

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 11 november 2004

Plot Oldeuboi

"Laugh, and the world laughs with you. Weep, and you weep alone."

Zonder te weten waarom, wordt Oh Dae-su vijftien jaar lang vastgehouden in een kleine kamer. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker op het dak van een appartementsgebouw; hij is zonder enige waarschuwing weer vrijgelaten. Vastberaden gaat Dae-su op zoek naar de reden van zijn gevangenschap. Maar als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid werd vermoord, zweert hij wraak.

avatar van Linn

Linn

soom schreef:

Ok, duidelijk . Ik vind Oldboy op zich best mooi, er zitten best wel wat grappige dingen in, maar eigenlijk voelde ik me een heel klein pietsie ongemakkelijk naarmate ik de clou doorkreeg. Maar niet al te veel . Ik vind Koreaanse films gewoon echt iets hebben, maar ik geef toe dat dit waarschijnlijk een verkeerde reden is om zomaar 5* te geven en hem in mijn top 10 te zetten.. Maar ja.

Oldboy is helemaal niet de 5e beste film die ik ooit gezien heb . Wel op Koreaans gebied, en ik voel me min of meer eigenlijk verplicht om een hoge waardering te geven, omdat het een Koreaans product is.. Maar nu snappen jullie er waarschijnlijk nog steeds niets van..

Ze hoeven het ook niet allemaal te snappen, je hebt gezegd wat je vind. Is oke toch?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

soom schreef:

Oldboy is helemaal niet de 5e beste film die ik ooit gezien heb .

Dat is de conclusie die ik trek als het plaats 5 heeft in je top 10.

avatar van soom

soom

. Ik word deze postings eigenlijk wel een beetje zat. Zonder onvriendelijk te willen zijn of overkomen, overigens. Ik ga toch ook niet jouw top 10 onder de loep nemen? Ik vind eigenlijk dat jouw redenering kant noch wal raakt, maar het is nogal off topic aan het raken. Het gaat niet over top tienen van gebruikers hier. Terug dus maar naar de film Oldboy, please..

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Klinkt logisch

Weet je wat ik denk Soom?! Dat je eens films in je top 10 moet gaan zetten die jij heel erg leuk vind, en die in jou ogen de beste zijn, niet films die een bepaald groepje hier op mm zogenaamd geweldig vind.

(Dat moest ik even kwijt, back naar de film)

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

soom schreef:

Lijkt mij een logische constatering, of hij nou onjuist blijkt of niet. Nee, het ging er hier om dat jouw recensie niet strookte met je beoordeling (over kant noch wal raken gesproken). Ik geef aan dat ik het verwarrend vond, geen aanleiding om zo te reageren lijkt me zo. Ik dacht dat dit een discussiesite was, my bad.

avatar van soom

soom

Rianneke_Dan schreef:

Klinkt logisch .

Vertel, wat is er niet logisch aan..? .

Rianneke_Dan schreef:

Dan heb je, eerlijk gezegd, niet echt goed naar mijn top 10 gekeken Rianneke ! ABBA the Movie is toch echt mijn grote trots, en prijkt al sinds ik hem zag op nummer 1. De rest kan eigenlijk wel min of meer veranderen, maar mijn nummer 1 is en blijft echt ABBA . In muziek en in films.

Naomi Watts schreef:

lijkt mij een logische constatering, of hij nou onjuist blijkt of niet. Nee, het ging er hier om dat jouw recensie niet strookt met je beoordeling. Ik geef aan dat ik het verwarrend niets om zo te reageren lijkt me zo. Ik dacht dat dit een discussiesite was, my bad

. Nee je hebt gelijk hoor. Ik reageerde misschien wat overdreven meteen, excuses dus . Goed, je hebt gelijk dat mijn recensie niet strookt met mijn beoordeling. Ik vind over het algemeen genomen dat Oldboy misschien wat shockerende beelden in zich heeft, maar dat hoort juist bij de film. Edit: Oldboy heeft een knappe clou, is mooi opgezet en heeft een paar dingen die ik wel kon waarderen. Of spreek ik mezelf nu juist tegen..?

Het maakt niet uit op welke plaats een film staat in mijn top 10, ik vind alle films even goed die in mijn top 10 staan (nummer 2-10). Is het zo duidelijk genoeg, of moet ik nog meer toelichten..?

avatar van Linn

Linn

Soom, laat het gewoon rusten. Als jij dit 5* waard vind en in je top 10 zet..Prima toch? back on-topic

lykathea

Ik heb de film nu al een paar keer gezien, en ik blijf genieten. Neem nou die eerste pak weg 20 minuten van de film, dat stukje zit echt zo goed inelkaar dat ik daar dagen lang naar zou kunnen kijken, en zou blijven genieten.

De muziek, de teksten, de regie, het acteren, alles in de film vond ik op en top goed, en laten we niet het prachtige, doch gruwelijke verhaal niet vergeten.

Geweldig. Een aanrader!

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

De vijftien jaar gevangenisstraf die Oh Dae-su krijgt is wel een erg draconische maatregel voor een beetje roddelen, maar er moet natuurlijk ergens een plot vandaan gehaald worden.

Buiten dat is OldBoy een prima drama/thriller die me bijna van begin tot eind heeft kunnen boeien. Hier en daar wat mindere stukjes, zoals de langdradige flashbacks naar het einde toe, maar verder zat de vaart er goed in.

Acteren is ook oké en de cameravoering is verfrissend, zonder te overdrijven. De sfeer die hierdoor gecreëerd wordt is donker en sinister; prima voor dit verhaal.

Enige minpuntje is het wat onwaarschijnlijke plot, maar ik ben erg tevreden eindelijk een ruime voldoende te kunnen uitdelen aan een hedendaagse Aziatische film. 3,5* en kans op meer bij herziening.

avatar van darkjaap

darkjaap

was wel een boeiende film

grabberke

Lord: het is geen gevangenisstraf... politie/gerecht heeft er zelfs niets mee te maken.

Zijn opsluiting is trouwens een gevolg van het plot, dus het komt daar eigenlijk niet van, het plot gaat over wraak, waarvan de opsluiting een deeltje in het plot is.

lykathea schreef:

Geweldig. Een aanrader!

Alleen al de eerste minuten, met de freeze en het ronddraaien met die geweldige muziek: kippenvel

grabberke

Voor de geïnteresseerden, volgende link bevat een goede analyse: http://www.offscreen.com/biblio/pages/essays/genre_oldboy/

avatar van stefan dias

stefan dias

Lord Flashheart schreef:

Dat vind ik nu net super: een onwaarschijnlijke plot is het zeker, maar het wordt heel overtuigend overgebracht. Een krachttoer die er zijn mag.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

grabberke schreef:

Volgens mij is het zoeken naar wraak van Oh Dae-su het gevolg van zijn straf en niet omgekeerd. Hij weet immers niet waarom hij die straf ondergaan heeft, dus het plot (wraak) is wel degelijk het gevolg van zijn motief (ondergane straf). Dat zijn tegenstander ook wraak heeft genomen wordt pas aan het eind duidelijk.

grabberke

Het is niet Oh Dae-Su's wraaktocht die het plot maakt... Het hoofdplot is de wraak van zijn tegenstander. Als je de film enkele keren bekijkt, zal je merken dat reeds van in het begin alles draait rondom dat gegeven (en ook de gebeurtenissen die ertoe leiden dat de wraak genomen wordt!).
Hij wordt trouwens niet gestraft door die opsluiting en nu komt een hele grote spoiler Dat hij zo lang vastgehouden wordt is in functie van het plot! De wraak is dat hij het met zijn dochter gaat doen. Daarom zit hij ook zo lang vast; zijn dochter moet vanzelfsprekend oud genoeg zijn om dat plan te doen lukken, niet? Als je je af vraagt waarom hij 15 jaar vast zit, heb je de film uiteindelijk niet goed begrepen vrees ik...
Dus zijn opsluiting is in functie van het plot en niet andersom...

lykathea

Ik ben het eens met grabberke dat de hoofdplot de wraak van de "antagonist" Lee Woo-jin betreft, maar ik vraag me wel af, is het niet gewoon zo dat jullie beide gelijk hebben?

De opsluiting heeft én een doel voor Lee Woo Jin, maar is tevens een reden voor Oh Dae Su om wraak te nemen.. Bovendien is z'n vrouw ook in de tussen tijd vermoord, lijkt me ook niet echt iets dat in je koude kleren gaat zitten

Het is de wraak van twee mannen, waarvan we er maar één goed kennen.

grabberke

Mja, maar ik wou vooral duiden dat Lord zich in het begin van zijn eerste post afvraagt of 15 jaar geen lange straf is, wat mij een zeer raar statement leek, gezien de film's thema/plot. Via een lange omweg heb ik hem proberen te doen inzien dat die 15 jaar een functioneel element is in het plot (althans wat volgens mij het plot is)

avatar van stefan dias

stefan dias

lykathea schreef:

Het is de wraak van twee mannen, waarvan we er maar één goed kennen.

mja, het geniale aan heel het verhaal is toch dat wat een rechttoe-rechtaan wraakverhaal lijkt te zijn helemaal op zijn kop gezet wordt omdat de "wreker" totaal gemanipuleerd wordt als onderdeel van een wraak op hém. Natuurlijk komen we dat pas op het eind te weten

Yep Stefan, totaal juist

avatar van gauke

gauke

Met hoge verwachtingen aan de film begonnen en wat viel ïe" tegen.

Onvoorstelbaar veel, onnodig, niet-functioneel en extreem geweld. Ook bijzonder moeilijk te volgen, terwijl de clou geen verrassing bracht. Ik heb betere Koreaans films gezien.

avatar van Joeri_000

Joeri_000

Gruwelijke scenes , bah !!

Leuk verhaal en vind dat dit soort films (Aziatische) altijd weer verassend zijn..

Heb me prima vermaakt..

Welke moet ik nog meer zien alsk deze vet vind??

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ik weet niet echt wat ik nou precies van deze film vond. Aan de ene kant was ie op sommige momenten best saai en aan de andere kant boeide de film ook wel. Alleen komt alles wel een beetje traag op gang vind ik. De hoofdrolspeler vond ik wel goed en de flashbacks ook. Mooi verzonnen vond ik die scene dat Oh zijn jaren afteld in de gevangenis en dat je dan 2 beelden krijgt Bv: dan is het 2001 en dan zie je op de ene beeld dat Oh in de cel zit en de andere beeld bv de aanval op de WTC. Prima verzonnen.

Sommige scenes waren wel vrij hard. BV die klauwhamer scene's maar toch had er wel wat meer in gekunt. Best wel jammer eigenlijk.

Toch een 3,5* tot nu toe.

avatar van dave

dave

Heerlijk, hemels stukje film waarbij je begeleid wordt door euforische muziek.

Al dansend beweegt deze film zich voort, op naar dat grote moment, het hoogste torentje.

Fantastisch sprookje.

avatar van schaper

schaper

Wereld film! Goed verhaal, goed gefilmd.

4 sterren.

avatar van twg

twg

Joeri_000 schreef:

Gruwelijke scenes , bah !!

Heb me prima vermaakt..

Welke moet ik nog meer zien alsk deze vet vind??

Enkele aanraders voor je :

Sympathy for mr vengeance.

Sympathy for lady vengeance.

Bin-jip

spring, summer, fall, winter and...spring.

(die laatste 2 zijn van een heel ander genre maar als je van aziatische cinemea houd zul je die ook wel kunnen waarderen denk ik

gauke schreef:

Onvoorstelbaar veel, onnodig, niet-functioneel en extreem geweld

Oh ja, joh? - Ik dacht een film gezien te hebben die niet bijzonder veel schokkend geweld bevatte, en waarbij het geweld bovendien juist wel functioneel was, op de allereerste, 15 seconden durende, niet expliciete gevechtscene na dan.

gauke schreef:

Ook bijzonder moeilijk te volgen, terwijl de clou geen verrassing bracht.

Ik vond de vertelstijl juist uiterst passend, en totaal niet verwarrend of moeilijk te volgen. De clou, die had ik juist niet zien aankomen.

avatar van belchinees

belchinees

Deze film heeft me doen inzien dat Aziatische cinema een stuk beter is dan Amerikaanse, vind ik dan toch, en heeft mijn obsessie voor Koreaanse film opgewakkerd. Ik kan meneer Park niet genoeg bedanken hiervoor.

Nog altijd een van mijn favorieten.

avatar van euforie

euforie

Geweldig. Vanaf het begin kon deze film me boeien. Soms wat langdradig, maar daar kon ik wel mee leven. Heerlijk kleurgebruik, muziek, acteerwerk en de mooie beelden.

En die vechtscène. Wow.

avatar van thegoodfella

thegoodfella

dit is de eerste keer dat ik dit genre film heb bekeken.en ik moet toegeven het viel me helemaal niet tegen.zeer goede film met prachtig acteerwerk,goed camerawerk en een mooie soundtrack.alleen vond ik het einde iets te langdradig.conclusie 4*