Genre: Actie / Avontuur
Geregisseerd door: James Mangold
Met onder meer: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge en Mads Mikkelsen
Gesproken taal: Engels, Arabisch, Duits, Hindi, Italiaans, Latijn, Spaans en Frans
Releasedatum: 28 juni 2023
Bekijk via Disney+
Plot Indiana Jones and the Dial of Destiny
"A legend will face his destiny."
1969. Het hoogtepunt van de ruimterace tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Indiana Jones is net met pensioen gegaan als hij wordt opgezocht door zijn peetdochter Helena. Zij vervolgt haar vaders zoektocht naar het legendarische mechanisme van Antikythera, een apparaat dat gaten in de tijd kan voorspellen en detecteren. Ook professor Schmidt, die eigenlijk een nazi genaamd Jürgen Voller is, wil dit apparaat koste wat kost bemachtigen om het Derde Rijk in ere te herstellen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Indiana Jones and the Dial of Destiny (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Marion
Sallah
swiper
Toppertje hoor!
had van mij wel iets korter gemogen, behoorlijke zit maar van mij een dikke 4 sterren.
Vermakelijk, maar nergens memorabel
Wat vond je van de rol van The Dutch Giant?
(Ik heb de film nog niet gezien trouwens.)
mrklm
Het is 1969 en het gaat niet goed met Indiana Jones [Harrison Ford]. Zijn pensioen staat voor de deur, maar zijn zoon is gesneuveld in Vietnam en daardoor is zijn huwelijk gestrand. De parade ter ere van de eerste mensen die de maan bereikten wrijft alleen maar meer zout in de wonden. Dan verschijnt Helena Shaw [Phoebe Waller-Bridge], de dochter van Indy’s vroegere kompaan [Toby Jones] die 25 jaar eerder bijna de wijzer uit de titel wisten te stelen van Naziwetenschapper dr. Voller [Mads Mikkelsen]. Helena weet Indy over te halen om haar te helpen het geheim achter de ‘Dial of Destiny’ te ontdekken. Maar oei, dr. Voller – die inmiddels voor de VS werkt – maakt er een race van. De digitaal verjongde versie van Ford in de proloog overtuigt geen moment, maar de echte Ford maakt veel goed. Het verhaal zit vol verwijzingen naar met name Raiders of The Lost Ark, een paar personages van weleer keren terug, Antonio Banderas heeft een vermakelijke bijrol als ‘de beste kikvorsman van Spanje’ en Mikkelsen is prima in de schurkenrol. Wat ontbreekt is de luchtige toon en de liefde voor het genre die Spielberg in de eerste drie films uit de serie in bijna elk frame stopte. Daardoor is de magie van Raiders Of The Last Ark ver te zoeken. Een matige film dus, maar had joe nu echt meer verwacht?
Ik heb Carel Struycken niet kunnen ontwaren...
Haha, touché. Er zijn er dus twee.
Olivier Richters is overigens zelfs 5 cm langer dan Carel Struycken.
‘Met jou komt het wel goed, zei Harrison Ford’ | De Volkskrant
mrklm
Even een generatiekloof illustreren
. Voor de Twin Peaks-generatie is Carel natuurlijk 'The Giant'.
Die grote gast speelt overigens een piepklein rolletje, niet al te veeleisend.
Even een generatiekloof illustreren
. Voor de Twin Peaks-generatie is Carel natuurlijk 'The Giant'.
Ik heb van Twin Peaks alleen de losse films gezien. Carel ken ik vooral van The Addams Family.
Generatiekloof kan niet, aangezien we dezelfde leeftijd hebben haha.
Dat is spijtig. Maar vast beter op zijn plek dan Rico Verhoeven in speelfilms.
- 11969 berichten
Generatiekloof kan niet, aangezien we dezelfde leeftijd hebben haha.
Wil jij ogenblikkelijk stoppen met wat je doet en Twin Peaks gaan kijken!
Twin Peaks heeft een van de mooiste themesongs ooit gemaakt maar is ook een van de saaiste series die er bestaat. Niet te doen.
Wederom de bevestiging dat Dial of Destiny dus zeker de moeite waard is mensen!

- 11969 berichten
Nu heb je jezelf voor eeuwig aan de kant van mensen met wansmaak geplaatst. (Daar zat je natuurlijk nooit ver vandaan.)
Zal je verder nooit meer serieus nemen.
wood23
Erg leuke film dit zeer van genoten. James Mangold weet duidelijk hoe je een indiana jones film moet maken. Stiekem hoop ik dat ze er nog 2 of 3 maken maar dan wel zonder harrison ford uiteraard. Vooral het begin van deze film was zeer sterk sowieso genoeg actie in deze film. Ik ga hem zeker nog vaker kijken.
Wat vond je van de rol van The Dutch Giant?
(Ik heb de film nog niet gezien trouwens.)
Prima. Ook niet heel memorabel
Porta
Raiders of the lost Ark destijds ook in de bios gezien en nu deze ook, waardige afsluiter van een zeer markante filmserie.
3 2 1 cut
Ergens vanaf mijn 14e loop en ren ik mee aan de hand van Indiana Jones. En vanavond, op mijn 55e, ben ik weer met hem mee gegaan in die bijzondere archeologische wereld waarin hij verblijft. Hij nam mij mee naar Egypte en liet mij de gruwelen van De Ark des Verbonds zien. Indy liet mij geloven dat hij bezeten was door de God Kali, wat een ‘snake surprise’ is en dat hij ooit ‘oog in oog’ met Adolf Hitler stond en dat je vooral soms een stap in het niets moet doen om in jezelf te geloven. Ik verbaasde mij om hem omdat hij ijzerstof in de lucht gooide die meteen werd aangetrokken door een magnetische kist en hij liet mij zien dat 13 aliens tot 1 konden worden. En vanavond nam hij mij mee naar Syracuse en ik mocht mee rijden op een paard door de subways van New York.
Wat een heerlijke films heb ik van Indiana Jones gezien met muziek die mij altijd ergens door een pretpark uit de jaren 80 laat lopen. Humor, archeologie, heerlijke vrouwen, domme nazi’s, vriendschappen, woestijnen, mysteries, het onschuldige van het kind zijn, domme ruzies, geloven in jezelf en vooral jezelf niet als te serieus nemen.
En nu moet ik dus ergens afscheid nemen van de man met wie ik altijd zoveel lol samen heb gehad. Die mij boeide en zelfs een voorbeeld was in sommige momenten. En dat ga ik dus niet doen. Om de zoveel jaar haal ik hem weer op en mag hij mij meenemen naar herinneringen uit mijn jeugd waar het ooit allemaal begon ergens in de jaren 80 met fantastische bioscoop ervaringen.
En mijn hoed gaat af voor Harrison Ford en de mensen om hem heen die deze wereld gecreëerd hebben. Wat heb ik daar van genoten..
MartMovie
Zeer vermakelijk een echte Indiana Jones met alle ingrediënten. Nergens verassend maar alles wat je dacht te gaan zien. Dit soort films is als een frikandel speciaal je hebt er zin in en je krijgt precies wat je verwacht.
Sincity
Erg genoten van dit laatste deel. Het begin sleept je al gelijk in inn1 van zijn vele avonturen. De Indiana Jones vibe zit er goed in vanaf dat moment. Het is een mooi contrast om terug te zien dat Indy kampt met ouderdom maar nog steeds uit elke situatie zich weer weet te redden. De locaties waar de film zich afspelen zijn ook weer fantastisch. Ik heb erg genoten en voor mij vlogen de uren voorbij.
HK Senator
Het eerste dat opvalt is dat het Paramount logo niet overgaat in het openingsshot. Zo jammer. Daarintegen gaat het Lucas Film logo over in het openingsshot. Toch jammer.
De openingsscene is eindeloos lang en dat geldt ook voor andere aktiescenes waar maar geen einde aan komt. Dit had korter gekunt. Met een speeltijd van 20 minuten korter was de film naar mijn mening overzichtelijker geweest. Verder krijg je wat je verwacht van een Indiana Jones met wat verassingen als je je niet te veel inleest voor je hem gaat kijken. Op de vraag "voelt dit als een echte Indiana Jones?" zeg ik "ja". Op de vraag "hadden er na de eerste 3 delen nog een 4e en 5e moeten komen?" zeg ik "Nee..."
Zal je verder nooit meer serieus nemen.
Wat erg zeg.
Aldus de man die The Last Crusade helemaal de grond in boorde en 2 dagen later er 4 sterren aan gaf.
Heb het geprobeerd. Seizoen 1, 2 en ook die film. Dat derde seizoen van een paar jaar geleden maar niet meer mee begonnen. Kwam er werkelijk niet doorheen van de saaiheid.
Wat erg zeg.
Ik boorde m de grond in ten opzichte van de eerste twee delen. Had m voor herziening op een 6,5 staan. Nu 7,5. Puntje hoger dus. Is dat zo vreemd? Zit nog steeds een enorm gat met de eerste twee delen die ik een 10 geef.
Madonna wordt op haar 64 weggeschreven als te oud, maar een 80 jarige Indiana Jones lijkt dan weer wel ok. In tegenstelling tot bvb James Bond, kan je Indiana Jones wat mij betreft niet vervangen. Maar de leeftijd speelt toch wel wat parten. De avontuurlijke archeoloog is vrij depressief en het charisma van weleer is al lang verdwenen. Gelukkig kent Ford zijn personage nog wel en val het al bij al nog mee. Phoebe Waller-Bridge zorgt voor een frisse wind, maar er is weinig connectie met Ford. En pas als Spielberg geen regisseur is, valt op hoe goed die man wel is. Bij Mangold kijk je te veel naar CGI en oogt het visueel wel wat minder. John Williams doet het wel goed met de muziek.
De actiescènes vallen nog wel mee en het verhaal past mooi in de franchise. Maar door de oude Jones en wat oude cameo's en versleten knipogen, voelt het toch wel wat aan als een nostalgische trip en een beetje fanpleasing. Slecht wordt het nooit en misschien is dit wel een passend afscheid voor de iconische Indiana Jones. Al is het wel een iets te laat pensioenfeestje vrees ik.
Madonna denkt op haar 64e dat mensen haar nog steeds geile dingen willen zien dragen. Plus ze zingt al jaren waardeloos. Ford zijn Indiana Jones gedraagt zich ook naar zijn leeftijd.
Heel verschil.
Tapa
Dat verhaal van die scheiding en zijn zoon, konden die schrijvers in Hollywood daar niet iets beters voor verzinnen...erg gemakkelijk zeg, maar goed de film heeft een mooie openingsscene en springt daarna naar 1969. Rol van Helena vond ik lichtelijk irritant, is ze nou grafrover of een archeoloog?? Ook hier hadden de schrijvers wel wat creatiever mee om mogen gaan. Visueel ziet het er mooi uit en verder een leuk verhaal en zoektocht naar het mechanisme van Antikythera. De terugreis naar het heden had voor mij ook wel wat meer aandacht mogen hebben. Ook de scene die ik zag in een teaser dat Helena een grote stenen bal uit de hand van een beeld laat vallen is mij of ontschoten in de film of is deze er alsnog uit geknipt. Al met al een dikke voldoende als afsluiter van het personage, alhoewel de technieken tegenwoordig zo goed zijn dat je Indiana Jones tot in lengte van dagen op het scherm kunt projecteren.
Leno
Teleurstellend vijfde deel toch met veel bombarie aangekondigd en met een gigantisch budget. Misschien was dat budget ook wel het probleem; dat de studio dacht dat je met geld en dure CGI effecten en Ford als Jones er wel bent. De actie scenes leunen te veel op computereffecten en zijn best vermakelijk, maar veel minder dan bijvoorbeeld de actie scenes uit de eerste 3 films. CGI maakt soms meer kapot dan je lief is.
Waar daarnaast de eerste 3 films vol verrassingen en leuke vondsten zaten zijn die hier niet aanwezig. Het verhaal is erg voorspelbaar en springt van achtervolging naar achtervolging. De film duurt hierdoor dan ook te lang.
Verder begrijp ik niet dat ze van Jones een zielige oude man hebben gemaakt zijn zoon dood, in scheiding, niet serieus genomen door zijn studenten en woonachtig in een klein appartementje. Dit had wel wat luchtiger mogen zijn, wat ook beter past bij het vergezochte verhaal.
Humor is er wel, maar zonder chemie tussen de karakters komt de humor moeizaam uit de verf. Ford kan met behulp met de CGI nog mee en heeft ook nog wel charisma en Mikkelsen is een zekerheidje als bad guy. Waller-Bridge vindt zichzelf vooral leuk. Als laatste deel (iig met Ford) had toch toch wel wat beter gemogen.
Ik ben er met lage verwachtingen in gegaan en als je die mindset hebt, dan valt het ook reuze mee allemaal. Je hoeft niet te verwachten dat de kwaliteit van de films uit de jaren 80 geëvenaard worden, dus dan leg je het vooral langs de lat van modernere films. En dan is dit gewoon een enerverende achtbaan rit die van begin tot eind vermaakt.
Harrison Ford is zoals altijd in topvorm en Mids Makkelsen (hihi) is zo clichématig als schurk dat het gewoon werkt. De rest huppelt er vrolijk achteraan. Ik snap best dat het meisje wat irritaties kan opwekken bij mensen, maar ik had er weinig last van.
De cgi is in overvloede aanwezig, maar eerlijk gezegd stoorde het me amper. Ik ben wel benieuwd hoe dit overeind blijft als ik de 4K disc erin zal gooien.
De de-aging van Ford ziet er ook prima uit, al is zijn stem nog steeds wel die van een bejaarde. Daar helpt een jong gemaakt gezicht ook niet tegen.
Voor de rest is het bullshit gehalte net te hoog om er optimaal van te genieten. Soms werkt ingetogenheid, maar alle actiemomenten duren net te lang en op een gegeven moment werkt het niet meer. Tegenwoordig hebben meer films daar last van (Fast X, John Wick 4 etc.). Zo'n scene met de tuktuk wordt op een gegeven moment wel stupide. Vooral als zo'n gammel ding capriolen uithaalt waar Vin Diesel jaloers van zou worden. Voor de rest veel van die genreclichés zoals Indy die eigenlijk onbedoeld altijd het vuile werk voor de baddies doet door het te vinden en het daarna te moeten overhandigen en gemakzuchtigheden om het plot maar vaart te blijven geven. Dat Madsje en zijn kliekje nazi's ook op Sicilië belanden is zo'n voorbeeld.
En ja, dat einde. Veeeeeeel te ver over de top. Maar stiekem gniffelde ik nog wel. Al vond ik het einde iets te pover afgerond. Het voelde niet als een einde dat deze reeks zou verdienen. Maar dat komt ook meer omdat de laatste 2 films niet echt iets noemenswaardigs hebben opgezet op emotioneel vlak.
Leuk vermaakje. Zeker beter dan de Crystal Skull. Maar nog ver verwijderd van de originele drie films.
That's all folks! (daar deed het laatste shot me aan denken)
woeler82
Opmerkelijk laatste deel van de indiana Jones reeks.
De hele film is geen spektakel zoals we van de andere gewend waren , maar ergens zit wel een leuke verhaallijn aan
Harrison Ford ziet er echt oud uit , dus de film is iets aangepast zodat het wat geloofwaardige overkomt
Het is niet de beste van de reeks maar ook niet de slechte ,ik geef een 3,5 voor de avontuur en story

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
2008

Indiana Jones and the Last Crusade
1989

Indiana Jones and the Temple of Doom
1984

Raiders of the Lost Ark
1981

'Indiana Jones and the Dial of Destiny' heeft eindelijk een releasedatum op Disney+ gekregen

Karen Allen 'teleurgesteld' door gebrek aan screen time in 'Indiana Jones and the Dial of Destiny': "Dacht dat ik een groot deel van de film zou zijn"

James Mangold onthult details over zijn geschrapte Boba Fett-film: "Een borderline R-rated, single-planet spaghettiwestern"

Harrison Ford wil ondanks aankomende 81ste verjaardag nog niets weten van pensioen: "Ik werk graag. Ik voel me graag nuttig"

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One
Actie / Avontuur, 2023

The Zone of Interest
Drama, 2023
feminismemelancholyoude romeschattenjachtvervolgflashbackprologue knife fightarchaeologistadventurerindiana jonesjaren 60aventureactionnazi germanyaction adventurerelic hunter suspensefulbold