• 9.378.220 stemmen

Met onder meer: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae en Kang Hye-jeong

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 11 november 2004

Plot Oldeuboi

"Laugh, and the world laughs with you. Weep, and you weep alone."

Zonder te weten waarom, wordt Oh Dae-su vijftien jaar lang vastgehouden in een kleine kamer. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker op het dak van een appartementsgebouw; hij is zonder enige waarschuwing weer vrijgelaten. Vastberaden gaat Dae-su op zoek naar de reden van zijn gevangenschap. Maar als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid werd vermoord, zweert hij wraak.

The One Ring

Lastig geval, dat Oldboy. De film heeft een aantal sterke momenten, maar als geheel stelt het niet al te veel voor.

Een groot nadeel van de film is dat hij veels te 'vertellend' is. Iedere scène staat in het teken van het verhaal en in zo'n beetje elke scène wordt er weer iets uitgelegd of zit er een twist. Dit vind ik zelf persoonlijk altijd irritant, omdat dit meestal de andere elementen van de film in de weg zit. Doordat er te veel aandacht aan uitleg uitgaat mist de film de nodige drama, actie, spanning of humor. Al deze elementen zitten wel in de film, maar je bent als kijker toch te veel bezig met het verhaal volgen, wat bij lange na niet het interessantste is aan een film.

Daar moet bij gezegd worden dat het verhaal van Oldboy wel goed is. Af en toe vond ik het iets te vergezocht, maar het boeide allemaal en het bevatte genoeg verrassingen. De eindscène was trouwens erg jammer. Dat de hoofdpersoon zijn geheugen laat wissen haalt gewoon de kracht van het voorgaande weg.

En kracht heeft de film zeker wel. Met name tegen het einde, vanaf de scène waarin we de schurk begint te vrijen met zijn zus. Vanaf daar is bijna alles wel goed. Alleen vreemd dat de schurk de hoofdrolspeler laat aanvallen door zijn mannen, terwijl hij hem nog iets te zeggen heeft. Dat is toch een grote fout.

De beelden, hoewel natuurlijk bijzonder gefilmd, vind ik eerder lelijk dan mooi. De muziek daarentegen was prachtig. Het geweld waardoor de film berucht is, werkt goed in deze film. Met name het afknippen van de tong zal ik niet snel vergeten.

Ik heb nauwelijks een idee wat ik hieraan moet geven. Aan de ene kant vind ik het allemaal niet zo indrukwekkend, maar de film heeft toch een aantal momenten die me waarschijnlijk wel bijblijven. Het hangt tussen 3* en 3,5*. Ik hou het op 3*. Dit lijkt me overigens geen film om een tweede maal te bekijken.

avatar van Friac

Friac

Een fantastische film.

In tegenstelling tot The One Ring vond ik de gelaagdheid van de film eerder een pluspunt: persoonlijk had ik een actiegeoriënteerde film à la Itchy the Killer verwacht, dus ik was aangenaam verrast dat de film een boeiende en interessante plot bevatte.

De muziek is inderdaad prachtig, vooral tijdens de romantische scènes, en enkele beeldovergangen vond ik erg inventief aangepakt. Voorts was het visueel gezien gewoon wel een mooie film om te bekijken.

De Aziatische cinema heeft weer een prachtige film afgeleverd wat mij betreft.

avatar van moviemike

moviemike

Wat een fenomenale rol van Min-sik Choi, die hier staat te acteren zoals de allergrootste en eigenlijk een oscarwaardige vertolking neerzet!

Yuma Q.

Normaal ben ik niet zo een fan van komedies, maar deze was echt heel grappig. Het leukste is die scene waarin die Choi wordt opgegeten door een inktvis!

avatar van Stephan

Stephan

spoiler alert...

Stephan schreef:

spoiler alert...

Hoezo, dat was toch niet relevant voor het plot? Ook niet echt verrassend overigens, want hij solliciteerde er wel een beetje naar.

avatar van Stephan

Stephan

Plaats gewoon even tags jongen...

avatar van Reinbo

The One Ring schreef:

Dit lijkt me overigens geen film om een tweede maal te bekijken.

Juist wel, vallen alle stukjes veel duidelijker op hun plaats. De eerste keer moet je het allemaal volgens als onwetende toeschouwer, de tweede keer zie je de film pas echt, simpel weg omdat dan vanaf het begin duidelijk is waar je naar kijkt. Dat je de afloop kent is toch niet erg, gold immers ook voor Titanic. Typisch een film die steeds beter wordt IMO.

avatar van Art

Art

Yuma Q. schreef:
Normaal ben ik niet zo een fan van komedies, maar deze was echt heel grappig.

Zit inderdaad een scheut humor in maar om dit gelijk als komedie te bestempelen gaat mij net iets te ver. En wordt Choi opgegeten door een inktvis? Heb ik dat dan blijkbaar gemist

avatar van Reinbo

Is ook andersom. Cho eet de inktvis op.

avatar van Art

Art

Reinbo schreef:
Is ook andersom. Cho eet de inktvis op.

Dat wist ik en die scene zal ik dan ook niet zo snel vergeten Ik zat alleen te piekeren wanneer er dan weer een inktvis opdook. Maar het was dus een eenmalig optreden. Dan heb ik niks gemist.

Art schreef:

Tsja, ik zou wel zeggen dat het een komedie was, er zat immers veel humor in vergeleken met actie, thriller of drama. Ik heb het overigens nagekeken en Reinbo heeft inderdaad gelijk, nu vind ik de betreffende scene plots een stuk minder grappig. Doe me dan toch maar de openingsscene.

avatar van fanaat

fanaat

Humor????

Wat was er dan zo amusant aan deze film. Wat mij betreft was het een en al serieuze boel. Behalve dat moment dat die auto achter zijn rug van het dak af donderde terwijl hij gewoon rustig door liep. Maar voor de rest kon ik er niks grappigs uit halen.

fanaat schreef:
Humor????

Kijk de film nog eens. Als je een tweede keer kijkt zie je altijd meer.

avatar van ronny_84

ronny_84

Adrenaline Boost.

Mijn verwachtingen van deze film waren hoog, gezien de waarderingen op MM en IMDb. Ik vind de film uiteindelijk erg overschat. Dit omdat de film te snel en dynamisch is wat ten koste is gegaan van het verhaal. Dit wordt dan voornamelijk gecompenseerd door het plot te vertellen aan de hand van de personages. Ik hou hierbij vast aan het principe 'don't tell them, show them!'.

Daarnaast moet ik wel zeggen dat het een inventieve film is geworden met leuke handigheidjes die soms functioneel waren en soms niet. Vooral de flashback scene vond ik (vooral qua kleur en belichting) erg mooi in beeld gebracht. Maar toch heb ik minder van de mooie beelden kunnen genieten, omdat ik veel bezig was met het volgen van het plot. Dit vind ik achteraf jammer.

Al met al behandeld de film een interessant thema, wraak, maar is dit onvoldoende uitgewerkt in het verhaal. Het is vooral een stijloefening geworden van eigenzinnige regisseur wat voor de nodige adrenaline zorgt...

avatar van NKyou

NKyou

Elke keer weer enn ongelooflijk 'WHAT-THE-FUCK' gevoel en kippenvel bij de fotoboekscene. Schitterend! Zonet weer eenmaal gezien en meteen weer terug in mijn top10. Heerlijk filmpje, prima sfeer en weet je echt te raken! 5 sterren meer dan waard.

avatar van movie*freak

movie*freak

IK weet nog niet wat ik van deze film moet vinden, tot herzien hou ik het nog op een 2 en half.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Boeiende film, met een originele, 'flitsende' stijl. Is wel wat bevreemdend hier en daar, en het plot is uiteindelijk wel wat vergezocht. Maar de ontknoping is spannend, en de acteurs zijn prima gecast en de karakters uitstekend 'vormgegeven'. De creepy villain ziet er heel erg uit als een creepy villain, en de stoere goodboy als een stoere goodboy, prima gedaan dus.

Goed vermaak, maar toch wat saaiige stukjes met name in het eerste uur en niet helemaal geraffineerd uit de verf om een topscore te behalen. Veel dingetjes zijn toch allemaal al eerder gedaan Hoewel de 'stijl' origineel blijft. Toch begrijp ik de hoge notering wel, maarja, als je ziet dat Scarface op plaats 6 staat dan kan bijna elke film wel in de top250...

3,5 ster

avatar van Harregarre

Harregarre

Meesterlijk! Geniaal! Straight naar m'n top 10.

Ik voelde de twist wel aankomen op 't moment dat Woo-Jin begon te vertellen over de keer dat Dae-Su hem en z'n zus zag.

Ik las dat iemand hier het einde niet goed vond, vanwege het geheugenwissen: juist dat is zo mooi. Ik denk dat Dae-Su zijn geheugen niet helemaal heeft laten wissen. Hij zou toch nooit verder gaan met incest, op 't moment dat 'ie weet dat dat het geval is? Ook zijn lach aan 't eind, lijkt mij eentje van iemand die weet wat er aan de hand is. 'Lach en iedereen lacht met je mee, huil en je huilt alleen...'

Reinbo schreef:

Ik lees dit nu pas, vandaar de late reactie.

Ik ben bang dat een tweede kijkbeurt het verhaal zelf niet ten goede komt. Nu was het allemaal nog wel boeiend omdat het verrassend in elkaar zat. Bij een tweede kijkbeurt zal ik me waarschijnlijk storen aan de vergezochtheid van het verhaal. Die paar puzzelstukjes zijn niet interessant genoeg. Dit is zo'n film die té veel op verhaal steunt. Buiten dat om is er weinig te beleven en dat staat bij herziening tegen. Om die reden herzie ik ook geen The Usual Suspects of Memento. Vooral leuk om eens gezien te hebben.

avatar van Apster

Apster

Een schreeuwerige film die veel probeert te zijn, maar niets waarmaakt. De film is ongeloofwaardig en probeert ook op de een of andere manier te shockeren, met veel ranzigheden, totaal absurd en belachelijk.

avatar van pjutter

pjutter

echt een heel erg goede film.
ontzettend mooi verhaal en knap gemaakt.
de 2e en 3e keer zullen nog leuker zijn om naar te kijken denk ik... je hebt dan een beetje een soort fight club effect denk ik..

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Goede 'tweede deel' uit de Vengeance-trilogie. Iets meer gelikt dan Sympathy for Mr. Vengeance maar wel weer heel goed uitgewerkt. Toppie.

Alweer een film die door een tragische gebeurtenis onterecht een slechte naam krijgt.

kos schreef:

Wat bedoel je?

De film werd regelmatig aangehaald ivm die Koreaan op Virginia Tech.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Alles om de werkelijke oorzaak niet onder ogen te zien.

avatar van danuz

danuz

Vind dat soort dingen inderdaad behoorlijk verdrietig. Het verdoezelen van de werkelijkheid, door middel van het erbij halen van een betrekkelijk onschuldige film.

avatar van Harregarre

Harregarre

Nu zullen er ook wel weer mensen (lees: Amerikanen) zijn die deze film de grond in gaan trappen, zonder de film zelf überhaupt gezien te hebben.

Heb de film een tijd terug ook eens aan mijn moeder voorgelegd en wel gewaarschuwd voor wat expliciete dingen. Meestal moet ze daar dus ook niets van hebben, maar deze film vond ze ook mooi dus dat zegt eigenlijk al genoeg.

avatar van Bert1

Bert1

The One Ring schreef:

Ik lees dit nu pas, vandaar de late reactie.

Een film die na herziening sterker word, had hem eerst op 3,5 staan toen 4 en nu 4,5.

De sterkte van Oldboy is niet het verhaal (een beetje voorspelbaar) maar de aaneenschakeling van coole/memorabele scenes.