The Butterfly Effect (2004)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber
Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz
Releasedatum: 29 juli 2004
Bekijk via Prime Video
Plot The Butterfly Effect
"Change one thing. Change everything."
De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...
Evan Treborn
Evan Treborn age 7
Evan Treborn age 13
Kayleigh age 13
BellaVita
allemaal met je eens! toen ik het huurde wist ik niet wat me te wachten stond en was ik aangenaam verrast! heel spannend, en het eind is inderdaad heel verrassend en spannend!
Jorick
Ik raad je aan om deze snel te kijken, persoonlijk vond ik het einde van de Director's cut een stuk mooier!
luuk1988
ja ik ken hem dus met dat einde van dat hij keigleigh uit scheld en zegt dat die haar nooit meer wil zien die vind ik een stuk beter dan die met een of andere miskraam.. waar mijn zus het dus over had
C.J.
Hij scheld haar niet uit... en hij zegt niet dat ie dr niet meer wilt zien...
hij zegt dat ze niet meer bij em in de buurt moet komen, omdat hij anders haar en haar hele familie vermoord...
maar t coolste vond ik nog dat hij toen hij volwassen was, dat hij, wat ik al aan had zien komen, die caily weer tegen kwam...
deze film ondersteund hetgeen dat ik geloof dat echt alles mogenlijk is...
joeri15
ik moet het nog een xtje kwijt mensen, deze film moet je echt zien, hij is zo sterk
ik heb hem 5x gezien en blijf hem mooi vinden!!
Gielo
Vond het een hele goede film, kwam er pas later achter dat er later in de film allerlei mogelijke gevolgen voorbij kwamen.
(ben nooit zo snel van begrip
Het moment dat ik ook best wel schrok is dat het jongetje in het begin met dat mes opeens in de keuken staat en dat z'n moeder dat ziet.
Ook vind ik het wel jammer dat je niet echt HET vervolg ziet en hoe het verder gaat.
Maar nogmaals, goede film!
cherislee
Wat een goeie film zeg. Er zijn echt momenten geweest dat ik op het puntje van mn stoel heb gezeten. Helemaal op het moment dat ie wakker werd zonder zn armen
Dat vond ik best creepy..hahaha..maar voor de rest niet veel op aan te merken. Misschien moet ik idd ook maar eens de directorscut gaan bekijken. Want nu lijkt dat einde me ook best tof
groetjes
kelly
Respekked
erg goede film. Zeer sterk begin en einde. Zakt wel wat in in het midden. Hij gaat naar mijn mening net iets te vaak weer terug, maar al met al een topper. En kutcher speelt onverwacht goed
Poisonthewell
Ik heb alleen de director's cut gezien. Zou iemand die beide versies heeft gezien mij de verschillen willen uitleggen?
Anyway, ik vond het een degelijke film. In het begin vond ik m erg pretentieus en meeliftend op de Donnie Darko bandwagon. Maar aan het eind vond ik m toch wel goed in elkaar zitten. 3,5*
ll_Sparrow
Heel erg goede film. Heel erg mooi verhaal, orgineel ook...goed geacteerd. 4.5*
Goise
Goeie Film.......Een goed verhaal. Het mogelijke voor het onmogelijke. Met dit soort films is alles mogelijk. Goed verhaal, goede acteurs. Vooral Amy Smart. Damnzz, She Is Hot
flipsen
Nou, ik vond deze niet zo veel aan eigenlijk. Ik werd er een beetje moe van dat het er steeds maar weer op neer kwam dat hij terug in de tijd ging en iets verandert en dat een grotere uitwerking heeft op de toekomst dan je eerst zou denken. Het concept van het butterfly effect (een zwaai van een vlinder vleugel kan een halfrond verderop een typhoon veroorzaken) is erg boeiend, maar ik vond het verhaal slecht uitgewerkt.
Verder was het acteerwerk van de hoofdrolspelers niet om over naar huis te schrijven (vooral die hoofdrolspeler wist mij totaal niet te overtuigen!). Verder ontbrak een beetje mysterieuze sfeer en spanning (die met zo'n verhaaltje wel op hun plaats waren geweest).
Leuk idee voor een film dit, maar de makers hadden er echt meer mee kunnen/moeten doen. Ik geef 2*.
Goodfella_90
wel erg ongeloofwaardig hoe dat kleine jochie iedereen maar verrot trapt, zelfs een volwassene die hem liet struikelen
twg
deze film vond ik echt briljant!
goed verhaal vooral. en elke keer als evan teruge de tijd ingaat zit je op het puntje van je stoel. een onvoorspelbaar einde en (verassend goede acteer prestaties van ashton kutcher .
verhaal zat precies goed in elkaar ( ik kon ieder geval niks vinden wat niet klopte).
ik gaf hem eerst een 4,5 maar denk dat ik hem toch maar een 5 ga geven.
meesterfilm!
movielauxje
Een van de mooiste films die ik in jaren heb gezien. Echt een meesterwerk.
maurice74
Had beter een bad ending kunnen hebben, maar voor de overige minuten is het best een goede film.
Goodfella_90
Een happy ending vond ik het anders zeker niet. Ik hield er persoonlijk tenminste een naar gevoel aan over dat hij langs dat meisje liep en dat ze elkaar niet meer kenden zeg maar.
lazaroni_86
Dit is een mooie ending, misschien is het niet wat we vanuit ons hart willen zien als ending, maar het is niet standaard als al die andere happy endingen.
ik had die 2 ook liever in een leuke happyending gezien
Ras
Geweldige film, sterk verhaal. De uitvoering van reizen naar het verleden is op een absoluut originele manier verfilmd.
Petje af voor de acteerprestaties van Ashton Kutcher, 4.5 *.
Frenkel
Goeie film en inderdaad Amy Smart en Ashton Kutcher acteren beide erg goed, had niet veel van deze flm verwacht, maar ga em zeker nog vaker zien!
Emaan
Hele goede film!
Als je van films houd waar je daarna na gaat denken of er toch niet een foutje in het verhaal zit, zeker een aanrader!
Bij mij staat hij in ieder geval genoteerd onder de toppertjes!
meesterfilm!
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. De filmmakers maken zich er wel heel makkelijk van af door een vijftal keer hetzelfde te doen. Die slecht acterende hoofdrolspeler gaat een stuk of vijf keer terug in de tijd, verandert iets "kleins", wordt wakker en alles is anders. Als je dat vijf keer doet, kan er weinig fout gaan. Ik had het alleen wel gezien na drie van die cycles.
Ook zijn die "Kleine dingetjes" (de slag van een vlindervleugel) die hij verandert helemaal niet zo klein. In een echt mensleven zijn dat mokerslagen, gebeurtenissen waar je trauma's aan over houdt. Niks geen slag van een vlindervleugel, eerder een regelrechte komeetinslag die de hele wereld voor de betreffende persoon op zijn kop zet. Ik vind daarom de analogie met het "Butterfly Effect" best wel slecht als ik er zo over nadenk, ik heb mijn stem daarom verlaagd een 1.
mikoz
ga jij ook niet helemaal mee in het verhaal flipsen ?
want alsje maar een 1 geeft moetje buiten die fouten die je ziet totaal niet geboeit zijn lijkt mij ,,
Dat klopt.
Die kleine koters konden mij al helemaal niet boeien en die Kutcher was compleet niet overtuigend. Sfeer en spanning ontbraken ook volledig, iets wat zo'n mysterieus verhaaltje wel zou kunnen gebruiken.
Ze hadden iets beter naar Donnie Darko moeten kijken.
ericos
Het was de hele tijd heel goed nadenken, maar uiteindelijk heb ik het verhaal wel begrepen.
Ik vind deze film een 3,5 waard!
Nubis
Goeie film. Alleen ik heb met de mensen met wie ik de film keek wel een uur nagediscussierd over hoe het nou zat.. Da's een minpuntje. Verder echt een van de betere thrillers.
Nouseforaname
ontzettende goeie thriller, ik verwachte er al heel veel van nadat ik de recensies hier had gelezen en meestal valt het dan tegen maar dit keer was ik helemaal overdonderd, echt een topfilm 4*
F@ith
Deze film was echt een van de heftigste films die ik heb gezien.
De hele film is spanned en je vraagt je elke keer weer af wat er nu weer gebeurt en/of verandert is.
Echt een aanrader.
mikoz
Dat klopt.
Ze hadden iets beter naar Donnie Darko moeten kijken.
hmz , ok ...
ik wasj uist wel heel erg geboeid en vond het een erg indrukwekkende film ,,
verder vond ik kutcher juist wel heel erg goed spele maja ,,

The Butterfly Effect 3: Revelations
2009

The Butterfly Effect 2
2006

Goed beoordeelde tijdreisfilm 'The Butterfly Effect' morgenavond op RTL7

Films waarin komedie-acteurs op de serieuze tour gingen

De vijf best beoordeelde tijdreis-films

Donnie Darko

Saw
Thriller / Horror, 2004

Big Fish
Drama / Fantasy, 2003
gevangeniskindermishandelinggeheugenverlieschaos theory blackouttraumatijdreizenliefdemind controlflashbackpestkopgeheugenverliesgeweldtherapytrauma based mind control