Genre: Misdaad / Thriller
Gesproken taal: Engels, Italiaans, Japans en Spaans
Releasedatum: 24 mei 2001
Plot Brother
"Are You Japanese?"
Yamamoto (Takeshi Kitano) wordt verstoten door zijn Japanse maatjes en gaat in Los Angeles op zoek naar zijn halfbroer. Deze blijkt zich in een onbeduidende 'gang' te bewegen van kleine drugshandelaren. Yamamoto ontfermt zich over deze groep en leert hun de kneepjes van het vak, zoals hij deze in Japan heeft opgedaan. Zijn input is zo succesvol dat het vooralsnog onbekende criminele groepje uitgroeit tot een ware criminele organisatie die de straten van Los Angeles domineert. Vol respect voor autoriteiten en elkaar distantiëren zij zich van de typische Amerikaanse gangsters. Maar criminelen zullen zij altijd blijven.
Aniki Yamamoto
Latifa
Banjo
- 2034 berichten
NIET te volgen gewoon!.
dan hoeft het voor mij niet.
er zaten zeker wel leuke momenten in van waar ik dacht dit kon welles wat worden.
maar het zakte steeds weer in jammer!. Het had veel beter gekunt .
mister blonde
deze film is niet zo moeilijk te volgen, hoor. wat was er zo onnavolgbaar in deze film dan?
mister blonde
ik weet nog steeds niet wat ik met de film aan moet. iets zegt me dat ik hem goed vond, ik kan alleen niet onder woorden brengen wat dat is.
voorlopig even op 3 sterren.
FisherKing
De ongelooflijke coolheid.. en de vertaling van de Japanse Yakuzi manier in de US, met heel veel kritiek daartussendoor op de US maffiafilms, vul in, the godfather, goodfella etc etc
Agony
- 1985 berichten
FisherKing
Ik zie HEEL VEEL in Kitano-films blijkbaar !
superloef
Heeft iemand deze film nog nodig op DVD?
Wat een ongelofelijke #$#-film is dit. Verschrikkelijk om naar te kijken.
* ster
Ik zie HEEL VEEL in Kitano-films blijkbaar !
Waar heb jij die plug-in vandaan ?
FisherKing
Gratis meegeleverd bij de DVD van Hana-Bi.
Redlop
Dit is mijn eerste Kitano. Naar ik begrepen heb zijn er twee Kitano's. De één maakt dit soort bloederige harde films en de ander subtielere drama's.
Best coole en originele harde actiescenes. Japanse Goodfellas. Maar het betere werk van Kitano moet ik nog zien.
Kennelijk en hopelijk.
3 *
Voor het Westen wel, in z'n thuisland is hij bekend als komiek, TV ster (quizprogrammas, comedy, talkshows), schrijver, schilder en nog een paar bezigheden. In het Westen is hij vooral bekend als iemand die veel zelf doet in z'n film. Verhaal, editing, camerawerk (soms) etc etc.
Zo iemand die alles doet eigenlijk.
Justice4All
Slechte film, ik vond dat het verhaal erg simpel is uitgewerkt. Behalve het acteerwerk van Takeshi is nog net te pruimen. Nu nog zijn andere films kijken, hoe die zijn.
Kitano is een uniek filmmaker. Hij beschikt over een welbepaalde stijl, waarin hij genrefilms uitwerkt. Dolls is Kitano's tragiek, Kikujiro is z'n road movie, Kid's Return z'n coming of age film en Hana-bi z'n drama. Brother past in dit plaatje als Kitano's mafiafilm.
Vreemdste opmerking die ik hier las is het tekort aan verhaal. Als je het mij vraagt zit er net zeer veel verhaal in. Eerst wordt Aniki verbannen, dan start hij een nieuwe groep op in Amerika, neemt het domein van de Mexinan in, spant samen met de andere lokale yakuza, krijgt boel met de mafia, en uiteindelijk sterft hij.. Wat me eerder het probleem lijkt is dat hij niet genoeg tijd kan spenderen aan het volledig uiteenzetten van z'n verhaal, omdat Kitano liever z'n spelletjes en lange shots hanteert. Voor mij perfect, maar ik kan begrijpen dat sommigen dit lastig vinden, en dat dit wat warrig overkomt. Moeilijk om volgen is de film echter nooit.
Verder een zeer typische Kitano, met zeer kenmerkende scenes en shots. Snappy en soms poetisch hard geweld, een nodige dosis humor, kurkdroog, veel poseshots, scene aan het strand etc etc.
Al bij al een dikke 4*, die verhoogt wordt naar 4.5* voor een uiterst sublieme zelfmoordscene, die scene in de wagen waar Kitano die Mexicanen vermoord, en die scene met die mafiabaas en het geweer.
Zeer ondergewaardeerde film op deze site, die ik vandaag voor de zoveelste keer zag. Hij blijft nog steeds erg indrukwekkend... Ook 4*
Mijn hemel. Kitano gaat hier onderuit en heel erg hard ook. Dit is de vierde film die ik van hem zag. De vorige drie vond ik allemaal goed, maar dit ongelofelijk slappe gangsterverhaaltje is wel een heel grote tegenvaller.
Vreselijk stompzinnig plotje (met horten en stoten vertelt, soms veel te snel, dan weer te traag), met name de Amerikanen acteren als een krant. Totaal geen logica in de daden van de karakters. Zelfs de mooie shots, poëtische sfeer en/of de leuke humor uit andere Kitano films ontbraken hier. Hier en daar waren er wel pogingen, maar niets werkte voor mij.
Grootste tegenvaller in tijden.
mister blonde
Zelfs de mooie shots ontbraken
hoewel ik het niet helemaal met je eens ben, kan ik me je kritiek wel voorstellen. alleen het punt hierboven niet. ik vond hem erg stijlvol. neem bijv. die schietscene op die parkeerplaats (dacht ik) in het donker. ontzettend mooi. enige concrete voorbeeld dat ik zo snel uit mijn hoofd kan bedenken, maar ik vond het er verder ook erg mooi uitzien.
Zeer vreemde film.
Verwaarloosbaar plot maar om de één of andere reden heeft de film een diepe indruk op mij gemaakt, ZELFS terwijl ik hem met wat vrienden en een kratje bier keek (wat er doorgaans voor zorgt dat je erg oppervlakkig naar een film kijkt).
Het is natuurlijk een klassiek concept. Man met vreemde cultuur komt in de USA. Of dat nu een Italiaan is, Crocodile Dundee of een Japanner, je kan er heel veel mee. Vanaf het incident met de fles wijn op straat kon de film al niet meer stuk.
Een frisse kijk op films maken, ik hoop dat we nog veel gaan zien van deze man. Ik ga beslist ook zijn andere bekende films zien.
4.5/5
FisherKing
Ja, ik vind Brother een heel aparte sfeer hebben.
gaudo
Maar wel een beetje lachwekkend. Vermakelijk, maar behoorlijk onzinnig. Lekker hard, maar teveel hollywooderig. Kringspiertrekkend einde.
Captain Pervert
Ik heb ondertussen meer van Kitano's werk gezien en eigenlijk vind ik Brother nog wel het leukst om naar te kijken.
De film ontbeert de poëtische stiltes uit bijvoorbeeld Hana-Bi. De shots zijn wat minder geraffineerd en wat overblijft is een uitgehold karkas van de film, met eigenlijk alleen een botte Japanner die weinig zegt en dan ineens hard toeslaat. De kunstzinnigheid die eruit is gezogen is vervolgens opgevuld met standaard Hollywoodspul.
En toch vind ik dat een combinatie die heel erg goed uitpakt, maar je mag deze film eigenlijk niet vergelijken met Kitano's andere films, eigenlijk puur en alleen omdat het een op de USA gerichte film is.
Hij moet er ook niet meer gaan maken vind ik.
Bottomline: je moet deze film niet zien als Kitanofilm, maar als Hollywoodfilm. En binnen dat kader is hij gewoon heel origineel en steengoed.
FisherKing
Ik heb er even over na moeten denken wat jij schreef. Tuurlijk is het een Kitano, maar een Kitano in de US. Die hier in deze film inderdaad alle hollywood-stereotypen te kakken zegt, zeg mar.
Kitano, die zijn eigen humor-stijlkenmerken eventjes vertaald naar het goe-gebruik van de standaard maffia-film. En toch, het sausje blijft Japans. En dat vind ik zo uniek in deze film, hoe een Japanner, compleet wereldvreemd eigenlijk, volgens zijn principes, in de US aan de slag gaat. Echt een bijzonder thema. En een uitermate bijzondere film.
PatrickL
Ik vond dit een zeer matige film van Kitano. Op Kitano na acteert iedereen vrij beroerd, het verhaal vond ik ook niet echt bijzonder en sommige dialogen en enorm flauwe grappen vond ik echt niet te pruimen. Al met al erg jammer, ik hoop dat Kitano die Amerikaanse samenwerkingsverbanden in de toekomst achterwege laat. 2*
Captain Pervert
Ik niet, ik vond dit juist de leukste Kitano fillm. Ik vind zijn Japanse films erg geslaagd, en als je die films een beetje kent is het superleuk om te zien hoe het typische Kitano personage zich handhaaft in het bekende Amerika.
Zoals ik al eerder schreef moet je deze film anders bekijken, niet als Kitanofilm maar als Hollywoodfilm. Het is een zwakke Kitano maar een zeer goede Hollywoodfilm
Ik vind het als Hollywoodfilm EN als Kitano film een erg slechte film.
PatrickL
Ik vond het gewoon überhaupt een matige film of het nou als Hollywoodfilm getypeerd wordt of niet. Ik vond het acteerwerk dus echt niet te pruimen, ik heb in veel Hollywoodfilms toch echt wel betere prestaties gezien. Bovendien scheer je de Hollywoodfilm wel een beetje over één kam, er komt natuurlijk veel rotzooi uit Hollywood maar er zitten natuurlijk meer dan genoeg geweldige films tussen.
Mister_Pink
Nu voor 5 euro bij de Media Markt.
danuz
Wat een schitterende film!
De clynische manier waarop geweld word weergegeven, met schitterende muziek op de achtergrond. Ik heb echt met volle teugen en kippenvel genoten van deze film.
Moet hem nog even laten bezinken (heb hem trouwens 2 keer achter elkaar bekeken:P).
Raar dat deze zo'n laag gemiddelde heeft, ik snap wel dat het een aktie film is, maar totaal anders dan wat ik gewend ben!
bisse
Ik vind dit zo n geweldige film om naar te kijken. Hij heeft echt verschrikkelijk veel te bieden. Geweldige droge humor, prachtige opbloeiende vriendschappen en relaties, ongekend goede montage, hele mooie introverte vertelstijl, klinisch weergegeven geweldscenes (die heel goed aansluiten bij de gehele film en voor mij helemaal werken). Alles bij elkaar genomen levert dit een film op die wat stijl betreft verschrikkelijk origineel is en ik heb werkelijk nog nooit zoiets gezien. Ik heb de film al vijf keer gezien en hij blijft me boeien en er gebeurt zoveel dat ik er ook steeds weer nieuwe details uit kan plukken die iets te zeggen hebben.Ik hoop echt dat kitano zich nog eens waagt aan een engelstalige productie. 5 ster

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Kikujirô no Natsu