Genre: Misdaad / Thriller
Gesproken taal: Engels, Italiaans, Japans en Spaans
Releasedatum: 24 mei 2001
Plot Brother
"Are You Japanese?"
Yamamoto (Takeshi Kitano) wordt verstoten door zijn Japanse maatjes en gaat in Los Angeles op zoek naar zijn halfbroer. Deze blijkt zich in een onbeduidende 'gang' te bewegen van kleine drugshandelaren. Yamamoto ontfermt zich over deze groep en leert hun de kneepjes van het vak, zoals hij deze in Japan heeft opgedaan. Zijn input is zo succesvol dat het vooralsnog onbekende criminele groepje uitgroeit tot een ware criminele organisatie die de straten van Los Angeles domineert. Vol respect voor autoriteiten en elkaar distantiëren zij zich van de typische Amerikaanse gangsters. Maar criminelen zullen zij altijd blijven.
Aniki Yamamoto
Ishihara
Sugimoto
Latifa
dttom
Het verhaal was niet echt goed te volgen, vond het allemaal niet echt fantastisch daardoor.
Inderdaad, heel erg slap verhaal (/geen verhaal). En de film mist ook de nodige vaart.
Ik heb bijna alle Takeshi Kitano films gezien, en deze vind ik tot nu toe de slechtste. 1,5*
Ramon K
Kitano, Kitano wat doe je hier nu?? Hana-bi en Sonatine zijn juweeltjes, maar dit is B werk. 1 ster
FisherKing
Snel herzien dit meesterwerkje van Kitano.
Subtiele kritiek op de US vermengt met een meedogenloze partij geweld maken het een hele bijzondere film.
Yamamoto weet al dat ie sterven gaat (al in Japan) en langzaam maar zeker sterft een klein stukje van hem in de US. Het is opmerkelijk maar er komen bijna geen blanke Amerikanen in voor maar enkel negers en japanners.
Zoals de politieman in Hana-Bi die graag spelende kinderen pest (verloren onschuld) is ie hier de Yakuzi gangster die graag vals speelt. Een opmerkelijk staaltje volgt wanneer ie met " broeder " Denny (mooi gespeeld door Omar Epps) een spelletje Man-Vrouw speelt al naar gelang er een man of vrouw passeert op straat.
Ik wil hem snel herzien want ik heb nog vele stukken gemist, vrees ik.
Gedurfde uitspraak. En devalueer jij het begrip meesterwerk(je) niet een beetje ? Zou ik nooit zeggen als ik 4 sterren had gegeven.
FisherKing
OK, daarom ga ik herzien. En devalueren van meesterwerk ? Ik gebruik niet voor niets een verkleinwoord. Wil hem ook wel alvast op 4.5 zetten hoor.
Ik was erg benieuwd naar de films van Kitano, nadat ik er erg veel goeie dingen over had gelezen (vooral de laatste tijd bij Dolls).
Toevallig werd laatst deze film op MM 'aangeprezen' en dus ben ik nu de gelukkige bezitter van deze film.
Ik ben het in tegenstelling tot vele anderen met FisherKing eens. Dit prachtige filmpje beschouw ik ook al als een (mini) meesterwerkje (zo beter Kappeuter
) ondanks dat ik er nog maar 4 sterren voor geef (dit zullen er bij hem vaker gezien te hebben wel meer worden denk ik).
Het verhaal kende een aantal erg sterke momenten, maar hier en daar zakte dat sterke niveau ook wel eens in. Dit werd ruimschoots goedgemaakt door de ijzersterke cast (vooral Kitano en Epps waren erg goed), het meesterlijke camerawerk (schitterende shots als:de afrekening in het donker van de Italiaanse maffia met de Japanse gangsters, de schitterende scène waarin Kitano de cafébaas betaalt voor de schade
en daarna rustig naar buiten loopt en zo waren er nog veel meer prachtig geschoten scènes.en ook het brute geweld maakte de film erg 'goed' (weet niet zo goed hoe ik dit uit moet leggen, mar door dat brute geweld werd het gecreëerde sfeertje nog beter). Hiermee bedoel ik Kitano die een afgebroken wijnfles in Epps's oog steekt, het herhaaldelijk afsnijden van pinken en de vele afrekeningen en dan met name de 'schitterende' met Kitano.
Een klein juweeltje mag je dit dus wel noemen, maar voorlopig geef ik er toch 'maar' vier sterren voor.
Goodfella
Tegenvaller.
Veel erg stoere en komische scènes, maar een emotionele lading -dé drijfveer van o.a. Dolls en Kikujiro- ontbreekt volkomen waardoor de film op een gegeven moment zelfs wat aan de saaie kant wordt... Krap 3 sterrekes
Agony
- 1985 berichten
Graag gedaan Gotti
Ik ga The Idiots snel kijken. (niemand die hier deze vergelijking snapt waarschijnlijk
FisherKing
Ik vraag me wel af waarom die vergelijking met zijn vorig werk ineens wordt aangehaald. Beoordeel je dan niet een film "puur" op zijn waarde. ?
Ik vrees ook dat dat het geval is met de notoire laagstemmers hier.
Ahum, nee hoor. Ik had de film ook 1,5* gegeven als 'ie van een willekeurige andere regisseur was. Ik vind dit gewoon een slechte yakuza film.
Ramon K
Ik vrees ook dat dat het geval is met de notoire laagstemmers hier.
Kom op zeg! Ik denk eerder dat jij Brother overschat juist omdat jij het andere werk van Kitano zo goed vindt.
FisherKing
Zou kunnen, Ik denk dat het daaraan ligt dat ik eerder "yakuzi" werk van Kitano niet gezien heb. En dus zijn oeuvre in "omgekeerde" volgorde zit te bekijken.
sydney
Hoe anders kan een Kitano zijn?! Na zoveel geknal haak ik meestal af. Laten we eerlijk zijn, na dat geknal komt er meestal nog meer geknal, zonder dat er een verhaal tot stand komt. Hoe anders is dat bij deze film. Tussen het geknal door ontstaan er ware vriendschappen en relaties. Ook al gaan de vriendschappen erg ver, ik vond het erg geloofwaardig.
Die basketbalscene waarin die ene Jap de bal niet kreeg was meesterlijk/hilarisch
Als ik de blindtest had gedaan, dan had ik nooit gedacht dat dit een Kitano film zou zijn. Het is te waarderen dat deze regisseur diverse stijlen op een meesterlijke wijze weet neer te zetten.
****
Goodfella
Het is toch niet zo vreemd dat bepaalde werken van een regisseur met elkaar vergeleken worden? Dit vind ik een vrij oppervlakkige film met een paar erg mooie momenten, Dolls en Kikujiro hadden duidelijk meer te bieden dan een paar leuke scènes zonder impact. Uiteraard beoordeel ik deze film op eigen waarde, maar ik wilde alleen maar aangeven dat bij iemand als Kitano het verwachtingspatroon gemiddeld hoger ligt dan bij een standaard regisseur.
Volgens mij heeft Ramon wel een beetje gelijk hier, trouwens
FisherKing
Ja dat begrijp ik, had dat ook met de laatste van Tom Tykwer, Maar ik kan me niet voorstellen dat een film van Kitano, ondanks dat ie minder schijnt te zijn een 1 heeft van Ramon; is ie in de war met Costa of zo.
Kom ik op het punt van de tegenvallende films van een regisseur die je meesterlijk vind.
Ik zal Heaven dan mar opwaarderen ondanks dat ik alle Tykwer films voorheen meer dan 4.5 vind. Of ik was zo getergt dat ik hoopte dat de film beter zou moeten zijn....
Dat gevoel vind ik vooral terug bij Ramon en Kapp.
Om op Brother terug te komen, back to the basics, Dit is toch een film die alle hollywoodproducties doet verbleken.... Snap dan ook niet de zo strenge straf... maar jah eigenlijk ook wel.... Voor mij is het minimaal een 4 film.
Ramon K
He he, ik vond dit een vreselijk irritante film.....Kitano of niet. Ik laat me op voorhand nooit beinvloeden door de naam van de regisseur. Natuurlijk vind ik thema's als 'vriendschap' en dergelijke zeer interessant, behalve wanneer die thema's verwerkt worden in een idioot plot, met wendingen die op mij ongeloofwaardig en onlogisch overkomen. Het acteerwerk overtuigde me ook niet, vooral de rol van die donkere man(het is al lange geleden..weet niet meer hoe die heet). Knudde, als je het mij vraagt. Don Vito denkt er hetzelfde over, dus ik sta niet alleen. (ik had destijds alleen Hana-bi gezien trouwens)
FisherKing
behalve wanneer die thema's verwerkt worden in een idioot plot,
Zeker heel lang geleden gezien ?
Ramon K
Twee jaar geleden.....ik weet ook niet meer alles van die film. Ik weet wel dat Brother me irriteerde.
FisherKing
Omar Epps is de interessante donkere acteur.
FisherKing
Oke dus deze film is dus gelijk voor jou als Police Acadamy 6 ?
Ramon K
Daar kan ik heel kort in zijn: Ja!
Moet ik er dan rekening mee houden dat het gaat om een Kitano-flick? Brother is gewoon een grote mislukking en ik vind het dan ook raar dat jij dat niet ziet. Moet je trouwens ook zelf weten natuurlijk, maar probeer me niet te overtuigen van het tegenovergestelde; dat heeft geen zin.
Ramon K
Een gangster gaat naar Amerika om daar een eigen gang te beginnen? (motief? Waarom?). Hij haalt verschillende culturele achtergronden bij elkaar met als doel? Juist, geen enkel doel (of misschien het clichematige 'why can't we all just get along?}. Script van nulkommanulniks. Vriendschapthema zit ook in Rocky IV en Ernest Saves Christmas. Totale mislukking dit. Tip: kijk deze film niet. Ik geef 1 ster (en geen 0,5 sterren) omdat er een paar aardig komische scene's in Brother zitten.
BoordAppel
Hij moet toch naar Amerika omdat ie anders in zn land afgemaakt wordt? En in Amerika wil ie natuurlijk ook wel iets te doen hebben en er het beste van maken, vind ik niet meer dan logisch dat ie zn oude werk weer oppakt.
*Edit* Oeps sorry :$, kheb dr al spoilertags omheen gezet.
Padd0
Eh volgens mij staan hierboven behoorlijk wat spoilers. Wil men er even mee oppassen ik wil hem binnenkort ook nog zien.
Padd0
Vermakelijke film.
Het begin was net zoals bij Hana-Bi niet al te best. Gelukkig werd deze film net als Hana-Bi beter naarmate de film vordert.
Helaas voor deze film haalt het nooit het niveau van die film. Dit komt vooral door vervelende karakters, vervelende uitspraken en een halfbakken verhaal.
Zoals als altijd is het wel weer een genot om naar te kijken.
3* voor Kitano's minste (ik heb er wel pas 3 gezien).

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Kikujirô no Natsu
Komedie / Roadmovie, 1999